SPORTFOTÓZÁS

Vigyázz, kész, gól: a győztes pillanatok megörökítése egy kompakt fényképezőgéppel

Molly Darlington profi sportfotós megosztja bevált tippjeit, hogy milyen beállításokat alkalmazz az amatőr sportpillanatok megörökítéséhez.
Egy ember egy Canon PowerShot SX740 HS fényképezőgépet tart a kezében, és egy felvételt néz a felhajtható képernyőjén.

A gyerekek futballmeccsének játékosan szabad pillanatainak megörökítéséhez gyors reflexek és még jobb zoom szükséges, ahogy azt a Canon nagykövete és profi sportfotós, Molly Darlington is jól tudja. Molly 2015-ben, még a főiskolán kezdett sportfotózással foglalkozni. Az egyetem után a Premier League és a Championship futballmeccsein fotózott.

Komoly sportháttere révén pontosan tudta, milyen pillanatokat kell megörökítenie egy futballmeccsen. A zsebméretű, kompakt vázában erőteljes 40-szeres optikai zoomot rejtő Canon PowerShot SX740 HS készülékkel és a távcső formájú Canon PowerShot ZOOM készülékkel felszerelve mutatta meg, hogyan tudja amatőr szinten alkalmazni profi történetmesélési képességeit a pályán zajló események bemutatásához. Ez a két, könnyen használható fényképezőgép ideális szabadtéri családi programok vagy vadon élő állatok megörökítéséhez is, és közelebb hozza a fotóst az eseményekhez.

Arra a kérdésre, hogy mi az, amit általában közvetíteni próbál a képein keresztül, Molly azt mondja: „Remélem, hogy be tudom mutatni a mérkőzés történetét, hogy mi történt a mérkőzés során, és meg tudom mutatni annak legfelemelőbb és legmélyebb pontjait. Így amikor valaki látja az adott képet, pontosan fel tudja idézni azt a pillanatot, amikor történt.

„Mindig arra törekszem, hogy a sport legemlékezetesebb pillanatait örökítsem meg. A focimeccseken általában a gólokat, az ünnepléseket és az olyan fontos pillanatokat kapom el, mint például egy piros lap kiosztása. Az érzelmek is fontos szerepet játszanak a képeimen – legyen szó izgalomról, frusztrációról vagy csüggedésről – akár a játékosok, akár a tömeg részéről.”

Itt Molly elmagyarázza, hogyan teheted meg Te is ugyanezt egy egyszerű, kompakt felszereléssel.

1. Képsorozat készítése

Fiúk fociznak – egy játékos kék ruhában, négy játékos pedig zöld ruhában van, az egyikük felemeli a lábát a rúgáshoz.

„A közösségi futballközpontban rendezett, két helyi, 12 év alatti játékosokból álló csapat közötti barátságos mérkőzés remek alkalom volt a készlet tesztelésére, lehetőséget biztosított ugyanis a szülőknek, hogy a mérkőzés nézése közben rögzítsék az eseményeket.” A fotó egy Canon PowerShot SX740 HS készülékkel, 461 mm, 1/1300 mp, f/5,6 és ISO800 beállítások mellett készült.

Egy Canon PowerShot SX740 HS és a Canon PowerShot ZOOM, amelyet a pálya füvén lévő fehér, festett csíkok közé helyeztek.

A Canon PowerShot SX740 HS és a Canon PowerShot ZOOM azt bizonyítja, hogy a legjobb dolgok kis csomagokban érkeznek – könnyűek, zsebméretűek és megfizethetőek: remekül kiegészítik a kezdő sportfotósok felszerelését, de jó választásnak bizonyulnak azon szülők számára is, akik meg szeretnék örökíteni emlékeiket.

Biztosan nem maradsz le az adrenalin-dús pillanatokról, ha olyan fényképezőgépet használsz, mint amilyen a Canon PowerShot SX740 HS, amely a gomb megnyomásakor hihetetlenül gyorsan reagál, és sorozatfelvétel módban másodpercenként 10 képet készít. A Canon PowerShot ZOOM fényképezőgéppel is készíthetsz 10 fps (képkocka/másodperc) sebességgel felvételeket.

„Ennél a képnél a 10 kép/mp nagyon hasznos volt, mivel amikor egyik játékos éppen a másikat szerelte le, lehetőségem volt utólag kiválasztani, hogy melyik kép sikerült a legjobban” – magyarázza Molly. „Egy szerelést néha nehéz megörökíteni, mivel a labda nem mindig van a felvételen, így a másodpercenkénti 10 képkocka valóban nagy segítség.”

2. Töltsd ki a keretet

Egy fiú fut a futballpályán, és futás közben boldogan ünnepelve kiabál.

Molly célja, hogy kitöltse a keretet, és hogy az alanyok arckifejezése jól látható legyen. „Remélem, hogy sikerül kiváltanom érzelmeket a nézőből, amikor ránéz a fényképre” – mondja. A fotó egy Canon PowerShot SX740 HS fényképezőgéppel készült, 220,5 mm, 1/1600 sec, f/5,6 és ISO400 beállítások mellett.

Molly Darlington egy kis széken ül egy futballpálya mellett, és onnan nézi a játékot.

A kompakt PowerShot ZOOM ideális volt az események megörökítésére ezen a futballmérkőzésen – a pálya széléről zoomolva minden eseményt meg tudtunk örökíteni.

„Az érzelmek sokat hozzáadnak ahhoz, hogy egy sportfotó nagyszerű legyen, és ezen a felvételen zoomot használtam a játékos ünneplésének megörökítésére” – mondja Molly, aki a Canon PowerShot SX740 HS 40-szeres optikai zoomjának köszönhetően emlékezetes arckifejezésekkel töltötte meg a keretet.

„Mindig jó, ha ki tudom tölteni a keretet a sportfényképezés során, a 40-szeres zoom pedig tökéletes lehetőséget biztosít erre, amikor az események egy kicsit távolabb történnek” – mondja. Molly számára az ünneplés ezen pillanatai jelentik munkája egyik legjobb részét. „Számomra nincs jobb érzés, mint amikor minden összejön, a futballmeccsen gólt lőnek, a játékosok feléd ünnepelnek, a rajongók pedig megőrülnek mögötted.”

3. Kísérletezz különböző fókusztávolságokkal

Molly Darlington a Canon PowerShot ZOOM készüléket fogja a kezében egy futballmeccsen.

A Canon PowerShot ZOOM háromfokozatú zoomjával egyetlen gombnyomással válthatsz a 100 mm-es, 400 mm-es és 800 mm-es fókusztávolság között, így mindegy milyen távol vagy, egyetlen felvételről sem maradsz le.

Fiúk fociznak, az egyikük éppen cselez a labdával, míg egy ellenfele üldözi őt.

A fókusztávolság gyors válthatósága különösen fontos sportfotózásnál, ahol az akció gyorsan mozog, és soha nem tudhatod, mikor következik be egy kulcsfontosságú esemény. A Canon PowerShot SX740 HS 40-szeres zoommal rendelkező objektívjének maximális, nagy látószögű fókusztávolsága 24 mm-esnek felel meg, teleobjektívvel pedig akár 960 mm-es fókusztávolság is elérhető. A fotó egy Canon PowerShot SX740 HS fényképezőgéppel készült, 109,3 mm, 1/1600 sec, f/5 és ISO200 beállítások mellett.

A tenyérnyi méretű, 12 megapixeles Canon PowerShot ZOOM egyetlen objektívvel rendelkezik, mégis háromfokozatú zoommal tudja közelebb hozni a távoli részleteket. Molly azt tapasztalta, hogy ez a funkció intuitív módon használható, és felbecsülhetetlen ahhoz, hogy közelről lehessen élvezni a pályán zajló akciót.

„A fókusztávolságok közötti váltás rendkívül egyszerű volt a Canon PowerShot ZOOM tetején található gombbal, amelynek megnyomásakor a készülék 100 mm, 400 mm és 800 mm között vált” – mondja. „Ennél a futballmérkőzésnél a 400 mm-es zoom tökéletes volt, de a nagyobb, profi pályán játszott sporteseményekhez a 800 mm-es opciót használd.”

A 100 mm-es, 400 mm-es és 800 mm-es fókusztávolság egyaránt megtalálható a keresőben, és minél nagyobb a szám, annál közelebb kerül a téma.

A fényképezőgép intelligens funkcióival való kísérletezés elengedhetetlen ahhoz, hogy el tudjuk érni a kívánt eredményt. „Új fényképezőgéppel először nehézkesnek tűnik a felvételkészítés, ez természetes, amíg hozzá nem szokunk a működéséhez” – magyarázza Molly. A legjobb tanácsai? Gyakorolj, gyakorolj, és gyakorolj a felszereléssel. Az is jó, ha néha csak úgy gyakorolunk a felszereléssel, hogy megszokjuk a kezelését és kipróbáljuk a különböző beállításokat.”

Mielőtt gyermeked sporteseményén használni kezdenéd a fényképezőgéped, jó ötlet lehet először megismerkedni a készülékkel, a kompakt fényképezőgépek pedig kiválóak azok számára, akik most kezdik a fotózást.

4. Fókuszban az éles kép

Egy fiú a kezdőrúgásra készül egy futballmérkőzésen.

Amellett, hogy a képek élesek maradnak, Molly azt is tanácsolja, hogy a háttér tiszta, zavaró elemektől mentes legyen, mivel ez segít abban, hogy a képek ne rendezetlenek, hanem bekeretezésre méltók legyenek. „Ha a háttér letisztult és nem kesze-kusza, akkor a néző teljes mértékben az alanyra tud fókuszálni” – mondja. A fotó egy Canon PowerShot SX740 HS fényképezőgéppel készült, 228,7 mm, 1/1600 sec, f/5,6 és ISO400 beállítások mellett.

„A gyors tempójú játékok során nehéz éles képet készíteni, így minden jól jöhet, ami ezt elő tudja segíteni. A Canon PowerShot ZOOM és a Canon PowerShot SX740 HS képstabilizálása segített a felvételkészítésben, mivel a labda rendkívül gyorsan mozog, ezért ezt nagyon fontosnak találtam” – mondja Molly.

Molly úgy tapasztalta, hogy a beépített képstabilizátornak köszönhetően jól tudott kézből, az eseményeket követve fotózni, de a plusz alátámasztás érdekében egy olyan hordozható, kis méretű, felállítható sámlit is használ a sporteseményeken, amelyet számos profi fotós nagyon kedvel a sportpályák fotózásakor. „Nagyon masszívak, ezért rengeteg sportfotós használ ilyet, és igen hasznosak is: beállíthatod a magasságot, hogy bármekkora reklámtábla mögött le tudj ülni, és olyan alacsonyan vagy magasan legyél, ahogy szeretnéd” – mondja.

A Canon PowerShot ZOOM és a Canon PowerShot SX740 HS fényképezőgépek is rendelkeznek arcérzékeléses autofókusszal és AF-követéssel, ami ideális ahhoz, hogy a témát – legyen az a labda vagy a játékos – fókuszban tartsák mozgás közben.

5. Nézd meg, hogy milyen lett a kép

A Canon PowerShot SX740 HS felhajtható képernyőjén egy képet néző ember.

A Canon PowerShot SX740 HS 180°-ban felhajtható képernyőjének köszönhetően a felvételek akár a helyszínen is hihetetlenül egyszerűen megtekinthetők.

Két fiú egy futballmérkőzésen, egyikük megpróbálja kicselezni a kapust, aki megpróbálja ezt megakadályozni.

Molly szerint: „a PowerShot SX740 HS egy nagyszerűen használható fényképezőgép volt egy gyerekeknek rendezett sporteseményen. Kiváló zoomtartománya és élő képernyője segítségével könnyedén nyomon követheted, amit rögzítesz.” A fotó egy Canon PowerShot SX740 HS készülékkel, 524,3 mm, 1/2000 mp, f/6,3 és ISO800 beállítások mellett készült.

A felhajtható LCD-képernyő segítségével még soha nem volt ilyen egyszerű ellenőrizni a felvételeket a sportesemény alatt. A Canon PowerShot SX740 HS 180°-ban felhajtható képernyője segített Mollynak biztosítani, hogy olyan képeket készítsen, amilyeneket szeretett volna.

„A felhajtható LCD-képernyővel a képeket a felvétel közben is megtekintheted, így pontosan tudod, hogy mit sikerült rögzíteni” – mondja. „Itt megint a 40-szeres zoom segítségével sikerült lencsevégre kapni ezt a játékost, aki éppen berúgta a gólt a kapus mellett – úgy, hogy éppen a pálya másik oldalán voltak.

Ha csatlakozol a Canon Camera Connect alkalmazáshoz, gyorsan megoszthatod a képeket a mérkőzés után a többi szülővel. A Camera Connect alkalmazás segítségével megtekintheted a Canon PowerShot ZOOM készülékkel készített képeket, vagy távolról is készíthetsz képeket a Canon PowerShot ZOOM vagy PowerShot SX740 HS fényképezőgéppel, ha a kívánt szögből nehezen tudsz fotózni.

Akár egy szárnyait bontogató sportfotós vagy, akár csak szereted, ha zajlanak az események, a sportpillanatok megörökítése nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik, Molly pedig ösztönöz mindenkit, hogy vegye kézbe a fényképezőgépet legközelebb, amikor a pálya mellett áll, így az emlékek még sokáig megmaradhatnak a meccs végét jelző sípszó után is.

A nagyszerű felszerelés mellett Molly a karrierje során folyamatosan csiszolt képességeire is támaszkodik: türelem és ösztön kell ahhoz, hogy a megfelelő helyzetbe kerüljön a legfontosabb pillanatok megörökítéséhez. „Türelemre és sok gyakorlásra van szükséged, és sok sporteseményen a szerencse is elengedhetetlen” – mondja. „Ha például egy futballmeccsen egy adott sarokban ülsz, nem sokat tehetsz akkor, ha az akció a többi három sarokban történik. Ezekben a helyzetekben ismerned kell a sportágat, amelyet éppen fényképezel, hogy követni tudd és meg tudd jósolni, mi történhet legközelebb.”

„Mindig is szerettem a sportokat és a fotózást, ezért csak annak láttam értelmét, hogy ezt a kettőt összekapcsoljam” – mondja. „Fogalmam sem volt arról, hogy mennyire szeretem, amíg ki nem mentem az első meccsemre. Rengeteg gyakorlással és egy kis szerencsével jutottam oda, ahol most vagyok, és visszatekintve sem változtatnék semmin.”

Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek