A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

HÁZI PROJEKTEK

Házi praktikák: hogyan készíts saját fényképezőgép-kiegészítőket

Nem volna nagyszerű, ha lenne saját stúdió minőségű, profi fényforrásaid, például egy softbox a lágy, szórt fényű megvilágításhoz és egy hotspotod a fókuszált fényű megvilágításhoz? És ha netán a kertben fotózol, nem volna szükséged egy olyan sokoldalú „állványra”, amely minden felületen stabilan tartja a fényképezőgéped? Ahelyett, hogy rengeteg pénzt elköltenél ezekre a kiegészítőkre, inkább készítsd el saját magad!
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan tudsz egyszerű, hétköznapi tárgyakból olyan tartozékokat készíteni Canon fényképezőgépedhez és meglévő felszerelésedhez, amelyekkel új szintre emelheted kreativitásod és fényképezési technikád.

1. Készíts saját softboxot

Ha portrékat készítesz, egy softboxra mindenképpen szükséged van! A fényforrásodból szórt fény varázsol, amitől sokkal gyönyörűbb portrékat készíthetsz.

Az alábbiakra lesz szükséged:

 • Kartondoboz
 • Erős kartonlap
 • Ceruza
 • Olló
 • Ragasztószalag
 • Gumigyűrűk
 • Alufólia
 • Sütő- vagy pauszpapír (az áttetsző papír a legjobb)
Egy softbox ideális lágy fényforrás, amellyel még szebb portrékat készíthetsz. De ehhez nem kell azonnal új softboxot vásárolnod. Egy kartondobozzal, némi alufóliával és egy darab sütőpapírral mindössze fél óra alatt elkészítheted a sajátodat is. Minimális vágást igényel és egy ügyes trükk keretében a Speedlite műanyag tartójának az előnyeit is ki fogjuk használni. Kövesd ezeket az utasításokat és egy szempillantás alatt lesz egy új softboxod, amellyel még szebb portrékat készthetsz.

1. lépés – Készíts egy négyszögletű csövet

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Hajtsd a kartonlapot a Speedlite vakud teteje köré, és ragasztószalaggal rögzítsd.
Vágd be mind a négy sarkot és hajtsd ki a füleket.

Vágj le egy darab erősebb kartonlapot, amely szorosan illeszkedik a Speedlite köré. Kétszer olyan hosszú legyen, mint a vaku hajlított része. Ragasztószalaggal szorosan rögzítsd. Távolítsd el a Speedlite vakut, a négy sarkánál vágd be a lapot körülbelül a feléig, majd hajlítsd kifele a füleket.

2. lépés – Rögzíts fel a Speedlite tartót

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Ragasztószalaggal rögzítsd a Speedlite műanyag tartóját a doboz külső oldalára, és lyukaszd ki a ragasztószalagot, hogy egy csavar átférjen rajta. Erre azért van szükség, hogy a softboxot felerősíthesd egy állványra.
Helyezz fel két gumigyűrűt a kartonlap két kihajtott fülére.

Fogd a Speedlite műanyag tartót és ragaszd a kartoncsőhöz (néhányszor tekerd körbe ragasztószalaggal, majd lyukaszd át a ragasztószalagot a menetnél, hogy a később fel tud erősíteni a műanyag tartót az állványra). Ezután helyezz fel két gumigyűrűt a kartonlap két kihajtott fülére, hogy ezek segítségével felerősíthesd Speedlite vakut a kartoncsőre.

3. lépés – Ragasztószalaggal erősítsd fel csövet a dobozra

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Told át a Speedlite vakud a kartondobozon lévő lyukon, majd ragasztószalaggal rögzítsd a négy fület.
A doboz külső oldalán lévő fület ragaszd a csőhöz.

Illeszd a csövet a nagyméretű kartondoboz közepéhez (minél nagyobb a doboz, annál szórtabb lesz a fény), és rajzold körbe. Vágd ki a bejelölt terület három oldalát, majd hajtsd fel a negyedik oldalánál, hogy egy fület kapj. Belülről told át a Speedlite csövet a lyukon (ügyelj arra, hogy a gumigyűrűket is átvezesd a lyukon). Ragasztószalaggal rögzítsd a Speedlite csövön lévő négy fület a doboz belső oldalához, a dobozon lévő fület pedig a cső külső oldalához.

4. lépés – Fedd be a dobozt

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Alufóliával béleld ki a házi készítésű softboxod belsejét, hogy visszaverje a fényt, a doboz nyitott oldalát pedig egy másik konyhai eszközzel, egy sütőpapírral fedd be.

Alufóliával béleld ki a doboz belsejét. Először a doboz tetejére és aljára erősítsd fel a fóliát, majd készíts két ferde oldalfalat oly módon, hogy a két fóliaív végét mindkét oldalon a doboz közepéhez közel erősíted fel. Feszítsd ki a fóliákat és kívül rögzítsd őket, így egy háromszög alakú üreget kapsz a fólia és a dobozfal között. Ezek a ferde falak segítenek a fény megvezetésében. Ragasztószalaggal rögzíts egy sütő- vagy pauszpapírt a doboz nyitott oldalára. A házi készítésű softboxod készen áll a használatra. A Speedlite műanyag tartó segítségével erősítsd fel egy állványra, helyezd a Speedlite vakudat a csőbe, majd a gumigyűrűkkel rögzítsd azt.

5. lépés – Pozícionáld a fényforrást

Itt az idő tesztelni a softboxod – helyezd el az alanyod arcának egyik oldalán, afelett egy kicsivel, majd a Speedlite vakuval világítsd meg.
A portrait of a boy against a black background.
A softbox használatával lágyíthatod az arcra vetülő fényeket és különleges atmoszférát teremthetsz a felvételen.

A softboxot alanyod arcának egyik oldalán, afelett egy kicsivel helyezd el. A softboxban lévő Speedlite vakut kioldhatod egy, a fényképezőgép vakupapucsára erősített másik Canon Speedlite vakuval, egy vezeték nélküli kioldóval (pl. Canon ST-E3-RT) vagy a felugró vakuval is (a kompatibilis Canon fényképezőgépek esetében). Kiinduló expozícióként használd a fényképezőgéped manuális üzemmódját 1/200 mp-es és ISO 100-as beállításokkal, illetve f/5.6-os rekesznyílással. Állítsd a vakut is manuális üzemmódra egynyolcados teljesítménnyel, és készíts egy próbafelvételt. Ha túl élénk vagy túl sötét, módosítsd a vaku erejét vagy a rekesznyílást, amíg megfelelő nem lesz a végeredmény.

2. Készíts saját szpotfény-csövet

Egy fókuszált szpotfény segítségével számos különböző drámai hatást érhetsz el.

Az alábbiakra lesz szükséged:

 • Egy henger alakú, alufóliával bélelt cső
 • Hobbikés vagy olló
 • Maszkolószalag
Egy egyszerű henger alakú chipses dobozzal igen hatékonyan irányíthatod a Speedlite vaku fényének terjedését. Szerencsére ezeknek a henger alakú dobozoknak az átmérője megegyezik a legtöbb Speedlite vaku átmérőjével, így másodpercek alatt tökéletesen felerősíthetsz egyet a vakud elejére. Ily módon leszűkítheted a fény terjedését és szpotfényt készíthetsz. Ha a témád mögött, az egyik oldalon helyezed el, akkor fényaurát hozhatsz létre, amely kiemeli a széleket és drámaibb hatást eredményez.

1. lépés – Vágd ki a csövet

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
A henger alakú doboz alufóliás belseje segít a Speedlite fényét a téma felé vezetni.

Egy akkora henger alakú csőre van szükséged, amely tökéletesen illeszkedik a Speedlite vakud köré. Ilyen lehet például egy henger alakú chipes doboz vagy a mi esetünkben egy henger alakú ropis doboz. Ideális, ha a doboz belseje alufóliával bélelt, mert az segít visszaverni a fényt. Egy hobbikés vagy egy olló segítségével vágd ki a doboz végét.

2. lépés – Helyezd fel a Speedlite vakudra

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Csúsztasd a csövet a Speedlite vakudra. Szorosan kell illeszkednie – ha nem, maszkolószalaggal rögzítsd.
Szpotfény-csöved zseblámpaként fog funkcionálni, megvilágítva a témád.

Helyezd fel a csövet a Speedlite vakudra. Ha az átmérő nem megfelelő, és nem illeszkedik szorosan a vakura, maszkolószalaggal rögzítsd. Ezután illeszd a Speedlite vakut a műanyag tartójába, majd erősítsd fel egy állványra.

3. lépés – A vaku működtetése

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Új szpotfény-csövedet mindenképp teszteld néhány próbafelvétellel, hogy megfelelően működik-e.

A Speedlite vakut távolról kell működtetnünk. Ehhez használhatunk egy fényképezőgépre rögzített második Speedlite vakut, mint ez is itt vagy egy vezeték nélküli kioldót. Másik megoldásként számos Canon fényképezőgép lehetővé teszi, hogy a felugró vakuval vezéreld a kompatibilis Speedlite vakukat – de nem csak kioldhatod a vakut, hanem a teljesítményét is beállíthatod. Készíts néhány próbafelvételt, hogy meggyőződj a vaku megfelelő működéséről.

4. lépés – Pozícionáld a fényforrást

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Helyezd a szpotfény-csövet a téma mellé, és készíts néhány próbafelvételt. A szpotfény igen szűk, így szükség lehet némi állítgatásra, hogy megtaláld a megfelelő pozíciót.
Egy kontrasztos színű lepedőből vagy vászondarabból készíts hátteret, hogy kiemeld a témád.

Hátsó megvilágításhoz helyezd a Speedlite vakut a téma mögé, az egyik oldalra, hogy az a témához és a fényképezőgéphez viszonyítva is szögben álljon. Mivel a fénysugár igen szűk, fontos a megfelelő szög. Ebben segítségedre lehet a Speedlite modellező funkciója (nyomd meg és tartsa lenyomva a tesztgombot) vagy használhatod a Canon Camera Connect alkalmazást is, hogy távolról, az okostelefonod segítségével készíts próbafelvételeket, miközben a vaku pozícióját állítod be. A témádat egyszínű háttér elé helyezd – egy vászondarab vagy egy lepedő megfelelő erre a célra – és kontrasztos színt használj, hogy kiemeld a témád.

5. lépés – Állítsd be az expozíciót

The settings display on the back of a Speedlite.
Készíts néhány próbafelvételt, és addig módosítsd a fényképezőgéped beállításait, amíg el nem éred a kívánt eredményt.

Egy jó kiindulópont: állítsd a fényképezőgéped manuális üzemmódra, az ISO-értéket 100-ra, a záridőt 1/200 mp-re, a rekesznyílást pedig f/8-ra. Ezután állítsd a vakut is manuális üzemmódba, teljesítményét pedig csökkentsd 1/32-re. Készíts egy próbafelvételt. Ha túl élénk vagy túl sötét, egyszerűen csak csökkentsd vagy növeld a vaku erejét, amíg a végeredmény megfelelő nem lesz. A drámai hatás érdekében a téma oldalánál helyezd el, és már kezdheted is a fotózást.

3. Készíts saját babzsákot

Makró felvételek készítésekor nem mindig használhatsz állványt, főleg ha a talaj közelében fotózol, de egy olyan sokoldalú tartozékkal, mint amilyen egy házi készítésű babzsák, stabilizálhatod a fényképezőgéped és szebb felvételeket készíthetsz.

Az alábbiakra lesz szükséged:

 • Egy régi nadrág
 • Tű és cérna vagy egy varrógép
 • Egy zacskó lencse, rizs vagy hasonló szárazáru
Egy babzsák bármilyen fényképezési szituációban praktikus lehet. Alátámaszthatod vele az objektíved, hogy stabilabb felvételeket készíthess, ha a földre kell letenned a fényképezőgépet, akkor helyezheted erre is vagy rakhatod az autód szélvédőjéhez is rögtönzött leshelynek. Egy régi nadrág, tű és cérna (vagy még jobb megoldás egy varrógép), illetve egy zacskó lencse vagy hasonló szárazáru felhasználásával könnyedén készíthetsz saját babzsákot.

1. lépés – Vágd le az egyik szárat

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
Vágd le egy régi nadrág egyik szárát egy ollóval – körülbelül 30 cm-es hosszúság elegendő lesz.
Egy varrógép vagy tű és cérna segítségével varrd be az egyik végét.

Fogj egy régi nadrágot és vágd le az egyik szárát. Egy 30 cm-es darab elegendő lesz. Ezután egy tű és cérna (vagy egy varrógép) segítségével varrd be az egyik végét. Varrd be a másik végét is, de hagyj egy pár centiméteres nyílást.

2. lépés – Öntsd be a szárazárut

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Száraz lencsével vagy rizzsel töltsd fel majdnem teljesen a babzsákod.

Fogj egy zacskó lencsét vagy hasonló szárazárut, például rizst, és öntsd be a nyíláson (egy tölcsér hasznos lehet – ha kell, egy A4-es papírlapból is készíthetsz egyet). Töltsd majdnem teljesen tele a zsákot, majd varrd be a nyílást. A házi készítésű babzsákod készen áll a használatra.

3. lépés – Stabilizáld az objektíved

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Házi készítésű babzsákod ideális a hosszú objektívek alátámasztására és a fényképezőgép bemozdulásának megelőzésére.

Egy babzsák használata tökéletes megoldás, hogy a hosszú objektíveket stabilan tartsd. A hosszú objektíveket nem csak, hogy nehéz tartani, akár rövid ideig is, de minél hosszabb a fókusztávolság, annál szűkebb a látószög, így már egy kis bemozdulás is elég, hogy tönkretegye a felvételt. Babzsákod segít kiküszöbölni a bemozdulásokat a hosszabb fókusztávolságú objektívek használatakor. Mint ennél a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM objektívnél is, a saját objektíved is rendelkezik képstabilizáló funkcióval, így érdemes ezt is bekapcsolnod, ha kézből fotózol.

4. lépés – Használd a földön

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Az alacsony szögből történő felvételkészítés beállítása nehézkes lehet, de babzsákod formázható „állványként” megkönnyíti azt.

Ha a fényképezőgépedet leteszed a földre, gyakran érdekes perspektívából készíthetsz felvételeket, azonban trükkös lehet ilyen alacsony szögből fotózni. A házi készítésű babzsákod segítségedre lehet ebben. Stabilan tartja az objektíved, amíg megkomponáld a felvételt, ezen felül pedig bármilyen szögbe beállíthatod. Egy kihajtható kijelzővel rendelkező fényképezőgép, mint például az itt látható Canon EOS 250D is segítségedre lehet ebben, mert igen nehéz beállítani a felvételt a keresőn keresztül ilyen alacsony szögben. A Canon Camera Connect alkalmazás használatával okostelefonodról távolról is vezérelheted a fényképezőgéped.

5. lépés – Kövesd a mozgó témákat

Babzsákod lehetővé teszi, hogy szabadon kövesd a méh mozgását,...
...fényképezőgépedet mégis stabilan tartja.

Hosszú objektívekkel a mozgó témák követése nehézkes lehet, főleg a kisméretű állatok, például méhek esetében. Mivel a babzsákod alátámasztja a fényképezőgéped, de nem rögzíti egy fix pozícióban, így a stabilitás mellett nem kell lemondanod a szabad mozgásról. Fontos, hogy mozgó témák esetén ne felejtsd el bekapcsolni az autofókuszt. A Canon EOS 250D élőnézetes témakövetése révén egyszerű a méheket fókuszban tartani.

Írta: James Paterson

Kapcsolódó cikkek
Set up your own home studio

HÁZI PROJEKTEK

Állítsd fel saját otthoni stúdiódat

Fedezd fel, hogyan lehetsz kreatív a vakuval, és hogyan készíthetsz lenyűgöző portrékat alacsony költségekkel.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

BELTÉRI FOTÓZÁS

Három beltéri fotózási ötlet, melyekkel otthon is kreatív maradhatsz

Ismerd meg alaposabban a fényképezőgépedet, és tanuld meg, hogyan készíts mozihatású portrékat, makróképeket és time-lapse videókat.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

TERMÉKFOTÓ

Hogyan készíthetsz jobb termékfotókat?

Fedezd fel, hogy a díjnyertes kisvállalkozó, Sophie Sellu hogyan használta ki a termékfotózásban rejlő lehetőségeket.

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához