PORTRÉFOTÓZÁS

Éld ki kreativitásod: hogyan készíts absztrakt portrékat

Adj hozzá még egy csipetnyi kreativitást portréidhoz, és kísérletezz a különböző expozíciókkal, fényfestésekkel, árnyékjátékokkal a lenyűgöző képekért.
Színes fénycsíkok ölelnek körül egy modellt, aki csípőre tett kézzel áll egy fekete háttér előtt.

Az emberi alak absztrakciója számos formát öltött már a művészettörténet során, Picasso kubista formáitól kezdve Henry Moore szobraiig. A fényképészetben az absztrakt portrék eltérő valóságot mutathatnak azokról az arcokról és testekről, amelyekkel minden nap találkozunk. Nincsenek szabályok, nincs szükség élességre vagy pontosságra. Ahelyett, hogy a témák pontos mivoltát örökítenénk meg, képeinken keresztül újradefiniálhatjuk a fogalmakat és az érzelmeket. Egyben próbára is tehetjük fényképezési készségeinket, és remek lehetőséget kínál a végtelen kísérletezésre és a játékosságra.

1. Játssz az árnyékokkal

Ezen a fekete-fehér képen a modell fejét szorosan keretbe foglalja a fekete háttér, és egy mandala árnyéka vetül a homlokára és az arca többi részére.

Ez a fekete-fehér portré tökéletesen kiemeli az árnyék és a fény játékát. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/500 mp, f/4 és ISO100 beállításokkal készült.

Egy modell ül a napsütésben fekete háttérrel, miközben egy mandalamintát tart maga előtt, egy állvány pedig árnyékot vet a bőrére.

A tűző nap és az alany közé helyezett kör alakú mandalaminta érdekes árnyékokat vetít. A Canon RF 85mm F2 Macro IS STM gyújtótávolsága ideális az ilyen jellegű közeli portrékhoz.

Miért ne hozhatnánk létre érdekes fény- és árnyékmintákat a témán? Mindössze egy hézagos vagy lyukas tárgyra van szükséged, amely beengedi a fényt. Az ilyen típusú fényblokkolókat angolul „gobo”-knak nevezzük, amely a go-betweens (közötte átmenő) szó rövidítése. Valószínűleg számtalan tárgyat találhatsz a ház körül, amelyek megfelelők erre a célra. Lazán szőtt takarók, radiátorburkolatok, reluxák, szűrőedények, de akár faágak vagy fém kerti asztalok is használhatók. Itt egy kör alakú, mandala mintázatú sablont használtunk. Természetesen saját „gobókat” is készíthetsz egy éles késsel néhány kartonlapból.

Annak érdekében, hogy jól körülhatárolt árnyékot tudj létrehozni a gobóval, egy éles vonalú fényforrásra van szükséged. A közvetlen napfény ideális, de használhatsz zseblámpát, izzót vagy Speedlite vakut is. Minél kisebb a fényforrás, annál keményebbek és tisztábbak lesznek az árnyékok. Tedd a gobót a lehető legközelebb az archoz, és ha mesterséges fényt használsz, helyezd a lehető legmesszebb a forrást, majd kapcsold le az összes többi lámpát. Az egyik nagyszerű dolog az absztrakt portrékban az, hogy nem feltétlenül van szükség profi szintű készletre minőségi felvételek készítéséhez. Egy kezdők számára is tökéletes DSLR, például a Canon EOS 850D egy objektívkészlettel vagy portréobjektívvel ideális választás lehet. A fényképezőgép beállításait illetően használd a Rekesz-előválasztás (Av) módot, és próbálj meg egy-két fokkal magasabb negatív expozíciókompenzációt használni, hogy az árnyékok kontúrosak és mélyek legyenek.

2. Örökítsd meg a szürreális tükröződéseket

Egy talajhoz közel tartott, egymást fedő tükörszilánkokra néző fényképezőgép.

Egy törött tükör szilánkjaival egyedi portrék készíthetők. A Canon EOS R6 változtatható képszögű LCD-je nagyon jól jön, amikor ilyen közel fényképezünk a talajhoz.

Tükörszilánkok hevernek a földön, a legnagyobb darabon egy távolba meredő férfi feje és teste tükröződik.

Mesélj el egy történetet az identitásról és az énképről törött tükörszilánkokkal. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/60 mp, f/22 és ISO640 beállításokkal készült.

A tükrök erős érzelmeket válthatnak ki magáról az egyénről és az identitásról alkotott képről, ezért ideális kellékek az absztrakt portrékhoz. Amikor tükrökkel dolgozol, igazi kihívást jelent a megfelelő szögek beállítása, illetve a téma pozicionálása a tükröződésben. Azt is meg kell határoznod, hogy a tükrözött alakra vagy magára a tükörre fókuszálsz, mivel a kettő mélység a fókusz különböző síkjain helyezkedik el. Ha azt szeretnéd, hogy mindkettő éles legyen, próbálj meg kisebb, például f/16-os rekesznyílást használni, mivel ez kiterjeszti a mélységélességet.

Tükör használatával absztrakt képek egész sorát készítheted el: készíthetsz önarcképeket, illetve különféle szögek létrehozásával kísérletezhetsz. A kis kézitükörrel készített szürreális portrék sem jelenthetnek akadályt, ha például az alany közel tartja az arcához – vagy akár egynél több nagy tükröt is használhatsz egy soha véget nem érő, végtelen hatású kép készítéséhez.

3. Fess arcokat fénnyel

Színes fénycsíkok ölelik körül egy fekete háttér előtt álló modell fejét és törzsét.

A színes fénycsíkok drámaian fantasztikus hatást kelthetnek. A kép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel és 44 mm, 8 mp, f/16, ISO100 beállításokkal készült.

Egy modell csípőre tett kézzel áll egy fényképezőgép és egy állvány előtt. Mögötte egy férfi többszínű LED-pálcát tart fel a kezében.

Zseblámpával vagy LED-pálcával (olyan, amelyet otthon elkészíthetsz vagy vásárban megvásárolhatsz) kitűnő örvénylő fénycsíkok hozhatók létre a téma körül hosszú expozíció mellett.

Míg mi az egyik pillanatról a másikra tapasztaljuk meg a valóságot, a fényképezőgépek képesek egyetlen képen rögzíteni az időmúlást. A hosszú expozícióval megnövelhetjük a záridőt a különféle absztrakt hatásokhoz. Ezek közül az egyik leglátványosabb a fényfestés.

Ha egy fényforrást, mint például egy színes zseblámpát mozgatunk egy jelenetben néhány másodperces expozíció közben, lenyűgöző fénycsíkokat hozhatunk létre. A fényfestéses portrék készítéséhez egy sötét szobában kell fényképezned (nem kell koromsötétnek lennie): kérd meg az alanyt, hogy próbáljon a lehető legkevesebbet bemozdulni, és állítsd a fényképezőgépet egy állványra. A megfelelő expozíciós beállítások a zseblámpa erősségétől és a környezeti fényektől függenek, de jó kiindulópont lehet a Manuális (M) mód, a 13 mp-es záridő, az f/16-os rekeszérték, valamint az ISO100 beállítás. Nyomd le az exponálógombot, majd a fényfestéshez kezdd el a zseblámpát vagy másik fényforrást a téma körül egyenletes mozdulatokkal lengetni. Próbálj meg a téma előtt és mögött is festeni a fénnyel, így mélységet adhatsz a képnek, és próbáld meg a zseblámpával megvilágítani a modell arcát – ezt mindenképpen oldalról tedd, hogy ne kerülj rá a végső képre.

4. Kép az üvegen keresztül

Egy férfi a szeméhez tartja a fényképezőgépet, és vízcseppekkel teli üvegajtón keresztül fotóz egy modellt az ajtó másik oldalán.

Az üvegen keresztüli fényképezés kissé elmoshatja vagy elhomályosíthatja a témát, míg az üvegen lévő vízcseppek további érdekes hatást kölcsönöznek.

Csukott szemmel, oldalra forduló nő. A modell életlen, üvegen keresztüli képe, miközben vízcseppek csordogálnak lefelé.

Nagyobb, f/2.8-as rekeszértékkel és a Canon RF 50mm F1.8 STM objektív élességével az előtérbe hozhatjuk az ablakon lévő vízcseppeket, miközben a modell arca a fókusz mögött maradhat. A fotó egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, valamint 1/200 mp, f/2.8 és ISO320 beállításokkal készült.

Az áttetsző felületek ideálisak absztrakt portrék készítéséhez. A téma és a fényképezőgép közé helyezett homokfúvott üveg, vékony selyem vagy más, félig áttetsző felület elhomályosítja a részleteket, de az arc érzetét meghagyja, így könnyed szépségű portrék születhetnek. Próbáld meg a témát az ablak egyik oldalára helyezni úgy, hogy a fény felé nézzen, majd készíts képet az üveg túloldaláról. Kísérletezz a fókuszpontokkal – érdemes lehet a felszínre fókuszálni, hogy a mögötte lévő arc elhomályosodjon. Az üvegen lévő vízpermet csodálatos, melankolikus hangulatot idézhet, különösen ha borús napon fotózol.

5. Képkészítés többszörös exponálással

Egy nő arcának és vállának körvonalai, amelyet örvénylő piros és kék festék tölt ki.

A fényes háttér előtti portrék készítésekor használhatsz dupla expozíciót a körvonalak kitöltésére. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/250 mp, f/5 és ISO100 beállításokkal készült.

A fényképezőgép LCD-képernyőjén egy nő feje és válla látható a ragyogó égbolt előtt, amelyet kék és piros festékfröccsenések fednek át.

A Canon EOS R6 fényképezőgépeken elérhető többszörös expozíciós móddal tetszés szerint bármivel kombinálhatjuk a portrékat. A festékfröccsenésekkel élénk eredményeket érhetünk el.

A Canon fényképezőgépek többszörös expozíciós módjával két vagy több fényképet kombinálhatsz koncepcionális képek készítéséhez és absztrakt hatások eléréséhez. A hatást egy régi filmkamerás technika ihlette, amikor ugyanazt a képkockát kétszer is exponálták. De a Canon fényképezőgépeivel teljesen új szintre emelheted a fotózást – remek választás lehet például az EOS R6 típus. Miután több expozíciót kiválasztottunk a fényképezőgép menüjében, elkészítjük az első képet, majd a második kompozíció elkészítésekor az élő nézetre vetítve láthatjuk az előző képkockát, amely segít összehangolni a képeket. Ezt a hatást utólagos feldolgozással is elérheted a Canon Digital Photo Professional (DPP) segítségével.

Dupla expozíciós portrék készítésekor próbáld meg az alanyt profilba keretezni egy fényes háttér (például égbolt vagy ablak) előtti sziluettel. Majd a második képkocka elkészítésekor az a fej vastag körvonalához fog igazodni. A második (vagy harmadik, negyedik vagy ötödik) képkockát illetően a kreatív választások száma már végtelen. Választhatsz városképet vagy természeti jelenetet, esetleg egy tárgyat, amely közel áll a téma szívéhez, megörökíthetsz egy állatot vagy akár egy másik személlyel is összeolvaszthatod.

Amikor legközelebb portrét készítesz, gondolkodj másként, és fejezze ki magad a fenti tippek némelyikével vagy mindegyikével.


Írta: James Paterson

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Meseszerű portrék

  Tíz szakértői tipp felejthetetlen és misztikus képek készítéséhez Rosie Hardytól.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  High-key és low-key portré-megvilágítás

  Hozz létre klasszikus fénybeállításokat a kiváló minőségű, hangulatos portrékhoz.

 • PORTRÉ

  Queer portréfotózás érzelmekkel

  Louis Painter nem bináris fotós a queer közösség fotózásáról.

 • HÁZI PROJEKTEK

  Állítsd fel saját otthoni stúdiódat

  Fedezd fel, hogyan lehetsz kreatív a vakuval, és hogyan készíthetsz lenyűgöző portrékat alacsony költségekkel.