VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ

A legjobb belépő szintű objektívek természetfotózáshoz

Ha igazán nagyszerű természetfotókat szeretnél készíteni, ismerkedj meg a legjobb és leginkább költséghatékony objektívekkel, amelyek ideálisak a Canon EOS R rendszerű fényképezőgépeihez, pl. az EOS R7 és az EOS R10 modellekhez.
Egy hatalmas szikláról egyenesen a fényképezőgép felé néző ibériai hiúz.

Ha szeretnél a vadon élő állatokról és madarakról természetes élőhelyükön képeket készíteni, akkor ismerned kell az állatok viselkedését, be kell cserkészned őket, illetve türelmesnek és kitartónak kell lenned. De még ha meg is van benned mindez, akkor is kelleni fog egy megfelelő teleobjektív.

A jó hír az, hogy a természetfotózás elkezdéséhez nem kell bankot robbantanod ahhoz, hogy drága professzionális objektívet vehess. Rengeteg könnyű, nagy teljesítményű, természetfotózáshoz való objektív közül választhatsz, vannak például olyan prím- és zoomobjektívek, amelyek ideálisak az EOS R rendszer tükör nélküli fényképezőgépeihez, mint amilyen pl. a Canon EOS R7 és EOS R10.

Magas fűszálakkal és zöld aljnövényzettel körülvett ágon ülő fakopáncs.

A zoomobjektívek többféle kompozíciós lehetőséget kínálnak, hogy nagy látószögű képeket készítve az állatokat saját, természetes környezetükben örökíthesd meg, de éppenséggel egészen közeli portrékhoz is ideálisak, amikor az állatok konkrét jellemzőit szeretnéd kiemelni. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel, 400 mm, 1/50 mp, f/8, ISO800 beállításokkal készült.

Közelkép egy színes, zöld fejű, zöld-kék szárnyú és rikító narancssárga testű papagájról.

A teleobjektívek segítségével részletgazdag képeket készíthetsz olyan állatokról, amelyeket nem tudsz jól megközelíteni vagy azért, mert veszélyesek, vagy mert pusztán nem szeretnéd megzavarni őket. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és egy Canon RF 600mm F11 IS STM objektívvel, 1/350 mp, f/11 és ISO1600 beállításokkal készült.

Nélkülözhetetlen egy teleobjektív a természetfotózáshoz?

Nem mindig. Néha egy nagy látószögű objektív (jellemzően legfeljebb 35 mm-es fókusztávolságút használnak) is elegendő a vadon élő állatok fotózásához természetes élővilágukban, de ilyenkor nagyon közel kell jutnod hozzájuk. Ha teljes keretet kitöltő természetfotókat szeretnél készíteni, általában teleobjektívre (legalább 85 mm-es fókusztávolság) vagy szuper teleobjektívre (legalább 300 mm) van szükséged. Ezeknek az objektíveknek keskenyebb a látószöge, azaz a jelenet csak egy kisebb része van előtted, így a távoli állatok és madarak nagyobbnak tűnnek a képen.

Zoomobjektívet vagy prímobjektívet használjak a természetfotózáshoz?

A zoom teleobjektívek sokoldalúbbak, és segítségükkel változtatni tudsz a fotó keretbe foglalásán anélkül, hogy arrébb kellene menned vagy át kellene váltanod egy másik objektívre. A prímobjektívek csak egyetlen fókusztávolságot kínálnak, de jellemzően könnyebbek, mint a hasonló tulajdonságú zoomobjektívek. Nagyobb fókusztávolságokkal is kaphatók, így egyszerűbbnek bizonyul az olyan állatok fotózása, amelyekhez fizikailag nem tudsz közelebb jutni, és amikor a zoomobjektívek zoomja sem elegendő.

Álló vízen úszkáló kanadai liba.

Az úttörő EOS R rendszer innovatív, könnyű objektívkialakítást tesz lehetővé. Ilyen például a Canon RF 800mm F11 IS STM, amely 1260 grammot nyom, és visszahúzott állapotban mindössze 281,8 mm-es, így könnyedén magával viheti. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy Canon RF 800mm F11 IS STM objektívvel, 1/500 mp, f/11 és ISO1250 beállításokkal készült. © Ben Hall

Zoomobjektívvel felszerelt Canon EOS R7 fényképezőgépet tartó kezek.

A zoomobjektívvel rugalmasan újrakomponálhatod a képet, hogy akkor is megörökítsd a jelenetet, amikor nincs idő átváltani egy másik objektívre.

Melyik fókusztávolságok a legjobbak a természetfotózáshoz?

A madarak általában kisebbek és nehezebben megközelíthetők, mint a többi állat, ezért a fotózásukhoz hosszabb fókusztávolságra lesz szükséged. Míg ahhoz, hogy a nagyobb testű állatok kitöltsék a képet, elég egy 300 mm-es vagy 400 mm-es objektív, addig bizonyos madárfajok fotózásához 500 mm-es, 600 mm-es, de akár 800 mm-es objektívre is szükség lehet.

De a fényképezőgép érzékelőjének mérete is segíthet. Az APS-C tükör nélküli fényképezőgépekben, például az EOS R7 és az EOS R10 modellben található érzékelők kisebbek, mint az EOS R rendszerű termékcsalád egyéb fényképezőgépeiben, pl. az EOS R6 modellben lévő teljes képmezős érzékelők. Ezek tehát lényegében megvágják az objektíven keresztül kapott képet, így a téma a kompozíció nagyobb részét tudja kitölteni. Ez az 1,6-szeres vágási tényező növeli az objektív hatótávolságát. Ha például az RF 50mm F1.8 STM objektívet használod egy APS-C fényképezőgéppel, akkor ugyanazt a látómezőt kapod, mint amit egy teljes képmezős fényképezőgéphez csatolt 80 mm-es objektív adna, egy hagyományos, 100 mm-es objektívvel pedig ugyanazt a látómezőt, mint egy teljes képmezős fényképezőgépen lévő 160 mm-es objektívvel. Ugyanezeket az előnyöket élvezheted az EOS R7 vagy EOS R10 modellhez használt EF objektívvel, bármelyiket választod is az EF-EOS R objektívadapterek kínálatából.

Egy Canon EOS R10 fényképezőgép és egy RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektív segítségével közeli felvételt készítő ember.

A Canon EOS R10 autofókusza szinte teljes sötétségben is jól működik, akár egészen alacsony, -4 EV 1 expozíciós értékre állítva is. Az EOS R7 modellel még ennél alacsonyabb, -5 EV 1 érték is használható.

Hogyan segíthet az objektív- és fényképezőgép-technológia abban, hogy jobb természetfotókat tudj készíteni?

A nagyobb fókusztávolságú objektíveket nehezebb lehet stabilan tartani, de a beépített optikai képstabilizátor (IS) segíthet a fényképezőgép remegése miatti elmosódás korrigálásában. Az EOS R7 és a Canon EOS R6 egyaránt rendelkezik beépített képstabilizátorral, ami akár 7 fokozatú képstabilizálásra is képes, ha egy kompatibilis objektívvel együtt használják.

Ugyanakkor az elmosódás nem mindig rossz, ahogy azt a profi természetfotós, Ben Hall az absztrakt természetfotózás kreatív lehetőségeiről szóló (alábbi) videójában2 kifejti.

Egy nagy teljesítményű fókuszmotor viszont segít lekövetni a gyorsan mozgó állatokat, és minél csendesebben működik, annál kevésbé ijeszti el őket. Az EOS R rendszerű fényképezőgépeken lévő RF objektívfoglalat szupergyors kapcsolatot létesít a fényképezőgép és az objektív között, ami kiemelkedően nagy és megbízható fókuszálási sebességet jelent. A Canon EOS R7, EOS R10 és az EOS R6 ezenkívül a maximumot hozza ki az adott objektív eleve meglévő autofókuszálási sebességéből, és egy olyan processzorral dolgoznak, amely mélytanulásos mesterséges intelligencia segítségével, elképesztő sebességgel és hatékonysággal ismeri fel és követi nyomon az állatokat és a madarakat. Ha biztosra akarsz menni, hogy mozgalmas természetfotózási közegben is meglegyen az áhított kép, érdemes sorozatfelvételeket készítened. Az EOS R7 és az EOS R10 döbbenetes, akár 30 kép/mp-es, illetve 23 kép/mp-es3 exponálási sebességet tud elérni, amit AF-követés tesz teljessé.

A magasabb maximális rekeszérték (alacsonyabb f-érték) azt jelenti, hogy az objektív több fényt enged be a fényképezőgépbe, ami akkor lehet hasznos, ha gyorsan mozgó állatokat fotózol gyenge fényviszonyok mellett. A teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépek, mint amilyen az EOS R6, különösen jól beválnak ilyen helyzetekben.

Végezetül érdemes fontolóra venned az objektíved méretét és tömegét is, hiszen jobb, ha egy kompakt és könnyű objektívet viszel magaddal a fotózáshoz. A 300 gramm tömegű, mégis hatékony effektív zoomtartománnyal (28,8–240 mm) rendelkező RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel például a legtöbbet tudod kihozni a természetfotózás során adódó lehetőségekből.

A legjobb belépő szintű, kompakt RF objektív természetfotózáshoz: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Szabadban készült termékfotó egy nagy sziklára helyezett Canon EOS R7 fényképezőgépről, amelyhez RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívet csatlakoztattak.

A Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM „effektív” zoomtartománya (28,8–240 mm) lehetővé teszi, hogy nagy látószöget használva a teljes képet lásd – ami ideális természetfotózáshoz, amikor páratlan látvány tárul eléd –, vagy épp ráközelíts a témára, hogy annak valamilyen részletét örökítsd meg.

A Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM az egyik első olyan objektív, amelyet kifejezetten az APS-C EOS R rendszerű fényképezőgépekhez terveztek, mint amilyen az EOS R7 és az EOS R10 modell. Nagy teljesítményű, 8,33-szeres zoomtartománya a széles látószögtől a teleobjektíves hatótávig terjed. Ez elég egyértelmű előnyt tud jelenteni, ha poros környezetben fotózol, vagy gyorsan kell reagálnod a természetfotózás során kínálkozó különféle lehetőségekre, hiszen ilyenkor az objektív cseréje azzal járhat, hogy elszalasztasz egy jó felvételt.

Mivel ezeket a fényképezőgépeket 1,6-szeres vágási tényező jellemzi, az objektívnek akkora az effektív zoomtartománya, mint amekkora egy 28,8–240 mm-es objektívé lenne egy teljes képmezős fényképezőgépen, de ahhoz képest ez az objektív kompakt és könnyű – mindössze 300 gramm.

A legjobb belépő szintű RF zoomobjektív természetfotózáshoz: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Egy nagy agancsú szarvas áll az erdőben egy tisztáson, és a fényképezőgép felé néz.

A fókusztávolság megduplázásával – például 200 mm-ről 400 mm-re – az állatok kétszer akkorának tűnnek a fényképeken, így a legtöbbet hozhatod ki a fókuszban lévő témából. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel és 400 mm, 1/40 mp, f/8, ISO800 beállításokkal készült. © Ben Hall

Egy fiatal őz áll egy zöld erdőben, páfrányokkal körülvéve.

A teleobjektívek által kínált keskeny látószög megkönnyíti a tökéletes lágy háttér elkészítését, amellyel bekeretezhető maga az állat. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel, és Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel, 373 mm, 1/50 mp, f/8, ISO1250 beállításokkal készült. © Ben Hall

Az EOS R rendszerű fényképezőgépekhez való Canon RF objektívek számos formatervezési innovációt magukban foglalnak, és ez alól a Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM sem kivétel. Könnyebb, mint a Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, de nagyobb hatótávolságú, amely tovább fokozható az RF extenderekkel. Biztosítja továbbá a kézből készített felvételek élesebbé tételéhez szükséges 5,5 fokozatú képstabilizálás előnyét, ami 6 fokozatra is növelhető egy IBIS funkcióval ellátott fényképezőgép, pl. az EOS R6 és az EOS R7 használatával. Ezenkívül szupergyors, de gyakorlatilag hangtalan Nano USM autofókusz technológiával dolgozik, amely nem ijeszti el a megközelíteni kívánt alanyokat. Ennek az objektívnek a megnövelt effektív zoomtartománya 160–640 mm, ha az EOS R7 vagy az EOS R10 modellel használják.

A legjobb belépő szintű RF szuper teleobjektívek természetfotózáshoz: Canon RF 800mm F11 IS STM és Canon RF 600mm F11 IS STM

Nyúl a mezőn, a háttér elmosódott, a napfény átvilágítja az egyik fülét.

A teleobjektív, például az RF 800mm F11 IS STM segítségével messziről is lefotózhatók az ijedős állatok, anélkül, hogy elriasztanánk őket. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy Canon RF 800mm F11 IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/11 és ISO500 beállításokkal készült. © Ben Hall

Egy éber lemur a sziklán, mögötte nyílások a kőzetben.

A kisebb maximális rekeszértékkel rendelkező teleobjektívek, például az f/5.6 és f/11 modellek hordozhatóbbak és megfizethetőbbek, mint a nagy maximális rekeszértékkel rendelkező objektívek (kisebb f-számokkal). A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 600mm F11 IS STM objektívvel, 1/1400 mp, f/11 és ISO1600 beállításokkal készült.

Az RF 800mm F11 IS STM objektívvel a keretet teljesen kitöltő természetfotókat készíthetsz, legyen szó egy nagyvadról vagy éppen a hátsó kertedbe látogató madarakról. A Canon Extender RF 1.4x vagy a Canon Extender RF 2x extenderekkel még távolabbi felvételeket is készíthetsz – utóbbival akár 1600 mm is elérhető. Az EOS R rendszerű fényképezőgépek az autofókusz mellett elismerésre méltó fókusztávolságot is kínálnak. Csak szereld fel az objektívet a Canon EOS R7 vagy EOS R10 fényképezőgépre, és a vágási tényező hatalmas, 1280 mm-es effektív fókusztávolságot ad, anélkül hogy az 1,4-szeres vagy 2-szeres extenderek használata esetén fellépő rekeszérték-csökkenéssel kellene számolnod.

Ahhoz képest, hogy ilyen hosszú a hatótávolsága, az RF 800mm F11 IS STM objektív meglepően kompakt és könnyű, 4 fokozatú optikai képstabilizátorával pedig kézből is éles fényképeket és videókat készíthetsz.

Míg a Canon RF 800mm F11 IS STM objektívet kifejezetten madarak fotózásához tervezték, az RF 600mm F11 IS STM inkább egy általános célú szuper teleobjektív, amely madarak és állatok fényképezésére egyaránt alkalmas. Funkciókészlete hasonló az RF 800mm típuséhoz, amelynek lamella nélküli f/11 rekesze szemet gyönyörködtetően elmosódott hátteret, STM motorja pedig szinte zajtalan autofókuszt eredményez. Ráadásul (840 mm-es fókusztávolságot biztosító) Canon RF 1.4x extenderrel, valamint (1200 mm-es fókusztávolságot biztosító) Canon RF 2x extenderrel is felszerelhető. EOS R7 vagy EOS R10 fényképezőgépen az effektív fókusztávolsága 960 mm, extender nélkül. Az objektív 20 cm-nél kisebb méretűre összehúzható, így ezt a sokoldalú szuper teleobjektívet bárhova magaddal viheted.

A legjobb belépő szintű EF objektív természetfotózáshoz: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

A víz szintjéről fényképezett kacsa, amelynek vízcseppek csöpögnek a csőréről.

A sokoldalú Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM objektív kompatibilis mind a teljes képmezős, mind az APS-C EOS DSLR objektívekkel, és adapterek használatával az EOS R rendszerrel és az EOS M sorozatú fényképezőgépekkel is használható. A fotó Canon EOS 850D fényképezőgéppel, 267 mm-re állított Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II objektívvel (35 mm-es objektív fókusztávolságára átszámított fókusztávolság: 427 mm), 1/320 mp, f/5.6 és ISO640 beállítással készült. © Ben Hall

Ez a zoom nagy, 70–300 mm-es fókusztávolság-tartományt képes fedni, és egy igazi klasszikus, természetfotózáshoz való objektív, amely tökéletes választás a kezdők számára, ugyanis rugalmas képkomponálást tesz lehetővé a nagyobb állatok esetében. Ha még közelebb szeretnél férkőzni, rögzítsd a Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM objektívet egy Canon EOS R10 vagy EOS R7 fényképezőgéphez egy Canon EF-EOS R objektívadapterrel, és effektív zoomtartományod máris 112–480 mm lesz.

A mindössze 710 g tömegű és 14,55 cm-re összehúzható objektív igazán hálás társ az utazásnál, és 4 fokozatú képstabilizátora az élesebb képek érdekében segít csökkenteni a fényképezőgép remegése miatti elmosódást.

A legjobb belépő szintű EF-S objektív természetfotózáshoz: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Két hattyú úszik a nyugodt vízen.

A sokoldalú EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM objektív könnyű és kompakt, vagyis közelebb tudsz férkőzni vele a távolban lévő állatokhoz, hogy óvatosan és csendesen fotózd alanyaidat, anélkül hogy megzavarnád őket. A fotó Canon EOS 850D fényképezőgéppel, 200 mm-re állított Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM objektívvel (35 mm-es objektív fókusztávolságára átszámított fókusztávolság: 320 mm), 1/4000 mp, f/5.6 és ISO800 beállítással készült. © Ben Hall

Ha egy 18–55 mm-es kitobjektívet kiegészítő teleobjektívet keresel, ez egy remek választás. A Canon EOS 90D és EOS 850D típushoz hasonló, APS-C érzékelővel szerelt EOS DSLR fényképezőgépekhez tervezett EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ugyanolyan látómezőt kínál, mint egy teljes képmezős fényképezőgépre szerelt 88–400 mm-es objektív. Kis méretű és könnyű, így egyszerűen hordozható az egész napos fotózások során az állatkertben, egy vadasparkban vagy a természet sűrűjében.

Természetfotózáshoz való egyéb objektívek

Bár a teleobjektívek a természetfotózás elengedhetetlen objektívei, számos másik objektívvel is elérhető kreatív hatás az állatok és madarak fotózásakor.

A makroobjektívek, mint amilyen pl. a Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM és a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, tökéletesek a rovarokról és egyéb apró lényekről készült fotókhoz. Habár a Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nem kifejezetten makroobjektív, fele életnagyságú nagyítása igazán elismerésre méltó. Az EF és EF-S objektívek teljes mértékben kompatibilisek az EOS R7 és EOS R10 fényképezőgépekkel, csupán egy Canon EF-EOS R objektívadapterre van szükség. De ezzel az adapterrel EF-S objektíveket is illeszthetsz olyan teljes képmezős, EOS R rendszerű fényképezőgépekre, mint amilyen az EOS RP és az EOS R6, amennyiben az 1,6-szeres vágási üzemmódot szeretnéd használni.

A Canon RF 14-35mm F4L IS USM objektívhez hasonló nagy látószögű, illetve a Canon RF 16mm F2.8 STM objektívhez hasonló ultranagy látószögű objektívekkel szintén remek képek készíthetők például egy állat természetes környezetéről, egy komplett madárrajról az égen, de vlogolhatsz is a természettel a háttérben.

Szerzők: Marcus Hawkins és Matthew Richards

1Állókép készítésekor, f/1.2 objektívvel, középső AF-pont, One-Shot AF, 23 °C/73 °F, ISO100 beállításokkal. A homályosítás-elsimító bevonattal rendelkező RF objektívek kivételével.

2A videó csak angol nyelven érhető el.

3A sorozatfelvétel sebessége számos körülménytől függően eltérő lehet, a részleteket lásd a műszaki adatoknál.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • VADVILÁG

  Madárfotózás az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM segítségével

  Egy profi fotós és egy hobbifotós állt össze, hogy élesben teszteljék az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívet.

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Tippek természetfotózáshoz

  Tippek és technikák, amelyekkel új szintre emelheted a természetfotózást, és a legtöbbet hozhatod ki Canon fényképezőgépedből és objektívjeidből.

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Tippek természetfotózáshoz

  Dani Connor profi fotós egy fiatal leendő természetfotóssal osztja meg bevált tippjeit a fotós sikerek eléréséhez.

 • MAKROFOTÓZÁS

  Fedezd fel a rovarok világát

  Fedd fel az apró lények titkos életét Pierre Anquet tanácsaival.