PORTRÉFOTÓZÁS

High-key és low-key portré-megvilágítás

Fedezd fel, hogyan valósíthatsz meg két klasszikus megvilágítási beállítást, amelyekkel kiváló minőségű portrékat készíthetsz.
Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel készített low-key portré egy nőről. © James Paterson

Alapvetően fontos, hogy a hárompontos megvilágítás koncepciójával minden olyan fotós és operatőr tisztában legyen, aki szeretné tökéletesíteni a saját művészetét.

 • A közvetlen fény a megvilágítás fő forrása, és általában közvetlenül az alanyra irányul.
 • A derítőfényt oldalt helyezik el, és az a szerepe, hogy eltávolítsa a nyers árnyékokat a képekről, megelőzve a nagyon kontrasztos jeleneteket (vagyis a chiaroscuro hatást).
 • A háttérfény, ahogy a neve is sugallja, az alany mögött helyezkedik el, akit segít elkülöníteni a háttértől.

Az, hogy hogyan alkalmazod ezt a három fényforrást az alanyodnál, drámaian megváltoztathatja a kép megjelenését és hatását. A high-key és low-key portréfény-beállítások segítségével hangulatos, professzionális hatású portrékat készíthetsz otthon vagy stúdióban. Mindössze néhány Speedlite vakura, például a Canon Speedlite EL-10 típusra, és pár olyan tartozékra van szükséged, amelyekkel többnyire már rendelkezel vagy amelyeket mindennapi tárgyakból magad is elkészíthetsz.

High-key beállítás

A bal oldalon két külső Canon Speedlite vaku, a jobb oldalon pedig egy közeli felvétel a vaku beállításáról. © Marcus Hawkins

A „high-key” kifejezés azokra a képekre utal, amelyeket rendkívül világos tónusok uralnak, és gyakorta teljesen fehér háttér előtt készülnek. A portrék esetében ez egy világos, légies és profi megjelenést takar. Ha rendelkezel legalább két Speedlite vakuval és egy kioldóval, amelynek segítségével a fényképezőgépen kívülről is tudod aktiválni őket, akkor bármilyen sima, világos színű fallal rendelkező helyiségben megvalósíthatod a high-key portrékhoz szükséges beállítást. A legfontosabb, hogy eltaláld a fény megfelelő arányát: ahhoz, hogy a háttér a túlexponálás által fehérré váljon, a háttér fényének sokkal világosabbnak kell lennie (a témát megvilágító) direkt vagy fő fénynél.

1. A háttér megvilágítása

Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel készített high-key portré egy nőről. © James Paterson

Elsőként állítsd a témádat egy világos színű fal elé, majd helyezz egy Speedlite vakut a téma mögé, és irányítsd a falra. Határozz meg egy olyan expozíciót, amitől a fal hófehérnek látszik. A második vakut csak ezután kapcsold be. Ennél a példánál a fényképezőgépen a következő beállításokat alkalmaztuk: Kézi (M) üzemmód; expozíció beállításai: f/8, 1/200 mp és ISO100; Speedlite vaku 1/1 teljesítményre és kézi vaku üzemmódra állítva. Az így kapott kép megadja a világos hátteret, így továbbléphetünk a téma megvilágítására.

2. Az arc megemelése

Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel készült, teljesen fehér hátterű, elölnézeti portré egy nőről. © James Paterson

A második Speedlite vakut a témád előtt, kissé oldalt helyezd el, hogy direkt fényként funkcionálhasson. A fény lágyításához és megfelelő szórásához használj valamilyen fénymódosítót, például egy fehér esernyőt vagy egy softboxot. Így még előnyösebb portrét készíthetsz. Állítsd a Speedlite vakut Kézi üzemmódra és készíts néhány próbafelvételt, közben pedig állítsd be a kimeneti teljesítményt (itt ¼-es teljesítmény szükséges) vagy a fény a téma arcától való távolságát, amíg az arc helyesen exponált nem lesz.

A Canon Speedlite EL-10 sokoldalú, 1/1 és 1/1024 közötti teljesítménytartománya lágyabb megjelenést kölcsönöz. A szemfénypanelnek köszönhetően elkaphatod a szemekben megcsillanó fényt is.

Low-key beállítás

Egy fotós Canon fényképezőgéppel, objektívvel és vakuval portrét készít egy nőről, low-key beállítást alkalmazva. © Marcus Hawkins

A low-key a high-key ellentéte – ebben az esetben a képet sötétebb tónusok uralják. Ez egyetlen fényforrás, például egy Speedlite vaku távoli kioldásával is elérhető. A Canon Speedlite EL-10 a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével távolról is beállítható.

A fény gondos irányításával akár a high-key beállítás háttereként szolgáló falat is használhatod. A fényforrást enyhén a téma mögé, az egyik oldalra irányítsd, hogy a fény az arc szélére essen, majd kérd meg a témádat, hogy fordítsa az arcát a fény felé úgy, hogy a fény az orcái szélén és a szemén csillanjon meg.

1. A háttér sötétítése

Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel készített portré egy nőről, aki mögött a falat elárasztja a fény. © James Paterson
Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel készült, sötétebb hátterű portré egy nőről. © James Paterson

Előtte

Utána

A sötét háttérként funkcionáló anyagok, például a fekete bársony ideális választás a low-key portrék elkészítéséhez, de akár egy világos fal is elsötétíthető – ehhez csupán azt kell megakadályozni, hogy fény érje. Az egyik lehetőség, hogy a témát és a fényt messzebb viszed a háttértől, ezzel növelve a fényforrás és a háttér közötti távolságot. Akár valamilyen tárgyat is segítségül hívhatsz a vaku leárnyékolásához, a vaku fényét pedig a témára irányítod. Az itt látható első képen a fény a háttérként szolgáló falra vetül. A második képen egy fekete szövetet helyeztünk a Speedlite és a fal közé.

2. Hangulatos pózok

Egy fotós Canon fényképezőgéppel, objektívvel és vakuval portrét készít egy nőről. © Marcus Hawkins

A „low-key”, azaz a fekete háttér előtt készült, kissé alulexponált portrék borongós, elgondolkodó hangulatot árasztanak – a témádat is érdemes úgy beállítanod, hogy fokozza ezt az érzést. A képen láthatóhoz hasonló, oldalra forduló póz ideális választás lehet. Megfelelő szög esetén a világítás úgy esik az alany arcára, hogy egy háromszög alakú fényt rajzol az egyik orcára. Ezt a holland festőművész nyomán Rembrandt-világításnak nevezzük, amely egy klasszikus technika az arc megvilágításához. A Canon Speedlite EL-10 szemfénypanellel rendelkezik, hogy extra ragyogást biztosítson a szemnek. A hangulatot még tovább fokozhatod, ha némileg csökkented az elkészült low-key portré színeinek telítettségét.

Kérd meg egy barátodat, hogy segítsen tesztelni ezeket a tippeket, vagy próbálj távolról önarcképeket készíteni a Canon Camera Connect alkalmazással, és játssz a low- és a high-key portréfény-beállítással, hogy lásd, milyen módon befolyásolja a képeid megjelenését és hatását.

Marcus Hawkins & Agi Wojcik

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Tippek portréfotózáshoz

  Fejleszd a portréfotózási készségeid ezekkel a tippekkel és technikákkal.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  A legjobb belépő szintű készlet portékhoz

  Fényképezőgépek és objektívek mindenfajta portréfotózáshoz.

 • HÁZI PROJEKTEK

  Inspiráló képek otthon

  Alakítsd stúdióvá otthonod a híres TikTok-sztár, Michaela Efford tippjeivel.

 • HÁZI PROJEKTEK

  Állítsd fel saját otthoni stúdiódat

  Fedezd fel, hogyan lehetsz kreatív a vakuval, és hogyan készíthetsz lenyűgöző portrékat alacsony költségekkel.

 • Iratkozz fel a hírlevelünkre

  Értesülj a legújabb hírekről és termékinformációkról