KREATÍV FOTÓZÁS

7 kreatív módszer 7 nap alatt a stílusod fejlesztésére

A lelkes TikToker, profi fotós és videós Kym Moseley megosztja a felejthetetlen képek készítésével kapcsolatos tippjeit és trükkjeit.
Egy férfi portréja lila háttéren, akinek az arcát a képen utómunkával keresztülhúzva látjuk.

A kreativitás növelése kulcsfontosságú a fotózási készségek fejlesztéséhez. A stílussal való kísérletezés és az új technikák kipróbálása merész és gyakran meglepő eredményekhez vezethet. Kym Moseley lelkes szószólója az ötletekkel való kísérletezésnek, amelyeket aztán jelentős számú követőtáborával is megoszt a TikTokon.

Nemrégiben Kym úgy tesztelte kreativitását, hogy egy héten keresztül minden napra kitalált magának egy fotós kihívást, amelyeket aztán TikTok-oktatóvideókban dokumentált. Ebben az oktatóanyagban Kym az általa kipróbált hét különböző technikát osztja meg, és bemutatja a lenyűgöző képek mögött rejlő kreatív gondolatmenetet.

1. Adj hozzá egy absztrakt elemet

Egyesek azt mondják, hogy a fényképezőgép soha nem hazudik, de a szerkesztőalkalmazásokkal elferdíthető az igazság. „Salvador Dalí szürrealista munkáját igazán inspirálónak találom, és valami hasonlót szerettem volna létrehozni” – meséli Kym az oldal fejlécében szereplő elképesztő kép kapcsán. „Nem igazán tudtam, hogy pontosan mit szeretnék, ezért úgy döntöttem, hogy nem bonyolítom túl, és egy egyszerű önarcképet készítek. A Canon Camera Connect alkalmazás annyira jól használható ehhez, főleg, hogy a fényképezőgép előtt állva is ráfókuszálhatsz magadra az autofókusz segítségével, így semmit sem kell a véletlenre bíznod.

„Számomra a portrékészítés lényege a szemekben rejlik.” – folytatja Kym. „Szó szerint erre fókuszálsz a kép elkészítésekor, emellett pedig a történetet is a szemekből lehet kiolvasni. Szerintem nincs rosszabb annál, ha erőltetett mosoly látható egy portrén – mindig észreveszem, ha a szem nem mosolyog. Valami egészen újszerű dologgal szerettem volna előállni, ezért úgy döntöttem, teljesen levágom a képről a szemeket, és azzal együtt az egyéniséget és személyiséget is. A szerkesztéskor az arc egy részét elnyújtottam, és így a képen egy olyan portré van, amely bárkié lehet. Azt hiszem, egészen jól megállja a helyét szürrealista alkotásként.”

2. Módosítsd a látószögeket, hogy teljes képet kapj

A földről felfelé nézve készített fénykép egy madárról, amely két felhőkarcoló között repül el a ragyogó kék égbolton.

„Az épületeket ultranagy látószögű objektívvel és f/4,5 rekeszértékkel fotózva elég nagy mélységélességet kaptam ahhoz, hogy minden éles maradjon 1/125 másodperces záridő mellett” – mondja Kym a „Look Up” (Nézz fel) című képről. Ez elég gyors ahhoz, hogy nagy látószögű kézi felvételeket lehessen készíteni állvány nélkül. © Kym Moseley

„Főként portrékat szoktam fotózni, és leginkább emberekről, de mindig jó ötlet új kihívás elé állítani magunkat” – magyarázza Kym. A portréfotózáshoz nem használna olyan ultranagy látószögű objektívet, mint az RF 16mm F2.8 STM vagy a Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, de úgy véli, hogy városképek készítésekor igazán dinamikus perspektívát tudnak adni képhez ezek az objektívek. „Ennél a felvételnél megpróbáltam elvonatkoztatni a szokásos épületekről készült képektől, és az az ötletem támadt, hogy közvetlenül felfelé fotózok” – magyarázza.

Kym a Canon EOS R6 objektívet használja, az EF vagy EF-S objektívek pedig a Canon EF-EOS R objektívadapterrel használhatók ezzel a fényképezőgéppel.

„Nagyon tetszik, ahogy a felfelé mutató perspektívából úgy tűnik, mintha befelé, egymás felé hajolnának a felhőkarcolók, de úgy éreztem, kell még valami középre, az égre, például egy madár vagy egy repülő. De nem jött egyik sem, így kivágtam egy madarat az egyik régi képem hátteréből, és beillesztettem oda, ahová szerettem volna.”

3. Légy kreatív önarcképekkel

Egy férfi portréja, akinek az arcára kínai írásjelek vannak vetítve.

Míg a tükör nélküli fényképezőgépeknél az expozíciós és a fehéregyensúly-beállítások hatásának előnézetét az elektronikus keresőben lehet megtekinteni, addig az összes Élő nézet funkcióval rendelkező Canon DSLR fényképezőgépnél ugyanezeket az előnyöket élvezheted, ha a felvételeket a hátsó képernyőn komponálod meg. © Kym Moseley

„Szeretem a sötét, mozihatású, régiesnek tűnő portrékat, mint amilyenek a filmes állóképek” – vezet be minket Kym a harmadik technika lenyűgöző eredményei mögött rejlő inspirációba. „Azt akartam, hogy a kép legnagyobb része sötét legyen, és csak egy része legyen megvilágítva, drámai hatást keltve. A hatás létrehozásához LED-es fénycsíkkal világítottam meg enyhén a hátteret. Aztán bedugtam a telefonomat egy projektorba, és beírtam a „szeretet” szónak megfelelő kínai karaktert, azaz szó szerint az arcomra vetítettem.

„Gyakorlatilag mindig a manuális expozíciós módot használom, így a kívánt hatást érhetem el, különösen sötét képek esetén” – folytatja Kym. „Nemrég lecseréltem a Canon EOS 6D Mark II fényképezőgépemet egy EOS R6 gépre, és mint az összes Canon tükör nélküli fényképezőgép esetén, segítségével megtekinthető az expozíciós szintek és a fehéregyensúly élő előnézete a keresőben. Addig játszottam a LED-es fényekkel és a telefonom kínai karaktereivel, amíg el nem értem a kívánt egyensúlyt, kékes háttérrel és pirosas szöveggel.”

Portrékészítésnél a téma és az elmosódott háttér elkülönítéséhez Kym a szűk mélységélességet részesíti előnyben. A nagy rekeszértékkel rendelkező objektívek lehetővé teszik ezt, így a Canon RF 50mm F1.8 STM és az EF 50mm f/1.8 STM ideális és költséghatékony megoldást jelentenek.

4. Használj árnyékokat és fényt

Egy kéz árnyéka, amely egy rózsát nyújt át egy másik kéznek, amelynek szintén az árnyékát látjuk.

Kym úgy érzi, hogy a merész, egyszerű formák sziluettjei néha többet mondanak a fénynél és a színeknél. „Ez a két kézről és egy virágról készült felvétel az emberi interakcióról szól” – mondja. © Kym Moseley

„A világos, napfényes felvételek nagyon elterjedtek, én viszont imádok az árnyékokkal és sziluettekkel játszani” – mondja Kym. A szürke fal előtt körvonalazódó két kézről és virágról készített képnél egyszerű, ám drámai hatást szeretett volna elérni. „A legtöbb inspirációt a filmekből, tévéből vagy a TikTokhoz és Instagramhoz hasonló felületekről szerzem. Ennek alapjául azt vettem, ahogy valaki virágot ad valaki más kezébe. Azt hiszem, ez egy igazán erős, érzelemdús kép lett.”

Kym így folytatja: „beltérben készítettem a képet, az ablak felé irányítottam a fényképezőgépet, és úgy küszöböltem ki a világos háttér esetlegesen megjelenő részleteit, hogy körülbelül egy fokozattal túlexponáltam. Két külön felvételt készítettem, először az egyik, majd a másik kézről. Egyébként ezek a saját kezeim, ezért a Canon Camera Connect alkalmazással szabályoztam az összes beállítást, és távolról, a telefonomról néztem meg a képek előnézeteit. Végül egy szerkesztőalkalmazásban, a két fénykép egyesítésével hoztam létre a kompozit képet.”

5. Kísérletezz a kompozícióval

Gördeszkás egy többszintes parkolóban, amint éppen elindul.

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a mozgás kimerevítéséhez rövid záridőre van szükség, de Kym épp ellenkezőleg járt el, és lassú, 1/30 másodperces záridőt használt, hogy elmossa a mozgást ezen a képen, és ezáltal a mozgás érzetét keltse. © Kym Moseley

„Imádom, hogy számos Canon fényképezőgép változtatható képszögű kijelzővel rendelkezik. Ezzel szokatlan szögekből is készíthetsz felvételeket, ha a fényképezőgépet nagyon magasan vagy nagyon alacsonyan tartod” – mondja Kym. Ennél a sötét parkolóban lévő gördeszkásról készült képnél a fényképezőgép talajszinten volt, ami szerinte érdekes perspektívát adott a képnek. „Pontosan ott sikerült nagynak vagy épp kicsinek láttatni a gördeszkás alakját, ahol szerettem volna, így az objektívhez legközelebb eső lába nagynak tűnik, a teste többi része pedig egyre kisebbnek látszik a távolban” – magyarázza. „Ha normál szemmagasságból készítettem volna a felvételt, minden hatást elszalasztottam volna.

„A Canon EOS R6 rendkívül gyors, másodpercenkénti 20 képkockás sebessége szintén nagy segítség az ilyen típusú felvételeknél” – folytatja Kym. „Gyors sorozatfelvételt készítettem, hogy biztosan elkapjam a fontos pillanatot. Bármilyen fényképezőgépet is használsz, az ilyen típusú képekhez a leggyorsabb képkockasebességet érdemes használni.”

6. Szelídítsd meg a vadat

Egy magot tartó, kinyújtott kézből elrepülő galamb.

Kym egypontos autofókuszt használt ehhez a képhez, de használhatta volna a Canon EOS R6 fényképezőgépének lenyűgöző, mélytanulásos MI-vel rendelkező madárfelismerő autofókusz módját is, amely az EOS R5 és EOS R3 fényképezőgépekben is megtalálható. A funkciónak köszönhetően a fényképezőgép intelligens módon ráfókuszál a madárra és követi annak mozgását, érzékeli a testét és a fejét, sőt a szemeit is, amint és amikor azok bekerülnek a képbe. „Nagyon tetszik, hogy az EOS R6 hihetetlenül intuitív és könnyen kezelhető” – mondja Kym. © Kym Moseley

Nem kell szafarira menned a lenyűgöző természetfotókért, hiszen remek felvételeket készíthetsz akár a saját kertedben is – vagy Kym esetében a helyi parkban. A TikToker a következőket meséli az etetés után lefotózott elrepülő galambokról: „mindig is inspiráltak a repülő galambok, illetve az egzotikus madarakat a kezükben tartó emberekről készült képek. Úgy döntöttem, hogy egyesítem a kettőt ezen a képen.

A park egyik kávézója madáreledelt is árul a kacsák etetéséhez, de arra is jó, ha a galambokat szeretnéd magadhoz csalogatni. Az egyik kezemben a fényképezőgépet tartottam, közben pedig a másik kezemre csalogattam a galambot. Gyors, 1/1600 másodperces záridőt használtam a mozgás kimerevítéséhez a galamb elrepülésénél.”

7. Fotózz duplán

Fekete-fehér, dupla expozíciós kép egy rövidre nyírt hajú fiatal férfiról.

Kym szerint ez a dupla expozíciós kép nem jöhetett volna létre a Canon EOS R6 fényképezőgép azon funkciója nélkül, amellyel megtekinthető az első felvétel „szellemképe”, majd erre a képre rávetíthető a második felvétel előnézete, így a szemeket egy vonalba tudta igazítani. „Egyszerűen csodálatos ez a fényképezőgép” – mondja. Ez a funkció számos más Canon fényképezőgépben is elérhető, beleértve az EOS 90D, az EOS 6D Mark II és az EOS RP készülékeket. © Kym Moseley

„Ezt a felvételt részben szintén valaki más munkája inspirálta” – mondja Kym az emlékezetes utolsó fényképéről. „A dupla expozíció mindig felkelti a figyelmet, és olyan képet akartam készíteni, amelyen a két külön felvételen lévő bal és jobb szem pontosan fedi egymást” – magyarázza. „Először kicsit próbálgatnom kellett, mert rájöttem, hogy a pupillát nagyon pontosan kell elhelyezni.

„A Canon EOS R6 fényképezőgép többszörös expozíciós módja hatalmas segítség volt” – folytatja Kym. „Miután elkészíted az első felvételt, egyfajta szellemképként jelenik meg a keresőben vagy a hátsó képernyőn, így a második felvétel készítésekor segítségedre lehet a pontos elhelyezéshez.”

Akár az egy hétig tartó kihívást választod, mint Kym, és naponta próbálod ki ezeket a különböző technikákat, vagy csak néhányat próbálsz ki közülük időnként, mindenképp jó móka, és nagy elégedettséggel tölthet el a határaid feszegetése a fotózás terén. Ne felejtsd el megosztani a végeredményeket a #FreeYourStory hashtaggel, és jelöld meg a posztban a @canonemea oldalát.Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  High-key és low-key portré-megvilágítás

  Hozz létre klasszikus fénybeállításokat a kiváló minőségű, hangulatos portrékhoz.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Emeld magasabb szintre szelfidet

  Nina Collins TikToker elmagyarázza, hogyan készíthetsz kreatív önarcképeket otthon.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Készíts esztétikus képeket

  Steffi Marla közösségimédia-influenszer megosztja velünk, hogyan éri el, hogy képei kiemelkedjenek a többi közül az interneten.

 • UTCAI FOTÓZÁS

  Portrék nyomtatáshoz

  Kym Moseley, fotós és TikToker tippjei arról, hogyan készítsünk és osszunk meg lenyűgöző felvételeket idegenekről.