ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

10 hasznos tipp és trükk úti fényképezéshez

Diana Millos fényképész és blogger megosztja a legjobb tippjeit lenyűgöző úti fotók készítéséhez.
Egy pánt nélküli piros ruhát viselő nő leguggol, hogy képet készítsen egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel.

A spanyol influenszer és fotós, Diana Millos elkezdett utazni, hogy zenei fesztiválokon és koncerteken vegyen részt. Ennek hatására megszerette a kalandot, és hamarosan teljes munkaidős utazó fotós és blogger lett, több mint 140 ezer követővel az Instagramon.

Diana, aki legutóbb Kubába és Spanyolországba látogatott el, most megosztja a 10 legjobb úti fotózási tippjét, amelyek segítségével lenyűgöző képeket készíthetsz új helyszínek felfedezésekor.

1. tipp: Végezz kutatómunkát az úti célodról

Egy kupola díszes mennyezete alulról fényképezve.

Diana Millos utazási fotós és blogger mindig utánanéz az úti céljainak, hogy megtalálja a fotózásra legalkalmasabb helyeket. A sevillai Alcázarban található Nagykövetek termének díszes mennyezetéről készült lenyűgöző felvételt egy spanyolországi városnézés során készítette a Canon EOS R10 fényképezőgéppel. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 18 mm, 1/250 mp, f/4,5 és ISO12800 beállításokkal készült. © Diana Millos

Két hagyományos ruhába öltözött flamencotáncos pózol egy növényekkel teli udvaron, egyik kezük a csípőjükön, a másik felemelve.

Diana elmagyarázza, hogy a képek méretének meghatározásakor fontos figyelembe venni, hogy mit szeretnél csinálni a képpel, és ennek megfelelően kell megalkotni a kompozíciót. Az Instagramra kitett portréknak például a 4:5-ös képméretarányhoz kell illeszkedni. A kép Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel és 1/200 mp, f/1,8 és ISO200 beállításokkal készült. © Diana Millos

„Úgy gondolom, hogy a tervezés elengedhetetlen része az utazási fotózásnak” – mondja Diana. „Ha már tudom, hogy hová megyek, akkor elkezdek érdekes helyek után kutatni online, a közösségi médián, különböző blogokon és a Pinteresten.

Olyan helyszíneket keresek, amelyek inspirálnak, ezért mindig kitalálom előre, hogy hová akarok menni, és hogyan jutok oda. Ez megadja az alapot a képeim megtervezéséhez, de amint megérkeztem, olyan szögeket és perspektívákat keresek, amikkel nem találkoztam az interneten, és a kreativitásomat kihasználva eredeti és egyedi képeket próbálok készíteni.”

2. tipp: Vigyél magaddal egy könnyű fényképezőgépet

Egy Canon EOS R10 fényképezőgép árnyéka látszódik a fából készült mólón.

Annak ellenére, hogy a Canon EOS R10 egy kompakt és könnyű gép, részletes és nagy felbontású elektronikus képkeresővel (EVF) és beépített vakuval rendelkezik, ami tökéletes gyenge megvilágítás és más kihívást jelentő felvételkészítési helyzet esetén.

„Nagyon szeretem a Canon EOS R10 fényképezőgépet” – lelkendezik Diana. „Egyszerűen tökéletes az úti fotózáshoz és az egész napos fényképezéshez, mivel olyan kicsi és könnyű. Könnyedén elfér a fotós táskában még akár egy vagy két extra objektívvel is, mégis nagy teljesítményű, és kifogástalan képminőséget biztosít. Nagyon szeretem, hogy az elektronikus keresőben (EVF) is meg tudom nézni a fényerőt, a kontrasztot és a színt, így tudom, hogyan fog kinézni a fénykép a végén.”

Ha kezdő fotós vagy, de megbízható, belépő szintű EOS R rendszerű fényképezőgépet keresel, amellyel tökéletesen örökítheted meg az emlékeket a következő kalandod alkalmával, a Canon EOS R100 remek választás – elég kicsi ahhoz, hogy becsúsztasd egy táskába, mégis kiváló minőségű állóképeket és videókat készíthetsz vele, amikor csak szeretnél.

Ha olyan teljes képmezős fényképezőgépet szeretnél, amely még rendkívül gyenge megvilágítás mellett is kiemelkedő képminőséget biztosít, és kisebb a mélységélesség ugyanannál a fókusztávolságnál, akkor a kompakt és könnyű Canon EOS RP kiváló útitárs lehet számodra.

Azoknak, akik kompakt fényképezőgépet szeretnének, jó választás a PowerShot G7 X Mark III fix objektív nagy zoomtartománnyal, 4K videófelvételi és kiváló 20,1MP fényképkészítési lehetőséggel.

3. tipp: Válassz az igényeidnek megfelelő objektíveket

Egy sárga ruhát viselő ember egy Canon objektívet csatlakoztathat a Canon EOS R10 fényképezőgéphez.

A Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívben mindent megtalálsz a nagy látószögű perspektívától kezdve a nagy teljesítményű teleobjektív hatótávolságig, így nem kell további objektíveket elpakolni vagy magaddal vinni.

Kép egy kék szoknyában, fedett mozgólépcső mellett álló nőről, amely az EOS R8 fényképezőgéppel készült.

A Canon RF 28mm F2.8 STM könnyű, kompakt „pancake” kialakításának köszönhetően diszkrét méretű. Az apró méret, a sokoldalú fókusztávolság és a nagy rekeszérték kombinációjának köszönhetően ez az objektív remek választás, ha az utad során érdekes városképekkel és épületekkel találkozol. A fénykép EOS R8 fényképezőgéppel és a Canon RF 28mm F2.8 STM objektívvel, 28mm, 1/200 mp, f/3.5 és ISO6000 beállításokkal készült.

„Ha reggeltől estig fotózok, nem akarok nehéz táskát cipelni, ezért igyekszem a lehető legkevesebb plusz objektívet magammal vinni” – mondja Diana.

A Canon EOS R10 fényképezőgéphez való utazóbarát objektívek közé tartozik a különösen kompakt, visszahúzható kialakítású RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, amelynek súlya csupán 130 g. A nagyobb zoomtartomány érdekében az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM segítségével szinte bármilyen felvételkészítési helyzethez azonnal alkalmazkodhatsz anélkül, hogy külön objektívre lenne szükség.

A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépeiben az a nagyszerű, hogy a teljes képmezős gépekkel kompatibilis objektíveket használhatod APS-C formátumú vázakhoz is, és ugyanígy fordítva. Például a Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM ugyanazt a látómezőt biztosítja az EOS R10 fényképezőgépen, mint egy 56 mm-es objektív egy teljes képmezős gépen, amilyen az EOS RP is. Ugyanígy, ha ki szeretnéd használni a méretüket és hordozhatóságukat, párosíthatod a Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM és RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektíveket EOS RP fényképezőgéppel is, de a kép le lesz vágva.

A Canon RF 50mm F1.8 STM szintén nagyszerű kiegészítő utazáshoz, EOS R10 vagy EOS RP gépekkel használva. A legjobb zoomválasztékot a könnyű Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM és az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM teleobjektívek biztosítják, amelyek rendkívül kompaktak, ahhoz képest, hogy milyen nagy teljesítményű objektívekről van szó.

4. tipp: Kelj fel korán

Egy pólót viselő hátizsákos nő egy Canon EOS RP fényképezőgépet tart fel, hogy lefényképezze az óceán felett lenyugvó napot.

Ha a nap felé fordulva fényképezel, akkor nagy valószínűséggel az előtérben lévő emberek vagy tárgyak árnyéka is látható lesz a képen. Ne küzdj ellene – élj a lehetőséggel, és ragadd meg a hangulatot!

„A turistalátványosságok környékén már a nap elején is nagy tömeg van” – mondja Diana. „Nagyon korán kelek fel, hogy megelőzzem a tömeget, így tudok olyan képeket készíteni, amelyeken nincsenek emberek, vagy legfeljebb egy, hogy érdekesebbé tegyem a fotót. Bónuszként pedig ott a gyönyörű napfelkelte is, ami miatt ez az abszolút kedvenc napszakom a fotózáshoz.”

Az „arany óraként” is emlegetett időpont az, amikor a napfelkelte utáni és a naplemente előtti órában olyan alacsonyan van a nap, hogy aranyló fénnyel vonja be az egész tájat, ami igazán varázslatossá teszi az úti fotókat. Diana mindig RAW-fájlokat készít, így tudja finomhangolni a fehéregyensúlyt és az expozíciót, hogy javítsa a színvisszaadást, a kiemeléseket és az árnyékokat a képek szerkesztésekor egy olyan képkezelő szoftverben, mint például a Canon Digital Photo Professional alkalmazása.

5. tipp: Térj vissza a kedvenc helyeidre a nap folyamán

Egy alacsony szögből, Canon EOS R8 készülékkel, Martin Bissing által készített kép egy párizsi épületről, az előtérben padokkal.

Ahogy megy le a nap, megjelennek az árnyékok, de nem kell megijedni az erősen kontrasztos jelenetektől. Exponálj a világos területekre, és figyeld meg az éles kontraszttal megjelenő árnyékokat. Ha beállítottad az expozíciót, komponáld újra a képet, és készítsd el a felvételt. A fotó Canon EOS R8 fényképezőgéppel és Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel, 24 mm, 1/80 mp, f/14 és ISO320 beállításokkal készült. © Martin Bissig

„Bár szeretek napkeltekor fotózni, szerintem érdemes újra ellátogatni a jó helyekre a nap többi részében is” – tanácsolja Diana. „A mozgalmas helyszíneken is nagyszerű úti fotókat készíthetünk, megörökítve a hely kultúráját és hangulatát. A nap folyamán állandóan más-más szögből világítja meg a nap az adott területet, valamint a fényes és árnyékos részek is folyamatosan változnak.”

Ne feledd, hogy a nap folyamatos mozgásának köszönhetően például délután már teljesen más szögből süt a nap azokra az épületekre és látványosságokra, amelyeket le szerettél volna fotózni, de reggel még árnyékban voltak, így érdemes visszatérni hozzájuk.

6. tipp: Használd a Canon Camera Connect alkalmazást

Okostelefont tartó kezek, a képernyőn a Canon Camera Connect alkalmazás látható. A háttérben egy Canon EOS R10 fényképezőgép.

A Canon Camera Connect alkalmazás nem csupán a fényképezőgép távoli vezérlését teszi lehetővé, hanem azonnal letöltheted a képeket és megoszthatod a közösségi oldalakon.

Egy piros ruhás nő áll egy sor díszes boltív előtt.

Az utazások során készített képeken gyakran megjelenik Diana is. A kép egész mélységére kiterjedő élesség érdekében az olyan képeknél, ahol a téma és a háttér egyaránt kulcsfontosságú a kompozícióhoz, használj kis rekeszértéket (magas f-érték) az f/8 és f/11 közötti tartományban. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 18 mm, 1/100 mp, f/5,6 és ISO100 beállításokkal készült. © Diana Millos

„Az utazások során készített fényképeknél előszeretettel alkalmazom azt a technikát, hogy keresem a tiszta, rendezett vonalak alkotta szimmetriát a jeleneteken belül, amiből aztán merész formák alakulnak ki” – magyarázza Diana. „Én is szeretek rajta lenni a képeken, ezért mindig magammal viszek egy állványt és ráteszem a fényképezőgépet, mielőtt beállnék a képbe.”

A Canon Camera Connect alkalmazással az okostelefonodról vezérelheted a fényképezőgépet, és távolról is elvégezheted a beállításokat. A kép előnézetét is megtekintheted és beállíthatod az autofókuszt is, miközben már a képben vagy.

7 tipp: Készíts videókat és képeket is

Egy ember felvételt készít magáról a Canon EOS R10 fényképezőgép és mikrofon segítségével egy napsütéses napon.

A Canon EOS R10 fényképezőgép ideális úti vlogoláshoz. A hagyományos 30 perces időkorláton túl is képes felvételt készíteni, a Movie Digital képstabilizátor opció pedig segít stabilizálni a sétálás közben készített felvételeket.

Egy Canon PowerShot V10 készüléket a kis kézitáskájába helyező nő.

A Canon PowerShot V10 egy sokoldalú, zsebméretű fényképezőgép 4K vloggerkamerával utazáshoz. Minden tartozékot tartalmaz – dönthetőt képernyőt, nagy sztereó mikrofonokat és még egy állványt is –, így másodpercek alatt használhatod, bárhol is vagy.

„A közösségi oldalakon egyre gyakoribbak a videók, ezért fontos, hogy videót és állóképeket is készítsek” – mondja Diana. „Rendszerint több rövid klipet szoktam felvenni a különböző helyszíneken, majd a végén egybeszerkesztem őket, és készítek egy videót, ami igazán megragadja a hely hangulatát. Mindig a fényképezőgép maximális minőség-beállításait használom videóhoz, így szerkesztéskor bőséges mozgástérrel rendelkezem.”

A Canon EOS R10 tökéletes erre, a 4K 60 p-es, 4K 30 p-es, 6K túlmintavételezéses és kiváló minőségű 120 p-es Full HD lehetőségeknek köszönhetően, amiket Diana szívesen használ lassított felvételek készítéséhez.

Ha szeretnél friss tartalmakat készíteni feliratkozóidnak és követőidnek utazásaid során, akkor a Canon PowerShot V10 sokoldalú, zsebméretű készülék tökéletes választás a következő utazásodhoz. A vlogoláshoz tervezett készülékkel menet közben is készíthetsz videókat 4K UHD minőségben, és lehetőséged van kreatív szűrők és simító effektusok hozzáadására.

8 tipp: Készíts több képet különböző szögekből

Egy épület fém hatszögekből készült, drótokkal befuttatott teteje alulról fényképezve egy napsütéses napon.

Néz körül, szánj időt a felvétel szögének megtervezésére, és sokkal egyedibb úti fényképeket fogsz készíteni. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 18 mm, 1/400 mp, f/4,5 és ISO100 beállításokkal készült.

„Amikor híres látványosságokat és helyszíneket fényképezel, nehéz kiemelkedő felvételeket készíteni. Mindig olyan szokatlan szögeket keresek, amelyek más perspektívát adnak” – mondja Diana. „A talaj szintjéről vagy magasról történő fényképezés óriási előnyt jelenthet, és a változtatható képszögű képernyővel könnyen kivitelezhető. A még nagyobb magasság elérése érdekében a fényképezőgépet állványra helyezem, amit rúdként használva magasan a fejem fölé emelek, miközben a hátsó képernyőn továbbra is látom a felvételt. Nagyszerű, amikor a tömegben lévő emberek feje fölött, vagy akár kerítések és falak fölött kell fényképet készíteni.”

9. tipp: Fedezz fel még többet a nagy látószögű és makro-objektívekkel

Egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel készült kép egy naplementekor a tengerparton álló nőről.

A Canon RF 28mm F2.8 STM egy megfizethető, teljes képmezős prímobjektív, amely kiváló tájképekhez és tengeri tájképekhez, utcai fotózáshoz és a mindennapi élet megörökítéséhez. A fénykép Canon EOS R7 fényképezőgéppel és a Canon RF 28mm F2.8 STM objektívvel 1/100 mp, f/4.5 és ISO100 beállításokkal.

Közelkép egy halvány narancssárga páncélú remeterákról, ahogy átvág a nedves homokon.

Keresd meg azokat a részleteket, amelyek igazán egyedivé teszik azt a helyet, amit felfedezel, és készíts gyönyörű művészi képeket a fényképezőgép makróbeállításával. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 1/1250 mp, f/2,8 és ISO200 beállításokkal készült.

„Az úti képek a vad természettől kezdve a grandiózus belső terekig mindent lefedhetnek. Mindkét esetben szeretek nagy látószögű objektívet használni” – mondja Diana.

Ha a széles látószög mellett döntenél, és megörökítnéd az utcák energiáját, amelyeket felfedezel, ugyanakkor nem szeretnél nehéz felszerelést magaddal cipelni, akkor a keskeny „pancake” kialakítású Canon RF 28mm F2.8 STM ideális választás a számodra. A nagy, f/2.8-as rekeszértéknek köszönhetően nappalból éjszakába átmenő felvételeket készíthetsz, a téma kiemelésével.

A Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM extra széles látószöget biztosít és a Canon EOS R10 fényképezőgépekkel is használható a Canon Mount Adapter EF-EOS R segítségével. A teljes képmezős EOS RP vagy EOS R6 esetében a Canon RF 16mm F2.8 STM objektív tökéletes választás, mivel nagy fényerejű, f/2,8-es rekesznyílással rendelkezik, amely még gyenge fényviszonyok mellett is gyors záridőt tesz lehetővé. Mindemellett ez az objektív 13 cm-es minimális fókusztávolsággal rendelkezik, így igazán közel kerülhetsz a témákhoz, és maximálisan kiélvezheted a gyönyörű részleteket, miközben rengeteg minden belefér a képbe.

Az olyan makro-objektívek, mint például a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, szintén ideálisak a részletek megörökítéséhez, mivel a szabvány objektívekhez képest nagyobb nagyítást biztosítanak, így a legapróbb részletek is életre kelnek. Ez az objektív a lehető legnagyobb fényerejű rekeszértékkel rendelkezik a tökéletesen exponált képek készítéséhez, az 5 fokozatú képstabilizátor pedig mindig gondoskodik az élességről kézi felvételkészítéskor.

10. tipp: Kísérletezz gyenge fényviszonyok mellett és éjszaka

Sziklás tengerpart a félhomályban, körülötte a fák körvonalai rajzolódnak ki, a háttérben pedig a fénylő látóhatár.

Ha az éjszakai égboltot fényképezed, érdemes hosszabb záridőt használni, hogy több fény jusson be, valamint helyezd a fényképezőgépet stabil felületre vagy hordozható állványra, így elkerülheted a bemozdulást. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 20 mp, f/11 és ISO200 beállításokkal készült.

Éjszaka, az utcán készült portré egy nőről, amelyet Alexandra Andreeva készített egy Canon EOS R8 fényképezőgéppel, és a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel.

A városok sötétedés után kelnek életre, ami teljesen új felvételkészítési lehetőségeket kínál. Az olyan teljes képmezős fényképezőgépek, mint a Canon EOS R8, rossz fényviszonyok mellett is kiválóan teljesítenek, így akár magas ISO-értékek mellett is tiszta képeket készíthetsz. A fotó Canon EOS R8 fényképezőgéppel és Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel, 1/128 mp, f/2.2 és ISO8000 beállításokkal készült. © Alexandra Andreeva

„A naplemente utáni vagy a napfelkelte előtti órát csak „kék órának” nevezem. Szeretem a fény alkotta hűvös színeket és az ég mélykék színeit” – mondja Diana. „Ilyenkor teljesen máshogy néznek ki a városképek, így ez is egy módja az egyedi képek készítésének. Még késő este is vannak olyan világos területek, amelyeket érdemes lefotózni. A legfontosabb dolog az, hogy élvezd az élményt, és érezd jól magad.”

Ihletet keresel a következő utadhoz? Nézd meg ezeket az eldugott helyszíneket.

Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R100

  Készíts kiváló minőségű, tökéletes emlékeket ezzel az intuitív EOS R fényképezőgéppel, amely mindig készen áll.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R10

  Tedd meg a következő lépést a fényképezés és a videózás terén az APS-C méretű érzékelő köré épített tükör nélküli, EOS R-rendszerű fényképezőgéppel.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R8

  Lépj át a teljes képmezős fényképezés és videózás világába, és valósítsd meg kreatív ambícióid.
 • Kompakt digitális

  PowerShot V10 (Black)

  A Canon sokoldalú, zsebméretű 4K vloggerkamerával kiemelkedhetsz a tömegből az online térben, és diszkréten készíthetsz felvételeket.
 • RF-S objektívek

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Az EOS R sorozathoz készült, standard APS-C zoomobjektív, amely tökéletes a mindennapi helyzetekhez, például a család, életmód, portrék és a nyaralások megörökítéséhez.
 • RF-S objektívek

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  A nagy látószögtől a teleobjektívig különböző látómezőket biztosító EOS R-sorozatú APS-C zoomobjektív tökéletes választás az utazások, a vadvilág, a sportolás és a különböző élethelyzetek megörökítéséhez.
 • CANON OBJEKTÍVEK

  RF 28mm F2.8 STM

  Vékony és könnyű, „pancake” kialakítású objektív utazáshoz és utcai fotózáshoz, sokoldalú, 28 mm-es fókusztávolsággal és nagy, f/2,8-es maximális rekeszértékkel.
 • RF objektívek

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Kis méretű és lenyűgözően könnyű, RF sorozatú, 24-50 mm-es zoomobjektív, amelyet minden nap használhatsz utazáshoz, tájképek készítéséhez és egyéb célokra.
 • Alapobjektív

  RF 50mm F1.8 STM

  Egy kompakt, csendes és könnyű 50 mm-es, fix fókusztávolságú RF objektív széles, f/1,8-es rekesznyílással, tökéletes kreativitásod kiaknázásához.
 • Kapcsolódó cikkek

 • Egy kéz Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel felszerelt fényképezőgépet húz elő egy kézitáskából.

  ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

  A legjobb fényképezőgépek és objektívek utazáshoz

  Mindegy, hogy városi utcákat vagy hepehupás vidéki terepet jársz be, vagy akár repülővel utazol el a világ másik felére, mindig jól jársz, ha kevés holmit viszel magaddal. Íme a legideálisabb Canon felszerelés, amellyel anélkül örökítheted meg élményeidet, hogy mélyen a zsebedbe kellene nyúlnod.

 • Tippek utcai fényképezéshez

  UTCAI FOTÓZÁS

  Tippek utcai fényképezéshez

  Alapvető tanácsok lenyűgöző épületek által meghatározott utcaképek készítéséhez.

 • Az EOS R50 és az EOS R10

  FOTÓ

  Az EOS R50 és az EOS R10

  Összehasonlítjuk két EOS R rendszerű APS-C fényképezőgép legfontosabb jellemzőit és kialakítását.

 • Martin Bissig fotós hajol ki egy vonatból, amely egy Srí Lanka-i viadukton áll meg, hogy felvegye az utasokat. Kezében egy Canon EOS R10 fényképezőgépet tart, mögötte pedig egy domb látható, amelynek oldalába apró faházak épültek. A képet Monika Bissig készítette egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel. 

  UTAZÁSHOZ

  A tökéletes útitárs

  Martin Bissig profi fotós Srí Lankába utazott az EOS R10 fényképezőgéppel.