VIDEÓTECHNIKÁK

Hogyan készíts videótörténetet

10 tipp és trükk, amelyek segítségével elkészítheted az összes olyan felvételt, amire szükséged van a saját minifilmjeid megalkotásához.
Flatlay kép egy rózsaszín fa alapon elhelyezett Canon EOS R50 fényképezőgépről, külső mikrofonról és állványmarkolatról, amelyek barkácskellékekkel vannak körülvéve.

Akár kalandvágyó dokumentumfilmes, akár termékvlogger vagy közösségimédia-szakács vagy, fontos tudni, hogyan készíthetsz videótörténetet. A filmkészítés a narratíva felépítése körül forog, függetlenül attól, hogy a cél a TikTok vagy a mozivászon.

Hogyan készítesz tehát lenyűgöző videótörténetet? Először is olyan felszerelésekre van szükséged, ami illik a kreativitásodhoz. A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépeket azok szem előtt tartásával tervezték, akik fotókat és videókat egyaránt készítenek. A Canon EOS R50 például könnyű és egyszerűen kezelhető, de túlmintavételezéses 4K felbontású felvételkészítést, valamint számos professzionális videófunkciót is kínál – beleértve az akár 120 kép/mp-es lassított felvételek készítését, a változtatható szögű érintőképernyőt és az intelligens Dual Pixel CMOS AF II autofókuszt –, amelyek segítségével kiváló minőségű tartalmakat hozhatsz létre.

A videók minősége és professzionalizmusa azonban a megfelelő készségektől és technikáktól is függ. Íme 10 tipp, amellyel az elejétől a végéig magával ragadó videötörténetet hozhatsz létre.

 1. Készíts tervet
 2. Légy felkészült
 3. Őrizd meg a stabilitást
 4. Fókuszálj a részletekre
 5. Kísérletezz különböző perspektívákkal
 6. Gondold át újra a kompozíciót
 7. Játssz a sebességgel és az idővel
 8. Rögzíts tisztább hangot
 9. Fokozd a feszültséget
 10. Érezd jól magad, de maradj fókuszált

1. Készíts tervet

Egy Canon EOS R50 fényképezőgépet egy fekete fényképezőgép-táskába helyező kezek.

A Canon EOS R50 hihetetlenül kompakt ahhoz képest, hogy mennyi mindent tud. Ennek köszönhetően tökéletes eszköz tartalomgyártáshoz, mivel elég könnyű ahhoz, hogy bárhová magaddal vihesd.

A filmezés megtervezésével biztosan rögzíthetsz minden szükséges felvételt. Készíts jegyzeteket arról, hogy mit akarsz megmutatni, és hogyan, vagy állíts össze egy vázlatos forgatókönyvet – így még a forgatás előtt fejben felkészülhetsz a forgatásra.

Az is segít, ha átgondolod, hogy a videód hogy nézzen ki, és milyen érzést közvetítsen. Az olyan Canon fényképezőgépek, mint az EOS R50, számos kreatív színprofilt biztosítanak a gyönyörű esztétikum érdekében. Kísérletezz ezekkel a beállításokkal, mielőtt eldöntenéd, hogy milyen hangulatú filmet szeretnél.

Az is fontos, hogy a forgatás előtt előkészítsd a felszerelést: töltsd fel az akkumulátorokat, tisztítsd meg az objektíveket és formázd a memóriakártyákat.

Végezetül győződj meg róla, hogy okostelefonod vagy táblagéped csatlakozik a Canon Camera Connect alkalmazáshoz – ez lehetővé teszi a beállítások távoli módosítását, és a videók fényképezőgépről történő gyors átvitelét.

2. Légy felkészült

Egy bolyhos barna kabátot viselő nő esernyővel a kezében áll egy megvilágított kirakatokkal szegélyezett macskaköves úton. Canon EOS R50 fényképezőgéppel készítve.

Kísérletezz a mélységélességgel, hogy elkülönítsd a témát vagy alanyt a környezetétől, vagy éppen elhelyezd őket a benne. A Canon RF és RF-S objektívek közül sok nagy maximális rekesznyílást biztosít, hogy lágy, elmosódott legyen a háttér, de előfordulhat, hogy a környezetnek szűk mélységélességet szeretnél adni, hogy kontextust biztosíts. A kép egy Canon EOS R50 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 45 mm, 1/40 mp, f/6.3 és ISO 3200 beállításokkal készült.

Egy bolyhos barna kabátot viselő nő oldalról készített portréja, aki a kezét a szemüvegéhez tartja. Canon EOS R50 fényképezőgéppel készítve.

Számíthatsz rá, hogy a Canon intelligens Dual Pixel CMOS AF II autofókuszának köszönhetően, az arc- és szemkövetés funkció használatával az alany arca mindig tűéles fókuszban marad. A kép egy Canon EOS R50 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 18 mm, 1/500 mp, f/4.5 és ISO 800 beállításokkal készült.

Ha adott helyszínen készítesz felvételeket, foglald keretbe a történetet a környezetről készített nagy látószögű felvételekkel. Vegyítsd ezeket a részleteket bemutató, és a környezetről készült nagyon közeli felvételekkel. Ahelyett, hogy minden felvételt azonos pozícióból készítenél, járd körbe filmezés közben a területet. A bevezető felvételekhez próbálj klipenként legalább 10 másodpercet rögzíteni, amelyeket később tetszés szerint összevághatsz a szerkesztés során.

Ha más embereket filmezel, mutasd be a főszereplőket úgy, hogy részletes felvételeket mutatsz arról, hogy hol vannak és mit csinálnak. Készíts a főszereplőkről különböző felvételeket, illetve próbálkozz szokatlan kompozíciókkal és megvilágítással.

3. Őrizd meg a stabilitást

CINC_EOS R50_Movie IS mode

A rázkódó felvételek elkerülése és a professzionálisan kinéző felvételek biztosítása érdekében fontos a fényképezőgép és az objektív megtámasztása. Tartsd meg a fényképezőgépet mindkét kezeddel, majd hajtsd be a könyökeidet.

A stabilabb kézi videófelvételek érdekében a Canon EOS R7 érzékelőeltolásos beépített képstabilizátorral (IBIS) rendelkezik, amely a használt objektívtől függően akár 8 fokozatú kompenzációt is képes biztosítani a fényképezőgép mozgásával szemben. A Canon EOS R50 beépített technológiája minimalizálja a fényképezőgép rázkódását filmezés közben. A Movie Digital IS funkció biztosítja, hogy a kézből készült videófelvételek simák és élesek maradnak – a fenti videón látható.

Fontold meg egy belső képstabilizátorral rendelkező objektív használatát is, amilyen például a Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Ez a kedvező árú zoomobjektív 4,5 fokozatú optikai képstabilizátorral rendelkezik, hogy a kézből készült felvételek élesek maradjanak, valamint sokoldalú zoomtartományt kínál a különböző felvételek készítéséhez.

4. Fókuszálj a részletekre

Érdekesebbé teheted a videót, ha közeli felvételek segítségével emelsz ki bizonyos részleteket. A Canon RF és RF-S zoomobjektívek segítségével a lehető legnagyobb mértékben a témára fókuszálhatsz, miközben művészi módon elkülöníted őket a háttértől.

Használhatsz makro prímobjektívet is, például a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívet, amely lehetővé teszi, hogy minden részlet fókuszban maradjon, még rövid távolságoból is. A közeli fókuszálással rendelkező makroobjektív különösen hasznos termékekkel, ételekkel, vagy szépségápolással kapcsolatos tartalmak készítése esetén, mivel a nézők látni akarják a legapróbb részleteket is.

Az EOS R50 a fenti videóban bemutatott fókuszelmozdulás-korrekcióval rendelkezik, amely a fókusz módosítása közben is fenntartja a látószöget, így a figyelem ott marad, ahol szeretnéd, és természetesebb, professzionálisabb hatást érhetsz el.

5. Kísérletezz különböző perspektívákkal

A mikrofonnal felszerelt Canon EOS R50 fényképezőgépet a lefelé fordított objektívvel egy függőleges állvány tartja. A fényképezőgép változtatható szögű érintőképernyőjén egy serpenyő látható.

A Canon EOS R50 változtatható szögű érintőképernyője rugalmas képkészítést tesz lehetővé szinte bármilyen szögből.

Egy férfi a Canon EOS R50 változtatható szögű érintőképernyőjét nézi, amelyet egy tál étel filmezéséhez használ.

A változtatható szögű érintőképernyő lehetővé teszi a kompozíció és az expozíció ellenőrzését kézi felvétel készítésekor is.

Rögzítsd a témát szokatlan szögekből, hogy a videó dinamikusabb legyen. Nem biztos, hogy minden próbálkozás sikeres lesz, de nem tudhatod, hogy mi sül ki belőle, amíg ki nem próbálod. Válts nézőpontot úgy, hogy a szereplő fölé kerülsz és lefelé nézve, vagy a földről felfelé nézve rögzíted a felvételt.

A perspektíva megváltoztatása a történetmesélésben is segít; például az alacsony szögből készült felvételek segítségével azt sugallhatod, hogy a felvételen szereplő személy domináns, vagy hatalma van.

A perspektívát objektívek segítségével is megváltoztathatod. Ha az előtérben lévő szereplő mögötti teret rögzíted, válassz egy adott fókuszpontot, hogy a háttér éles maradjon, míg a videó előtere egy kissé mozifilmszerűen elmosódott lesz. Ezt a rekesznyílás szűkítésével érheted el. Egy nagy maximális rekeszértékkel rendelkező RF objektív, például a Canon RF 50mm F1.8 STM hihetetlenül sekély mélységélességet és lágy elmosódást biztosít a mozifilmszerű hatás eléréséhez.

6. Gondold át újra a kompozíciót

Filmezés céljából íves korlátok között állványra helyezett Canon EOS R10, amely egy nőt vesz a távolban.

Az erős kompozíciós vonalak, mint például ezek az íves korlátok, az előtértől a háttérig vezetik a néző szemét. A fényképezőgép alacsonyabb pozícióban való tartásával maximalizálható a hatás.

Gondold át, hogy hogyan helyezheted el a legjobban az egyes elemeket. Általában jól működnek a bevált kompozíciós megközelítések, mint például a harmadolási szabály és a vezérvonalak alkalmazása. De próbálkozz más nézőpontokkal is. Alternatív lehetőségként például szimmetrikus felvételeket is készíthetsz. Néha annyi is elég, hogy egy lépést teszel balra vagy jobbra, a fényképezőgépet magasabbra vagy alacsonyabbra helyezed, vagy guggoló vagy fekvő helyzetből készíted a felvételt.

Ha rátalálsz egy kompozícióra, ami illik a témához, finomítsd, és tedd a sajátoddá, hogy a felvételednek egyedi megjelenést adj. Sok filmkészítő zsebelt be elismerést a kompozíciós stílusáért, ezért érdemes kísérletezni a különböző szabályokkal – és azok áthágásával –, hogy a film hangulatát és a személyes stílusodat átadd.

7. Játssz a sebességgel és az idővel

Ugrásszerű vágások használatával dinamikusabbá teheted a videódat. Készíts több hasonló felvételt ugyanabból a nézőpontból, és használj ugrásszerű vágásokat az egyik jelenetről a másikra való átmenet során.

A filmezés nagyszerű módja a nagy képfrekvenciájú felvételek készítése. Az EOS R50 Full HD felbontásban, 120 kép/mp-es sebességgel történő felvételkészítésével szuperlassított felvételeket hozhatsz létre, minden pillanatot megörökítve, amikor a klipet normál sebességgel játszod vissza.

Megpróbálhatod bevonni a nézőt time-lapse felvételekkel is, a lassabb történéseket rövid klipekbe tömörítve, vagy egy videóhaiku létrehozásával.

8. Rögzíts tisztább hangot

Egy DM-E1 sztereó mikrofonnal ellátott Canon fényképezőgépet tartó nő, aki egy férfit filmez egy fúróval a kezében.

A hang hihetetlenül fontos egy videótörténet készítésekor, ezért érdemes befektetni egy külső mikrofonba, amilyen például a Canon DM-E1 sztereó mikrofon is.

A hang minősége ugyanolyan fontos, mint a kép; a kontextus és a hangulat megteremtésével jobbá teheted a videótörténetet. A legtöbb fényképezőgépben a beépített mikrofon rögzíti a hangot, de jobb hangminőséget érhetsz el olyan külső mikrofonnal, mint például a Canon DM-E1 sztereó mikrofon, vagy a DM-E100 sztereó mikrofon.

A fényképezőgép és a Canon STM objektív, például a Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM párosítása nagyszerű választás hangfelvétel készítéséhez, mivel az STM (léptetőmotor) egyenletes, csendes fókuszálást biztosít.

9. Fokozd a feszültséget

Fontos, hogy a felvétel vizuális feszültséget keltő elemeket is tartalmazzon, különösen a videó végéhez közeledve. Ehhez használj több különböző felvételt, például nagyon közeli és nagylátószögű képeket is. A lezárás bevezetéséhez jó ötlet lehet, ha a kompozíciót egy semleges tárgyról vezeted át a végső jelenetre.

A feszültség növeléséhez használj rövid felvételeket. Ne feledd, hogy a hosszabb klipeket mindig lerövidítheted, ezért a kívánt tartalmat egy kis ráhagyással rögzítsd.

10. Érezd jól magad, de maradj fókuszált

Bár jó ötlet egy kicsit több felvételt készíteni, mint amennyire szükséged van, könnyű elragadtatni magad, és túllőni a célon, ezért próbálj meg objektív maradni, és szem előtt tartani a célod. Később köszönetet fogsz mondani magadnak, amikor elkezded a szerkesztést, és nem kell sok felesleges felvételt is átnézned.

Végezetül pedig érezd jól magad videózás közben, és emlékezz, hogy bár nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt tervezted, ezekből a helyzetekből mindig sokat tanulhatsz. A történet a saját személyiségedet tükrözi, tehát engedd el magad, és érezd jól magad az elkészítése közben.

Peter Wolinski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • VIDEÓTECHNIKÁK

  Keltsd életre a történeteidet videóval

  Hallgasd meg a díjnyertes dokumentumfilm-készítő és Canon nagykövet, Joel Santos videós történetmeséléssel kapcsolatos legjobb tippjeit.

 • VIDEÓ

  Tippek a közösségi oldalra feltöltött videóid tökéletesítéséhez

  Négy alkotó beszél arról, mitől nagyszerű egy tartalom és hogyan emelkedhetsz ki a tömegből az online térben.

 • VLOGOLÁS

  Tartalomgyártás az EOS R50 fényképezőgéppel

  Tedd színvonalasabbá közösségioldal-bejegyzéseidet a Canon EOS R50 segítségével.

 • VIDEÓTECHNIKÁK

  Tippek éjszakai filmfelvételek készítéséhez

  Nyiss meg egy teljesen új világot a kreativitásban az éjszakai filmfelvételről szóló útmutatónkkal.