MAKROFOTÓZÁS

Fedezd fel a rovarok rejtett világát

Fedd fel az apró lények titkos életét Pierre Anquet, makrofotós tanácsaival.
Közeli felvétel egy barna ugrópókról.

„Mielőtt belevágtam a makrofotózásba, nem igazán rajongtam a rovarokért” – meséli Pierre Anquet, francia származású fényképész. „Ma már úgy gondolom, hogy lélegzetelállítóan gyönyörűek, ha időt szánsz arra, hogy közelebbről megvizsgáld őket.”

„Kezdetben tájképeket és portrékat készítettem, de láttam egy videót Thomas Shahan, amerikai makrofotóstól, és egyből beleszerettem a makrofotózásba” – emlékszik vissza.

Úgy tűnhet, hogy lenyűgöző közeli felvételek készítéséhez tapasztalt és drága eszközök szükségesek, de valójában pénztárcakímélő módon is elkészíthetők. Először kísérletezhetsz a kitobjektíveddel és közeli fókuszálással, mielőtt egy makroobjektívre váltanál.

1. Készíts kreatív közeli felvételeket egy kitobjektívvel

Egy levélről lógó imádkozó sáska.

A makró felvételek készítése nem csak arról szól, milyen közel mész a témádhoz, hanem a nagyítás mértéke is fontos. „Ha közeli felvételeket szeretnél készíteni, de nincs pénzed egy makroobjektívre, akkor ezzel a zoomobjektívvel is nagyszerű fotókat készíthetsz” – magyarázza Pierre. A kép egy EOS 90D fényképezőgéppel, egy EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM objektívvel és 55 mm, 1/3200 mp, f/5.6, ISO 640 beállításokkal készült. © Pierre Anquet

Habár egy makroobjektív lenyűgöző nagyítást kínál, egy hagyományos zoomobjektív segítségével is elég közel tudsz zoomolni, hogy kiváló felvételeket készíthess nagyméretű rovarokról.

„Ezekhez a felvételekhez egy Empusa nevezetű imádkozósáska-fajt választottam” – magyarázza Pierre. „Kb. 3–4 cm hosszú, így a Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM objektív használatával a teljes keretet ki tudtam vele tölteni. A legnagyobb kihívás az lesz, hogy elég közel tudj kerülni a rovarhoz a felvétel elkészítéséhez. Azt javaslom, hogy korán kelj fel, mivel hajnalban még kevésbé aktívak.”

Az EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM és az EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM objektívek beépített makró gyűrűvakuval rendelkeznek, amely olyan érdekes és kreatív fényhatásokat biztosít a kezdők számára, amelyek eddig csak a profiknak volt elérhető.

Másik megoldás az autofókusz használata. Pierre úgy ér el maximális nagyítást, hogy a leghosszabb fókusztávolságra zoomol, majd manuális fókuszra vált és addig forgatja a fókuszgyűrűt, amíg el nem éri a minimális fókusztávolságot, ezután pedig finoman előre-hátra mozgatja a fényképezőgépet, amíg a téma fókuszba nem kerül.

Pierre állvány nélkül szeret fotózni, de makrofelvételek készítésekor hasznos tud lenni, mert ilyenkor minden remegés hangsúlyosabb. „Túl nagyok, és útban vannak. A 18–55 mm-es objektív tökéletes a kézből történő fotózáshoz. Kis méretű és a képstabilizátor rendkívül hasznos.”

2. Életnagyság egy makroobjektívvel

Közeli felvétel egy narancssárga-barna ugrópókról egy ágon.

Pierre egy EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektívet használt egy ugrópók megörökítéséhez: „Kisebb volt, mint az imádkozó sáska, de ennek köszönhetően a környezet nagyobb részét bele tudtam foglalni a keretbe.” A kép egy EOS 90D fényképezőgéppel, egy EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektívvel és 1/250 mp, f/8, ISO 500 beállításokkal készült. © Pierre Anquet

Közeli felvétel egy ágon lógó imádkozó sáskáról.

Pierre néhány fényképénél fókuszsorozat technikát alkalmazott. „A legtöbb felvétel, amelyet egyetlen fókuszsorozathoz készítettem, 28 felvétel volt. Az imádkozó sáska egy faágon ült, és szerettem volna, hogy az egész rovar fókuszban legyen. Rengeteg felvétel és a fényképezőgép mozgatása révén a fej, a lábak és a test is fókuszban volt.” A kép egy EOS 90D fényképezőgéppel, egy EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektívvel és 1/250 mp, f/9, ISO 200 beállításokkal készült. © Pierre Anquet

Egy kompakt, tűéles objektív, mint például a Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM egy nagyszerű belépő a makrofotózás világába. Ha a minimális fókusztávolságra van állítva, életnagyságú (1-szeres) nagyítást tesz lehetővé, azaz a fényképezőgép érzékelőjén a részletek ugyanakkorák lesznek, mint a valóságban.

Közeli felvételek készítésekor viszont szem előtt kell tartani, hogy a mélységélesség hártyavékony. Kisebb rekesznyílás, például f/11 vagy f/16 használata növeli mélységélességet, de csökkenti a fény mennyiségét. Ez lassabb záridősebességhez vezet, amely elmosódott képeket eredményezhet, ha a fényképezőgép vagy a téma bemozdul.

Ennek ellensúlyozására növelheted az ISO-értéket, hogy rövidebb legyen az expozíciós idő. „Az EOS 90D segítségével akár ISO 2000-et is használhatsz mindenféle probléma nélkül. Viszont ez esetben megfelelő módon kell megválasztanod az expozíciós időt. Ha később szoftveresen próbálod növelni azt, a kép zajos lesz.”

Egy közeli felvétel egy bivalykabóca fejéről, amelyen egy vízcsepp található.

Pierre 3–5-szörös nagyításhoz egy Speedlite vaku használatát javasolja. „A fő fényforrás továbbra is a Nap” – magyarázza. „Azonban a vaku által biztosított extra fény révén a téma kiemelkedik a környezetéből.” A kép egy Canon EOS 60D fényképezőgéppel (felváltotta a Canon EOS 90D), egy Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objektívvel, egy Speedlite 430EX II vakuval és 1/250 mp, f/10, ISO 400 beállításokkal készült. © Pierre Anquet

A fókuszsorozat egy népszerű technika, amely segítségével a makrofotósok növelni tudják a mélységélességet. Ennek keretében több azonos felvételt készítenek, és mindegyiknél manuálisan módosítják a fókusz pozícióját. Ezután az egyes képek fókuszban lévő részei szoftveresen egyesíthetők, hogy a végeredmény egy sokkal élesebb kép legyen.

A Canon EOS 90D egy beépített fókuszsorozat funkcióval rendelkezik, amely automatikusan elkészíti a szükséges felvételeket, hogy később a Canon Digital Photo Professional segítségével elkészíthesd a képet. „Gyakorlással gyerekjáték az egész” – mondja Pierre. „Kiválasztom a sorozatfelvétel módot, manuálisan beállítom a fókuszt a téma legközelebbi pontjára, majd a sorozatfelvételt készítése közben lassan közelítem a fényképezőgépet a rovar felé.”

3. Életnagyságnál nagyobban, egy speciális objektív segítségével

Közeli felvétel egy földön álló ugrópókról.

A Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo egy különleges objektív, amely segítségével akár 5-szörös nagyításban, életnagyságú méretben örökítheted meg a témád. A kép egy Canon EOS 90D fényképezőgéppel, egy Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objektívvel és 1/250 mp, f/9, ISO 800 beállításokkal készült. © Pierre Anquet

Egy makró felvétel egy imádkozó sáska fejéről.

Az igen sokoldalú MP-E 65mm objektív teljesen felvillanyozza Pierre-t. „1-szeres nagyítás mellett teljesen kitöltheted a keretet egy nagyméretű rovarral, például egy lepkével vagy egy kabócával, 5-szörös nagyításra váltva pedig igen kis méretű rovarokat is fotózhatsz.” A kép egy Canon EOS 90D fényképezőgéppel, egy Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objektívvel és 1/160 mp, f/8, ISO 2000 beállításokkal készült. © Pierre Anquet

A nagy, például 5-szörös nagyítás használatakor a pontos fókuszálás kiemelt fontosságú, mert ilyenkor minden hiba arányosan nagyobb lesz. Hogy a rovarok fotózásakor biztosítsa a pontosságot, Pierre a Canon EOS 90D nagyméretű hátsó kijelzőjén ellenőrizte a felvételeket. „Manuálisan bezoomolhatok és megnézhetem, pontosan hova is fókuszálok” – magyarázza. „Először elforgatom az objektív gyűrűjét, hogy beállítsam a nagyítást, majd közelebb megyek a témához, és amikor a kijelzőn látom, hogy tökéletesen fókuszban van, elkészítem a felvételt.”

A makrofotózást elkezdheted az otthoni tárgyakon is. Gyakorolhatsz a szőnyeg mintáján vagy az ablakpárkányon lévő szobanövényen, mielőtt áttérnél a rovarok fotózására.


Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek