A woman touches a paper star hanging from her ceiling, in front of shuttered windows.

BELTÉRI FOTÓZÁS

Tökéletes projektek: három ötlet a kreatív otthoni fotózáshoz

Otthonunk számos kreatív ötlet forrása lehet – ezek gyakran ott vannak az orrunk előtt, csak nem vesszük őket észre. Vizsgáld meg alaposabban azt a helyet, amelyet oly jól ismersz, és meg fogsz lepődni – sőt, ihletet is meríthetsz abból –, hogy milyen sok témát és szituációt fedezhetsz fel kreatív módon a fényképezőgépeddel.

Az egyik legjobb módja annak, hogy otthon is kiaknázd a kreativitásodat, ha megismered a fényképezőgéped azon funkcióit, amelyeket esetleg eddig még nem használtál. Például a Canon EOS 90D készülék intervalométerrel rendelkezik a time-lapse és a fókuszsorozat technikákhoz, melyekkel páratlan élességű képeket tudsz készíteni. Az alábbiakban három olyan beltéri fotózási ötletet mutatunk be, amelyek segítenek kreativitásod fejlesztésében. Ezek az ötletek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy tovább csiszold a képességeidet, új trükköket sajátíts el fényképezőgéped használatakor, emellett pedig a fotózás egy olyan, új területét is megismerd, amely könnyen a kedvenceddé válhat.

Gyorsított felvétel – készíts egy érdekes time-lapse videót

A Canon EOS 90D on a tripod filming ingredients laid out on a table.
Ha fentről készítesz felvételeket – főleg videókat –, érdekes flatlay felvételeket kaphatsz eredményként. Használj állványt, hogy mindvégig biztosított legyen a stabilitás.

Gyakran látunk olyan, time-lapse technikával készült videókat, amelyeken a nap valamilyen drámai hatású városi táj fölött kel fel. Ugyanennyire lenyűgöző time-lapse videókat készíthetsz Te is, méghozzá otthonod kényelméből! A jó time-lapse felvétel lényege csak annyi, hogy mutass valamit egy új perspektívából. Ez lehet bármilyen egyszerű dolog, mint amikor sütsz valamit, és figyeled, ahogy megkel és megsül a sütőben – ezt csináltuk mi is, amikor friss sütemények készítését, sütését és sütőből való kivételét vettük filmre.

Egy time-lapse felvételnél az időigényes feladatok néhány másodpercbe sűríthetők, ami ideális az ételkészítést bemutató videókhoz. Készíts elő mindent, amire a folyamathoz szükséged lesz, majd helyezd az összes hozzávalót és eszközt egy sima felületre, kezdésre készen.

Használj valamilyen sokoldalú objektívet, például a Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II típust, amellyel a jelenet kívánalmainak megfelelően közelíthetsz rá, illetve távolodhatsz el a témától, és amelynek 25 cm-es, közeli fókusztávolságával testközelből dokumentálhatod az eseményeket. Alább három további ötletet adunk, amelyek segítenek az egyszerű, mégis lenyűgöző otthoni time-lapse videók megtervezésében.

1. Komponáld a felvételt egy állvány segítségével

A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lens. A woman with multi-coloured hair making cookies.
Állvány használatával állandó egyenletességet érhetsz el, amikor képsorozatokat vagy videót készítesz. Stabilitásról gondoskodik, és kreatív lehetőségeknek ad teret a képek megkomponálásához. Ha a helyiség túl sötét, használj valamilyen állandó fényforrást is – ez lehet stúdióvilágítás, de akár egy asztali lámpa is.

Fényképezőgépednek mozdulatlannak kell lennie, tehát rá kell csatlakoztatnod egy állványra. A magas látószöggel az eseményeket élesben tudod rögzíteni, és az objektív 18 mm-re való távolításával minden bele fog férni a keretbe. Ha a jelenet egy kicsit sötét, használj valamilyen állandó fényforrást – akár egy asztali lámpa is megfelel a célnak –, hogy világosabbá tedd.

2. Állítsd be a time-lapse-et egyéni igényeid szerint

Kapcsolódó cikkek
A light painting image of a bed of flowers with multi-coloured lights behind.

KERTI FOTÓZÁS

Fejleszd kreativitásodat: három kipróbálható projekt a kertben

Három technikát mutatunk be, amelyekkel teret engedhetsz a kreativitásodnak – a tulipánok fényfestésétől a csillagok fotózásán át egészen a szemet gyönyörködtető kerti madarak fényképezéséig.

A time stacked image of a flower blooming.

TIME-LAPSE

Készítsd el és nyomtasd ki a time stack technikával egyesített time-lapse felvételeidet

Alakítsd át time-lapse felvételedet egyetlen képpé ezzel az útmutatóval, amelyből a time stack technikát, azaz a képsorozatok egymásra helyezését sajátíthatod el.

A macro shot of soap mixing with water.

MAKROFOTÓZÁS

Absztrakt makrofotózás: szappanbuborékok fotózása

Tudd meg, hogyan készíthetsz lenyűgöző, színes, absztrakt makrofotókat vékony szappanrétegekről ezzel az egyszerű, lépésről lépésre haladó útmutatóval.

Ha fényképezőgéped rendelkezik Videofelvétel üzemmóddal, válaszd ki. Ezután nyomd meg a MENU gombot, és görgess végig a felvételi menükön, amíg meg nem találod a Time-lapse videó funkciót. Ha azt szeretnéd, hogy teljes mértékben a tiéd legyen az irányítás, válaszd az Egyedi beállítást, és döntsd el, hogy Full HD vagy 4K videót szeretnél-e készíteni. Mivel time-lapse videónk megosztásra kerül a közösségi médiában, a Full HD ideális – ráadásul kevesebb helyet foglal a memóriakártyán.

Az Időközök/Felvételek almenüben az intervallum határozza meg, hogy a fényképezőgép milyen gyakran készítsen egy-egy képkockát a felvételből. Videorendszeredtől függően – amely a beállításokban módosítható – fényképezőgépednek 24, 25 vagy 30 képkockára van szüksége egyetlen másodpercnyi kész felvételhez. Általános szabályként elmondható, hogy lassan mozgó felhőknél nagyjából 10 másodperces időközökre van szükség az egyes képkockák között, míg gyorsabb műveletek esetén, például főzésnél a nagyjából két másodperces időközök válnak be.

A felvett szakaszok száma határozza meg a készített képkockák összmennyiségét – emellett hasznos kalkulátornak is bizonyul, mivel elárulja, milyen hosszú lesz a kész videó. Ha 2 másodperces intervallum és 800 felvétel kerül beállításra, akkor a 26 perc 38 másodpercig tartó felvételkészítés egy 32 másodperces klipet eredményez, amennyiben a felvétel 25 kép/másodperc sebességgel készül.

Tedd az Automatikus expozíciót Fix az 1. képkocka szerint beállításra – különben fényképezőgéped mindegyik képnél módosítani fogja az expozíciót, ami a fényerő ingadozását eredményezheti. Emellett érdemes az objektívet manuális fókuszra állítani, és vagy az alany kezeire vagy az asztal tetejére fókuszálni, hogy az AF ne ugráljon felvételkészítés közben.

3. Készülj fel a felvétel elindítására

A composite image: left, the back of the Canon EOS 90D showing the interval shooting settings; right, a cookie rising in an oven.
Ügyelj rá, hogy elegendő képkocka kerüljön kiválasztásra, hogy a time-lapse videó egészen az esemény végéig kitartson.

Amikor kilépsz a menükből, megjelenik egy kérdés, hogy szeretnél-e végezni egy próbafelvételt az expozíció ellenőrzéséhez. Ha beleegyezel, nyomd meg a START/STOP gombot, majd nyomd le az exponálógombot a felvételkészítés indításához. A fényképezőgép az általad meghatározott időközönként készít egy-egy képet. Amennyiben az esemény előbb ér véget, mint gondoltad, csak nyomd meg újra az exponálógombot a felvételkészítés leállításához. Képkockáid ekkor automatikusan összeállnak egy kész time-lapse videóvá.

Kerülj közelebb – tedd a hétköznapit különlegessé makrofotózással

A mindennapi tárgyak makroobjektívvel történő fotózása egyszerű módja annak, hogy felfedezd a benned rejlő kreatív szabadságot, és vizuális szempontból érdekes képeket készíts.

A makrofotózás lehetővé teszi számunkra, hogy egészen új perspektívából tekintsünk a mindennapi tárgyakra, otthonunk pedig kimeríthetetlen tárháza a fotózásra kínálkozó izgalmas témáknak – csak meg kell találnunk ezeket. Mindegy, hogy mire esik a választásunk – egy villára, egy sajtreszelőre, egy szőnyeg textilszálaira –, egy makroobjektívvel igazán közel tudsz kerülni, és a mintázatok, formák és textúrák kihangsúlyozásával kreatív hatást érhetsz el.

Egy olyan makroobjektív, mint amilyen a Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, ideális a kreatív közeli felvételekhez, mivel egy az egybeni leképezési aránya életnagyságú képeket eredményez. Állvány használatával arról is gondoskodhatsz, hogy felvételeid stabilak legyenek – ennek még nagyobb jelentősége van, amikor közelről fotózol, mivel mindenfajta mozgás felnagyításra kerül.

A közeli makrofelvételek a szokásos dolgokat szokatlanná teszik, úgyhogy válassz érdekes tulajdonságokkal rendelkező témákat – mondjuk közelíts rá egy paradicsom magjaira vagy egy hajkefe sörtéire. A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM objektív gyors rekeszideje azt jelenti, hogy természetes fénnyel tudsz dolgozni, habár külső világítás hozzáadásával kiemelheted a részleteket és háttérvilágítást biztosíthatsz témádnak – ez ideális akkor, amikor folyékony vagy áttetsző dolgokat fotózol.

Íme három fontos beállítás, amelyet érdemes kipróbálnod ahhoz, hogy közeli felvételeid igazán élesek legyenek.

1. Érintőfókusz Élő nézettel és a Canon Camera Connect alkalmazással

A screenshot of the Canon Camera Connect App, showing focus selection.
Használd az Élő nézetet, vagy csatlakozz a Canon Camera Connect alkalmazáshoz a távvezérelt felvételkészítéshez és az érintőfókusz funkcióinak használatához.

Amikor apró témákat fotózol, nem mindig könnyű elérni a pontos fókuszálást. Ha az Élő nézetet használod, akkor az LCD-kijelzőről tudsz dolgozni, és pontosan látod, mi van fókuszban – emellett arra is következtetni tudsz, hogyan fog kinézni a végső expozíció. Csak érintsd meg a kijelzőt, hogy a kívánt helyre helyezd a fókuszpontot. Másik lehetőségként manuális fókuszra is válthatsz, ilyenkor az objektíven lévő fókuszgyűrű elforgatásával részletesen tudod szabályozni a fókuszt. A Nagyítás gomb megnyomásával a képet 5-szörösére vagy 10-szeresére tudod növelni, így még a legfinomabb részletek is igazán élesek lesznek.

Mindezt távolról is elvégezheted, ha csatlakozol a Canon Camera Connect alkalmazáshoz. Érintsd meg okoseszközöd érintőképernyőjét, és válassz ki egy konkrét fókuszálási területet. Az alkalmazást arra is használhatod, hogy fényképezőgéped megérintése nélkül módosíts a fényképezőgép beállításain, ily módon minimálisra csökken annak esélye, hogy a fényképezőgép bemozdulása tönkreteszi a képeidet.

2. Manuális fókuszkiemelés

A fókuszkiemelés beazonosítja egy jelenet fókuszban lévő összes elemét, élénk színű kiemelést használva, amint ez a képen szereplő kés recés élénél is látható. Ez gyors és egyszerű módja annak, hogy ellenőrizd, elég éles-e egy kép. A zöld négyzet a fókuszsegéd, amely a manuális fókusz használatakor jelenik meg.

Az ultraéles fókusz elérésében segítséget nyújtó manuális fókuszkiemelés (MF kiemelés) egy olyan funkció, amely mind a Canon EOS RP, mind pedig a Canon EOS 90D készüléken, de számos egyéb Canon fényképezőgépen is megtalálható. Ha rendelkezel fókuszkiemeléssel, a funkció bekapcsolásakor egy élénk színű fedőréteg jelenik meg, amellyel kiemelheted a képed azon részeit, amelyek fókuszban vannak. Aktiváld az Élő nézetet, és nyomd meg a MENU gombot, majd görgess végig a felvételi menükön, amíg meg nem találod az MF kiemeléshez tartozó beállításokat.

Kapcsold be az MF kiemelést, majd válassz ki egy színt és egy szintet, a fedőréteg pedig meg fog jelenni a manuális fókuszáláskor. Válassz olyan színt, amely erős kontrasztot képez a témával, így könnyebben fogod látni, mi van fókuszban.

3. Az elképesztő mélységélesség érdekében használd a fókuszsorozatot

Az egy szelet ananászról készült bal oldali kép f/8 beállítással készült – a nagyobb f-érték azt jelenti, hogy a kép nagyobb része van fókuszban, de a fény korlátozott. A fémszegecsekről készült jobb oldali kép f/2.8 beállítással készült, amely korlátozza a fókusz területét, de több fényt enged be. Annak köszönhetően, hogy fókuszsorozatot használtak az ezzel a rekesznyílással készített képsorozat összeállításához, a jobb oldali kép rendkívül éles lett.

Ha nagy rekesznyílással, széles látószögben, f/2.8 értéken fotózol, hártyavékony mélységélességet érhetsz el, amely elkülöníti a téma egy meghatározott részét. De ha azt szeretnéd, hogy a teljes kép fókuszban legyen, ez általában az objektív rekeszértékének csökkentését tenné szükségessé – viszont így meg kevesebb fénnyel kellene beérned. A Canon EOS 90D fókuszsorozat funkciójával képsorozatot készíthetsz, amelyet aztán a Digital Photo Professional szoftverben összeilleszthetsz, hogy még f/2.8 érték mellett is nagyobb mélységélességet érhess el.

Miután aktiváltad az Élő nézetet, nyomd meg a MENU gombot, görgess végig a felvételi menükön, és kapcsold be a fókuszsorozatot. Először válaszd ki a felvételek összmennyiségét – kezdd 30-cal, de ha valami különösen részleteset fotózol, akkor növeld ezt a számot; a 100 általában elegendő szokott lenni a makrofotózáshoz. Ezután válaszd ki a Fókuszlépésközt (ez az a mennyiség, amennyit a fókusz a felvételek között mozog) – kezdésként ez legyen négy, és kísérletezz vele. Ne feledd, hogy az ilyen jellegű munkához használnod kell majd az Autofókusz beállítást. Most nyomd meg az exponálógombot a felvételsorozatod elindításához.

Az újabb Canon fényképezőgépek már rendelkeznek a praktikus fókuszsorozat funkcióval. Ha régebbi Canon fényképezőgéped van, ne aggódj – ettől még tudsz fókuszrétegelt képet készíteni. Nyisd meg a Digital Photo Professional szoftvert, és rétegeld a képeket egyetlen képbe nagy mélységélességgel az önállóan használható Depth Compositing eszköz segítségével.

Filmbe illő képek – mozis hatású portrék otthon

Az otthon készített, lenyűgöző portrék egyik nagy előnye, hogy nemcsak a fotózási technikádat csiszolhatod, de a családodat vagy a lakótársaidat is bevonhatod. A tökéletes portrék érdekében kapcsold be az Arc- és Szemérzékelő AF funkciót.

A portréfotózás beltérben is igen népszerű. Egy lenyűgöző portré készítése nem feltétlenül igényel drága stúdióvilágítást vagy egzotikus helyszíneket. Mindössze egy vállalkozó szellemű alanyra és egy kis kreativitásra van szükséged. Ha rátalálsz a megfelelő pózra, és van egy olyan ablak, amelyen keresztül elegendő mennyiségű természetes fény áramlik be, akkor nemcsak jó, de egyenesen kiváló portrét fogsz készíteni.

Portrékat bármilyen objektívvel készíthetsz – egy klassz 50 mm-essel, egy széles látószögűvel, de akár halszemoptikával is. Arcképeket azonban általában 135 mm-es vagy 85 mm-es objektívekkel szoktak készíteni, olyannal, mint amilyen a Canon EF 85mm f/1.8 USM. Ez az objektív ideális a portréfotózáshoz, mivel sűríti a perspektívát, a gyors, f/1.8-as rekeszidő pedig fénnyel telíti meg a képedet, és elképesztő hatásosan emeli ki az alanyt, akármilyen zsúfolt háttér elmosásával. A rekesznyílás legyen nagy, f/1.8 értékű, ISO 100-as, míg a zársebesség nagyjából 1/125 és 1/160 másodperc közötti. Tartsd észben, hogy a 85 mm egyenértékű az APS-C érzékelővel rendelkező fényképezőgépek – például a Canon EOS 90D – 136 mm-es beállításával.

Az alábbiakban további három egyszerű módszert kínálunk ahhoz, hogy beltéri portréid még hatásosabbak legyenek.

1. Szoba kilátással

Az ablakon vagy ajtón keresztül beáradó természetes fény kihasználásával nemcsak világosabb lesz a kép, hanem nagyobb mélysége is lesz.

Csak azért, mert otthon fotózol, nem kell az alanyt fal vagy egyenes háttér elé állítanod. Ha van kertre néző ablakod vagy erkélyed, vagy ha simán csak kinyitod az ajtót a kinti világra, mélységet és dimenziót vihetsz bele a felvételbe. Alanyodat állítsd be a háttér előtt, és a szűk, 85 mm-es kivágásnak köszönhetően a nézet elvileg ki is fogja tölteni a keretet.

2. Trükközz a fényvisszaveréssel

Használd ki és manipuláld a természetes fényt egy reflektor használatával, amely az ablakon keresztül beáradó fényt a témára irányítja.

Az egyik kihívást az jelenti az ablak előtti beltéri portréfotózásnál, hogy a hátteret napfény világítja be, ezért sokkal világosabb lesz, mint az a helyiség, amelyben fotózol. A fény kiegyensúlyozásának és a tárgy megvilágításának egyik módja a vaku, például egy Canon Speedlite 470EX-AI használata, amely automatikusan érzékelni fogja az optimális szöget, hogy a falak és a mennyezet fényének átirányításával természetes eredmények szülessenek.

Van erre egy még egyszerűbb módszer, illetve ha nincs vakud, használhatsz reflektort is, hogy a kintről jövő fényt ráirányítsd az alanyodra. Remekül beválnak reflektorként az olyan egyszerű dolgok is, mint amilyen egy nagy fehér kartonlap vagy egy darab alumíniumfólia. A reflektor lágy, természetes fényt eredményez, amelyet a kívánt szögben irányíthatsz, ugyanúgy, mintha vakut használnál.

3. A kreatív hatáshoz használd a Képstílusok funkciót

Használd a Képstílusok beállítást, hogy kreatívan személyre szabhasd a képedet az utómunka során, és még hatásosabbá tehesd.

A Canon EOS 90D Arc- és Szemérzékelő AF funkcióval egyaránt rendelkezik, így mindig tökéletes portrékat tudsz készíteni, de az egyedi képfeldolgozáshoz használhatod a Képstílusok funkciót is. A Portré stílus az élességet egy fokkal lejjebb állítja, hogy a bőr egyenletes legyen, a színeket és a telítettséget pedig úgy állítja be, hogy természetes bőrtónust eredményezzen. A Fekete-fehér beállítással lenyűgöző fekete-fehér arcképeket tudsz készíteni.

Nem mindegyik Canon fényképezőgépen található meg a Képstílusok funkció, de az újabb modelleken igen. Ha nem rendelkezel a Képstílusok opcióval, ezeket a módosításokat egyszerűen elvégezheted a Digital Photo Professional szoftverben is.

Írta: Jeff Meyer

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához