TIME-LAPSE FÉNYKÉPEZÉS

Time-lapse fotóprojektek kezdőknek

Fedezd fel a time-lapse videók világát az otthonod kényelmében vagy egy családi kirándulás alkalmával! A Canon EOS fényképezőgéppel ez egyszerű lesz!
Két, görögdinnyeszeletre hasonlító jégkrém megolvad egy tányéron.

A time-lapse technika egy olyan kreatív technika, amely segítségével egy rejtett, mozgásban lévő világot fedhetsz fel, meglepő és igazán szép eredményeket elérve. A táj felett lassan kibomló viharfelhők felgyorsításától kezdve, a csillagok lassú meneteléséig az éjszakai égen, a time-lapse technika fantasztikus lehetőségeket kínál – de egyben egy olyan technika, amely ugyanolyan hatásos a kisebb, az otthonunkhoz közelebbi témákkal is.

Annak bemutatására, hogy nem kell messzire utazni a kreatív alkotásokért, felkértünk két time-lapse fotóst, hogy készítsenek felvételeket valami gyönyörűről a saját otthonukban.

Gyakorolj otthon

Alex Nail díjnyertes tájképfotós és time-lapse filmkészítő az Egyesült Királyságból. Szenvedélye, hogy élettel töltse meg a tájképeket, valamint hogy lenyűgöző portfóliót alkosson személyes time-lapse projektekből – ezt a technikát kereskedelmi megrendelésekhez is használta számos szervezet, például a British Tourist Authority (Brit Turisztikai Hivatal) számára.

Bár Alex általában Európa hegyláncain tartja az objektívét, azt mondja, hogy ha az otthonunk közelében maradunk, az kiváló lehetőség a time-lapse technika alaposabb megismerésére. Az egyik ablakából felvételt készített a nappalból éjszakába történő átmenetről, hogy megmutassa, milyen egyszerű az egész.

A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.

„Az otthonunk a tökéletes helyszín a time-lapse technika elsajátítására a kényelem és az ellenőrzött körülmények miatt” – magyarázza Alex. „Kültéren a time-lapse technika valamivel nagyobb kihívást jelent az erős szél, eső vagy váratlan fényviszony-változások miatt. De az otthonod kényelmében egyszerűen megértheted a time-lapse technika használatát. Ugyan már nyolc éve készítek time-lapse felvételeket, még most is tesztelem a beltéri felvételkészítést.

„Természetesen a beltéri felvételkészítésnek is megvannak a maga nehézségei. Az otthonok általában eléggé statikus helyszínek, így a fotós számára kihívást jelent, hogy kitaláljon valamit, hogy változást vagy mozgást vigyen a jelenetbe. Az is lehet, hogy nem mintaotthonban laksz (az én otthonom semmi esetre sem az), de ettől még készíthetsz felvételt a mindennapok mozgásairól, vagy összpontosíthatsz a kisebb részletekre. Ha napkeltekor vagy naplementekor készíted a felvételt, vedd figyelembe, hogy a beltéri mesterséges fényforrások hogyan változnak (vagy nem változnak) a jelentős külső változásokhoz képest.”

Alex mozdulatlan tárgyak használatát javasolja kontrasztként a rögzíteni kívánt mozgással szemben. „Például az ablakkeret és díszítő elemek mozdulatlansága jó kontraszt lehet a kint a szélben össze-vissza mozgó fákkal vagy a horizonton keresztül vágtató felhőkkel. A statikus elemek segítenek a néző figyelmét a jelenet mozgó elemeire irányítani.”

Állatok mozgásának rögzítése

A londoni Central Saint Martins Collage of Art and Design iskola elvégzése után a skóciai születésű Camilla Rutherford elmenekült a nagyvárosból, hogy a „havat az egész világon körbe üldöző” kalandsport-megszállottakról készítsen fényképeket és filmeket. Később az új-zélandi Wanakában telepedett le, ahol egy hegyvidéki merinójuh-farmon él a családjával.

A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.

Camilla time-lapse felvétele a juhnyáj mozgását mutatja a farmon belül. A legelő állatok gyors áramlása és a felhők lassú haladása közötti sebességkontraszt vizuális kontrasztot eredményez, míg a fény minősége és a drasztikus háttér mozifilmszerű hatást visz ebbe a mindennapi jelenetbe.

Lehet, hogy nálad nincs kéznél ugyanilyen rusztikus szépség, de a technika ugyanolyan jól működik a házi kedvenc helyiségen belüli mozgásának vagy a kerti etetőt meglátogató madarak mozgásának rögzítésére. Helyezd el a fényképezőgéped egy állványra, állíts be hosszú time-lapse időközt, majd rögzítsd az állatok napi mozgását, amit normál esetben nem látnál.

Saját time-lapse videó készítése

Most már láthatod, hogy milyen hatásos tud lenni egy egyszerű time-lapse videó is. Nincs szükség különleges fényképezőgépre vagy speciális objektívre sem. Ha van sok időd és sok türelmed, akkor egyszerűen készíthetsz egy képsorozatot szabályos időközönként, majd azokat egyesítheted egy videoszerkesztő szoftver segítségével, így egy kész time-lapse videót létrehozva.

A dolgok egyszerűbbé tételéhez számos Canon EOS fényképezőgép beépített időzítővel rendelkezik, amely automatizálja az egész folyamatot. A használatával megadhatod, hogy hány képet szeretnél készíteni, és mennyi idő teljen el a képek között – másodpercben, percben vagy órában megadva. A fényképezőgép ezt követően elkészíti a felvételsorozatot az előre beállított időközökkel, amíg el nem éri a meghatározott számú képet. Ezek a képek ezután felhasználhatók time-lapse videók létrehozásához a megfelelő szoftverek használatával, vagy az egyes fényképek felhasználhatók egyéb kreatív módon.

A lehető legnagyobb kényelem érdekében egyes EOS fényképezőgépek kínálnak Time-lapse videó funkciót is. Ez átvesz minden nehéz munkát, mivel a képeket a fényképezőgépen belül kombinálja, majd elmenti a kész time-lapse videót a memóriakártyára, hogy azonnal élvezhesd és megoszthasd azt.

Ezen funkciók valamelyikét – és néha mindkettőt – megtalálhatod az EOS termékcsalád számos fényképezőgépében. Az EOS 250D és az EOS RP két „kezdőbarát” fényképezőgép, amely lehetővé teszi a time-lapse videók kreatív világának otthoni felfedezését. A virágzó, majd elhervadó virágoktól kezdve, az olvadó fagylaltig és a napfény változásáig a nappaliban, végtelen számú témát lehet találni, amelyből lenyűgöző time-lapse videó készíthető.

Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Time-lapse tippek

Miután kiválasztottad a time-lapse videódhoz a megfelelő témát, itt az ideje a fényképezőgép beállításának. Ajánlatos állványt használni, hogy a téma nem mozgó részei élesek legyenek a végső felvételen.

Egy állványhoz rögzített Canon EOS 250D egy tányérra helyezett, görögdinnyeszeletre hasonlító jégkrém felé néz, amelynek egyik oldalán egy asztali lámpa található.

Ha nem szeretnéd, hogy az egész jelenet mozogjon, hanem csak azok a részei, amelyeknek változniuk kell, rögzítsd a fényképezőgéped egy állványra.

Az akkumulátor-üzemidő fontos lehet, ha nagyon hosszú time-lapse felvételt készítesz, ezért mindenképpen teljesen feltöltött akkumulátorral kezdd el a felvételt. Az energiafogyasztás minimális szinten tartása érdekében a hátsó kijelző egyes fényképezőgépek esetében alapértelmezés szerint ki lesz kapcsolva, vagy letiltható a Time-lapse videó beállítási képernyőn. A nagyon hosszú time-lapse videók esetében praktikusabb lehet egy külső elemtartó és egy további akkumulátor csatlakoztatása a fényképezőgéphez, vagy opcionális hálózati adapter használata az állandó tápellátás érdekében.

Egy akkumulátort behelyeznek egy Canon EOS 250D fényképezőgépbe.

Feltétlenül ellenőrizd, hogy a time-lapse felvétel készítését teljesen feltöltött akkumulátorral kezded-e, különösen akkor, ha nagy mennyiségű képet szeretnél készíteni hosszabb időn át.

Ami a beltéri time-lapse videók megvilágítását illeti, a konzisztensebb eredmény érdekében gyakran jobb mesterséges fényforrást használni, mint természeteset. A napfény intenzitása és színhőmérséklete változhat a time-lapse videó rögzítéséhez szükséges idő alatt. Ugyan ez a változás lehet, hogy szemmel nem látható az egyes felvételek elkészítésekor, de a végső videóban észrevehető villódzást okoz majd. Egy asztali lámpa jó választás lehet a kisebb témák esetén, különösen, ha a fényt derítjük valamilyen fényáteresztő lappal.

Egy asztali lámpa fénye átsejlik egy darab finom fátyolszövet anyagon, megvilágítva egy tányérra helyezett jégkrémet.

Ha beltérben készítesz time-lapse felvételt egy tárgyról, a mesterséges fény segítségével egységes fényviszonyokat teremthetsz a felvételkészítés időtartama alatt.

Az Időzítő vagy a Time-lapse videó funkció az ezen funkciók valamelyikét vagy mindkettőjét kínáló EOS fényképezőgépek piros Felvétel menüjében aktiválható. Egyes fényképezőgépek mindkét opciót kínálják, de a fényképezőgépet videó módra kell állítanod a Time-lapse videó elem eléréséhez – ahogy itt látható az EOS 250D esetében.

Egy Canon EOS 250D fényképezőgép, amelyet éppen Videó módra állítanak.

Állítsd be EOS fényképezőgépedet Videó módba.

Egy felhasználó ujja kiválasztja a Time-lapse videó üzemmódot egy Canon fényképezőgép változtatható képszögű érintőképernyőjén.

Válaszd ki a Time-lapse videó üzemmódot.

Egyes EOS fényképezőgépek esetében választani lehet előre beállított jelenet opciókból a Time-lapse videó menüben. Ezek különböző típusú témákra vannak optimalizálva, például sétáló emberek vagy lassan mozgó felhők. De a time-lapse beállítások teljes körű kezeléséhez válaszd az Egyéni lehetőséget. Itt beállíthatod az egyes felvételek közötti időközt és a felvételek számát, amelyekből a kész time-lapse videó készül majd. Ezek az opciók meghatározzák a képek készítéséhez szükséges időt és a kész time-lapse videó időtartamát, és ezeket láthatod is a képernyőn változni a paraméterek állítása során.

A Time-lapse videó Egyedi beállítások képernyője.

Ha teljes körűen szeretnéd szabályozni time-lapse videódat, válaszd az Egyedi beállítást – ekkor kiválaszthatod az egyes felvételek közötti időközt, valamint az összesen elkészítendő felvételek számát.

A rögzíteni kívánt mozgás sebessége szerint válassz időközt. Ha a mozgás rövid időn belül történik – például egy játszó család vagy egy étel elkészítése esetén –, akkor lehet, hogy csak rövid, néhány másodperces időközt kell beállítanod, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet a képek között. Lassabb mozgás, például a Nap és a Hold felkelése és horizont alá bukása esetén választhatsz hosszabb időközt. Az időköz módosításával a rögzítési idő növekszik vagy csökken.

A Time-lapse videó időköz-beállításai egy Canon EOS 250D fényképezőgép LCD-kijelzőjén.

Ha gyorsabb eseményt szeretnél megörökíteni, rövid időközt válassz ki az egyes képek között. Ha lassabb folyamatot szeretnél megörökíteni, például egy naplementét, válassz hosszabb időintervallumot.

A készített felvételek száma meghatározza, hogy mennyi ideig tart majd a kész time-lapse videó lejátszása, a videód képfrekvenciájától függően. Például, ha 4K time-lapse videót rögzítesz 25 kép/mp sebességgel, akkor a videó minden egyes másodpercéhez 25 elkészített felvétel szükséges. Ez azt jelenti, hogy egy 20 másodperces time-lapse videóhoz 500 felvételt kell készíteni. A felvételek számának módosítása hatással van a felvételkészítés idejére és a lejátszási időre is – és meghatározza, hogy mennyi helyre van szükség a memóriakártyán.

Time-lapse videóbeállítási képernyő, amely azt mutatja, hogy 10 másodperces különbséggel készített 300 felvétel rögzítéséhez kevesebb mint 50 perc is elegendő, és egy 12 másodperces videót kapunk végeredményként.

A time-lapse videóban szereplő felvételek száma és a videó képkockasebessége határozza meg, hogy milyen hosszan kerül lejátszásra a time-lapse sorozat. Ha több felvételről van szó, akkor természetesen ezek rögzítése tovább fog tartani, és értelemszerűen hosszabb sorozatot is kapsz lejátszáskor.

A Time-lapse videó opció beállítása, hogy hangjelzést adjon ki minden elkészült kép után.

Lehetőséged van beállítani a fényképezőgépedet, hogy minden felvétel után hangjelzést adjon ki, így tudni fogod, mikor fejeződik be a felvételkészítési sorozat.

A Time-lapse videó alatt további opciók is elérhetők, mint például hangjelzés adása minden egyes felvétel után. Ez hasznos, ha a fényképezőgép másik helyiségben van, mivel így tudni fogod, hogy mikor ér véget a felvételkészítés sorozata.

Hasznos lehet annyi felvételkészítési paramétert kézzel beállítani, amennyit csak lehet, hogy a time-lapse videó az elejétől kezdve a végéig konzisztens képet mutasson. Ha a Képstílus és Fehéregyensúly beállításokat Automatikus értéken hagyod, akkor előfordulhat, hogy a fényképezőgép módosítja a beállításokat egyes felvételeknél.

Egy Canon EOS 250D fényképezőgép változtatható képszögű kijelzője megjeleníti a time-lapse felvételkészítéshez kiválasztott beállításokat.

Annak érdekében, hogy a fényképezőgép ne változtassa meg automatikusan az expozíciót, a fehéregyensúlyt vagy egyéb beállításokat a körülmények felvételkészítés során bekövetkező apróbb változásaira adott válaszként, a lehető legtöbb felvételkészítési paramétert manuálisan válaszd ki.

A time-lapse technika nagyon jó szórakozást ígér, bárhol is legyünk. Ahogy minden fotós projekt esetében, érdemes előbb elsajátítani az alapokat, majd onnan tovább haladni a nagyobb kihívást jelentő témák felé. Már csak kézbe kell venned a fényképezőgépet, és kezdheted is az ablakon kívüli világ mozgásának rögzítését! Vagy állíts fel egy állványt a konyhában legközelebb főzés közben, és rögzítsd a folyamatot. A time-lapse technikában az a legjobb, hogy könnyen elsajátítható és utána nagyszerű eredményeket lehet vele elérni. Észre sem veszed majd, és a hétköznapi dolgokra kreatív, újszerű módon tekintesz majd.


Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó cikkek

 • TIME-LAPSE FÉNYKÉPEZÉS

  Mozgás rögzítése time-lapse videón

  Time-lapse, hyper-lapse és lassított felvételek készítésének legegyszerűbb technikái.

 • TIME-LAPSE FÉNYKÉPEZÉS

  Hogyan készítsünk time stack felvételt?

  Tanuld meg, hogyan készíthetsz nappalból éjszakába átmenő time-lapse felvételt és hozhatsz létre ebből lenyűgöző time stack képet, amely egy képben mutatja be az idő múlását.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Készíts fotókat távolról

  Fedezd fel a távoli felvételkészítés előnyeit mindenfajta fotózási stílushoz.

 • TÁJFOTÓZÁS

  5 kiváló tipp time-lapse tájképek készítéséhez

  Keltsd életre a tájképeket a time-lapse javaslataink segítségével.