ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

10 hasznos tipp és trükk úti fényképezéshez

Diana Millos fényképész és blogger megosztja a legjobb tippjeit lenyűgöző úti fotók készítéséhez.
Egy pánt nélküli piros ruhát viselő nő leguggol, hogy képet készítsen egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel.

A spanyol influenszer és fotós, Diana Millos elkezdett utazni, hogy zenei fesztiválokon és koncerteken vegyen részt. Ennek hatására megszerette a kalandot, és hamarosan teljes munkaidős utazó fotós és blogger lett, több mint 140 ezer követővel az Instagramon.

Diana, aki legutóbb Kubába és Spanyolországba látogatott el, most megosztja a 10 legjobb úti fotózási tippjét, amelyek segítségével lenyűgöző képeket készíthetsz új helyszínek felfedezésekor.

1. tipp: Végezz kutatómunkát az úti célodról

Egy kupola díszes mennyezete alulról fényképezve.

Diana Millos utazási fotós és blogger mindig utánanéz az úti céljainak, hogy megtalálja a fotózásra legalkalmasabb helyeket. A sevillai Alcázarban található Nagykövetek termének díszes mennyezetéről készült lenyűgöző felvételt egy spanyolországi városnézés során készítette a Canon EOS R10 fényképezőgéppel. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 18 mm, 1/250 mp, f/4,5 és ISO12800 beállításokkal készült. © Diana Millos

Két hagyományos ruhába öltözött flamencotáncos pózol egy növényekkel teli udvaron, egyik kezük a csípőjükön, a másik felemelve.

Diana elmagyarázza, hogy a képek méretének meghatározásakor fontos figyelembe venni, hogy mit szeretnél csinálni a képpel, és ennek megfelelően kell megalkotni a kompozíciót. Az Instagramra kitett portréknak például a 4:5-ös képméretarányhoz kell illeszkedni. A kép Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel és 1/200 mp, f/1,8 és ISO200 beállításokkal készült. © Diana Millos

„Úgy gondolom, hogy a tervezés elengedhetetlen része az utazási fotózásnak” – mondja Diana. „Ha már tudom, hogy hová megyek, akkor elkezdek érdekes helyek után kutatni online, a közösségi médián, különböző blogokon és a Pinteresten.

Olyan helyszíneket keresek, amelyek inspirálnak, ezért mindig kitalálom előre, hogy hová akarok menni, és hogyan jutok oda. Ez megadja az alapot a képeim megtervezéséhez, de amint megérkeztem, olyan szögeket és perspektívákat keresek, amikkel nem találkoztam az interneten, és a kreativitásomat kihasználva eredeti és egyedi képeket próbálok készíteni.”

2. tipp: Vigyél magaddal egy könnyű fényképezőgépet

Egy Canon EOS R10 fényképezőgép árnyéka látszódik a fából készült mólón.

Annak ellenére, hogy a Canon EOS R10 egy kompakt és könnyű gép, részletes és nagy felbontású elektronikus képkeresővel (EVF) és beépített vakuval rendelkezik, ami tökéletes gyenge megvilágítás és más kihívást jelentő felvételkészítési helyzet esetén.

„Nagyon szeretem a Canon EOS R10 fényképezőgépet” – lelkendezik Diana. „Egyszerűen tökéletes az úti fotózáshoz és az egész napos fényképezéshez, mivel olyan kicsi és könnyű. Könnyedén elfér a fotós táskában még akár egy vagy két extra objektívvel is, mégis nagy teljesítményű, és kifogástalan képminőséget biztosít. Nagyon szeretem, hogy az elektronikus keresőben (EVF) is meg tudom nézni a fényerőt, a kontrasztot és a színt, így tudom, hogyan fog kinézni a fénykép a végén.”

Ha olyan teljes képmezős fényképezőgépet szeretnél, amely még rendkívül gyenge megvilágítás mellett is kiemelkedő képminőséget biztosít, és kisebb a mélységélesség ugyanannál a fókusztávolságnál, akkor a kompakt és könnyű Canon EOS RP kiváló útitárs lehet számodra.

Azoknak, akik kompakt fényképezőgépet szeretnének, jó választás a PowerShot G7 X Mark III fix objektív nagy zoomtartománnyal, 4K videófelvételi és kiváló 20,1MP fényképkészítési lehetőséggel.

3. tipp: Válassz az igényeidnek megfelelő objektíveket

Egy sárga ruhát viselő ember egy Canon objektívet csatlakoztathat a Canon EOS R10 fényképezőgéphez.

A Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívben mindent megtalálsz a nagy látószögű perspektívától kezdve a nagy teljesítményű teleobjektív hatótávolságig, így nem kell további objektíveket elpakolni vagy magaddal vinni.

Egy szürkületben felszálló repülőgép, a sárga égbolt alatt a távoli hegyek és dombok körvonala rajzolódik ki.

A 635 g tömegű, kompakt Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nagy teljesítményű teleobjektív hatótávolságot, és 5,5 fokozatú képstabilizálást biztosít a bemozdulás nélküli felvételek érdekében. Remek választás ez az objektív, ha az utazásod során a természetről vagy fesztiválokról szeretnél felvételeket készíteni. Az olyan APS-C fényképezőgépeken alkalmazva, mint például a Canon EOS R10, még nagyobb teljesítményű, 160–640 mm közötti hatékony zoomtartománnyal rendelkezik. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel és 400 mm, 1/500 mp, f/8, ISO2000 beállításokkal készült.

„Ha reggeltől estig fotózok, nem akarok nehéz táskát cipelni, ezért igyekszem a lehető legkevesebb plusz objektívet magammal vinni” – mondja Diana.

A Canon EOS R10 fényképezőgéphez való utazóbarát objektívek közé tartozik a különösen kompakt, visszahúzható kialakítású RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, amelynek súlya csupán 130 g. A nagyobb zoomtartomány érdekében az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM segítségével szinte bármilyen felvételkészítési helyzethez azonnal alkalmazkodhatsz anélkül, hogy külön objektívre lenne szükség.

A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépeiben az a nagyszerű, hogy a teljes képmezős gépekkel kompatibilis objektíveket használhatod APS-C formátumú vázakhoz is, és ugyanígy fordítva. Például a Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM ugyanazt a látómezőt biztosítja az EOS R10 fényképezőgépen, mint egy 56 mm-es objektív egy teljes képmezős gépen, amilyen az EOS RP is. Ugyanígy, ha ki szeretnéd használni a méretüket és hordozhatóságukat, párosíthatod a Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM és RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektíveket EOS RP fényképezőgéppel is, de a kép le lesz vágva.

A Canon RF 50mm F1.8 STM szintén nagyszerű kiegészítő utazáshoz, EOS R10 vagy EOS RP gépekkel használva. A legjobb zoomválasztékot a könnyű Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM és az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM teleobjektívek biztosítják, amelyek rendkívül kompaktak, ahhoz képest, hogy milyen nagy teljesítményű objektívekről van szó.

4. tipp: Kelj fel korán

Egy pólót viselő hátizsákos nő egy Canon EOS RP fényképezőgépet tart fel, hogy lefényképezze az óceán felett lenyugvó napot.

Ha a nap felé fordulva fényképezel, akkor nagy valószínűséggel az előtérben lévő emberek vagy tárgyak árnyéka is látható lesz a képen. Ne küzdj ellene – élj a lehetőséggel, és ragadd meg a hangulatot!

„A turistalátványosságok környékén már a nap elején is nagy tömeg van” – mondja Diana. „Nagyon korán kelek fel, hogy megelőzzem a tömeget, így tudok olyan képeket készíteni, amelyeken nincsenek emberek, vagy legfeljebb egy, hogy érdekesebbé tegyem a fotót. Bónuszként pedig ott a gyönyörű napfelkelte is, ami miatt ez az abszolút kedvenc napszakom a fotózáshoz.”

Az „arany óraként” is emlegetett időpont az, amikor a napfelkelte utáni és a naplemente előtti órában olyan alacsonyan van a nap, hogy aranyló fénnyel vonja be az egész tájat, ami igazán varázslatossá teszi az úti fotókat. Diana mindig RAW-fájlokat készít, így tudja finomhangolni a fehéregyensúlyt és az expozíciót, hogy javítsa a színvisszaadást, a kiemeléseket és az árnyékokat a képek szerkesztésekor egy olyan képkezelő szoftverben, mint például a Canon Digital Photo Professional alkalmazása.

5. tipp: Térj vissza a kedvenc helyeidre a nap folyamán

Egy hegytetőn álló templom hosszú árnyékokat vet az előtte lévő területre, ahogy a nap lenyugszik mögötte.

Ahogy megy le a nap, megjelennek az árnyékok, de nem kell megijedni az erősen kontrasztos jelenetektől. Exponálj a világos területekre, és figyeld meg az éles kontraszttal megjelenő árnyékokat. Ha beállítottad az expozíciót, komponáld újra a képet, és készítsd el a felvételt. A felvétel egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM objektívvel és 22 mm, 1/200 mp, f/9, ISO100 beállításokkal készült.

„Bár szeretek napkeltekor fotózni, szerintem érdemes újra ellátogatni a jó helyekre a nap többi részében is” – tanácsolja Diana. „A mozgalmas helyszíneken is nagyszerű úti fotókat készíthetünk, megörökítve a hely kultúráját és hangulatát. A nap folyamán állandóan más-más szögből világítja meg a nap az adott területet, valamint a fényes és árnyékos részek is folyamatosan változnak.”

Ne feledd, hogy a nap folyamatos mozgásának köszönhetően például délután már teljesen más szögből süt a nap azokra az épületekre és látványosságokra, amelyeket le szerettél volna fotózni, de reggel még árnyékban voltak, így érdemes visszatérni hozzájuk.

6. tipp: Használd a Canon Camera Connect alkalmazást

Okostelefont tartó kezek, a képernyőn a Canon Camera Connect alkalmazás látható. A háttérben egy Canon EOS R10 fényképezőgép.

A Canon Camera Connect alkalmazás nem csupán a fényképezőgép távoli vezérlését teszi lehetővé, hanem azonnal letöltheted a képeket és megoszthatod a közösségi oldalakon.

Egy piros ruhás nő áll egy sor díszes boltív előtt.

Az utazások során készített képeken gyakran megjelenik Diana is. A kép egész mélységére kiterjedő élesség érdekében az olyan képeknél, ahol a téma és a háttér egyaránt kulcsfontosságú a kompozícióhoz, használj kis rekeszértéket (magas f-érték) az f/8 és f/11 közötti tartományban. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 18 mm, 1/100 mp, f/5,6 és ISO100 beállításokkal készült. © Diana Millos

„Az utazások során készített fényképeknél előszeretettel alkalmazom azt a technikát, hogy keresem a tiszta, rendezett vonalak alkotta szimmetriát a jeleneteken belül, amiből aztán merész formák alakulnak ki” – magyarázza Diana. „Én is szeretek rajta lenni a képeken, ezért mindig magammal viszek egy állványt és ráteszem a fényképezőgépet, mielőtt beállnék a képbe.”

A Canon Camera Connect alkalmazással az okostelefonodról vezérelheted a fényképezőgépet, és távolról is elvégezheted a beállításokat. A kép előnézetét is megtekintheted és beállíthatod az autofókuszt is, miközben már a képben vagy.

7 tipp: Készíts videókat és képeket is

Egy ember felvételt készít magáról a Canon EOS R10 fényképezőgép és mikrofon segítségével egy napsütéses napon.

A Canon EOS R10 fényképezőgép ideális úti vlogoláshoz. A hagyományos 30 perces időkorláton túl is képes felvételt készíteni, a Movie Digital képstabilizátor opció pedig segít stabilizálni a sétálás közben készített felvételeket.

„A közösségi oldalakon egyre gyakoribbak a videók, ezért fontos, hogy videót és állóképeket is készítsek” – mondja Diana. „Rendszerint több rövid klipet szoktam felvenni a különböző helyszíneken, majd a végén egybeszerkesztem őket, és készítek egy videót, ami igazán megragadja a hely hangulatát. Mindig a fényképezőgép maximális minőség-beállításait használom videóhoz, így szerkesztéskor bőséges mozgástérrel rendelkezem.”

A Canon EOS R10 tökéletes erre, a 4K 60 p-es, 4K 30 p-es, 6K túlmintavételezéses és kiváló minőségű 120 p-es Full HD lehetőségeknek köszönhetően, amiket Diana szívesen használ lassított felvételek készítéséhez.

8 tipp: Készíts több képet különböző szögekből

Egy épület fém hatszögekből készült, drótokkal befuttatott teteje alulról fényképezve egy napsütéses napon.

Néz körül, szánj időt a felvétel szögének megtervezésére, és sokkal egyedibb úti fényképeket fogsz készíteni. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 18 mm, 1/400 mp, f/4,5 és ISO100 beállításokkal készült.

„Amikor híres látványosságokat és helyszíneket fényképezel, nehéz kiemelkedő felvételeket készíteni. Mindig olyan szokatlan szögeket keresek, amelyek más perspektívát adnak” – mondja Diana. „A talaj szintjéről vagy magasról történő fényképezés óriási előnyt jelenthet, és a változtatható képszögű képernyővel könnyen kivitelezhető. A még nagyobb magasság elérése érdekében a fényképezőgépet állványra helyezem, amit rúdként használva magasan a fejem fölé emelek, miközben a hátsó képernyőn továbbra is látom a felvételt. Nagyszerű, amikor a tömegben lévő emberek feje fölött, vagy akár kerítések és falak fölött kell fényképet készíteni.”

9. tipp: Fedezz fel még többet a nagy látószögű és makro-objektívekkel

Fehér homokos tengerpart és a ragyogó kék víz látható a sűrű trópusi növényzet mögött.

A Canon RF 16mm F2.8 STM egy megfizethető, teljes képmezős prímobjektív, amely kiváló tájképekhez, épületfotókhoz, vlogoláshoz és még sok minden máshoz. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 1/400 mp, f/11 és ISO200 beállításokkal készült.

Közelkép egy halvány narancssárga páncélú remeterákról, ahogy átvág a nedves homokon.

Keresd meg azokat a részleteket, amelyek igazán egyedivé teszik azt a helyet, amit felfedezel, és készíts gyönyörű művészi képeket a fényképezőgép makróbeállításával. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 1/1250 mp, f/2,8 és ISO200 beállításokkal készült.

„Az úti képek a vad természettől kezdve a grandiózus belső terekig mindent lefedhetnek. Mindkét esetben szeretek nagy látószögű objektívet használni” – mondja Diana.

A Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM extra széles látószöget biztosít és a Canon EOS R10 fényképezőgépekkel is használható a Canon Mount Adapter EF-EOS R segítségével. A teljes képmezős EOS RP vagy EOS R6 esetében a Canon RF 16mm F2.8 STM objektív tökéletes választás, mivel nagy fényerejű, f/2,8-es rekesznyílással rendelkezik, amely még gyenge fényviszonyok mellett is gyors záridőt tesz lehetővé. Mindemellett ez az objektív 13 cm-es minimális fókusztávolsággal rendelkezik, így igazán közel kerülhetsz a témákhoz, és maximálisan kiélvezheted a gyönyörű részleteket, miközben rengeteg minden belefér a képbe.

Az olyan makro-objektívek, mint például a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, szintén ideálisak a részletek megörökítéséhez, mivel a szabvány objektívekhez képest nagyobb nagyítást biztosítanak, így a legapróbb részletek is életre kelnek. Ez az objektív a lehető legnagyobb fényerejű rekeszértékkel rendelkezik a tökéletesen exponált képek készítéséhez, az 5 fokozatú képstabilizátor pedig mindig gondoskodik az élességről kézi felvételkészítéskor.

10. tipp: Kísérletezz gyenge fényviszonyok mellett és éjszaka

Sziklás tengerpart a félhomályban, körülötte a fák körvonalai rajzolódnak ki, a háttérben pedig a fénylő látóhatár.

Ha az éjszakai égboltot fényképezed, érdemes hosszabb záridőt használni, hogy több fény jusson be, valamint helyezd a fényképezőgépet stabil felületre vagy hordozható állványra, így elkerülheted a bemozdulást. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 20 mp, f/11 és ISO200 beállításokkal készült.

Canon EOS RP fényképezőgépet tartó kezek, előtte az éjszakai város képe. A jelenet a fényképezőgép érintőképernyőjén látható.

A városok sötétedés után kelnek életre, ami teljesen új felvételkészítési lehetőségeket kínál. Az olyan teljes képmezős fényképezőgépek, mint a Canon EOS RP, rossz fényviszonyok mellett is kiválóan teljesítenek, így akár magas ISO-értékek mellett is tiszta képeket készíthetsz.

„A naplemente utáni vagy a napfelkelte előtti órát csak „kék órának” nevezem. Szeretem a fény alkotta hűvös színeket és az ég mélykék színeit” – mondja Diana. „Ilyenkor teljesen máshogy néznek ki a városképek, így ez is egy módja az egyedi képek készítésének. Még késő este is vannak olyan világos területek, amelyeket érdemes lefotózni. A legfontosabb dolog az, hogy élvezd az élményt, és érezd jól magad.”

Ihletet keresel a következő utadhoz? Nézd meg ezeket az eldugott helyszíneket.

Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R10

  Tedd meg a következő lépést a fényképezés és a videózás terén az APS-C méretű érzékelő köré épített tükör nélküli, EOS R-rendszerű fényképezőgéppel.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS RP

  A kicsi, könnyű és intuitív kezelésű, tükör nélküli fényképezőgépet az utazáshoz és a mindennapi fotózáshoz tervezték.
 • Kompakt digitális

  PowerShot G7 X Mark III

  Online követőidet le fogják nyűgözni e csatlakoztatható fényképezőgép által készített nagyszerű videófelvételek és fotók.
 • RF-S objektívek

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Az EOS R sorozathoz készült, standard APS-C zoomobjektív, amely tökéletes a mindennapi helyzetekhez, például a család, életmód, portrék és a nyaralások megörökítéséhez.
 • RF-S objektívek

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  A nagy látószögtől a teleobjektívig különböző látómezőket biztosító EOS R-sorozatú APS-C zoomobjektív tökéletes választás az utazások, a vadvilág, a sportolás és a különböző élethelyzetek megörökítéséhez.
 • RF objektívek

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Gyors záridejű, 35 mm-es, f/1,8 rekeszértékű makro-objektív nagy látószögű perspektívához, közelre történő fókuszáláshoz, hibrid képstabilizátorral.
 • Alapobjektív

  RF 50mm F1.8 STM

  Egy kompakt, csendes és könnyű 50 mm-es, fix fókusztávolságú RF objektív széles, f/1,8-es rekesznyílással, tökéletes kreativitásod kiaknázásához.
 • RF objektívek

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ideális objektív mindennapi használatra a teljes képmezős, tükör nélküli fotózás szerelmeseinek. Az egyszerűen használható RF 24-105mm F4-7.1 IS STM könnyű, kompakt kialakítású, és készen áll arra, hogy magasabb szinten műveld a fotózás művészetét.
 • Állvány

  Tripod Grip HG-100TBR

  Ezzel a levehető távvezérlővel rendelkező, egyedülálló állványmarkolattal fokozott stabilitással és kreatív rugalmassággal készíthetsz egyszerre még több felvételt.
 • Kapcsolódó cikkek

 • ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

  A legjobb készlet utazáshoz

  Úti fotós felszerelés kezdőknek, alkotóknak és profiknak

 • Egy személy egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel vlogol. A háttérben egy gyümölcsökkel teli narancsfa látható.

  VLOGOLÁS

  A legjobb Canon gépek vlogoláshoz

  Ezek a remek Canon vlogger kamerák sokféle vezérlőelemmel és lenyűgöző videominőséggel segítenek életre kelteni videoblogodat.

 • Az EOS R50 és az EOS R10

  FOTÓ

  Az EOS R50 és az EOS R10

  Összehasonlítjuk két EOS R rendszerű APS-C fényképezőgép legfontosabb jellemzőit és kialakítását.

 • Tippek absztrakt utcai fotózáshoz

  UTCAI FOTÓZÁS

  Fedezd fel az absztrakt utcai fotózást

  Készíts lenyűgöző képeket a hétköznapi valóságról ezekkel a szürreális városi képekhez kitalált, egyszerű technikákkal.