A snail travels through the reflection of a big wheel in Vienna.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Hatásos fényképek készítése vadon élő állatokról: tudatos természetmegőrzés

Christine Sondilla és Marc Graf osztrák környezetvédelmi fotósok a világ minden táján fényképeztek már vadon élő állatokat. Az ausztriai alpesi hiúztól a bengáli tigrisig több száz képet készítettek, amelyek megragadták a közvélemény figyelmét. A Bécsi Egyetemen találkoztak, ahol mindketten környezetvédelmet tanultak. Felfedezték a fotózás iránti közös érdeklődésüket, és rájöttek, hogy ez egy olyan mód, amellyel felhívhatják a figyelmet a természetre.

Marc egy történetet is elmesél, hogy egy fénykép miként idézhet elő változást: „2016 végén közzétettük az első nagy felbontású fényképet az osztrák hegyekben élő alpesi hiúzról. Ez azért volt igazán izgalmas számunkra, mert Ausztria egész területén mindössze 10–15 példány él belőlük, és akkoriban két példány is orvvadászok áldozatául esett. Megpróbáltuk Ausztria-szerte, különböző médiumokon keresztül felhívni a figyelmet a hiúzok védelmére. Rádió- és televíziócsatornák készítettek interjúkat velünk, valamint több osztrák folyóirat és újság címlapján is megjelentünk.”

Christine folytatja: „Tudomásunk szerint körülbelül 1,5–2 millió ember értesült erről a témáról. Ráadásul fényképek és videofelvételek felhasználásával rengeteg bemutatót tartunk élő közönség előtt. A mi munkánk valójában a lakosság és a környezetvédelmi szervezetek, a civil szervezetek, a tudósok, valamint a terepen dolgozók közötti szakadék áthidalásáról szól.”

Christine és Marc úgy gondolja, hogy nem kell messzire utaznod ahhoz, hogy nagyszerű fotókat készíthess vadon élő állatokról. A pár szerint, hogy ha időt szánsz a közvetlen környezeted vadvilágának megismerésére, azzal erősebb kapcsolatot építhetsz ki a természettel.

Számos távoli és egzotikus helyekre utaztak már el, legutóbbi projektjük során viszont Bécs városára fókuszáltak, amely keretében nyulakat, sündisznókat és mókusokat fényképeztek, hogy felhívják a városlakók figyelmét az őket körülvevő vadvilágra.

„A természet valójában itt van a közvetlen közelünkben, és itt kezdődik a környezettel való kapcsolatunk is” – hangsúlyozza Christine. „Határozottan úgy gondolom, hogy amint kialakítod ezt a kapcsolatot, hozzá akarsz járulni a megőrzéséhez.”

Marc és Christine kipróbálta a könnyű és egyszerűen kezelhető Canon EOS M200 fényképezőgépet, amely tökéletes a kreatív oldalukat felfedezni vágyó kezdőknek, valamint a világ legkönnyebb, mozgatható képernyővel* rendelkező DSLR-jét, a Canon EOS 250D gépet, amely 4K videó rögzítésére is képes.

„Ha még csak most vágsz bele a természetfotózásba, nincs szükséged profi szintű, csúcskategóriás fényképezőgépre” – magyarázza Marc. „Felszerelésed és ambícióid együtt növekedhetnek.” A mindkét fényképezőgéphez rendelkezésre álló objektívek és a felvételkészítéshez való vezérlőelemek széles választéka sokáig elkísérhet ezen az úton.

Christine és Marc megosztja tippjeit arról, hogyan készíts hatásos fényképeket vadon élő állatokról.

1. Ne zavard meg az állatokat!

Kapcsolódó cikkek
A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Merülj el a természetben

Tolga Aktas természetfotós megosztja velünk, hogy hogyan élhetsz a pillanatnak a PowerShot ZOOM segítségével.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Díjnyertesekből profi fotósok

„Az év fiatal természetfotósa” díj két győztese beszél arról, mit is jelentett számukra ez a korai siker.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

TERMÉSZETFOTÓZÁS

Fekete-fehérbe öltözött természet a Powershot G7 X Mark III fényképezőgéppel

Helen Bartlett Canon nagykövet megosztja tanácsait, amelyeket követve a természetben járva inspiráló fekete-fehér fotókat készíthetsz kompakt fényképezőgépeddel.

A vadon élő állatok fotózásának egyik legnagyobb kihívása az, hogy ne ijesszük meg a témát. Egy csendes üzemmóddal rendelkező fényképezőgép, például a Canon EOS 250D használata ideális megoldás erre a problémára.

Olvadj bele a témád környezetébe, és légy a lehető leghalkabb, így jóval több képet készíthetsz az állat természetes viselkedéséről, ami egy igen fontos és erőteljes tényező a vadvilág fotózása során. „Kulcsfontosságú, hogy csendes légy” – mondja Christine. „Az egyik legfontosabb fényképezőgép-funkció, amelyet egy természetfotósnak használnia kell, a csendes zár.”

Marc hozzáteszi: „A gyors autofókusz-rendszer és a sorozatfelvételi mód [amikor a fényképezőgép több fényképet rögzít gyorsan egymás után] szintén hozzájárulhat egy jó kép elkészítéséhez.”

A Canon EOS 250D Csendes felvételkészítési módja csendes fotózást tesz lehetővé, emellett pedig 5 kép/mp sebességet, valamint két autofókusz-rendszert is kínál, így még nagyobb eséllyel készíthetsz tűéles felvételeket. A fényképezőgépen kikapcsolható az AF-segédfény, így a vörös lámpa nem kapcsol be, hogy segítse az autofókusz működését, viszont nem is zavarja meg a témádat. Az optikai keresőn 9 AF-pont és az Élő nézet mód közül választhatsz. Az Élő nézet mód lehetővé teszi, hogy az érintőképernyőn keresztül készíts felvételeket, és 143 AF-pont használatával automatikus módon kövesd a témát, de a nagyobb fokú vezérelhetőség érdekében a 3975 kézzel kiválasztható pontot is használhatod.

Ahhoz, hogy ne zavard meg az állatokat és rejtve maradj, csökkentsd az LCD fényerejét. A vaku nélküli felvételkészítés biztosítja, hogy az exponálás ne riassza el a témádat, ezért elegendő, ha megnöveled az ISO-érzékenységet, hogy minél több fény jusson a készülékbe. A Canon EOS 250D maximális ISO-értéke 51200. A nagy ISO-érték zajossá teheti a képet, azonban a Canon EOS 250D nagy ISO-érzékenység melletti zajcsökkentési beállítással rendelkezik, amelyet a képek feldolgozásakor használhatsz.

2. Az elmosódás elkerülése érdekében csökkentsd a záridőt!

Az ISO-érték növelése a rövidebb záridő használatának érdekében jó ötlet, ha olyan ijedős állatokat fényképezel, mint például ez a Bécsben lencsevégre kapott mókus.

A vadon élő állatok fotózása során a sebesség kiemelt fontosságú. Marc azt javasolja, hogy amikor egy mozgó téma megörökítéséhez rövid záridőt használsz annak érdekében, hogy a kép ne legyen elmosódott, az ISO-érték növelésével kompenzáld a készülékbe jutó kevesebb fényt. „Bármilyen állatról legyen is szó, mindig magas ISO-értéket használj. Sokan aggódnak a magasabb ISO-érzékenység használata miatt, de neked szükséged van rá.”

Christine hozzáteszi: „Ha nem növeled az ISO-értéket, akkor előfordulhat, hogy a kép elmosódott lesz, mert az állat gyorsabban mozog, mint a zár.” Az elmosódás elkerülése érdekében fontos az ISO-érték növelése, így csökkentheted a záridőt, és a mozgáshoz megfelelő beállítások használatával kiváló minőségű, éles képet készíthetsz.

A két fotós megállapítása szerint a rövidebb záridőt lehetővé tevő magasabb ISO-értékek kiválasztása egyik fényképezőgépen sem rontja a képminőséget. A Canon EOS M200 és a Canon EOS 250D is egyaránt képes a 25600-as ISO-érzékenység kezelésére, az utóbbinál pedig ez az érték 51200-ra is megnövelhető.

3. Bölcsen válaszd meg az induló készleted!

Indulás előtt a megfelelő méretű készlet kiválasztásával korlátozod a lehetőségeidet, így felvételkészítés során gyorsabb döntéseket hozhatsz. Ezen felül kevesebb felszerelést kell cipelned, így később fáradsz el.

„Nem kell az összes felszerelést már az elején összegyűjtened.” – tanácsolja Christine. „Kezdj egy nagy látószögű és egy teleobjektívvel, majd idővel bővítsd a készleted.”

Ha egy állatról annak természetes környezetében szeretnél felvételt készíteni, a Canon EOS M200 fényképezőgéphez használj egy nagy látószögű objektívet, például a Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM típust. Másik megoldásként, ha távolról a témára zoomolva szeretnéd elkészíteni a felvételt, a Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM teleobjektív az ideális partner. A Canon EOS 250D géphez használt Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM egy kompakt teleobjektív, amellyel az adott témára fókuszálhatsz, míg a Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM nagy látószögű objektívvel az állatot és annak környezetét is megörökítheted.

4. Kerüljön közelebb, és mutassa meg a rejtett részleteket!

A közelség fantasztikus módja annak, hogy kiemeld a természet kusza szépségét, amely gyakran figyelmen kívül marad a városi környezetben.

A környezetvédelem a „nagyobb képet” veszi számításba, ám a környezetvédelmi fotózás minden állatot figyelembe vesz, legyen az kicsi vagy nagy. „Amit nagyon szeretek a makróban, az a lehetőség, hogy megmutathassam azt, ami egyébként észrevétlen marad” – mondja Christine. „Egy rendkívül kis világban is annyi szépség rejtőzik.”

A Canon EOS M200 fényképezőgépet használó makrórajongók a Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM objektívet is használhatják, amely nem csupán 1,2-szeres nagyítást tesz lehetővé, de mivel ez a világ első, két darab beépített, szabályozható LED-del (Macro Lite) rendelkező, automata fókuszú objektívje, extra megvilágítást biztosít, és kiküszöböli a felesleges árnyékokat.

„Sokan úgy gondolják, hogy a makrofotók jellemzően nem tartoznak a környezetvédelmi fotózás körébe” – mondja Christine. „Számunkra azonban nagyon fontos, hogy olyan portfóliónk legyen, amely a természet különböző aspektusait is lefedi. Ha van valami apró és gyönyörű, amit ki kell emelni, akkor erre a makrofotózás a tökéletes eszköz.”

5. Ismerd a fényképezőgépedet!

A kényelmes felszerelésnek köszönhetően több időt fordíthatsz egy kreatív és érdekes kép megkomponálására.

Christine és Marc tudja, hogy a vadon élő állatok megörökítéséhez türelemre és a felkészülésre van szükség. „Előnyre tehetsz szert, ha előre látod, hogy mi lesz a témád következő lépése, ezért jó megfigyelőnek kell lenned, és ismerned kell a témád a viselkedését” – mondja Christine.

Fontos továbbá, hogy jól ismerd a fényképezőgéped, tisztában legyél az összes fontos funkciójával és korlátjával. „Sokkal jobb egy ismert fényképezőgépet használni, mint egy olyat, amelynek a kezelése sokkal bonyolultabb, de másodpercenként két fényképpel többet készíthetsz vele. Ha egy példány végül megjelenik, akkor a fényképezőgépedet kívülről kell ismerned, és megfelelően kell tudnod kezelni, hogy gyorsan reagálhass, és ne vesztegess el fontos másodperceket olyan dolgok keresésével, mint például a fókuszvezérlés.”

Az első dolgok egyike, amit Marc a Canon EOS M200 fényképezőgépben megkedvelt, az az egyszerű, felhasználóbarát kialakítása és a 180 fokban kihajtható érintőképernyője. „Olyan nagyszerű. Mivel másodpercek alatt mindent megtalálhatsz, amire szükséged van, ezért gyorsan és rendkívül egyszerűen használható.”

Christine hozzáteszi: „Sokan úgy gondolják, hogy a fényképezőgép végzi a munka nagy részét, de valójában a fényképezőgép mögötti személy sokkal fontosabb.”Írta: Natalie Denton*A Canon EOS 250D (fekete/ezüst) a világ legkönnyebb APS-C méretű, digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely mozgatható LCD-kijelzővel, valamint a CIPA irányelveknek megfelelő akkumulátorral és memóriakártyával rendelkezik (2019. április 9; a Canon kutatása alapján).

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához