FÉNYTECHNIKÁK

Kezdőknek szóló útmutató fényfestéses fotózáshoz

A fénnyel való festés nem akkora ördöngösség, mint amekkorának gondolnád, és szinte nincs is szükség hozzá speciális felszerelésre. Élvezd a kísérletezést, és alkoss látványos képeket az alábbi tippeket és trükköket követve.
Canon EOS R6 fényképezőgéppel készült közeli felvétel egy nőről, akinek az arcát színes fénycsóvák borítják.

A fény a fotózás leglényegesebb eleme, de a vele való játéknak naplemente után sem kell véget érnie. Egy zseblámpa vagy más fényforrás segítségével sötétedés után is kimerészkedhetsz, hogy a fények mozgatásakor tetszőlegesen kivetített formákból saját képeket fess. Ezek az alakzatok valós időben nem láthatók, de hosszú expozíció használatával megörökítheted őket fényképezőgépeddel, hogy egyedi képeket hozz létre. Ezt a technikát gyakran „fényfestésnek” vagy „fénnyel való festésnek” nevezik.

Mi is a fényfestés?

A haladó forgalomra irányított hosszú expozícióval piros és fehér fénycsíkok jöttek létre egy forgalmas úton.

Hosszú expozíció segítségével fehér és piros csíkokká tudod átalakítani a mozgó autók első és hátsó világítását. A fényfestés is hasonló technikát használ, de ennél te irányítod a fényforrást. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM objektívvel készült, 28 mm, 124 mp, f/16 és ISO400 beállításokkal. © Lorenz Holder – A Canon nagykövete

A varázslat a mozgásban rejlik. Talán láttál már olyan fotókat, amelyek fénycsóvákat ábrázolnak. Ezek többnyire az éjszakai közlekedést örökítik meg, és ilyenkor az utakon haladó autók és más járművek piros és fehér fénycsóvái hullámzanak a képen. A fényfestés ugyanezen az elven alapszik, de ezt kreatívabb szintre emeli, ugyanis itt te vagy, aki irányítja a fényt.

Akárcsak a fénycsóvákról készült fotók esetében, itt is hosszú expozíciót kell használnod, amely elegendő időt ad a fényforrás minden mozgásának megörökítéséhez. Maga a mozgás lehet bármilyen jellegű, és fehér vagy színes fényeket egyaránt használhatsz a kép „megfestéséhez”.

Mire lesz szükséged a sikeres fényfestéshez?

Egy nő pózol egy Canon fényképezőgép előtt, miközben egy férfi lámpát tart a feje mögé.

Egy állvány rettentő hasznos lehet, amikor hosszú expozícióval fotózol, mivel fontos, hogy elkerüld a fényképezőgép bemozdulását, és megőrizd a képen lévő alany vagy háttér élességét.

Csatlakoztasd a fényképezőgéped a telefonodhoz vagy táblagépedhez a Canon Camera Connect alkalmazáson keresztül, és így nemcsak távolról tudod irányítani a fényképezőgéped, de a képernyőn az a kép is megjelenik, amit az objektíved lát, ezáltal biztos lehetsz benne, hogy fényfestményed jól megkomponált lesz, és kitölti a képkockát.

Habár a fényfestés alapvetően a mozgásról szól, többnyire érdemes valamilyen gyengén megvilágított hátteret is alkalmazni, amelyhez képest a fény élesen kivehető lesz. Ennek érdekében fényképezőgépedet fel kell szerelned egy állványra vagy más stabil alapzatra. Ha objektíved rendelkezik optikai képstabilizátorral (IS), általában jobb, ha ezt a funkciót kikapcsolod a hosszú expozícióknál. A legújabb fényképezőgépek már képesek észlelni, ha állványra helyezik őket, és ilyenkor automatikusan kikapcsolják az IS-t.

Mint minden más fotózási technika elsajátításához, a fényfestéshez is némi gyakorlat szükséges. Hasznos, ha még naplemente előtt megtervezed a készítendő felvételeket, hogy lásd, melyik kompozíció válik be a legjobban. Amikor besötétedik, tedd a fényképezőgéped egy állványra, és válts Élő nézet üzemmódra, hogy megtekinthesd a felvétel előnézetét a hátsó LCD-képernyőn.

A különféle környezetek más-más hatást eredményeznek a „fényfestményeken”. Ha viszonylag rövid, nagyjából 10 másodperces expozíciós időt használsz sötét háttérnél, akkor a háttér a végleges képen is sötét marad, ezáltal élesen kiemelkednek majd a lámpáddal létrehozott alakzatok. Ha hosszabb expozíciót használsz egy éjszakai városi látkép vagy más kivilágított környezet megörökítéséhez, ezzel nagyobb összefüggésbe helyezed akompozíciót, sajátos hangulatot és térélményt érve el.

Jó, ha nem érsz hozzá a fényképezőgépedhez, amikor hosszú expozíciót használsz – még akkor sem, ha egyébként állványra tetted –, mert így ki tudod küszöbölni az elmosódást, amit a bemozdulás okoz.

Hogyan érdemes beállítanod a fényképezőgéped?

Egy alak áll a sötétben, és zseblámpákat pörget, hogy piros és fehér fénycsóvákat hozzon létre.

Amint felhelyezted a fényképezőgéped az állványra vagy valamilyen masszív felületre, válts a fényképezőgépen Manuális (M) üzemmódra, majd állítsd be az ISO-értéket 100-ra, és válassz legalább f/11-es rekeszértéket. Kísérletezz a különféle rekeszértékekkel és záridőkkel, és hamarosan rá fogsz érezni, hogyan befolyásolják a különféle beállítások az eredményt, de közben ne felejtsd el folyamatosan visszanézni a felvételeidet a fényképezőgép hátsó képernyőjén. Tartsd észben, hogy a felvételek a sötétben, a fényképezőgéped képernyőjén keresztül világosabbnak tűnhetnek a ténylegesnél, ezért erre való tekintettel érdemes lehet változtatnod a képernyő fényerején.

Számos éjszakai felvétel esetében a kis f-számú és magas ISO-értékű, nagy rekeszérték az előnyös, mert így bármilyen mozgást kimerevíthetsz rövid záridővel. Amikor fénnyel festesz, ennek pont az ellenkezőjére lesz szükséged, mivel éppen a mozgást szeretnéd megörökíteni.

Válaszd ki fényképezőgépeden a Manuális (M) felvételi módot, és használj alacsony ISO-értéket, mondjuk 100-200 körülit. Állíts be kis, kb. f/11-es rekeszértéket, a záridő pedig legyen nagyjából 10 és 30 másodperc közötti, attól függően, hogy mennyi időre van szükséged a fényfestményed létrehozásához.

A fókusztávolságot is manuálisan kell beállítanod – ehhez válaszd az MF üzemmódot. Fókuszálj már előre arra a területre, amelyre a lámpa fényét ki fogod vetíteni a festmény megalkotásához. Számos fényképezőgépen bekapcsolhatod a manuális fókuszkiemelést (MF Peaking), ami egyfajta vizuális segédletként megmutatja, hogy a kép mely részei vannak a legélesebb fókuszban.

Remek kreatív ötlet, ha a fehéregyensúly-beállítást is manuálisan választod ki. Például Napfény, Felhős, Árnyékos vagy Műfény beállítások használatával hatékonyan módosíthatod a fény színhőmérsékletét, fokozatosan melegebb vagy hidegebb hatást érve el. Ha fényképezőgéped rendelkezik RAW-minőség üzemmóddal, akkor ezt használd, hogy változtass a fehéregyensúly-beállításon, amikor a képet valamilyen szerkesztőszoftverben, például a Canon Digital Photo Professional programban szerkeszted.

Kezdd egyszerűen az általunk javasolt beállításokkal, és használj zseblámpát vagy az okostelefonod világítását alapformák kivetítéséhez, de akár a nevedet is leírhatod fénnyel. Talán azt tapasztalod majd, hogy az elérni kívánt hatáshoz a megadottnál rövidebb vagy hosszabb expozíciót érdemesebb használnod, vagy éppen kisebb vagy nagyobb rekeszértéket. Kísérletezz a beállításokkal, és meglátod, hamar ráérzel majd arra, mi működik igazán.

Milyen témát és fényforrást válasszak?

Egy zseblámpa, amelynek végére különböző színű poharakat ragasztottak.

Ha nincs színes zseblámpád otthon, könnyen tudsz egyet csinálni színes műanyag poharak vagy hasonló színes tárgyak, például kis ételtároló dobozok, zsebkendők vagy színes fényfüzérek segítségével.

Fénycsóvákkal keretezett tulipánok egy kertben.

Ha neked csak a fényképezőgépet kell kezelned, és van, aki a fényt irányítsa helyetted, próbálj 30 másodpercnél hosszabb Bulb expozíciót használni, miközben időnként letakarod az objektívet egy kalappal vagy más tárggyal. Ennek köszönhetően különálló, kiválasztott részterületeken tudsz létrehozni egy kompozíciót, ahelyett hogy mindent egyetlen folyamatos képsorozatban próbálnál megörökíteni. A fotó Canon EOS 90D fényképezőgéppel és Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM objektívvel készült, 71 mm, 83 mp, f/22 és ISO100 beállításokkal.

Először a kertben gyakorolj, ahol különféle felvételeket tudsz megkomponálni a virágokról, fákról vagy bármilyen tetszetős növényről. Ha szeretnéd megcsillogtatni a kreativitásod, használj színes műanyag poharakat, vagy ragassz zsebkendőt egy zseblámpára, amelyet fényrúdként lengethetsz exponáláskor, színes csíkokat és alakzatokat hozva létre vele.

Irányítsd a zseblámpát a fő témára, és használd az autofókuszt. Ha ezzel megvagy, válts MF üzemmódra, hogy a fókusztávolság rögzüljön. Ha azt szeretnéd, hogy az expozíció 30 másodpercnél hosszabb ideig tartson, válaszd a Bulb expozíció üzemmódot (amennyiben fényképezőgépeden van ilyen funkció).

Kezdj exponálni, és lengesd a zseblámpát vagy más fényforrást a jelenetben. A színes, ünnepi fényfüzérek kreatív, esztétikus hatást keltenek. Izgalmas látványt érhetsz el, ha ezeket a füzéreket vagy más fényforrásokat a tárgyak mögött lengetve árnyképszerűen kivetíted a tárgyak körvonalait. Ha szeretnéd plusz fénnyel megvilágítani a jelenet valamely konkrét részét, csak irányítsd arra a zseblámpát néhány másodpercre, majd fordítsd a virágágyások vagy más területek felé, hogy színes legyen a háttered.

Hosszú expozíció egy fénydekorációról, amelynél a kék fénycsóvákat nagyítással és kicsinyítéssel érték el.

A fényfestésbe úgy is bele tudsz vinni egy kis csavart, ha statikus fényeket fotózol, és a fényképezőgépet hosszú expozíció közben mozgatva hozol létre fénycsóvákat. Forgasd el a fényképezőgépet álló vagy fekvő tájolásba, vagy írj le vele egy teljes kört. Ha zoomobjektívet használsz, nagyítással és kicsinyítéssel érhetsz el másfajta fénycsóvahatást. A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel (utódja: Canon EOS 5D Mark IV) és Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM objektívvel (utódja: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) készült, 135 mm, 0,6 mp, f/22 és ISO200 beállításokkal.

Majdnem teljes alakos kép egy nőről, akit néhány fénycsóva vesz körül.

A közösségi oldalakon a fénnyel való festés és a kreatív portréfotózás ötvözése különös népszerűségnek örvend. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel készült, 44 mm, 13 mp, f/16 és ISO100 beállításokkal.

A kevesebb néha több. Elsőre jó ötletnek tűnhet egy nagy fényerejű zseblámpa használata, de a visszafogottabb fényforrások gyakran jobban beválnak. Ha erős fény irányul közvetlenül az objektívre, ez becsillanást eredményezhet, viszont kisebb fényintenzitású zseblámpákkal elkerülhető ez a kockázat. A LED-es teamécsesek és a színes LED-ek is nagyon jól működhetnek, villogó LED-ekkel pedig másfajta, szaggatott fényhatás lesz az eredmény.

Jó szórakozás lehet az is, ha ebbe bevonod a barátaidat vagy a családtagjaidat, és mindegyikük kezébe adsz egy zseblámpát, amellyel még több fényben tudják füröszteni a célzott területeket. Nem szükséges, hogy egyetlen zseblámpával fedd le a tárgy egészét, mivel a lámpát mozgathatod is az exponálás alatt, így külön-külön világíthatod meg az egyes területeket. Ez remekül be tud válni, amikor éjszakai tájképek érdekesnek tartott részeit világítod meg.

A plusz zseblámpák és más fényforrások akkor jönnek jól, amikor te magad vagy mások szerepelnek a képen. Megpróbálhatsz szavakat írni, vagy különféle alakzatokat, például csillagokat vagy szíveket rajzolni. Másik lehetőségként ötvözd a hosszú expozíciót egy Canon Speedlite vaku rövid villogásával, így nagyszerű expozíciót érhetsz el egy portéhoz vagy egyéb, előtérben lévő téma megörökítéséhez, miközben ki is merevíted annak mozgását, de a maradék expozíción keresztül ugyanúgy lehetőséged van fényfestményeket alkotni.

Amikor szórakozásból fotózol, a fényfestés vidám módja lehet a kreativitásod kifejezésre juttatásának. Nincs szükség hozzá drága fényképezőgépekre, objektívekre és tartozékokra. Csupán némi időre, hogy megtanuld az alapjait. Rövidesen azt fogod tapasztalni, hogy képeid jól megkülönböztethető stílust vesznek fel, miközben sajátosan egyedi hatást és élményt közvetítenek.Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek