Ha makrofotózásról beszélünk, gyakran elfelejtjük megemlíteni az ételek témakörét, hiszen a hagyományosabb témák (például a rovarok és a virágok) népszerűbbek. Az ételfotózás azonban mindenki számára hozzáférhető, hiszen saját otthonunkban kedvünkre válogathatunk a különféle témákban. Sőt, a látványos végeredményért nem kell kivárni a megfelelő időjárási körülményeket, vagy azt, hogy a témánk mozdulatlan maradjon.
Persze ez nem azt jelenti, hogy bármikor lehet remek, a fantáziánkat megmozgató képet lőni az ebédünkről. Az ételfotózást sokféleképpen lehet művelni; például úgy, hogy makroobjektívvel a lehető legközelebb kerülve a témánkhoz ámulatba ejtő, absztrakt képeket készítünk. Kipróbálhatunk különféle technikákat is, például a fókuszrétegezést, ami ráadásul most a Canon legújabb fényképezőgépeinek némelyikében (például a Canon EOS R10 eszközben) található innovatív jellemzőknek köszönhetően egyszerűbb, mint valaha.
Felkértük Matt Doogue makrofotóst, hogy próbálja ki magát az ételfotózás világában. Leginkább terepen érzi magát otthonosan, hiszen rovarok, növények és gombák fotózására szakosodott. Éppen ezért a beltérben, ráadásul a saját konyhájában végzett munka izgalmas élmény volt számára, melynek során egészen más szemmel kellett tekintenie a makrofotózásra.
Az alábbiakban az észrevételeit olvashatjuk.