KREATÍV NYOMTATÁS

Alkosd meg és nyomtasd ki gyönyörű, egyedi üdvözlőlapjaidat hat egyszerű lépésben

Ha van néhány papírod, egy nyomtatód, és élvezed a kreatív alkotást, készíts üdvözlőlapokat házilag a barátaiddal és a családoddal.
Kézzel készített üdvözlőlapok egy Canon nyomtató melletti asztalon.

A kézzel készített üdvözlőkártyák nem csupán figyelmes ajándékok, de a kreatív készségek elsajátítására is remek lehetőséget biztosítanak. Legyen az egy kerek családi születésnap, egy barát esküvője, egy újszülött vagy diplomaosztó, számtalan életesemény ad lehetőséget arra, hogy személyes emlékkártyát készíts. Nem kell kifinomult művésznek lenned ahhoz, hogy gyönyörű üdvözlőkártyákat készíts, csak engedd szabadjára a képzeleted!

Miután 13 évvel ezelőtt Pakisztánból az Egyesült Királyságba költöztek, a kreatívkodás segített Tania Ahmednek a beilleszkedésben. „Pakisztánban nem kaphatsz olyan papír kézműves kellékeket, mint az Egyesült Királyságban” – meséli. „Ezért hímzéssel, ékszerkészítéssel, gyöngyszövéssel és varrással foglalkoztam, mivel ezek mind kreatív folyamatok. Amikor az Egyesült Királyságba költöztem, felfedeztem a YouTube-ot, és ezen keresztül az üdvözlőlap-készítés és a papírművészet világát. Nagyon kíváncsi voltam: találtam egy boltot a közelemben és online is vásároltam bizonyos kellékeket. Szóval valahogy így sikerült az országba is beilleszkednem.”

Ő Tania, aki kézműves és kreatív üzlettulajdonos is és aki kézzel készített üdvözlőlapokra specializálódott, és különböző online médiaórákat tart, megosztja legjobb tippjeit és elmagyarázza, hogyan készíthetsz üdvözlőlapokat a Canon PIXMA TS7450 sorozatú nyomtatóval.

1. Elő a felszereléssel!

Mielőtt belevágsz az új hobbidba, győződj meg arról, hogy minden szükséges eszközt előkészítettél a lapok elkészítéséhez. A következőkre lesz szükség:


Opcionális:
 • Matricák és kövek
 • 3D ragasztópötty
 • Kézműves szike

2. Válaszd ki a mintát

Egy nő nyomtatható kártyasablonokat nézeget az okostelefonján.

Több száz sablon közül választhatsz a Canon inspirációkkal teli ingyenes tartalomszolgáltatásán, a Creative Park felületén. A születésnapoktól és a meghívóktól kezdve a köszönetnyilvánító, a karácsonyi és a gratulációs kártyákig minden alkalomra találsz valamit.

Egy nő, aki az okostelefonját használja a Canon PIXMA nyomtatón történő nyomtatáshoz.

A Canon PIXMA TS7450 sorozatú nyomtató Tania szerint egyszerűen és gyorsan beállítható. „15–20 perc alatt már használhattam is. Meglepődtem, milyen zökkenőmentesen és gyorsan csatlakozott a telefonom a nyomtatóhoz.”

Ha már rendelkezésre állnak az eszközök, itt az ideje, hogy kiválassz egy tervet. A Canon ingyenes Creative Park alkalmazása tele van letölthető és nyomtatható sablonokkal: mini ajándékkártyák és kihajtható üdvözlőlapok széles választékából választhatsz és minden alkalomhoz találsz tematikus borítékot is. Az ünnepek előtt miért ne nyomtasd ki a saját karácsonyi üdvözlőlapjaidat, vagy akár egy hóemberes vagy Mikulás szános kihajtható ajándékkártyát?

A kreativitás kibontakoztatásához próbáld meg a terveket úgy kombinálni, hogy az üdvözlőlap teljesen eredeti legyen, vagy használj fel egy tervet a Creative Park Papírdíszek szekciójából. Tania a saját alkotásaihoz az utóbbit választotta. „Olyan sablont választottam, ami eredetileg egy virágkoszorú akart lenni, de inkább úgy döntöttem, hogy egy üdvözlőlaphoz használom” – magyarázza. „Kinyomtattam egy Canon PIXMA TS7450 sorozatú nyomtatóval, kivágtam a virágokat, és felhasználtam a számomra szükséges részeket.

„Gondolkodj kreatívan és keress olyan dolgokat, amiket egy üdvözlőlapon felhasználhatsz” – tanácsolja. „Használd a weboldalt kiindulópontként és inspirálódásként: a tervet tetszés szerint módosíthatod.”

3. A legjobb papír kiválasztása

A nyomtató a Canon nyomtatópapír melletti asztalon egy Creative Park mintát nyomtat.

Fontos, hogy olyan erős papírt válassz, amely megtartja az alakját, különösen akkor, ha Taniához hasonlóan te is 3D díszítést tervezel a lapokra.

Az üdvözlőlapok készítéséhez a vastag és erős papír az ideális, a matt felülete pedig élénk színeket és éles képeket eredményez.

Tania Canon kétoldalas matt papírt használt – középen hajtott, borítékkal – kártyái alapjaként, és matt fotópapírt a dekorációhoz. A papír könnyen kivágható, és így Tania egy plusz dimenziót adhatott a kártyáihoz. „Mielőtt leragasztottam volna a virágokat, meghajlítottam a szirmokat” – magyarázza. „A papír elég erős ahhoz, hogy ne nyomódjon össze, ha postázni szeretném.”

4. Nyomtasd ki a kártyaelemeket

Egy nő mosolyogva virágformákat vág ki ollóval.

Az egyedi eredményekért lehetőség van a kártyakészítési módszerek keverésére és összehangolására. „Számos igazán lenyűgöző hibridkártya-készítőről tudok” – mondja Tania.

Egy nő keze, ahogy épp rózsaszín papírvirágokat vág ki ollóval.

Miután elsajátítottad az üdvözlőlap-készítés alapjait, már végtelen számú lehetőség van a kezedben, amellyel igazán személyessé varázsolhatod az ajándékokat. A kézműveskedéssel és a kreatív alkotással a tudatos jelenlétet is gyakorolhatod.

Most, hogy a papír már megvan, itt az ideje a nyomtatásnak. Használhatod a Creative Park weboldalát vagy a Creative Park alkalmazást, és csatlakoztathatod hozzájuk Canon nyomtatódat. Tania jól kihasználta a Canon PIXMA TS7450 sorozatú nyomtató felhasználóbarát vezeték nélküli csatlakoztathatóságát, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül számítógépről vagy okostelefonról nyomtathass.

Ezután nyomtasd ki a kiválasztott sablonokat a több száz elérhető lehetőség közül. Nem jut eszedbe különleges alkalom? A Creative Park felületén rengeteg „csak úgy” üdvözlőlappal kapcsolatos ötletet találsz, amelyek ideálisak arra, hogy megmutasd valakinek, hogy számít neked.

5. Testreszabás, testreszabás, testreszabás

Egy nő egy papírvirágot tart a kezében, az asztalon kézi készítésű színes kártyák, a kézműveskedéshez használt eszközök és egy nyomtató.

Az egyik legjobb dolog a saját készítésű kártyákkal kapcsolatban, hogy a saját ízlésed szerint variálhatod őket, és ha még csak nemrég kezdtél el a papírművészettel foglalkozni, ez egyszerű és szórakoztató módja annak, hogy beletanulj.

Egy nő ezüstgyöngyökkel díszíti a kézzel készített üdvözlőlapon lévő babakocsi kerekeit.

A Creative Park segítségével Tania a kártyakészítés új módszereit fedezte fel. „Azért volt nagyszerű, mert nem digitális minták alapján szoktam készíteni a kártyákat. Általában a nulláról készítem őket, azaz ceruzával és filctollal húzom ki és színezem a képeket. Ezzel a módszerrel új ötletekre inspirálódtam. Annyi lehetőség van, és az utasítások letölthetők és kinyomtathatók.”

Ha elkészült a nyomat, és gondosan kivágtad az összes elemet, amelyet a lapra szeretnél ragasztani, elkezdheted a felragasztást és a személyre szabást. A csillámtól és fóliától a színes kártyákig és matricákig akármennyi technikát és anyagot felhasználhatsz ahhoz, hogy a színes üdvözlőlapokból igazán szemet gyönyörködtető kártyákat készíts.

„A virág közepét további matricákból és fémesen csillogó arany kártyákból készítettem el” – mondja Tania. „Aztán összeragasztottam őket, és ragasztottam rá még néhány gyöngyöt is.”

Tania szerint könnyen hozzáadhatod azt a bizonyos pluszt a saját készítésű lapjaidhoz, ha tudod, hogy hogyan kell. „Ha egy lapos kártyát háromdimenziósabbá szeretnél varázsolni, és olyan központi eleme van, amely könnyen kivágható, ugyanazt a sablont kétszer is kinyomtathatod” – magyarázza. „Az alapot az eredeti formájában is használhatod, de vágd ki a középső díszítőelemet, és rétegezd 3D ragasztópöttyökkel a plusz dimenzió és a különleges hatás eléréséért.”

6. Csinálj belőle társasági programot

Egy elkészült háromdimenziós virágos üdvözlőlap egy asztalon, két doboz Canon nyomtatópapír mellett. A háttérben egy nő alkotás közben.

Tania kreatív családból származik, ahol a kreatív alkotás megszokott program. „Gyerekkoromban anyukám által készített és árusított ruhákat hordtam, és a körülöttem élők közül mindenki kreatív volt valamilyen területen. Apám nagyon tehetséges asztalos, készített is nekem babaházat, könyvespolcot és egyéb bútorokat. Művészek is vannak a családban, ezért sokáig azt hittem, ez mindenhol így van” – meséli.

Mivel tényleg csak nyomtatóra, papírra, ragasztóra és ollóra van szükséged, az üdvözlőlap-készítés nagyszerű módja annak, hogy összehozd a barátokat és a családot, és csapatban együttműködve kézműveskedjetek.

Szervezhetsz karácsonyi üdvözlőlap-készítést ünnepi finomságokkal, vagy akár a babaváró bulira is készíthettek kártyákat a barátokkal.

Ha úgy érzed, nincs elég inspirációd, az ötletgyűjtéshez és színkombinációkhoz Tania a Pinterest alkalmazást javasolja. „Ott a színelmélet alapjairól is találsz videókat” – javasolja.

Az inspirálódáshoz ne felejtsd el megnézni a #MadeWithPixma hashtaggel posztolt bejegyzéseket, és használd ezt a hashtaget az alkotásaid megosztásához.

Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS ÉS ALKOTÁS

  Karácsonyi üdvözlőlapok nyomtatása

  Igazítsd a saját stílusodhoz az ünnepi fotózást, és nyomtass egyedi karácsonyi üdvözlőlapokat.

 • NYOMTATÁS ÉS ALKOTÁS

  A legjobb tippek figyelmes papírműves ajándékok készítéséhez

  Fedezd fel, hogyan készíthetsz értelmes ajándékokat a Canon Creative Park és a PIXMA nyomtatód segítségével.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Papírból készült asztali díszek

  Készíts gyönyörű asztali dekorációt bármilyen alkalomra a Creative Park segítségével.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Halloween-témájú nyomtatási ötletek

  Szezonális ötletek szórakoztató és kísérteties dekorációhoz, jelmezekhez, finomságokhoz és még sok minden máshoz.