Woman Portrait Photography

Portréobjektívek

A portréfotózás megismerése

Portréfotósként különböző igényeknek meg kell felelned, a természetes hatású családi képektől kezdve egészen a profi arcképekig. Végül is minden kép más, és a stílus nagy hatással van arra, hogy melyik készletet választod.


Ha biztosra akarsz menni, hogy a megfelelő objektívet használod, kísérletezz a különböző stílusú portrékkal.

Man Portrait Photography

Klasszikus portrék

A klasszikus portré általában egy fejtől vállig terjedő kompozíció, azonban a profi arcképektől kezdve a fotóalany személyiségének megragadásáig számos különböző helyzetben fellelhető. Ugyanakkor a klasszikus portrékat általában a fotóalanytól távolabb készítik annak érdekében, hogy az illető ne érezze kényelmetlenül magát. Az ilyen típusú fotózáshoz használt ideális objektív gyújtótávolsága 85 mm-es tartományba esik, rekesznyílása pedig nagy (f/1,2 – f/2,8). Az ilyen gyújtótávolságú objektívvel kényelmes távolságból dolgozhatsz, valamint lágyabb perspektívát kölcsönözhetsz a fotóalanynak. A nagy rekesznyílásnak köszönhetően kedvezőtlen fényviszonyok mellett is dolgozhatsz, és közben a kis mélységélesség segítségével elválaszthatod a fotóalanyt a háttértől. Mindez nagy rekesznyílású általános zoomobjektívekkel is lehetséges.

Man Portrait Photography

Nem beállított képek

Ha meg szeretnéd ragadni az adott, természetes pillanatot, akkor egy olyan objektívre van szükséged, amellyel távolról is készíthetsz közeli képeket. Az ideális objektív egy 70–200 mm fókusztartományú zoomobjektív, amellyel közelebb kerülhetsz, ugyanakkor természetes környezetében fényképezheted le a gyanútlan fotóalanyt.

Natural Moment Capture

Divat

A divatfotózás rendkívül sokszínű, éppen ezért fontos, hogy tudd, mit szeretnél fényképezni. Ha meg szeretnéd örökíteni a modell teljes alakját, ugyanakkor portrékat is készítenél, akkor egy 24–70 fókusztartományú zoomobjektív az ideális választás. Az ilyen objektívnek elég hosszú a fókusztartománya a portréfotózáshoz, ugyanakkor elég széles a fotóalany természetes környezetben történő megörökítéséhez. A hosszabb gyújtótávolságú, pl. 70–200 mm-es objektívek ideálisak a kifutók fotózására, míg a makroobjektívekkel megörökítheted az ékszerek és a ruhák finom részleteit.

Fashion Woman Photography

Csoportok

Számos beállítás mellett készülhetnek csoportképek, legyen szó három vagy háromszáz főről. Az objektív attól függ, hogy hány embert szeretnél megragadni egy képen. Minél több emberről van szó, annál szélesebb objektívre lesz szükséged. Egy 16–35 mm-es (teljes képmező) gyújtótávolságú, nagy látószögű objektívvel mindenki könnyedén elfér a képen. Kis csoportok esetében elég egy hagyományos, rögzített, 30–85 mm-es gyújtótávolságú portréobjektív.

Girls Group Photography

Környezeti portrék

Ha többet szeretnél megragadni a fotóalany történetéből a környezete segítségével, akkor használj nagy látószögű objektívet a látómező növeléséhez, és a képen tüntess fel több dolgot a fotóalany környezetéből. A nagy látószögű objektívek eltorzíthatják a tárgyak közti fizikai viszonyt, azonban egészen addig, amíg tisztában vagy ezzel, és tudod, hogyan nyilvánul ez meg a képeken, nyugodtan használd őket olyan képek készítéséhez, amelyeket nem tudnál másként megörökíteni.

Environmental Portrait Photography

Hogyan befolyásolja a fényképezőgép az objektív kiválasztását?

A Canon EF-S objektívjei kifejezetten az APS-C érzékelővel rendelkező fényképezőgépekhez (például EOS 760D) készültek, és nem kompatibilisek a teljes képmezős típusokkal (például az EOS 5D sorozattal).


Az EF objektívek bármilyen EOS fényképezőgéppel használhatók, azonban ha APS-C típusú EOS gépen használod, akkor a látószög egy olyan objektívnek fog megfelelni, amely 1,6-szer hosszabb gyújtótávolságú, mint egy teljes képmezős fényképezőgépé. Például az EOS 760D fényképezőgépen található EF 50mm f/1.8 STM ugyanolyan látószöget biztosít, mint a teljes képmezős fényképezőgép 80 mm-es objektíve.

Shot On A Full Frame Sensor

Fényképezz 100 mm mellett teljes képmezős érzékelővel

Shot On An Aps-C Sensor

Fényképezz 100 mm mellett APS-C érzékelővel

A gyújtótávolság fontossága

Lenyűgöző portékat készíthetsz a teleobjektív-tartományba tartozó zoom-, illetve prímobjektívekkel. Ha hosszabb gyújtótávolsággal fényképezel, akkor számodra és a fotóalany számára is kényelmesebb munkatávolságot biztosíthatsz, valamint minden elfér a képen.


Az EF objektívek bármilyen EOS fényképezőgéppel használhatók, azonban ha APS-C típusú EOS gépen használod, akkor a látószög egy olyan objektívnek fog megfelelni, amely 1,6-szer hosszabb gyújtótávolságú, mint egy teljes képmezős fényképezőgépé. Például az EOS 760D fényképezőgépen található EF 50mm f/1.8 STM ugyanolyan látószöget biztosít, mint a teljes képmezős fényképezőgép 80 mm-es objektíve.

Focal Length Photography

24 mm

Focal Length Photography

85 mm

A rekesznyílás fontossága

A portrék kis mélységélességgel néznek ki a legjobban, ugyanis így elválaszthatod a fotóalanyt a háttértől. Nagy rekesznyílású teleobjektív használatakor (alacsonyabb f-érték) kisebb mélységélességet érhetsz el, így a háttér elmosódottabb lesz.


Figyeld meg, hogy a bal kép háttere mennyivel lágyabb, aminek köszönhetően a lány arcvonásai még jobban látszódnak. Főleg a jobb oldali képhez képest.

F/1.8 Aperture F/2.8 Aperture F/5.6 Aperture

Ha kedvezőtlen fényviszonyok mellett készítesz portrékat, akkor művészi elemet adhatsz a képhez, és kiemelheted a fotóalany személyiségét. Akár fix- akár zoomobjektívet használsz, válaszd a lehető legnagyobb rekeszt, és hozd ki a legtöbbet a rendelkezésre álló fényből. Minél kevesebb a fény, annál nagyobb rekeszre lesz szükséged. Ahol lehetséges, alkalmazz f/1,8-es objektívbeállítást, amely 4-szer több fényt enged be a f/3,5-es beállításnál, ami nagy különbség.

A megfelelő objektív

Miután figyelembe vetted mindezt, gondold át, mi fontos a képedhez.


  • Szeretnéd egy pillanat alatt megváltoztatni a kép kompozícióját? Erre a zoomobjektívet ajánljuk.
  • Kedvezőtlen fényviszonyok mellett fényképezel? Ha igen, a lehető legnagyobb rekesznyílásra lesz szükséged ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki a rendelkezésre álló fényből. Általában a fix objektívek biztosítják a legnagyobb rekesznyílást, ugyanakkor az olyan fix rekesznyílású zoomobjektívek, mint az EF 24-70mm f/2.8L II USM, kiváló alternatívák, amelyek további rugalmasságot nyújtanak.
  • Puha textúrájú, elmosódott hátteret szeretnél? Ebben az esetben nagyobb rekesznyílású objektívre lesz szükséged a kis mélységélesség eléréséhez, aminek köszönhetően a háttér még elmosódottabb lesz.

Hogyan örökíts meg lenyűgöző portrékat?

A legjobb portrék nyugodtnak és gondtalannak tűnnek, függetlenül attól, hogy milyen célból készülnek. Ugyanakkor többre van szükség egy fotogén modellnél, illetve egy nagyszerű helyszínnél. Ha odafigyelsz az alábbi tényezőkre, akkor minden alkalommal nagyszerű eredményt érhetsz el.

Megvilágítás

Akár stúdióban, akár helyszínen dolgozol, különböző megvilágítási stílusokat használhatsz a modell komplementálásához. Lehet szó különböző napszakokban történő fényképezésről, vagy használj reflektort, amellyel kiemelheted a fotóalany vonásait.

Lighting Photography

Kompozíció

Meg kell tervezned, hogyan szeretnéd kitölteni a képet a fotóalannyal. A keretnek ne csak egy harmadát használd, különösen, ha közelképeket készítesz. Kísérletezz azzal, hogyan töltheted ki érdekesen a keretet.

Composition Photography

Háttér

Ha portréfotózást tervezel, ne feledkezz meg a háttérről. Olyan struktúrájú és színvilágú hátteret használj, ami jól fest a fotóalany mellett, azonban nem vonja el a figyelmet.

Background Portrait
Girl Making Bubbles

Profi választás portrékészítéshez

EF 85mm f/1.2L Il USM

A profik által a protréfotózáshoz választott L sorozatú objektív az f/1,2 rekeszértéknek köszönhetően lenyűgöző teljesítményt nyújt, különösen gyenge megvilágítás mellett. A speciális portréobjektív a nagy pontosságú aszférikus lencsetagoknak és a 8 lamellás blendekialakításnak köszönhetően rendkívül éles képeket, gyönyörűen elmosódott hátteret és rendkívüli mélységélességet eredményez – ideális kreatív portréfotózáshoz.

Részletek megtekintése

Ef 85Mm F/1.2L Ii Usm

További ajánlatok…