VIDEÓ

5 módszer a közösségi oldalra feltöltött videóid tökéletesítéséhez

Szeretnél szintet lépni a közösségioldal-tartalmaid terén? Négy tartalomkészítő most elmondja, hogyan tudsz olyan kiváló minőségű felvételeket készíteni, amelyekkel kiemelkedhetsz a tömegből az online térben.
Állványra helyezett Canon EOS R50 egy asztal tetején, amint éppen egy barkácskellékekkel körülvett, rózsaszín overált viselő nőről készít videót.

A közösségi oldalakon vitathatatlanul a videók dominálnak – de mivel tudnád még kiemelkedőbbé tenni a tartalmaidat? Kezdésként fontos, hogy az adott feladatnak megfelelő eszközöket használd, fényképezőgéped pedig kulcsfontosságú tényező a végeredmény minősége szempontjából. Ha eddig okostelefonnal videóztál, akkor hatalmas előrelépést jelentene, ha fényképezőgépre váltanál, például egy Canon EOS R50 modellre.

A kimondottan tartalomgyártáshoz készült EOS R50 segít, hogy új módokon tudd kifejezni magad. Jobb minőségű 4K videót és hangot tudsz vele előállítani, az RF és RF-S objektívekkel pedig tetszés szerint alakíthatod tartalmaid képi világát és hatását. Emellett rengeteg professzionális videofunkciót is használhatsz, például a Canon forradalmi Dual Pixel CMOS AF autofókuszát, külön vlogging üzemmódot, továbbá a fényképezőgépet problémamentesen csatlakoztathatod az okostelefonodhoz.

Innentől kezdve már minden a kreativitásodon és az általad elsajátított technikákon múlik. Segítségül négy olyan közösségioldal-alkotó osztja meg veled a videózással kapcsolatos tippjeit, akik jelentős követőszámmal rendelkeznek. Az Egyesült Királyságból Martyn Odell gasztroinfluenszert és Zeena Shah művészeti igazgatót, Franciaországból Fatou N'Diaye divat- és beauty influenszert, Németországból pedig Elena Bulkowski fitnesz- és táplálkozásszakértő influenszert kérdeztük meg. Mindegyikük a saját közösségi szakterülete legjobbjának számít. Íme öt tippjük, amellyel színvonalasabb videós tartalmakat készíthetsz.

1. A lehető legjobb minőségben készítsd el a felvételt

Állványra helyezett Canon EOS R50 készít videót a narancssárga felsőt viselő Elena Bulkowski tartalomkészítőről, amint éppen egy jógapózt kivitelez egy mezőn.

A Canon EOS R50 ugyanazt a Dual Pixel CMOS AF II autofókuszt foglalja magában, mint az olyan EOS R rendszerű fényképezőgépek, mint az EOS R6 Mark II. „Segít abban, hogy magasabb szintre jussak el” – árulja el Elena. „Tartalomkészítéskor fontos, hogy jó legyen a minőség, éles legyen a kép, és semmi ne mosódjon el, hogy a színek tisztán és gyönyörűen érvényesülhessenek.”

Fatou N'Diaye közösségimédia-influenszer bolyhos barna kabátban, esernyővel a kezében egy megvilágított kirakatokat szegélyező úton állva.

Az EOS R50 fényképezőgép 24,2 megapixeles képérzékelője hihetetlen részleteket képes rögzíteni, még gyenge fényviszonyok mellett is. A fotó Canon EOS R50 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 45 mm, 1/40 mp, f/6.3 és ISO3200 beállításokkal.

„A tartalomkészítők között hatalmas a verseny” – állapítja meg Zeena. „Minden a képminőségről szól. Mindenkinek pontosan azt akarom megmutatni, amit a valós életben látok, és ugyanolyan élénk színekkel, vízörvénnyel, tintacseppel akarom inspirálni őket.”

Az olyan fényképezőgépek, mint a Canon EOS R50, nagyobb érzékelőkkel rendelkeznek, mint az okostelefonokban lévők, ami letisztultabb felvételeket eredményez – különösen gyenge fényviszonyok között. Az EOS R50 nemcsak a Canon villámgyors autofókuszát biztosítja, hanem annak a több évtizedes kutatásnak az eredményét is, amelyet a Canon a színek tanulmányozásába fektetett. A végeredmény: éles képek és természetes, gyönyörű árnyalatok. A változtatható képszögű érintőképernyő lehetővé teszi a kreatív szögekből való felvételkészítést, továbbá azt is, hogy lásd magad vlogolás közben, ugyanakkor a nagyobb érzékelő minden előnyét is biztosítja. „Rettentő hasznos” – folytatja Zeena. „Bármilyen irányba elforgathatod, amerre csak szeretnéd. Igen hasznos, amikor felülnézetből veszel fel asztalképeket, vagy amikor oktatóvideókat készítesz.

Ráadásul a Canon EOS R50 fényképezőgéppel a Canon RF és RF-S objektívjeit is használhatod, hogy ízlésed szerint alakítsd tartalmaid képi világát és hatását. „Az EOS R50 és az RF objektívek segítségével kibontakoztathatod kreativitásod, és csodálatos, kis mélységélességet érhetsz el” – mondja Martyn.

2. Tudd, mikor készíts függőleges felvételt

Függőleges felvételkészítés céljából állványra helyezett Canon EOS R50, amely Martyn Odell gasztroinfluenszerről készít videót egy konyhában.

A Canon EOS R50 változtatható képszögű érintőkijelzőjével bármely szögből készíthetsz videót, ráadásul a felvételt lenyűgöző részletességgel tudod megtekinteni, mielőtt online megosztanád. Az EOS R50 egy Közeli bemutatás videó üzemmóddal is rendelkezik, amely módosít a fókuszbeállításokon, amikor a termék és annak bemutatója között váltanak a felvételkészítéskor.

Videók készítésekor az egyik legfontosabb döntés, hogy függőleges vagy vízszintes legyen-e a tájolás. Ebben nem szabad hibázni, és a döntés nagyban függ attól, hogy milyen platformra készítesz videókat.

Az olyan platformok, mint a TikTok, függőleges tájolásúak, tehát ehhez igazítsd a felvételkészítést. Ellenkező esetben a vízszintes tájolású felvételt le kell kicsinyíteni, hogy igazodjon a telefon kijelzőjének szélességéhez, vagy pedig oldalt meg kell vágni, így viszont veszítesz valamennyit a képkockából.

A YouTube rövid videói szintén függőleges tájolással működnek igazán. De ha hagyományos YouTube- vagy Twitch-tartalmakat készítesz, akkor általában vízszintes tájolást kell követned, a számítógépek képernyőjéhez és a teljes képernyősre nagyított telefonkijelzőkhöz igazodva, mert csak így hat profin a tartalom.

A Canon EOS R50 automatikusan képes felismerni, hogy függőlegesen vagy vízszintesen videózol, és abban a formátumban készíti el a felvételt. „Az EOS R50 egyik nagyszerű funkciója, hogy felismeri a fényképezőgép tájolását” – magyarázza Martyn. „A fényképezőgép tudja, mikor videózok függőleges tájolással, úgyhogy amikor a felvételt a telefonomba importálom, azonnal posztolni is tudom a közösségi oldalamon.”

Ha több platformra is készítesz videókat, akkor a kijelzőn arányjelzőket is használhatsz az általad választott képarány szerint, miközben a felvételt rögzíted, így a jelenetet megfelelően keretbe foglalhatod. Ugyanúgy látható marad a teljes képkocka, de a jelölők mutatják, hol lesz levágva, ezáltal a felvételen tényleg az lesz rajta, amit szeretnél – akár függőleges, akár vízszintes a tájolás.

3. Az átmenetek fontosak, de legyenek egyszerűek

Canon EOS R50 – Lassítás

Minden filmesnek tudnia kell, hogyan váltson egyik felvételről a másikra – és az ilyen átmenetek megfelelő kivitelezése nagyon fontos. Törekedj az egységes és finom átmenetekre. Az átmenetek töltsék be a szerepüket, ugyanakkor illeszkedjenek észrevétlenül a felvételbe.

Először csak néhányat használj közülük. Kezdd a legalapvetőbbekkel, például erőteljes vágással történő átmenettel, amikor az egyik felvétel után úgy következik a másik, hogy semmilyen effektet nem alkalmazol, vagy pedig használj nagyításos/kicsinyítéses átmenetet. Talán mindez egyszerűnek hangzik, de meglepődsz, mennyire profi hatást lehet elérni az igazán feltűnésmentes átmenetekkel.

A forgatásos átmenetek, amikor a videó gyors, 180 fokos fordulattal fordul át a következő képsorozatba, vagy az elhúzással és csettintéssel létrehozott átmenetek akkor ideálisak, ha vidám, gyors tempójú felvételeket szeretnél készíteni a közösségi oldaladra.

Az alapszintű átmeneteket különféle módokon teheted még kifinomultabbá, például ún. J-cuttal, amikor a következő felvétel hangja még azelőtt elkezdődik, hogy a kép vágására sor kerülne.

A jelenetek tagolásához illessz be másodlagos felvételeket, narrációval. A Canon EOS R50 120 kép/mp-es rögzítése ideális ahhoz, hogy gyönyörű, lassított másodlagos felvételeket készíts, amelyek profin lekerekítik a készre szerkesztett videót. „Az EOS R50 lassított felvétel funkciójának köszönhetően dinamikusabbá tudom tenni tartalmaimat” – árulja el Martyn. „A bugyborékoló olajtól az öntés mozzanatát ábrázoló felvételeken át a lassított szeletelésig.”

4. Posztolj rendszeresen

Canon EOS R50 fényképezőgépet tartó kezek a fényképezőgépről a mellette lévő telefonra történő fájlmásolás közben.

Felmerülhet benned, hogy a megszokott posztolást esetleg megnehezíti a 4K minőségben való felvételkészítés, azonban a Canon Camera Connect alkalmazásnak és annak a lehetőségnek köszönhetően, hogy a fájlokat automatikusan át tudod vinni a fényképezőgépről a telefonra, az elkészült felvételeket rögtön könnyedén fel is tudod tölteni a közösségi oldalakra.

Követőid látni akarják, hogyan élsz és mit csinálsz, ezért fontos, hogy gyakran posztolj, mert így tudod fenntartani az érdeklődésüket. A rendszeres közzétételt ráadásul a közösségi oldalak algoritmusai is díjazzák, vagyis így nagyobb valószínűséggel fogsz kitűnni.

A TikTokra igyekezz akár napi négyszer posztolni, a YouTube-ra pedig legalább heti egyszer. Ez a mennyiség nagy kihívást jelenthet, ezért Fatou azt tanácsolja, hogy amint magával ragad az ihlet, használd ki. „Szeretem megosztani az éppen aktuális hangulatomat: azt is, amikor szétvet a düh, és azt is, amikor jó kedvem van” – mondja.

Ezzel Elena is egyetért: „Törekszem rá, hogy a tartalmaim spontának legyenek, és igyekszem őket az adott helyzethez igazítani” – árulja el. „Teljes mértékben rugalmas vagyok, és szívesen megosztom akár az egész életem is.”

„A közösségem azért tudott ilyen döbbenetes mértékben növekedni, mert rengeteg órányi munkám van ebben az egészben” – teszi hozzá Martyn. „Minden nap több órát töltök azzal, hogy hozzászólásokra válaszoljak, hangjegyzeteket és videoüzeneteket készítsek. A közösségépítéshez fontos, hogy energiát fektess be. Nem várhatod el, hogy az emberek csak úgy kövessenek.”

Habár érdemes rendszeresen posztolnod, ez nem jelenti azt, hogy bármit közzé kell tenned, ami éppen eszedbe jut – mindez ne menjen a minőség rovására. „Annak, amit megosztasz, tükröznie kell az egyéniségedet, mivel a követőid megszokták, hogy látnak téged – ismernek téged” – mondja Fatou.

5. Állj elő saját trendekkel

Fatou N'Diaye közösségioldal-influenszer bolyhos barna kabátban és szemüvegben visz magával egy Canon EOS R50 fényképezőgépet, miközben pasztellszínű házak mellett halad el.

„Természetesen meríthetünk ihletet másoktól, de az inspiráció nem jelent egyet a puszta utánzással” – vallja Fatou. „Amikor másokat utánzol, akkor olyasvalamit másolsz, ami nem te vagy. Követőid így nem fogják tudni, ki is vagy valójában, hiszen egyik nap ezt csinálod, a másik nap meg azt. Ne a trendeket kövesd, hanem meríts önmagadból, amikor alkotsz.”

„Amikor felteszik nekem a kérdést, hogy milyen tanáccsal tudok szolgálni a feltörekvő tartalomkészítőknek, akkor azt szoktam mondani: Légy önmagad!” – árulja el Fatou, majd hozzáteszi: „Csak mert valaki más készített egy fotót, és az történetesen sikeressé vált, ez még nem jelenti azt, hogy te is el tudod érni ugyanezt a hatást. Fontos, hogy saját identitással rendelkezz, legyen mondanivalód, de közben hű maradj ahhoz, aki vagy. Az emberek gyakran pont azért szeretnek, mert annyira különbözöl mindenki mástól.”

Ezzel Zeena is egyetért: „Légy hű magadhoz, légy egyedi” – tanácsolja. „Rengeteg ötletem és projektem van, amit alig várom, hogy megosszak. Mindig lesz egy olyan ötlet, amit valaki más még nem csinált meg.”

„A tartalomkészítők csinálják azt, amit szeretnek” – javasolja Elena. „Ha nem szeretsz sportolni, ne válj fitneszinfluenszerré, mert az emberek átlátnak rajtad. Légy az, aki vagy, érezd jól magad, és akkor motiválni tudod majd az embereket.”

A felszerelés, amelyet a tartalomkészítők a közösségi oldalra feltöltött videóikhoz használnak

Canon EOS R50 fényképezőgéphez csatlakoztatott Canon HG-100TBR állványfoglalat egy Canon DM-E100 sztereó mikrofonnal.

A Canon HG-100TBR állványfoglalat Martyn szerint ideális tartalomkészítő eszköz. „Meglehetősen rendetlen szakács vagyok, szóval jó dolog, hogy nem kell amiatt aggódnom, hogy maszatos kézzel fogom meg a fényképezőgépet. Vlogoláshoz is nagyszerű. Pont annyival hosszabbítja meg a karodat, hogy szélesebb látószögekből is készíthess felvételt, miközben fel-alá mászkálsz.”

Canon EOS R50
Egy könnyű, tükör nélküli fényképezőgép, amelyet bárhová magaddal vihetsz, és amellyel szabadjára engedheted spontán kreativitásod. A Canon EOS R50 24,2 megapixeles érzékelője 4K 30p és Full HD 120 kép/mp minőségben készít felvételeket, és számos különféle kreatív előbeállítást kínál, amelyekkel rögtön a fényképezőgépen személyre szabhatod a felvételed képi világát és hatását. De A legjobb Canon gépek vlogoláshoz című útmutatónkban megnézhetsz néhány egyéb lehetőséget is.

Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Kezdd el az utadat az EOS R rendszerű APS-C tükör nélküli fényképezőgépek világában egy olyan objektívvel, amely a videózással szembeni összes igényedet kielégíti. A Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektív könnyű és kompakt, a kézből való stabil videózáshoz 4 fokozatú optikai képstabilizátorral rendelkezik, valamint hasznos, 18–45 mm-es zoomtartományt kínál, így minden nap nagyszerű eredményt kapsz.

Canon DM-E100 sztereó mikrofon
Ne hagyd, hogy a gyatra hangzás elrontsa az élményt. A Canon DM-E100 sztereó mikrofon tökéletes választás a hangminőség feljavításához. Kicsi és könnyű, ezért jól illik a Canon EOS R50 fényképezőgéphez, és a fényképezőgép akkumulátoráról üzemeltethető. Egyirányú sztereó hangot rögzít, úgyhogy tökéletes a fényképezőgéppel való vlogoláshoz.

Canon HG-100TBR állványmarkolat
Filmezz magabiztosan, és használd ki a kreativitásod a Canon HG-100TBR állványmarkolattal, amely távvezérlést, állítható fejet és lenyűgöző ergonómiát kínálva gondoskodik a stabil felvételkészítésről.

Canon RF 16mm F2.8 STM
A Canon EOS R50 RF foglalatával bármelyik RF objektív használható. Ahogy egyre tapasztaltabbá válsz, az objektívedet is a kreatív esztétikai igényeidhez tudod igazítani. A kifejezetten vloggereknek tervezett, ultraszéles látószögű RF 16mm F2.8 STM tökéletes a tárgyak levideózásához, míg nagy, f2.8-as rekeszértéke egyenletes, lágy bokeh fénnyel éri el a mozis hatást.

Canon RF 50mm F1.8 STM
A kompakt, könnyű és szinte hang nélkül fókuszáló RF 50mm F1.8 STM ideális, amikor gyengék a fényviszonyok, de a mélységélességgel való kreatív játékhoz is remek.


Ha tehát olyan tartalomkészítő vagy, aki készen áll szintet lépni a munkájában, akkor kövesd a négy közösségioldal-profi tanácsait, és biztosan ki fogsz emelkedni a tömegből.

Peter Wolinski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • VIDEÓ

  Hogyan készíthetsz kiváló minőségű felvételeket ételekről profi módon?

  A lélegzetelállító ételes videókat bemutató Jessie Bakes Cakes oldalnak több mint 100 000 követője van. Itt elmagyarázza, hogyan tudod elsajátítani az ételvideózást.

 • VLOGOLÁS

  Hogyan legyél vlogger

  Vágj bele, és készíts minőségi vlogokat a kezdőknek szóló vlogolási tippjeinkkel.

 • VIDEÓTECHNIKÁK

  Videótörténet készítése

  10 tipp, amelyek segítségével lenyűgöző minifilmeket készíthetsz.

 • VLOGOLÁS

  A Canon legjobb vlogger fényképezőgépei és objektívjei

  A Canon számos olyan fényképezőgépet és objektívet gyárt, amelyek ideálisak a tartalomkészítők számára. Ez az útmutató segít megtalálni a tökéletes választást.