A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROFOTÓZÁS

Kreatív makrofotózás: vízcseppekben tükröződő virágok fotózása

Készíts lenyűgöző felvételeket egy makroobjektív és a fénytörés segítségével a virágfotózás újraértelmezéséhez. Örökítsd meg a részleteket egy csepp vízben, és kísérletezz a tükröződésekkel. Ehhez a technikához egy makroobjektívre lesz szükséged, ideális esetben pedig egy állványra és távoli zárkioldóra is – ha Wi-Fi-képes fényképezőgéped van, mint amilyen a Canon EOS 90D, akkor az okostelefonodon lévő Canon Camera Connect alkalmazással megkomponálhatod a felvételt és aktiválhatod az exponálást. A legjobban irányítható megvilágítás érdekében érdemes külső vakut, például a Canon Speedlite termékcsalád valamelyik tagját használni.

Beállítás

Ezzel az egyszerű technikával lenyűgöző felvételeket készíthetsz, amelyeken egyetlen törékeny vízcseppben tükröződik a részletgazdag téma.

Ezt a technikát kültéren (amennyiben lehetőséged van rá) vagy beltérben is alkalmazhatod. A beltéri beállítás előnye, hogy jobban szabályozható a megvilágítás, és kisebb a veszélye annak, hogy egy fuvallat tönkreteszi a vízcseppeket. Ráadásul nem kell korán kelned a reggeli harmat megörökítéséhez!

Egy makroobjektív és a fényképezőgép stabilan tartására, illetve a fényképezőgép bemozdulásának megakadályozására szolgáló állvány mellett szükséged lesz néhány virágra, valamint egy kis glicerinre (amely gyógyszertárban, a szupermarketek sütési kellékeket tartalmazó polcain vagy online is beszerezhető), hogy sokáig megmaradó, nagy mértékben fényvisszaverő cseppeket hozz létre. Egy erős fényforrásra is szükséged lesz – vagy az ablakon keresztül bejövő fény formájában, vagy egy nem különálló Canon Speedlite vaku használatával.

Nagyítás

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Bármely makroobjektív alkalmas erre a technikára – az oldalon található képek a Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel készültek, de a Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM is kiváló az APS-C érzékelővel rendelkező DSLR fényképezőgépekhez.

Fókuszáld a makroobjektívedet a legkisebb fókusztávolsággal, hogy a legnagyobb fokú nagyítást érd el. A vízcseppek életnagyságú vagy 1:1 arányú nagyítás esetén is kicsinek tűnnek a képen, viszont később kivághatod a megfelelő képrészt a szerkesztőszoftverben. Az objektívet a cseppekhez közel kell elhelyezni, hogy semmiképp se vethessen árnyékot a képre. Ha lámpát vagy külső Canon Speedlite vakut használsz, jobban szabályozhatod a fény irányát. Az árnyékok elkerülésének másik módja egy beépített makrovakuval rendelkező makroobjektív, például a Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM vagy a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM használata.

Cseppek hozzáadása

Kapcsolódó cikkek
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROFOTÓZÁS

Absztrakt makrofotózás: szappanbuborékok fotózása

Tudd meg, hogyan készíthetsz lenyűgöző, színes, absztrakt makrofotókat vékony szappanrétegekről ezzel az egyszerű, lépésről lépésre haladó útmutatóval.

Papercraft landmarks

MAKROFOTÓZÁS

Makro ételfotózás

Készíts érdekes ételképeket a Canon makroobjektívjeivel!

Macro photography tips and techniques

MAKROFOTÓZÁS

Tippek makrofotózáshoz

Makrofotózás egyszerűen: fedezd fel a legjobb felszerelést, tippeket és technikákat.

A Rekesz-előválasztás (Av) módban történő felvételkészítés azt jelenti, hogy jobban szabályozhatod a mélységélességet, ugyanakkor készülj fel rá, hogy kísérletezned kell a rekeszértékkel annak módosításához, hogy mi kerüljön fókuszba és mi ne. Tedd közelebb a virágot a vízcseppben tükröződő kompozíció megváltoztatásához, az exponálógomb lenyomása előtt pedig használd a mélységélesség-előnézet gombot, hogy lásd, ez milyen hatással lesz a felvételre.

Ha glicerint használsz víz helyett, azzal csillogóbb, viszkózusabb cseppeket hozhatsz létre, amelyek hosszabb ideig tapadnak a felületre, így több idő áll rendelkezésre a tökéletes felvétel elkészítéséhez. A rövidebb záridővel pedig rövid idő alatt annyi felvételt készíthetsz, amennyit csak szeretnél. Márts egy tűt vagy fogpiszkálót a glicerinbe, és ezzel vidd át a folyadékot – így a cseppeket oda tudod majd helyezni, ahová szeretnéd, valamint tetszőleges mennyiségű cseppet tudsz hozzáadni. Kísérletezz különböző méretű cseppekkel, illetve több cseppel egyszerre, hogy kreatívabb kompozíciókat készíthess.

A technika

Komponáld meg a képet széles látószögű fotózással – ezzel biztosíthatod, hogy a háttér elmosódott maradjon, de a vízcseppek éles fókuszban legyenek.

Fókuszálj manuálisan a cseppekre, és a háttérben lévő virágot vidd közelebb egészen addig, amíg a megtört kép élesen vissza nem tükröződik a folyadékban. Fotózz Rekesz-előválasztás (Av) módban, mert így jobban tudod szabályozni a mélységélességet, illetve kezdésként válassz f/8-as rekeszértéket. Fontos, hogy a háttérben lévő virág elmosódott maradjon, annak megtört képe viszont élesen látszódjon, ezért készülj fel rá, hogy sokat kell majd kísérletezni a virág elhelyezésével és a rekeszértékkel. A cseppek legyenek párhuzamosak a fényképezőgéppel, hogy minden csepp éles maradjon.

A nagyobb élesség érdekében használd az Élő nézet módot, hogy a tükör mozgása ne zavarja a fényképezőgépet, és készíts képet a fényképezőgép önkioldója, egy távoli zárkioldó vagy az okostelefonodra telepített Canon Camera Connect alkalmazás segítségével, amennyiben a fényképezőgéped kompatibilis vele. Ha további tanácsra van szükséged a makrofotózás első lépéseivel kapcsolatban, illetve további inspirációra vágysz és új trükkökre vagy kíváncsi, töltsd le a Canon Photo Companion alkalmazást iOS vagy Android eszközödre.


Szerzők: Marcus Hawkins és Tamzin Wilks

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához