AKCIÓFOTÓZÁS

Soha ne maradj le a tökéletes pillanatról a legjobb akciófotós objektívekkel

Mindegy, hogy úszók ugranak a medencébe vagy egy gördeszkázó ugrik a levegőbe, a nagy teljesítményű, mégis költséghatékony Canon objektívek csábító választéka rendelkezésedre áll, hogy a sportolók mozgását megörökítsd.
Egy úszó háttal, nyújtott karokkal vetődik a medencébe, vízcseppekből ívet hozva létre.

Az akciófotózás lényege a mozgó témák fotózása, a játszadozó házikedvencektől kezdve a repkedő madarakig és az atlétikai sportoktól a labdajátékokig. Mivel a téma nagy sebességgel mozog, nehéz lehet elkapni a kívánt felvételt, így nagy előnyt jelenthet, ha az akciójelenetek rögzítéséhez leginkább megfelelő fényképezőgépeket és objektíveket használsz.

Általánosságban elmondható, hogy az akciófotózáshoz ideális fényképezőgépek speciális autofókusz-rendszerrel vannak felszerelve, amely számos AF-ponttal rendelkezik, így még kiszámíthatatlan mozgás esetén is pontosan és folyamatosan követheted a témákat. Magas maximális képfrekvenciát biztosító sorozatfelvételi móddal is kell rendelkezniük, valamint jelentős méretű memóriapufferrel, hogy ne csupán néhány felvételt készíthess.

A Canon EOS R6 és az EOS R7 ideális fényképezőgép-vázak az akcióhoz. Mindkettő érzékeny és intelligens AF-fel van felszerelve, amely a mélytanulásos MI-n alapul a madarak, állatok, emberek és járművek mozgásának követéséhez, valamint szupergyors képváltási sebességgel rendelkezik.

Egy kéz egy Canon EOS R fényképezőgépet és egy Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívet tart.

A Canon szerint a különbség az EF és RF objektívrendszer kamerái és objektívjei közötti adatkommunikációs sebesség tekintetében olyan, mint „egy mopedet egy szupervonathoz hasonlítani”, arra utalva, hogy az RF objektívek, mint például a Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM remek választás akciófelvételek készítéséhez. © James North

Milyen típusú objektív a legjobb az akciófelvételekhez?

A sebesség kulcsfontosságú mozgó témák fényképezésekor, a Canon RF objektívek és az EOS R rendszer vázai közötti rendkívül gyors kommunikáció pedig számos előnyt biztosít, többek között az automatikus fókuszkövetés gyorsaságát és pontosságát, valamint a továbbfejlesztett optikai képstabilizációt (IS). Az optikai képstabilizátor különösen hasznos hosszú telefotó-fókusztávolságok esetén, mivel a fényképezőgép rázkódása miatt a képek elmosódásának kockázata sokkal nagyobb. Az objektívben lévő optikai képstabilizátor a fényképezőgép beépített képstabilizátorával (IBIS) együtt ellensúlyozza a fényképezőgép mozgását, és minimálisra csökkenti az elmosódást.

Az akciófotósok arra törekszenek, hogy a megkaparintsák a nézők figyelmét a fényképeikkel, és átadhassák a pálya vagy a versenypálya körüli élmények érzését. A nagy fókusztávolságú objektív lehetővé teszi számodra, hogy a képeidet a témáiddal töltsd ki. Általában a telefotó- vagy szuper-teleobjektív a legjobb megoldás, ha távolról készítesz felvételt, de a normál zoom is elegendő lehet, ha tudod, hogy közelebb kerülhetsz az eseményekhez.

Egy profi sportfotós nagyméretű, csúcstechnológiájú sportobjektíveket, például professzionális zoom- és szuper-teleobjektíveket használhat. Ugyanakkor a Canon olyan belépő szintű teleobjektíveket is kínál, amelyek szintén képesek megörökíteni az eseményeket, és tűéles képminőséget biztosítanak. Íme a legjobb lehetőségek a különböző költségvetéseknek megfelelően.

A legjobb kezdő objektív akciófotózáshoz: Canon RF 24-105mm F4-7,1 IS STM

Egy farmert és fehér pólót viselő gördeszkás vakmerő trükköt mutat be a graffitikkel telerajzolt gördeszkapark rámpáján.

Nincs mindig szükség teleobjektívre. A normál zoom, mint például a Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ideális választás, ha közel vagy a jelenethez, vagy ha a környezetet is bele akarod foglalni a képbeállításba. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel, 48 mm-re állított Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, valamint 1/180 mp-es, f/13-as és ISO100-as beállításokkal készült.

Mozgó témák fényképezésekor az akció gyakran közel történik: Gyerekek vagy háziállatok játszanak a kertben, vagy egy gördeszkaparkban, vagy akár egy motokrosszversenyen a pálya mellett állva fényképezel. Ezekben a helyzetekben nincs szükség hosszú teleobjektívre, és egy viszonylag kicsi, könnyű objektív kényelmesebb megoldás.

Teljes képmező kompatibilis zoomobjektívként a Canon RF 24-105mm F4-7,1 IS STM különösen kompakt, 9 cm-nél rövidebb, és mindössze 395 g súlyú. Bármikor könnyedén elteheted, így szabadon követheted az eseményeket, ameddig csak szeretnéd, anélkül, hogy elfáradnál. A gyors autofókuszt az egyenletes, csendes STM motor biztosítja, míg az 5 fokozatú optikai képstabilizátor viszonylag hosszú záridők használatát is lehetővé teszi (például ha a fényképezőgéppel pásztázod fő témát) a fényképezőgép bemozdulásának kockázata nélkül.

A legsokoldalúbb objektív akciófotózáshoz: Canon RF 24-240mm F4-6,3 IS USM

Egy yabusame íjász ünnepi ruházatban, hatalmas íjjal és nyíllal a kezében egy keskeny ösvényen lovagol.

Ha csak egy objektívet vihetsz magaddal, akkor a sokoldalú Canon RF 24-240mm F4-6,3 IS USM akciójelenetek széles köréhez lehet ideális választás. A fotó egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, 240 mm-re állított Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM objektívvel és 1/800 mp-es, f/6.3 és ISO800 beállításokkal készült.

A mozgó témák fotózásakor gyakran az a probléma, hogy soha nem tudhatod, hol fognak történni az események. Egy amatőr futballmérkőzésen a kapusok közelében állva például az egyik pillanatban egy kapura lövést próbálsz megörökíteni a pályán, majd a következőben a kapus védését, közelről. Ha teleobjektív és nagy látószögű objektívek között kell váltanod, azt jelentheti, hogy a fontos pillanatokról teljes egészében lemaradsz.

A Canon RF 24-240mm F4-6,3 IS USM nagy, 10x-es zoomtartománya ideálissá teszi erre a fajta felvételkészítésre, így a nagy látószögű felvételektől a nagy teljesítményű telefotó hatótávolságig mindent biztosít. A teljes képmezős objektív és a kisebb APS-C érzékelővel rendelkező Canon EOS R7 párosítása tovább növeli a hatótávolságot, így egy teljes képmezős fényképezőgép 38,4-384 mm-es objektívjének megfelelő látómezőt biztosít.

A nagy zoomtartománynak köszönhetően az események könnyen nyomon követhetők, az objektív pedig egy ultragyors Nano USM AF rendszerrel és 5 fokozatú képstabilizátor funkcióval is rendelkezik, mégpedig egy kényelmesen kompakt és könnyű kialakításban.

A legjobb teleobjektív akciójelenetek kézi fényképezéséhez: Canon RF 70-200mm F4L IS USM

Egy nő egy Canon EOS R System fényképezőgépet az arcához tartva fotózza, ahogy egy halász a tengerbe ejti a rákcsapdát.

A Canon RF 70-200mm F4L IS USM teleobjektív mérete és hordozhatósága miatt ideális kézi akciófotózáshoz, valamint utazáshoz és a vadvilág fotózásához. © Andrew Ford

Hátulról fotózott, gyapjúsapkát viselő nő, kezében egy Canon RF 70-200mm F4L IS USM objektívvel felszerelt Canon EOS R System fényképezőgéppel.

Az 5 fokozatú optikai képstabilizátor hatékonysága a Canon RF 70-200mm F4L IS USM objektívben akár 7,5 fokozatú is lehet, ha az EOS R rendszerű fényképezőgépekben, mint amilyen az EOS R6, az IBIS beépített képstabilizátorral dolgozunk. © Andrew Ford

Bár vannak olyan esetek, amikor a közelben történik az akció, általában távolról fényképezel. Ez különösen igaz a közönségsportokra az atlétikától kezdve a motorsportig. Ha nem ragaszkodsz a nagy látószöghöz és a normál fókusztávolsághoz, olyan objektívet is választhatsz, amelyet teljes mértékben a telefotó teljesítmény kihasználására terveztek.

A hihetetlenül kompakt Canon RF 70-200mm F4L IS USM bebizonyította, hogy a teleobjektíveknek nem kell nagynak és nehéznek lenniük. Visszahúzható kialakításának köszönhetően kevesebb mint 12cm-es hosszal rendelkezik, így könnyen tárolható, és mindössze 695 g a súlya, annak ellenére, hogy robusztus, időjárásálló L-sorozatú minőségi kialakítással rendelkezik.

A nagy teljesítménye kapcsán meg kell még említeni a gyors, f/4 rekeszértéket, amely a teljes zoomtartományban állandó marad, valamint a két Nano USM motoron alapuló, villámgyors AF-et.

A legjobb belépő szintű szuper-telefotó zoomobjektív akciófotózáshoz: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Egy jégkorongozó piros mezben és fekete sisakban oldalnézetből, miközben kék hokiütőjét a magasba emeli.

A Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nagy teljesítményű, 5,5 fokozatú optikai képstabilizátora állvány nélkül készít lenyűgöző akcióképeket. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, 400 mm-re állított Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel és 1/500 mp-es, f/8-as, ISO1600-as beállításokkal készült.

Egy kék mezes, hosszú, kék sportszárat viselő gyeplabda játékos egy műfüves pályán a labdáért verseng.

A kilenc lamellás rekesznyílás csodálatos háttér elmosódást is biztosít. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, 400 mm-re állított Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel és 1/640mp-es, f/8-as és ISO1600-as beállításokkal készült.

Gyakran előfordul, hogy a sport- és természetfotózás során nem tudsz olyan közel jutni az eseményekhez, amennyire csak szeretnél. Még egy 70-200 mm-es objektív vagy a Canon RF 24-240mm F4-6,3 IS USM esetében is előfordulhat, hogy a teleobjektív hatótávolságán kívül vagy. A távolság leküzdéséhez szuper-teleobjektívre van szükség.

A Canon RF 100-400mm F5,6-8 IS USM kétszer akkora teleobjektív-hatótávot biztosít, mint egy 70-200 mm-es objektív, mégis viszonylag kompakt és különösen könnyű, mindössze 635 g súlyú. A szuper-telefotó fókusztávolságok esetén mindig nagyobb a kockázata annak, hogy a fényképezőgép rázkódása csökkenti a kép élességét, de a képstabilizátor még kézi fényképezés esetén is éles állóképeket és egyenletes videókat biztosít. Az ultragyors Nano USM autofókusz kiválóan követi az eseményeket, és ha a 400 mm még mindig nem nyújt elegendő hatótávolságot, az objektív a Canon RF 1,4x és RF 2x Extenderrel is kompatibilis.

A legjobb belépő szintű fix fókusztávolságú objektív akciófotózáshoz: Canon RF 600mm F11 IS STM

Egy férfi sprinter, ahogy kilő a kezdő blokkokból.

Néhány akciófelvétel esetében aligha fogsz tudni olyan közel kerülni a témádhoz, mint amennyire szeretnél. A lehető leghosszabb fókusztávolság győzedelmeskedik a zoomolási képesség felett, így az olyan szuper-teleobjektívek, mint a Canon RF 600mm F11 IS STM és a Canon RF 800mm F11 IS STM, a legjobb választás. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel és egy Canon RF 600mm F11 IS STM objektívvel, 1/1600 mp, f/11 és ISO800 beállításokkal készült.

A telefotó- és szuper-telefotó zoomobjektívek sokoldalúságot biztosítanak a látószög beállításához, ha egyetlen fotózási pozícióra vagy korlátozva, például sportesemény esetén a nézőtéren vagy vadvilág fényképezésekor elrejtőzve. Más alkalmakkor viszont akkora telefotó hatótávra lesz szükséged, amennyi csak elérhető, és a zoomtartomány feleslegessé válik. Az ilyen tipikus helyzetek közé tartozik a madarak repülés közben vagy vadon élő állatok távolról történő fotózása.

A forradalmian új Canon RF 600mm F11 IS STM ideális eszköz a feladatra. A visszahúzható kialakításnak köszönhetően hordozható állapotban a hossza kisebb, mint 27 cm, és az objektív súlya mindössze 930 g. Még hosszú kézi felvételkészítéshez is teljes mértékben megfelelő, amely esetekben az 5 fokozatú optikai képstabilizátor egyenletes élességet biztosít. Ha szükséged van rá, a Canon RF 800mm F11 IS STM még nagyobb hatótávolságot biztosít, és mindkét objektívhez használható a Canon RF 1,4x és a RF 2x Extender.

A legjobb profi szintű objektív gyorsan mozgó akciójelenetek rögzítéséhez: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Az evezős ráhajol az evezőlapátokra. A sportoló éles fókuszban van, miközben a háttér elmosódott.

Egy „gyors” objektív, mint például a Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM viszonylag szűk mélységélességet biztosít, így ideális, hogy akciójelenet fozózásakor a háttér elmosásával izolálja a fő témát. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel, 111 mm-re állított Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 1/1000 mp-es, f/2.8 és ISO1000 beállításokkal készült. © Matthew Joseph

Egy farmernadrágot és kék dzsekit viselő fotós hátradőlve épp egy Canon fényképezőgéppel és RF 70-200mm F.2.8L IS USM objektívvel fotóz.

A Canon RF 70-200mm F4 IS USM objektívhez hasonlóan ez a gyorsabb f/2,8 objektív is teljes mértékben professzionális minőségű, időjárásálló felépítéssel, szupergyors és gyakorlatilag hangtalan Dual Nano USM AF-fel, valamint 5 fokozatú képstabilizátorral rendelkezik.

Ha szupergyors témák mozgását szeretnéd megörökíteni, akkor mindenképp rövid záridőre lesz szükséged. A gyors események megörökítéséhez 1/2000 mp-nél nagyobb záridőre van szükség Ez az erős napfény kivételével bármilyen más körülmény között problémás lehet. Az egyik megoldás a fényképezőgép ISO-beállításának megnövelése, de ilyenkor a képzaj és a finom részletek elvesztése miatt a kép könnyedén szemcsés lehet.

Ha egy kicsit több pénzed van, a Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM a legkifinomultabb megoldás. Az állandó f/2,8-es rekeszérték még gyenge fényviszonyok mellett is lehetővé teszi a gyors záridő használatát, az egész a teljes zoomtartományon át. Egy másik előnye az, hogy a háttér elmosásával elkülönítheted a jelenet fő témáját.

Az itt említett lehetőségek mind tökéletesek az akciófotózáshoz: Könnyűek, egyszerűen kezelhetők és számos költségvetéshez megfelelőek. Akár egy amatőr futballmérkőzésen szeretnél a partvonalról fényképezni, akár egy gyorsan mozgó sportolót szeretnél megörökíteni a pályán, ebben a kínálatban mindenképp találsz olyan objektívet, amely megfelel az igényeidnek. Már csak annyit kell tenned, hogy kimész a terepre, belevágsz a munkába és felfedezed, hogy mi lehetséges.Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek