VADVILÁG

Hasznos tippek és a legjobb felszerelés: kezdő lépések madárfotózáshoz

A madarak gyönyörű teremtmények, de nehéz őket fényképezni. Tekintsd meg az általunk ajánlott készletet, amelynek segítségével lenyűgöző képeket készíthetsz, Aaron Sterling természetfotóstól pedig megtanulhatod, hogy hogyan csináld.
Az Aaron Sterling természetfotós által, Canon EOS R6 fényképezőgéppel készített fotón egy világos narancssárga tollazatú kismadár ül egy ágon az elmosódott háttér előtt.

Az állatok és madarak fotózása a természetes élőhelyükön egyszerre jelenthet kihívást és nyújthat hihetetlen élményt. A madarak rendkívül kiszámíthatatlanok, és amint a legkisebb mozgást érzékelik, azonnal elmenekülnek, azonban lenyűgöző fotótémák.

Hogyan lehet sikeres a madárfotózás? Fontos a türelem, a kitartás és a madarak viselkedésének alapvető ismerete, valamint az, hogy a megfelelő felszereléssel rendelkezzünk e viszonylag kicsi, gyorsan mozgó teremtmények fotózásához.

Aaron Sterling természetfotós már azóta figyeli és fotózza a madarakat, amióta csak az eszét tudja. Most megosztja a tippjeit azzal kapcsolatban, hogy hogyan fotózzunk madarakat a megzavarásuk nélkül, és azt, hogy mely funkciókat keressük a fényképezőgép és az objektív kiválasztásakor, ha szeretnénk belevágni a madárfotózásba.

Tudnunk kell, hogy hová menjünk és mit keressünk

Két fotós ül egymás mellett egy madárlesben.

Aaron szerint kétféleképpen közelítheted meg a madárfotózást. „Várhatod, hogy a vadon élő állatok odajöjjenek hozzád, így nagyobb az esélyed arra, hogy valami ritkaságot pillants meg. Fotózhatsz mozgás közben is. Ebben az esetben sokkal többet láthatsz, de nagyobb az esélye, hogy elijeszted a madarakat.” Egy fotós les ideális választás, ha egy helyen szeretnél maradni.

Canon PowerShot SX740 HS fényképezőgéppel készült felülnézeti kép egy kék hátizsákról és túrabotokról.

Fontos, hogy jól felkészült legyél, amikor madárfotózásra indulsz. Ne felejts el kényelmes cipőt viselni, vigyél magaddal esernyőt és némi harapnivalót, mert biztosan kelleni fog az energia.

Aaron szerint kulcsfontosságú, hogy korán odaérjünk a kiválasztott helyszínre. „Találj egy olyan helyet, ahol az állatok hozzászoktak az emberek közelségéhez, ezért nem olyan ijedősek, mint amilyenek egyébként lennének” – javasolja. „Ha még csak most vágsz bele, először menj el egy természetvédelmi területre, hogy hozzászokj a környezethez.”

Ha leshelyről fotózol, nem fogod elijeszteni a témádat. „Én egy kis terepmintás sátrat használok, amin lyukak vannak” – folytatja. „Csak ülök, és türelmesen várok. Minél több időt töltesz kint, annál inkább rájössz, hogy hol vannak a jó helyek.”

Ha nincs lehetőséged természetvédelmi területre menni, egy közeli parkban vagy a kertben is fotózhatsz madarakat. „Szerelj fel egy madáretetőt” – tanácsolja Aaron. „Zseniálisak, mert különféle madarakat vonzanak. Helyezz egy kis botot az etető elé, hogy természetesnek tűnjön, és amikor rászállnak a madarak, úgy fog tűnni, mintha csak a szabadban lettél volna.” Játssz a kép megkomponálásával, hogy a végső képen ne látszódjon az etető.

Meg kell tanulnod alkalmazkodni a változó időjáráshoz, és fontos, hogy megismerkedj a fotózás alapjaival is. „Tudj meg mindent a záridőről, a rekeszértékről, az ISO-ról és arról, hogy milyen beállításokat használj az olyan képekhez, amilyeneket készíteni szeretnél” – mondja Aaron.

Meg kell ismerned a témádat is, de emiatt ne aggódj. „Minél többször veszel részt madárfigyelésen, annál többet akarsz megtudni róluk.” – mondja Aaron. „Elkezded felismerni a madárhangokat, és megtanulod, hogy a kisebb madarakat leggyakrabban a bokrokban találod, míg a ragadozó madarak inkább a magas fák tetején ülnek.”

Hasznos fényképezőgép-funkciók madárfotózáshoz

Tömeg és hordozhatóság

A Canon PowerShot ZOOM fényképezőgép egy kidőlt fa törzsén található, a háttérben az elmosódott erdős tájjal.

„A Canon PowerShot ZOOM kisebb, mint a telefonom, elfér a zsebemben, és mindent tud, amit egy fényképezőgépnek tudnia kell, így jól érezhetem magam anélkül, hogy túl sok mindennel kellene foglalkoznom” – mondja Aaron.

Egy kézben tartott okostelefont használnak Canon fényképezőgéppel készített természetfotók Canon Camera Connect alkalmazás segítségével történő megtekintéséhez és megosztásához.

Aaron szereti megosztani a fényképeit a közösségi oldalakon, és a Canon Camera Connect alkalmazás ezt megkönnyíti. Segítségével átküldheted képeidet Canon fényképezőgéped és az okostelefonod között. A képeket geocímkével is elláthatod, így soha nem fogod elfelejteni, hol láttad a vörösbegyet vagy a nádi poszátát.

Ha azt tervezed, hogy egész nap talpon leszel, akkor olyan felszerelésre van szükséged, amelyet könnyedén magaddal vihetsz. A zsebméretű, szuperzoomot kínáló, egy szemlencsés Canon PowerShot ZOOM fényképezőgép ideális madarak fotózásához; 12,1 megapixeles állóképeket és Full HD videókat is készíthetsz vele. A kompakt váz kevésbé ijesztő a madarak számára, ezenkívül 3 lépéses zoomot biztosít, 100 mm-es, 400 mm-es és 800 mm-es fókusztávolsággal, így a képkocka nagyobb részét tudod kitölteni a témával. A PowerShot ZOOM emellett teljesen automatikus, így nem kell időt töltened a beállítások módosításával.

Aaron az Egyesült Királyságban, Birmingham külvárosában, a Christopher Cadbury Wetland Reserve rezervátumban próbálta ki a Canon PowerShot ZOOM fényképezőgépet, és tetszett neki, hogy egyszerűen a zsebébe csúsztathatta, és amint megpillantott egy madarat, előhúzhatta. „Imádom a pántot, mivel így könnyen hordozható” – mondja Aaron. „Nem kell attól tartanod, hogy kicsúszik a kezedből, különösen, ha sietsz.”

Alternatív lehetőségként a kompakt Canon PowerShot SX740 HS fényképezőgépet is használhatod, amely beépített 40-szeres optikai zoommal és 20,3 megapixeles CMOS-érzékelővel rendelkezik, így könnyedén készíthetsz vele nagy felbontású képeket.

Ha cserélhető objektívekkel rendelkező fényképezőgépet keresel, válaszd a 24,2 megapixeles Canon EOS R50 kicsi és diszkrét – mindössze 375 g tömegű – fényképezőgépet.


Nagy sebességű, csendes felvételkészítés

Az Aaron Sterling által készített fotón két kismadár ül egy ágon, miközben az egyik ételt ad a másik szájába.

Aaron tudja, hogy minden milliszekundum számít, amikor megörökíti ezt a kiemelkedő pillanatot. Amikor meglátsz egy madarat, a legjobb, ha sorozatfelvételt készítesz, hogy nagyobb valószínűséggel készíthesd el a tökéletes képet, ezért próbáld ki Canon fényképezőgéped RAW sorozatfelvétel üzemmódját itt. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 600mm F11 IS STM objektívvel, 1/320 mp, f/11 és ISO 2500 beállításokkal készült. © Aaron Sterling Photography

A gyorsan mozgó témák, mint például a madarak megörökítésére minden bizonnyal a sorozatfelvétel a legjobb megoldás. A Canon EOS R50 12 kép/mp (az elektronikus zárral 15 kép/mp), míg az EOS R10 akár 15 kép/mp (az elektronikus zárral 23 kép/mp) sebességű sorozatfelvétel készítésére is képes.

A téma megzavarásának elkerülése érdekében a lehető legkisebb zajt szeretnénk kelteni közeli felvételek készítése közben, a csendes elektronikus zár üzemmóddal rendelkező fényképezőgépek pedig lehetővé teszik, hogy hang nélkül készíthess felvételeket.

A többek között a Canon EOS R7 fényképezőgépben is megtalálható RAW sorozatfelvétel üzemmód szintén hasznos funkció kiszámíthatatlan témák fényképezéséhez. A fényképezőgép akkor kezdi el a RAW fájlok rögzítését, amikor félig lenyomod az exponálógombot, és amikor teljesen lenyomod, elmenti a képeket a pufferbe – akár fél másodpercnek megfelelő felvételek. „Ez rendkívül fontos a madarak fotózásakor, mivel sosem tudhatod, hogy mikor repülnek el” – magyarázza Aaron.

A madarak otthoni fotózásának kiváló módja, ha egy madáretetőhöz közeli állványra helyezed a fényképezőgépet, látótávolságon kívül helyezkedsz el, és távolról fényképezel. A Canon fényképezőgépek széles választéka rendelkezik Wi-Fi funkcióval, az EOS R rendszerű fényképezőgépek pedig ezenfelül Bluetooth-kapcsolatot is biztosítanak. A Canon Camera Connect alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy okostelefonról vagy táblagépről szabályozd a beállítások széles körét és oldd ki a zárat. A Canon EOS Utility szoftvere, amely az összes EOS fényképezőgép eredeti szoftverbeállításai között szerepel, lehetővé teszi a fényképezőgép számítógépről történő vezérlését, és a képek nagyobb képernyőn való megtekintését.


AF-követés mozgó témákhoz és állatszem-érzékelő AF

Egy kis énekesmadár ül egy faágon körülötte vékony gallyakkal a ragyogó kék égbolt alatt. Canon EOS R10 fényképezőgéppel készítve.

A témakövető AF segítségével akár a lombok között is fókuszálhatsz a madarakra. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM objektívvel, 500 mm, 1/1000 mp, f/8 és ISO 400 beállításokkal készült.

Az Aaron Sterling által készített fotón egy kismadár ül egy ágon, sötét, elmosódott háttér előtt.

„A madárfotózás nagyszerű módja annak, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetünkre gyakorolt hatásunkra” – mondja Aaron. „Ez az egyik oka annak, amiért ezt csinálom – szeretem a madarakat, és szeretném megosztani a szépségüket mindenkivel.” A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel, 400 mm, 1/250 mp, f/8 és ISO 1600 beállításokkal készült. © Aaron Sterling Photography

Az EOS R rendszerű fényképezőgépekben, például az EOS R50 és az EOS R10 fényképezőgépekben alkalmazott Dual Pixel CMOS AF II autofókusz a DIGIC X processzorral együtt gyors témakövetést tesz lehetővé, így azonnal fókuszálhatsz a mozgásban lévő madarakra. Az állatszem-érzékelő AF az egyike a fejlett autofókusz-funkcióknak, amelyeket arra terveztek, hogy segítsenek éles felvételeket készíteni a madarakról repülés közben. Az AF megkeresi a madarakat a képkockában, amelyeket aztán fő követendő témaként rangsorol – ha képes felismerni a szemüket, akkor azokra rögzíti a fókuszt. Ez azt jelenti, hogy nem kell lemondanod az éles fókuszról akkor sem, amikor mozgásban lévő madarakat fotózol.


Gyenge fényviszonyok mellett is jó teljesítmény

Canon EOS R10 fényképezőgéppel félhomályban, egy folyó partján készült fotó egy félig víz alatt lévő faágon ülő gémről.

Aaron inkább napközben szeret fotózni, amikor kedvezőbbek a fényviszonyok, de az olyan fényképezőgépekkel, amilyen a Canon EOS R10, gyenge fényviszonyok mellett is lenyűgöző képeket készíthetsz a madarakról. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM objektívvel, 343 mm, 1/800 mp, f/5,6 és ISO 100 beállításokkal készült.

Sok madár – például a bagoly – csak éjszaka vagy kora reggel merészkedik ki, amikor a fényviszonyok nem ideálisak a fotózáshoz. A 24,2 megapixeles Canon EOS R10 -4EV gyenge fényviszonyok melletti fókuszálással és ISO 51 200 értékig bővíthető ISO 32 000 maximális érzékenységgel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy akár holdfényben is fényképezhess.

Mire érdemes odafigyelni az objektív kiválasztásakor madárfotózáshoz

A fotó Canon RF 800mm F11 STM objektívvel készült, és egy csonttollú madarat ábrázol, amely egy ágon pihen elmosódott fűszálak között.

A madárlesből történő fotózás során biztonságos távolságban vagy a témádtól, ezért hasznos lehet egy nagyobb objektív. A Canon RF 800mm F11 IS STM 1600 mm-esre bővíthető a Canon Extender RF 2x objektívextenderrel. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel és Canon RF 800mm F11 IS STM objektívvel, 1/40 mp, f/11 és ISO 1600 beállításokkal készült.

Az Aaron Sterling által egy Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektív használatával készített fotón egy kismadár ül egy ágon az elmosódott háttér előtt.

A teleobjektívek, például a Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM által kínált keskeny látószög megkönnyíti a tökéletes lágy háttér kiválasztását a madarak keretbe foglalásához. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 100-400mm F.5.6-8 IS USM objektívvel, 400 mm, 1/250 mp, f/8 és ISO 1600 beállításokkal készült. © Aaron Sterling Photography

A madarak általában kisebbek és nehezebben megközelíthetők, mint a többi állat, ezért a fotózásukhoz hosszabb fókusztávolságra lesz szükséged. A Canon RF 600mm F11 IS STM – amely Aaron madárfotózáshoz használható kedvenc fókusztávolságával rendelkezik – egy könnyű szuper teleobjektív, amellyel gyönyörű részletgazdag képekkel töltheted meg a képkockát. Emellett 5 fokozatú optikai képstabilizátorral (IS) is rendelkezik, amely segít megelőzni a fényképezőgép bemozdulása által okozott elmosódást.

A zoomobjektívek többféle kompozíciós lehetőséget kínálnak, hogy nagy látószögű képeket készítve a madarakat saját, természetes környezetükben örökíthesd meg, de éppenséggel egészen közeli portrékhoz is ideálisak, amikor a madarak konkrét jellemzőit szeretnéd kiemelni. A nagy (a teljes képmezős fényképezőgépek 29–240 mm-es tartományával egyenértékű) zoomtartománnyal rendelkező, 4,5 fokozatú optikai képstabilizátorral ellátott Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kompakt, könnyű és csendes. Egy másik kompakt zoomobjektív a Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, amely fókusztávolság-tartománya miatt madárfotózásra is alkalmas. A 7 lamellás, csaknem kör alakú blendekialakítás kellemes megjelenést kölcsönöz a fókuszon kívüli területeknek, így kiemeli a témát a hatásosabb képekért. Tudj meg többet a természetfotózáshoz használható legjobb belépő szintű objektívekről szóló útmutatónkból.

Nem kell madárfotós szakembernek lenned ahhoz, hogy jól érezd magad, ráadásul nem veszíthetsz semmit. „A madárfigyelés egészen addiktív lehet” – mondja Aaron. „Olyan, mint amikor egy videojátékban teljesítesz egy szintet, és azonnal menni szeretnél a következőre. Megpillantasz egy madarat, és máris keresed a következőt, aztán megint egy következőt. Ragadd meg a lehetőséget, és kapcsolódj a természettel – még jobban fogod értékelni gyönyörű bolygónkat. És ne feledd, nagy kiváltság, hogy a madarakat ilyen közelről figyelheted meg.”


Írta: Nikita Achanta

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • VADVILÁG

  Monokulár fényképezőgép vagy távcső – mi a legjobb madárfigyeléshez?

  A Canon PowerShot ZOOM egy zsebméretű monokulár fényképezőgép, amely ideális madárfigyeléshez – de milyen a Canon távcsöveihez képest?

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Tippek természetfotózáshoz

  Dani Connor profi fotós egy fiatal leendő természetfotóssal osztja meg bevált tippjeit a fotós sikerek eléréséhez.

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Merülj el a természetben

  Tolga Aktas természetfotós megosztja velünk, hogy hogyan élhetsz a pillanatnak a PowerShot ZOOM segítségével.

 • VADVILÁG

  Madárfotózás az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM segítségével

  Egy profi fotós és egy hobbifotós állt össze, hogy élesben teszteljék az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívet.