VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Így készíthetsz lenyűgöző természetfotókat Canon fényképezőgépeddel

Tíz innovatív tipp és technika, hogy új szintre emelhesd a természetfotózáshoz szükséges készségeidet.
A vörös mókus egyenesen a fényképezőgépbe néz, miközben átszalad a száraz levelek és lehullott szirmok szőnyegén.

Az egyik legnagyobb kihívást az olyan állatok fotózása jelenti, amelyek fürgén, ritkán és szabálytalanul mozognak.

A megfelelő tudással azonban könnyebben készíthetsz olyan képeket, amelyekre joggal leszel büszke. Ez egyáltalán nem hasonlít a sportfotózáshoz, ahol fel tudsz készülni a pillanatra, meg tudod keresni legjobb pozíciót, illetve pontosan tudod, hogy milyen felszerelésre lesz szükséged (és hogyan használd) – míg a természetfotózásnál egyedül a váratlant várhatod.

Íme 10 bevált tippünk, hogy nagyszerű természetfotókat tudj készíteni.

1. Ismerd meg a fotóalanyt

Egy egyenesen a fotósra néző ibériai hiúz egy sziklán az Andujar National Parkban.

Érdemes megtanulni, hogy a vadon élő állatok hogyan mozognak és viselkednek, mivel így kitalálhatod, milyen módszerrel tudod a legjobb képet készíteni róluk. A fotó egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel és egy Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM objektívvel, valamint 1/1600 mp, f/2.8 és ISO 1250 beállításokkal készült. © Dani Connor

Elengedhetetlenül fontos, hogy alapos ismeretekkel rendelkezz a fotózni kívánt állat élőhelyéről és viselkedéséről, ráadásul ennek a tudásnak a birtokában több órát megspórolhatsz terepen. Segíthet a fotózás megtervezésében, ha tudod, hogy az év melyik időszakában a legaktívabb az adott faj. Ritkán sikerül nagyszerű természetfotót készíteni a megfelelő ismeretek és szervezés nélkül.

2. Gyakorlat teszi a mestert

Egy hattyú kitárt szárnyakkal emelkedik fel a vízről.

A természetfotózáshoz türelem és gyakorlás szükséges – ha hajlandó vagy várni a tökéletes pillanatra, lenyűgöző képeket készíthetsz. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel, Canon RF 600mm F4L IS USM objektívvel, 1/1600 mp, f/4 és ISO800 beállításokkal készült.

Nincs sok értelme, ha ott vagy a megfelelő helyen, a megfelelő időben, de nem tudod megörökíteni a pillanatot. A másodperc töredéke alatt történő események megörökítéséhez gyakorlásra van szükség. Nyugtalan állatok fotózásakor a rengeteg próbálkozás dacára is számos hiba be fog csúszni, mire megtalálod a számodra megfelelő beállítást.

Érdemes lehet felállítani egy etetőt a madaraknak a kertben, és az ablakból vagy egy rögtönzött rejtekhelyről fotózni őket olyan, teleobjektívszerű hatótávolságot kínáló zoomobjektívekkel, mint például a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM vagy a Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. A zoomobjektíveknél beállíthatod a fókusztávolságot, az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM esetében például a 400 mm-t, ami azt jelenti, hogy a legkisebb élőlényekre is ráközelíthetsz, anélkül hogy megzavarnád őket.

Másik megoldásként menj el egy közeli parkba vagy állatmenhelyre a fényképezőgépeddel, hogy jobban megértsd az állatok viselkedését. Minél jobban edzed a szemedet és tökéletesíted a reakcióidődet, annál jobb képeket fogsz tudni készíteni a természetben.

3. Kerülj közelebb

Egy közeli felvétel a vörösszemhatásról, melyen egy ágon ülő barna tollas madár látható.

Érdemes általában az állat szemére fókuszálni, mivel ez a pont vonzza legjobban a néző tekintetét. A fotó egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel, Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM objektívvel, Canon Extender EF 1,4x III extenderrel és EF-EOS R vezérlőgyűrűs objektívadapterrel, valamint 1/400 mp, f/4 és ISO320 beállításokkal készült. © Dani Connor

A legjobb természetfotók közelről mutatják az eseményeket. Ha fizikailag közel mész az állatokhoz, akkor általában megváltozik a viselkedésük, vagy ami még rosszabb: teljesen elijeszted őket. A hosszú objektívek használata ezért elengedhetetlen ahhoz, hogy részletgazdag képeket készíts, és a végső képet kivágva még közelebb hozd a témát.

A Canon EOS R7 és a teljes képmezős Canon EOS R6 állatkövető AF-je képes felismerni a kutyákat, macskákat és madarakat, észleli a teljes testüket, az alany arcát vagy szemét, vagyis tűéles képeket készíthetsz az állatokról, miközben mozognak.

4. Válaszd ki a megfelelő objektívet

Egy európai mókus ül egy fa magas ágán.

Ha tisztes távolságot kell tartanod, egy hosszú teleobjektív szó szerint nélkülözhetetlen a természetfotózáshoz. A fotó egy Canon EOS R5 fényképezőgéppel és egy Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM objektívvel, valamint 200 mm, 1/320 mp, f/4 és ISO 5000 beállításokkal készült. © Robert Marc Lehmann

Az objektívek kiválasztásakor érdemes bölcsen dönteni. Az új RF 100-400mm F5.6-8 IS USM erőteljes zoomtartománya igazi sokoldalúságot kínál. Ha szeretnél még nagyobb szuper-teleobjektív hatótávolságot elérni egy olyan teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépen, mint a Canon EOS RP, használd a Canon RF 600mm F11 IS STM és RF 800mm F11 IS STM prímobjektíveket.

Ha olyan APS-C formátumú fényképezőgéped van, mint a Canon EOS R7, és kezdésként egy kisebb kivitelű, pénztárcabarát megoldáson gondolkozol, nézd meg az RF-S 18-150MM F3.5-6.3 IS STM objektívet.

Mivel az APS-C fényképezőgépek érzékelője kisebb, mint a teljes képmezős fényképezőgépeké, nem rögzítik a képet teljes szélességében úgy, ahogy a teljes képmezős fényképezőgépek ugyanazzal az objektívvel – létezik egy kb. 1,6-szoros „kivágási tényező”, amely ráközelít a jelenetre, mivel az alany ennyivel nagyobb a képkivágásban. A Canon EOS R7 fényképezőgéppel kombinált RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel például kihasználható a 160–640 mm-es tényleges fókusztávolság.

A fényképezőgép objektívének tényleges fókusztávolságának megtalálásához használd az ingyenes Canon Photo Companion alkalmazást a tényleges fókusztávolság kalkulátorral.

5. Tartsd stabilan

Egy rókakölyök áll egy mohás buckán.

A természetfotózás során gyakran megesik, hogy nincs idő felállítani az állványt. Ilyenkor nyújt segítséget a képstabilizátor, amely még hosszú teleobjektívek és makroobjektívek használata esetén is egységesen éles képeket biztosít kézből való fotózáskor.

A fényképezőgép remegése igazi ősellensége az éles képeknek teleobjektívek használatakor.

A Canon teleobjektívjeinek nagy többségét rendkívül hatékony optikai képstabilizálással látták el ennek leküzdésére, és jellemzően 3–5 fokozatú expozíciós értéket biztosítanak. Ez hatalmas különbséget jelenthet a kézi természetfotózásnál, ahol a gyors záridősebesség nem túl praktikus, hacsak nem közvetlen napfényben fotózol. A Canon RF 600mm F11 IS STM 5 fokozatú képstabilizátorával folyamatosan éles felvételeket készíthetsz a másodperc 1/20-ad része alatt, nem kell 1/640-es értéket használnod.

A teleobjektívekhez és makrofotózáshoz is használj képstabilizátort, különösen, amikor kézből használod a fényképezőgépet. Ha azonban a fényképezőgép állványon van, gyakran jobb kikapcsolni a képstabilizátort.

6. Folyamatos fókusz

Egy ragadozó madár szárnyal az égen.

Ha közel tudsz lopakodni egy madárhoz vagy más nehezen megközelíthető élőlényhez anélkül, hogy elijesztenéd, gyakorolhatod a különféle fotózási technikákat készségeid fejlesztéséhez. A felvétel egy Canon EOS R5 fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM objektívvel és 451 mm, 1/8000 mp, f/6.3, ISO4000 beállításokkal készült. © Robert Marc Lehmann

A természetfotózásnál rendkívül fontos, hogy a téma éles legyen a megfelelő területen. A Canon tükör nélküli EOS R fényképezőgép-családja rendelkezik egy nagyon hatékony Dual Pixel AF rendszerrel, amely gyors fázisérzékelésű autofókuszt biztosít magán a képérzékelőn, és ez a képkivágás nagy részét lefedi. A Dual Pixel AF a legújabb EOS DSLR-eken is megtalálható, és az élőkép funkcióval is használható.

Próbáld meg a fókuszt az alany legfontosabb részén, vagyis általában a szemén tartani. A Canon EOS R7 és EOS R6 állatszem-érzékelő autofókusz üzemmódja automatikusan megkeresi a szemeket a jelenetben, és azokra rögzíti a fókuszt. Az AI Servo mód még a leggyorsabban mozgó állatokat is folyamatosan követi annak érdekében, hogy a felvételek mindig élesek legyenek. Próbálj sorozatképet készíteni a fényképezőgéped leggyorsabb felvételkészítési módjában, ez segíthet elkapni a meghatározó pillanatot.

7. Számít a sebesség

Egy zebra rohan át egy mezőn.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy miként tudod megörökíteni a mozgást a képeiden, tekintsd át a mozgás fotózására vonatkozó bevált tippjeinket.

A megfelelő záridő beállítása kulcsfontosságú a legjobb természetfotók készítéséhez. A leglogikusabb lépés a gyorsan mozgó események fotózásakor a záridő növelése. Azonban lassabb záridővel elmosódottabb képeket készíthetsz, például a madarak szárnyáról, ami a mozgás érzetét kelti a képeken.

Ahogy egyre jobban megismered a felszerelésed, érdemes lehet még tovább csökkenteni a záridőt, akár még az 1/10 másodperces beállítást is kipróbálhatod, a svenkelési technikával pedig még tovább fokozhatod a mozgás érzetét.

Általános szabályként elmondható, hogy a záridő értékeként legalább a teljes képmezős fókusztávolság reciprokát kell alkalmazni. Ha például egy 600 mm-es objektívet használsz (mint amilyen a Canon RF 600mm F11 IS STM), akkor legalább 1/600 másodperces záridőt kell beállítanod, ha az IS ki van kapcsolva – a legtöbb fényképezőgép esetében ez az érték 1/640 lesz.

8. Figyelj a fényre: hozd ki a legtöbbet a hátsó megvilágításból

Egy szarvas áll a magas fűben.

Az „arany óra” neve nagyon találó. Aranyszínű melegséget ad a fényminőséghez, amikor a napkelte utáni és napnyugta előtti utolsó órában a nap alacsonyan van az égen. A fotó egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel és 373 mm, 1/1250 mp, f/8, ISO 1250 beállításokkal készült. © Ben Hall

Javíthatsz a képeiden, ha megfelelő fényviszonyokat választasz az alany fotózásához. Az állatok viselkedési mintáját figyelembe véve próbálj meg kora reggeli vagy késő esti napfény mellett fotózni a gazdag színvilágot és mély árnyékokat eredményező, meleg, visszafogott fényhatás érdekében.

9. A mélységélesség szabályozása

Homályosnak tűnő páfrányok közül kikandikáló szarvas.

Bár a teleobjektívek nem „óriási” rekeszértékükről híresek, velük is készíthetsz olyan képeket, amelyeknek elmosódott a háttere, mivel a nagy fókusztávolság a meglehetősen sekély mélységélesség érzetét keltheti még viszonylag kis rekeszérték mellett is. Ez annak köszönhető, hogy a teleobjektívek lerövidítik a távolságot, így az elmosódott, fókuszon kívül eső hátteret közelebb hozzák a témához. A fotó egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel és 400 mm, 1/60 mp, f/8, ISO 1250 beállításokkal készült. © Ben Hall

Ez a tipp nagyon fontos. Normál fotózás esetén gyakori a Rekesz-előválasztásos felvételkészítési mód (AV a fényképezőgép tárcsáján) használata. A makroobjektívek esetében a kis munkatávolságok miatt a rekesznyílás f/16, f/22 vagy nagyobb értékre van leszűkítve a maximális mélységélesség és a teljes fotó élessége érdekében.

Még szebb természetfotókat készíthetsz a bokeh-hatás használatával, amikor a kép fókuszpontja maga az alany. Azonban nem szükséges elmosni a hátteret, ha természetes környezetükben szeretnéd megörökíteni az állatokat.

A nagyobb fókusztávolság erőteljesebb háttér-homályosítást eredményez. Emiatt a zoom teleobjektívek igen hasznosak lehetnek, amikor egy témát el akarunk különíteni, és a hátteret a részletek elmosásával kívánjuk homályosabbá tenni. Ha tehát markánsabb bokeh-hatásra vágysz, lépj hátra párat, és közelíts rá a témára, hogy nagyobb fókusztávolságot érj el.

10. Szuperközeli felvételek

Egy barna ugrópók ül egy ágon.

Az élő témák makrofotózása komoly kihívást jelenthet. Az igazán jó képek elkészítéséhez a megfelelő felszerelésre és rengeteg türelemre lesz szükséged. A fotó egy Canon EOS 90D fényképezőgéppel és egy Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektívvel, valamint 1/250 mp, f/8 és ISO500 beállításokkal készült. © Pierre Anquet

A jelenet megkomponálásával és a fotóalany saját, természetes környezetében való elhelyezésével ütős természetfotókat készíthetsz. Ehhez egy nagy látószögű objektívre lesz szükséged. A kisebb fotóalanyok, például madarak vagy akár rovarok esetében a szuperközeli képek hatékonyabbnak bizonyulhatnak a végső képeken, mert a téma nem vész el a széles felvételen. Ehhez pedig egy külön makroobjektív kell. Bár nem kifejezetten makroobjektív, de a 0,41-szeres nagyítással és közeli fókuszálási képességekkel rendelkező Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel a makrofelvételekhez nagyon hasonló képeket tudsz készíteni.

A Canon újabb makroobjektívjeit jellemzően „hibrid képstabilizátorral” látják el, amely az x és az y tengely mellett a gyakoribb, szögben való remegést is korrigálja. Ez teszi őket igazán kiemelkedővé, amikor kézből készítesz szuperközeli felvételeket. A Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO STM és az RF 85mm F2 MACRO IS STM fix objektívek például 0,5-szörös nagyítási tényezőt kínálnak a makrofotózáshoz a legkisebb fókusztávolságuknál.

A makroobjektívek szépsége, hogy olyan fotókat készíthetsz velük, amelyek képernyőn vagy nyomtatásban nagyobb méretben ábrázolnak valamit, mint azt normál esetben látjuk. Az apró rovarokat látványos, bogárszemű szörnyetegekként ábrázolhatod, vagy olyan apró részleteket jeleníthetsz meg rajtuk, melyek az emberi szem számára láthatatlanok.

Ha a természetfotózáshoz megfelelő objektíveket keresel, tekintsd át teljes útmutatónkat.


Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  A legjobb objektívek természetfotózáshoz

  Készíts lenyűgöző képeket vadon élő állatokról és madarakról ezekkel a prím- és zoomobjektívekkel.

 • VADVILÁG

  Monokulár fényképezőgép vagy távcső – mi a legjobb madárfigyeléshez?

  A Canon PowerShot ZOOM egy zsebméretű monokulár fényképezőgép, amely ideális madárfigyeléshez – de milyen a Canon távcsöveihez képest?

 • VADVILÁG

  Madarak fényképezése

  Tippek és a legjobb belépő szintű felszerelés madarak fényképezéséhez.

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Tippek természetfotózáshoz

  Dani Connor profi fotós egy fiatal leendő természetfotóssal osztja meg bevált tippjeit a fotós sikerek eléréséhez.