A FOTÓZÁS ALAPJAI

Tippek a vakuval történő fényképezéshez: Hogyan javítsd fel fényképeidet a vaku használatával

5 ok, amiért a vakuval történő fényképezés segíthet abban, hogy jobb képeket készítés.
Három ember pózol egy fényképezőgépnek egy ünnepi bulin. A fotó Canon EOS R8 fényképezőgéppel, RF15-30mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és Canon Speedlite EL-10 vakuval készült.

A vaku minden fotós számára nélkülözhetetlen eszköz – a sötétebb jelenetek megvilágítására, az erős környezeti fény kiegyensúlyozására vagy a kreatív lehetőségeink kihasználása érdekében is bevethetjük. Lehet, hogy Canon fényképezőgéped rendelkezik beépített vakuval – de azt is tudod, mikor és hogyan használd? Van értelme egy külső vakuba fektetni a fotós technikád tökéletesítéséhez? Ismerd meg öt tippünket, hogy mire és hogyan használd a vakut a gyakori fotózási problémák megoldásához, különösen ha portrét készítesz vagy trükkös fényviszonyokkal kell dolgoznod.

1. probléma: Kültéri portrék készítése erős fényben – Megoldás: Kültéri derítővaku

Vaku nélkül készített portré egy kertben lévő nőről, amelyen a kalap karimája árnyékot vet a nő arcára.
Portré ugyanarról a nőről, vakuval készítve, amely egyenletesen megvilágítja az arcát.

Vaku nélkül

Derítővaku

A vakut néha hasznos lehet a szabadban használni, mivel képes az erős napfény által a fényképezett arcokra vetett árnyékokat ellensúlyozni. Hasznos lehet a portrék készítésekor, illetve a hátulról megvilágított emberek vonásainak láthatóvá tételéhez. Az esküvői fotósok is használják így a vakut. A kültéri derítővakuval történő fényképezés lehetővé teszi, hogy a beltéri és kültéri portrékhoz használt fényképezőgép-beállításokat nagyjából azonos értéken tartsd, így könnyebben és gyorsabban készíthetsz éles képeket.

Vaku nélkül készített portré egy kert előtt álló férfiról, amelyen a téma sokkal sötétebb, mint a háttér.
Portré ugyanarról a férfiról, vakuval készítve, amely egyenletes megvilágítást ad a témának, az előtérben és a háttérben pedig azonos fényszintet biztosít.

Vaku nélkül

Derítővaku

A beépített vagy a külső vaku kültéri nappali portrékhoz való használatával gondoskodhatsz arról, hogy a téma egyenletes megvilágítást kapjon, és a rávetülő fény szintje megfeleljen a háttér megvilágítottságának, ami különösen ragyogó napfényben fontos szempont.

2. probléma: Beltéri portrék készítése világos háttér előtt – Megoldás: Beltéri derítővaku

Vaku nélkül készített portré egy nőről, aki az erkélyajtó előtt ül egy szobában, és a látható árnyék miatt az alakja sötétebbnek tűnik a háttérnél.
Egy portré ugyanarról a nőről, vakuval készítve, amely egyenletesen megvilágítja a nőt, miközben a háttér változatlan marad.

Vaku nélkül

Derítővaku

A derítővakuzás beltérben is alkalmazható. Különösen a hátulról megvilágított fotóalanyok esetén hatékony: a vaku úgy világítja meg arcukat, hogy eközben a hátteret nem befolyásolja.

Így a téma akkor is tisztán kivehető, ha a belső és külső fényviszonyok jelentősen eltérnek egymástól.

3. probléma: Egyenetlen megvilágítású portrék – Megoldás: Indirekt vaku

Közvetlen vakuzással készített portré egy lufikat tartó nőről, amitől a jelenet egydimenziósnak tűnik.
Portré ugyanarról a nőről, akinek az indirekt vaku falról visszaverődő fénye világítja meg az arcát és az egész jelenet az egyik oldalról.

Közvetlen vakuzás

Indirekt vakuzás a falról visszaverődött fénnyel

Néha a beépített vaku, mint egyetlen fényforrás, túlságosan megvilágítja a témát. Ez azért van, mert a beépített vaku közvetlenül a fényképezőgépről világít a témára. A külön csatlakoztatható Speedlite vakukat (például a Speedlite EL-10 vakut) beállíthatod olyan szögbe, hogy fényük a mennyezetről vagy a falról visszaverődve világítsa meg a témát. Ilyenkor a fény jobban eloszlik, a téma számára is előnyösebb, nem utolsósorban pedig te irányíthatod, hogy honnan érkezzen a fény. Ez a technika különösen hasznos lehet a vakuval történő portréfotózáshoz.

Egy férfi Canon fényképezőgéppel és Speedlite EL-10 vakuval fényképez egy padlón ülő, léggömbökkel körülvett nőt. A férfi a fényképezőgépet megdöntve függőleges felvételt készít.

A Speedlite EL-10 vízszintes és függőleges indirekt vakuzáshoz is használható, a sokoldalú, 1/1 és 1/1024 közötti teljesítménytartománnyal pedig lágyabb megjelenés érthető el.

Egy nő fotója, aki a padlón ül, léggömbökkel körülvéve. A fotó Canon EOS R50 fényképezőgéppel és Canon Speedlite EL-10 vakuval készült.

A szemfénypanelnek köszönhetően elkaphatod a szemekben megcsillanó fényt is.

4. probléma: A mozgó témákról készült fényképek elmosódottak – Megoldás: A mozgás kimerevítése vakuval

Egy sötét szobában születésnapi tortát a kezében tartó nő vaku nélkül készített, homályos képe.
Éles kép ugyanarról a nőről, aki egy születésnapi tortát tart a kezében, miközben a vaku megvilágítja az arcát és élessé teszi az egész jelenetet.

Vaku nélkül

Vakuval

A fényképezőgéped vakuja képes olyan gyorsan villanni, hogy segítségével kimerevíthető a mozgás. Állítsd a fényképezőgépet az Av módtól (amely a derítővakuzáshoz a legjobb) eltérő felvételi módra, és fényképezz. A legjobb eredményeket a rosszul megvilágított jelenetek esetén érheted el.

Egy gördeszkázó nő képe, amin a háttérben a graffitis téglafal elmosódott, míg a gördeszkás éles marad. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel és 26 mm, 1/30 mp, f/16, ISO 100 beállításokkal, Canon Speedlite 600EX II-RT vakuval készült.

A Canon Speedlite vakuk egyetlen villanása innovatív akciófotózási technikák egész világát nyithatja meg számodra. Az akció kimerevítése, a mozgás elmosásához való felvételkészítés vagy mindkettő egyetlen képkockán történő rögzítése közül választhatsz.

5. probléma: A beépített vaku hatótávolsága nem éri el a témát – Megoldás: A külső vaku növelheti a hatótávolságot

Éjjel a kertben készült portré egy nőről, amelyhez a beépített vakut használták, amitől az egész jelenet még sötétebbnek látszik, a téma pedig nem tisztán kivehető.
Éjjel a kertben készült portré egy nőről, amelyhez külső Speedlite vakut használtak, amitől az egész jelenet sokkal világosabb, a téma pedig egyenletesen megvilágított és tisztán kivehető.

Beépített vaku

Külső vaku

A fényképezőgép beépített vakujának hatótávolsága kb. 3 m, ez azonban egy külső – például Speedlite EL-10 vagy Speedlite EL-5 – vakuval jelentősen növelhető.

Míg az R rendszerű fényképezőgépek, mint például az EOS R100, az EOS R10 és az EOS R50 esetében a beépített vaku hatótávolsága 6 m, a külső vakuk, például a Speedlite EL-10 akár 40 m, a Speedlite EL-5 pedig akár 60 m távolságban lévő témát is képes megvilágítani.

Ezek a Canon által kínált vakuhasználati technikák azt mutatják be, hogy a vaku nemcsak a sötét környezet megvilágítására szolgál, hanem a legkülönfélébb fényviszonyok kompenzálására is használható. Akár beépített vakut használsz, akár egy külső vakuba fektetsz be, kísérletezz bátran azzal, hogy hogyan javíthatod vele tovább a fotóidat.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Így érhetsz el lenyűgöző bokeh-hatást

  Az itt felsorolt tippek és trükkök segítségével csodálatosan elhomályosíthatod a háttereidet.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  High-key és low-key portré-megvilágítás

  Hozz létre klasszikus fénybeállításokat a kiváló minőségű, hangulatos portrékhoz.

 • FÉNYTECHNIKÁK

  Fényképezés a rendelkezésre álló fényviszonyok kihasználásával

  Tanuld meg, hogyan keresd és ragadd meg a legjobb fényviszonyokat, hogy javítsd fotóid megjelenését.

 • PARTIFOTÓZÁS

  A legjobb tippek nagyszerű partifotók készítéséhez

  Örökíts meg hihetetlen partifotókat ezekkel az egyszerű tippekkel és technikákkal.

 • Iratkozz fel a hírlevelünkre

  Értesülj a legújabb hírekről és termékinformációkról