MAKROFOTÓZÁS

Hogyan készíts hihetetlen makrofotókat a méhekről

Három profi rovarfotós osztja meg a tippjeit arról, hogyan csábíthatod a méheket a kertedbe, hogy közelről is megörökíthesd őket.
Christian Ziegler, természetfotós fotóriporter Canon EOS-1D X Mark III fényképezőgéppel készített közelképe egy bíborszínű fürtösgyöngyike-virágzaton legelő méhről.

A méhek lenyűgöző lények. Amellett, hogy egyszerre aranyosak és gyönyörűek, bolygónk biológiai sokfélesége szempontjából is döntő fontosságúak. A méhek porozzák be a vadnövényeket és a haszonnövényeket, amelyek fenntartják az emberek és a vadon élő állatok életét, de sajnos veszélybe került a fennmaradásuk.

„Az elmúlt 20 év során még több méhfaj került a kihalás szélére” – mondja Christian Ziegler, természetfotós fotóriporter és egyben a Canon nagykövete, aki úgy véli, hogy saját maga és mások számára is rendkívül fontos a méhek fotózása, amivel megmutathatja szépségüket és fontos szerepüket, valamint felhívhatja a figyelmet nehéz helyzetükre.

De hogyan tudsz te is méheket fotózni? Nem könnyű feladat, de a megfelelő segítséggel megvalósítható – még a kezdők számára is. Most Christian és a természet makrofotózásának szakértői, Matt Doogue és Ingo Arndt adnak tippeket olyan rovarbarát környezet létrehozásához, amely segít lenyűgöző közeli képek készítésében a méhekről.

1. Hozz létre méhbarát kertet

Christian Ziegler, természetfotós fotóriporter Canon EOS-1D X Mark III fényképezőgéppel készített közelképe egy galagonya virágán lévő méhről.

Válassz őshonos növényeket a cserepek és a szegélyek beültetésére, mivel hosszú távon ezek biztosítják a legjobb esélyt a méhek odavonzására. „Az őshonos növények a számukra megfelelő helyeken terjednek és növekednek, és erősebbek, mint a nem őshonos növények” – mondja Ingo Arndt természetfotós. A fotó Canon EOS-1D X Mark III készülékkel és Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel, 1/200 mp, f/22 és ISO 1250 beállítással készült. © Christian Ziegler

Christian Ziegler, természetfotós fotóriporter Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM objektívvel készített közelképe egy botokba és fadarabokba fúrt lyukakkal létrehozott méhhotelről.

Az olyan egyedül élő méhek vonzásához, amelyek nem kaptárakban élnek, kitehetsz egy „méhszállodát” – ez lényegében egy fadoboz, benne lyukakkal, amely hasonlít a méhek által készített kaptárakhoz. © Christian Ziegler

A méhez fotózásához nem kell messzire utaznod. Ha a kertedet vendégszerető hellyé alakítod a méhek számára, akkor eljönnek, és számtalan lehetőséget adnak arra, hogy fantasztikus képeket készíts róluk. Ami még ennél is jobb, hogy mindaz, amit azért teszel, hogy a kertedbe vonzd a méheket, a fennmaradásukat is elősegíti.

„A méhbarát kert létrehozásának titka az, hogy őshonos, sok virágport és nektárt kínáló növényeket kell tartani – mondja Christian. – A levendula és a zsálya jól vonzzák a méheket, mivel hosszabb ideig virágoznak. És ne nyírd le a gyepet! A hosszúra hagyott fűben még egy kis terület is csodálatos élőhelyet biztosít a méheknek.”

Matt azt mondja, hogy a méhek hosszú idők óta az őshonos növényekből nyerik a táplálékukat. „Végezz kutatásokat – folytatja. – Tudd meg, hogy mit szeret enni, hol szeret lenni, milyen virágokon szokott párosodni a témád.

„A méhszállodák nagyszerűek – teszi hozzá. – Boltban is megvásárolhatod, vagy akár magad is készíthetsz egyet, ha lyukakat fúrsz egy fadarabba.”

2. Tarts megfelelő távolságot

Ne feledkezz meg a biztonságodról. Fontos, hogy tiszteld a méheket, és tartsd meg a távolságot, miközben a természetes élőhelyükön fotózod őket, mert akár meg is csíphetnek. „A méhek elrepülnek, ha túl közel kerülsz, de veszélyes lehet a méhkaptár közelében fotózni” – magyarázza Ingo.

A távolságtartás legegyszerűbb módja, ha teleobjektívet használsz. A nagyobb fókusztávolságú objektívek, például a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, vagy a telefotó funkcionalitással rendelkező a teleobjektívek (pl. a Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM vagy a Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM) lehetővé teszik a méhek fotózását anélkül, hogy túl közel kellene kerülnöd hozzájuk.

A Canon Camera Connect alkalmazás is hasznos eszköz, amely lehetővé teszi a fényképezőgép távoli vezérlését.

Olvasd el vásárlói útmutatónkat, hogy megtudd, hogyan választ ki a legjobb kezdőkészletet a makrofotózáshoz.

3. Kapd el a legjobb pillanatot a felvételhez

Közelkép egy méhről egy sárga virágon, pollennel beborított fejjel, amelyet Matt Doogue makrófotós készített Canon EOS 6D fényképezőgéppel.

A méhek fotózásában kevesebb szerencsével jársz, ha meleg időben próbálsz fényképezni, mivel ilyenkor gyorsabban mozognak, ami megnehezíti, hogy lekapd őket. A fotó Canon EOS 6D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 6D Mark II lépett) és Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objektívvel, 1/125 mp, f/9 és ISO 160 beállításokkal készült. © Matt Doogue

Az „arany óra” – a közvetlenül napkelte utáni, illetve naplemente előtti időszak, amikor az alacsonyan járó nap gyönyörű meleg fényt ad és hosszú árnyékokat vet – tökéletes a méhek fotózásához. Ez az az idő, amikor a méhek is lassabbak és nyugodtabbak, ezért könnyebben fotózhatók. „A méhek meleg időben a legaktívabbak – magyarázza Ingo. – Délben nagyon erős fény és kontraszt is van, ami általában nem jó a fotózáshoz. A kedvenc időszakom egy órával napfelkelte után és egy órával napnyugta előtt van.”

Ha ennél is korábban mész ki, lehet, hogy a méhek még alszanak. „Egyes méhek a növényeken alszanak – mondja Matt. – Ehhez gyakran beleharapnak a növénybe, és így maradnak mozdulatlanul alvás közben. Ez nagyszerű lehetőséget nyújt a gyakorlásra és a fókuszsorozat használatára [lásd alább]. A poszméhek például gyakran találhatók meg kora reggel az aggófüvön. Ilyenkor csak melegednek, és nem nagyon mozognak, ezért jó alkalom arra, hogy kipróbáld a makrót.”

4. Keresd a színeket és a textúrákat

Közelkép egy piros virág porzólevele köré kucorodott méhről, amelyet Matt Doogue makrófotós készített Canon EOS 6D fényképezőgéppel.

„Amikor szélesebb látószögben fotózol, próbálj meg egy kicsit belefoglalni a képbe a környezetből is, hogy érzékeltesd a nézővel, hol készült a kép – egy erdőben vagy egy virágágyásban” – javasolja Matt. A fotó Canon EOS 6D fényképezőgéppel és Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objektívvel, 1/160 mp, f/9, ISO 320 beállításokkal készült. © Matt Doogue

Közelkép egy, a fejét a méhsejtbe dugó házi méhről, amelyet Matt Doogue makrófotós készített Canon EOS 6D fényképezőgéppel.

A méhsejt alakja és textúrája érdekes hátteret biztosít a méhek munka közben történő fotózásához. A fotó Canon EOS 6D fényképezőgéppel és Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objektívvel, 1/40 mp, f/10, ISO 320 beállításokkal készült. © Matt Doogue

Mint a többi fotós műfajban is, olyan elemeket kell keresed, amelyeket kiemelkedővé teszik a képeidet. A növényi textúrák és a rovarok szemének geometriai alakjai tökéletesek, és Matt azt tanácsolja, hogy keresd az élénk színeket, a vöröseket, lilákat és kékeket. Vedd számításba a virág színét, amikor eldöntöd, hogy milyen méhbarát növényt ültess, esetleg használj színes hátteret a kertben vagy az erkélyen, ami megkönnyíti a mozgásban lévő rovarok fotózását.

Christian viszont az érdekes mintákat, textúrákat és fényhatásokat keresi. „Engem a rovarok viselkedése vezérel – teszi hozzá.

„A viselkedés remekül megörökíthető témát ad” – ért egyet Matt. – Ettől lesz jó egy kép. Készíthetsz portréképet egy hangyáról, ez is remek, de megörökítheted azt is, ahogy egy elpusztult hangyát cipel, vagy élelmet visz vissza a hangyabolyba, és ez teljesen megváltoztatja a fényképet. Ez megváltoztatja azt, ahogy a képet nézzük, és sokkal érdekesebb a számunkra.”

5. Örökítsd meg a méheket repülés közben

Christian Ziegler, természetfotós fotóriporter Canon EF 16-35mm f/2.8L USM objektívvel készített közelképe egy sárga orchideavirág felé repülő orchideaméhről.

A képstabilizálással rendelkező objektívek segítségével stabil felvételeket készíthet akkor is, ha kézből követi a repülő méheket. A fotó Canon EOS 5D (jelenlegi utódja a Canon EOS 5D Mark IV) fényképezőgéppel és Canon EF 16-35mm f/2.8L USM objektívvel (amelynek utódja már a Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM), 1/80 mp, f/16 és ISO 400 beállításokkal készült. © Christian Ziegler

A leglátványosabb méhfelvételek némelyikén a rovarok repülés közben láthatók, de ezt nehéz lehet megörökíteni, mivel a rovarok nagyon gyorsan mozognak. „A mozgás kimerevítéséhez gyorsnak kell lenned, és nagyon rövid záridőt kell használnod” – magyarázza Ingo.

Mind Ingo, mind Matt azt javasolja, hogy összpontosíts egy olyan területre, amelyen egy méh valószínűleg át fog repülni, mint például egy virág környezete. „Fókuszálj már előre az adott területre kézi élességállítással (MF), és várj” – mondja Matt.

A repkedő méhek vaku nélküli megörökítéséhez Christian a Záridő-előválasztás (Tv) üzemmód használatát javasolja, és legalább 1/500 mp-es sebességet állít be. Azt is tanácsolja, hogy Manuális (M) módban rövid záridőt állíts be, majd az expozíció kiegyensúlyozásához állítsd be az ISO-érzékenységet. „Amikor nem használod a vakut, az ISO a megoldás – mondja. – Vaku nélkül elmehetsz a 8000-es ISO-értékig. Még 25 600-as ISO-t is használtam, és az is jól működik.”

6. Kísérletezz a kézi élességállítással

Christian Ziegler természetfotós fotóriporter közelképe egy sárga háttér előtt elrepülő méhről.

Ingo azt javasolja, hogy kísérletezz bátran, hogyan teheted vizuálisan érdekessé a képeid. „Játssz, próbálkozz, különösen ha még csak tanulod az adott műfajt, és meglátod, hogy mi hoz jó eredményt – mondja. – Kipróbálhatod a hosszú expozíciót, ahelyett, hogy mindent kimerevítenél, vagy megpróbálhatod hosszabb záridővel követni a repülő rovart.” A fotó Canon EOS R3 fényképezőgéppel és Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objektívvel, 1/200 mp, f/16 és ISO 1000 beállítással készült. © Christian Ziegler

Ingo Arndt makrófotós Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel készített közelképe több tucat méhről egy kaptár méhsejtjeinek falai között.

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM valódi 1:1 nagyítási arányt nyújt, ami azt jelenti, hogy a való élettel azonos méretben képes megjeleníteni a témát a fényképezőgéped érzékelőjén. RF típusú párja, az RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektív pedig egészen az 1,4-szeres nagyításig képes elmenni. A fotó Canon EOS 5DS R fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 5D Mark IV lépett) és Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel, 1/200 mp, f/16, ISO 250 beállítással készült. © Ingo Arndt

Matt, Christian és Ingo valamennyien azt javasolják, hogy érdemes a kézi élességállítással kísérletezni. „Jobb eldönteni, hogy pontosan hol legyen a fókusz a rovaron – tanácsolja Ingo, aki előre beállított manuális fókusz használatát javasolja, hogy gyorsabban reagálhass a rovar mozgására. – Általában nagyon gyorsnak kell lenni – folytatja. – Előre beállítom a fókuszt, megtalálom a megfelelő távolságot, majd odamegyek, ahol a méhek vannak, és előre-hátra mozgatom a fejemet, amíg a fókusz a helyére nem kerül. Mindig magamat vagy a fényképezőgépet mozgatom, nem pedig az objektíven állítom a fókuszt. Így sokkal gyorsabb.”

A fókusz ellenőrzéséhez használhatod a fókuszkiemelést, amely kiemeli a fókuszsíkot. Az Élő nézet funkcióval ráközelíthetsz a képre, és a valós kompozíciódban ellenőrizheted a fókuszt. „Nagyszerű módszer arra, hogy a téma biztosan a fókuszban legyen – mondja Matt. – Mindig ellenőrizd le, különösen, ha kézi élességállítással fényképezel.”

A Canon Camera Connect alkalmazás segítségével okostelefonodról is beállíthatod az objektív kézi fókuszát.

7. Használj szórt vakufényt a világításhoz

Christian Ziegler, természetfotós fotóriporter Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM objektívvel készített közelképe egy faasztalon lévő méhről, amelynek tükröződése a vízben látható.

Ingo hagyományos Speedlite vakuk használatát javasolja , amelynek fényét egy softbox segítségével lágyíthatod, hogy kiemeld a rovarszemek tükröződését. „Körvakut is használhatsz, de a gyűrű tükröződése a nagy rovarszemekben természetellenes hatást kelt – magyarázza. – A nap csak egy kis pontban tükröződne.” Christian is alkalmazza ezt a taktikát a fotózásban. A fotó Canon EOS R3 fényképezőgéppel és Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívvel, 1/320 mp, f/14, ISO 320 beállításokkal készült. © Christian Ziegler

Nagyobb nagyításoknál nehéz elég nagy mélységélességet kapni ahhoz, hogy egy egész rovarszemet teljes fókuszban lehessen megörökíteni. A legjobb megoldás a mesterséges megvilágítás, például a vaku, amely lehetővé teszi a kellő expozíciót, miközben a szűk rekesznyílás széles mélységélességet ad, a záridő elég nagy lehet az elmosódás elkerüléséhez, az alacsony ISO-értékkel pedig a legtisztább képet érheted el.

A vaku a fényképek színeit és általános hatását is befolyásolja. „A rovarszemeket sokkal hatásosabb természetes fény helyett mesterséges fényben bemutatni – magyarázza Ingo. – Néha fénylő vagy szivárványszínű a megjelenésük. Vaku használata esetén több színt kapsz vissza.”

Az Ingo azt is tanácsolja, hogy a vakut felül helyezd el, hogy a napból érkező fényt utánozza. „Ha fekvő tájolásban fotózol, hagyd a vakut a fényképezőgépen. Álló tájoláshoz tartsd a vakut a kezedben, és emeld a gép fölé” – mondja.

A vakut oldalra is elhelyezheted, ami oldalsó árnyékokat vet a tárgyakra, és kreatív hatást eredményez. Bármilyen is legyen a beállítás, Matt javasolja a vaku által kibocsátott fény szétszórását. „Ha nem így teszel, kemény fényt kapsz – mondja. ­– A fényminőségnek is szépnek kell lennie. A diffúzor használatával elmoshatod a határt a fényes és árnyékos területek között.”

Számos Canon Speedlite vaku rendelkezik diffúzorral a fény lágyítása érdekében, de te is elérheted ezt a hatást, ha egy fehér papírlapot helyezel a vaku elé.

8. Próbáld ki a fókuszsorozatot

Közelkép egy méhről, amely egy rózsaszín virágon ül, és egyenesen a fényképezőgépbe néz, a kis mélységélességet bemutatva. A fotót Matt Doogue makrófotós készítette.

A mélységélesség segítségével szabályozhatod, hogy egy kép mekkora része van éles fókuszban, és mennyiben elmosódott, így ez a fotósok számára az egyik legfontosabb kreatív eszköz, különösen makrofotózáskor. A fotó Canon EOS 6D fényképezőgéppel és Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objektívvel, 1/180 mp, f/4, ISO 100 beállításokkal készült. © Matt Doogue

A kívánt mélységélesség a fókuszsorozat segítségével is elérhető, bár ez csak az állóképeknél, például az alvó méhek fotózásakor működik.

„A fény hiánya ellen a rekesznyílás nagyobbra nyitásával és a sorozatképek használatával küzdhetsz” – magyarázza Matt. A fókuszsorozat azt jelenti, hogy a fényképezőgép képsorozatot készít, és mindegyikhez áthelyezi a fókuszpontot, így a fókuszban lévő részeket rétegezve áll össze a teljes kép. Ez lehetővé teszi, hogy rövid záridőt és nagy rekeszértéket használj, de még mindig nagy fókuszsíkkal rendelkezz, vaku használata és nagy ISO-érték beállítása nélkül.

A Canon EOS R10, EOS R8 és EOS R7 fókuszsorozat és mélységkompozíció funkcióval rendelkezik, amely a fókuszsorozatként készített képeket egymáshoz illeszti, így a végső kép teljes egészében a fényképezőgépben jön létre.

Közelkép egy méhsejten elhelyezkedő házi méhről, amelyet Matt Doogue makrófotós készített Canon EOS 6D fényképezőgéppel.

Több évnyi gyakorlás, készségfejlesztés és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy makrofotók látványosra sikerüljenek. Matt például több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a területen, és platformját a környezettudatosság növelésére és a környezetvédelmi kérdések támogatására használja. A fotó Canon EOS 6D fényképezőgéppel és Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objektívvel, 1/40 mp, f/11, ISO 320 beállításokkal készült. © Matt Doogue

Ne légy túl szigorú magadhoz, ha a fényképeid elsőre nem olyan lenyűgözőek, mint a cikkben szereplő képek. Ne feledd: bármilyen típusú fényképezés elsajátítása időbe telik. Az számít, hogy kreatív vagy, fejleszted a készségeidet, és olyan képeket készítesz, amelyekkel elégedett vagy.

„Nehéz, különösen a közösségi oldalakon, hogy ne hasonlítsd össze a fényképeidet más emberek lenyűgöző képeivel – vallja be Matt. – De ha folytatod, gyakorolsz, és folyamatosan kihívásokat állítasz magad elé, te is lenyűgöző fényképeket fogsz készíteni.”Írta: Peter Wolinski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek