NYOMTATÁSI TIPPEK

Nyomtatókkal, tintával és papírral kapcsolatos GYIK

A nyomtatással kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések, amelyekre a Canon Europe nyomtatási szakértője, Suhaib Hussain válaszol.
Egy Canon nyomtató beállítási sávján a tintaszintek láthatók.

Számtalan módja van annak, hogy tintát juttassunk a papírra, és még ennél is többféle tinta és papír létezik – így nem csoda, hogy az otthoni felhasználóktól a profi fotósokig, mindenkinek van kérdése a nyomtatással kapcsolatban. A következőkben a Canon Europe nyomtatásszakértője, Suhaib Hussain válaszolja meg a nyomtatással, tintákkal és papírokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

A megfelelő nyomtató, tinta és papír kiválasztása:A nyomtató funkcióinak megértése:

A tinta megértése és kezelése:

Mik a különbségek a tintasugaras, a lézer és az egyéb nyomtatótípusok között?

A lézernyomtatás a papír és a fotoelektromos dob közötti fizikai kapcsolaton alapul. A dob felveszi a száraz tonerport, amelyet a papírra éget. A folyamat során egy olyan nyomat jön létre, amely jól ellenáll az elkenődésnek, így irodai használatra tökéletes, mivel ott jellemzően dokumentumokat nyomtatnak sima papírra.

A tintasugaras nyomtatás során a nyomtató folyékony tintacseppeket lövell a papírra, itt nincs fizikai érintkezés. Ezáltal a hordozótípusok és papírvastagságok sokkal szélesebb választékával használható, a fényképek nyomtatásakor pedig jobb színhűséget és élénkebb színeket tud visszaadni.

A Canon hordozható SELPHY fotónyomtatói festékszublimációs eljárást használnak, amely tartósabb, fotólabor minőségű nyomatokat biztosít simább, folyamatosabb színátmenetekkel. Használatához speciális bevonattal ellátott papírra van szükség, és ideális az azonnali, kiváló minőségű nyomtatáshoz.

A fotónyomtatók kis méretű Canon Zoemini családja ZINK1-technológiát használ (a neve a „Zero Ink” (tintamentes) szóból ered), amely speciális, hőre reagáló, beágyazott mikrokristályokkal ellátott papírt használ. Ezáltal tinta nélkül hoz létre elkenődésálló, vízálló képeket, így tökéletesen alkalmas a kisebb, hordozható nyomtatókban való használatra.

Egy nő okostelefonja segítségével nyomtat egy Canon SELPHY CP1300 nyomtatón, mellette egy köteg boríték látható.

A Canon kompakt SELPHY fotónyomtatói, mint például a Canon SELPHY CP1300, festékszublimációs technológiával működnek, amely során a nyomtató egy filmszalag három különböző színű tintáját egymás után a papírra olvasztja, majd végül egy negyedik lépésben védőbevonattal látja el a nyomtatot.

Melyik a legjobb nyomtató otthoni használatra?

Amennyiben egy olyan nyomtatót keresel, amellyel dokumentumokat és fényképeket is szeretnél nyomtatni, akkor a tintasugaras technológia a legjobb választás. A Canon PIXMA nyomtatócsaládjában színenként cserélhető tintapatronos vagy akár újratölthető tintatartályos típusok is elérhetők, amelyek sokkal költséghatékonyabbak a nagyobb mennyiségű nyomtatások esetében – olvasd el a Mi a különbség a színenként cserélhető tintapatronos és a FINE-patronos kialakítás között? című részt.

A nyomtatási sebesség is egy nagyon fontos tényező, különösen akkor, ha sokat nyomtatsz – olvasd el a Mit jelent az IPM betűszó? című részt. A többi funkció mellett az automatikus kétoldalas nyomtatás is egy nagyon praktikus funkció, ugyanis jelentősen csökkenthetők vele a papírköltségek. A beépített szkennerrel ellátott többfunkciós nyomtatókkal nem csak nyomtathatsz, hanem dokumentumokat és fényképeket is szkennelhetsz vagy másolhatsz. A vezeték nélküli csatlakozási lehetőségek is megkönnyíthetik a nyomtatást.

Annak érdekében, hogy segítsünk a döntés meghozásában, a Canon az otthoni nyomtatásra szánt nyomtatóit a PIXMA, az otthoni, illetve kisebb irodai nyomtatásra szánt nyomtatóit pedig MAXIFY névre keresztelte.

Sanjay Jogia egy Canon imagePROGRAF PRO-300 nyomtatóval készített nyomatot tart a kezében.

Professzionális minőségű A3+ széles formátumú fotónyomtatóként a Canon imagePROGRAF PRO-300 10, pigmentalapú tintával rendelkezik, ezek közé tartozik például a szürke, a matt fekete, a fotófekete és a Chroma Optimiser, így maximalizálva a színes és fekete-fehér nyomatok minőségét. A fotóminőségű és művészi nyomathordozók széles választékához megfelelő. © Sanjay Jogia

Többféle Canon fotópapír

A legjobb fotóminőség érdekében a Canon művészi nyomathordozóinak termékcsaládjában a különféle fehérségű papírok (amely a maximális fényerőnek felel meg) mellett a bevonatok lenyűgöző választéka is megtalálható a simától a gazdag textúráig. A Canon PIXMA PRO és a Canon imagePROGRAF fotónyomtatók közvetlenül támogatják a művészi papírokat és másik speciális papírgyártó vállalatok hordozóit, mint például a Canson és a Hahnemühle.

Melyik a legjobb tinta fényképek és dokumentumok nyomtatásához?

A tintasugaras nyomtatók általában festékalapú tintákat használnak, de a Canon már régóta azokra a hibrid tintarendszerekre specializálódott, amelyekben a pigmentalapú fekete tintát festékalapú színes tintákkal kombinálják. A pigmentfekete éles, gazdag, elkenődésálló és hosszú élettartamú fekete szöveget biztosít a dokumentumnyomtatásnál még sima papíron és borítékokon is, míg a festékalapú tinták visszaadják a színek élénkségét a fotónyomtatásnál, különösen fényes papírokon.

A Canon belépő szintű hibrid tintasugaras nyomtatói egy pigmentalapú fekete patront és egy háromszínű, festékalapú patront használnak. A fejlettebb modellek a pigmentfeketén kívül négy vagy akár öt, színenként cserélhető, festékalapú tintát is tartalmazhatnak, ilyen például a fotófekete és néha a fotókék vagy -szürke. Ezáltal az olyan nyomtatók, mint a Canon PIXMA TS705a és a Canon PIXMA G640 szélesebb színtartományt vagy színskálát tudnak biztosítani a fotónyomtatáshoz, emellett tónustartományuk és kontrasztjuk is nagyobb.

A fényképnyomtatásban a kifejezés szabadsága érdekében mind a színes, mind a fekete-fehér képek esetében a Canon imagePROGRAF PRO nyomtatóiban használt pigmentalapú LUCIA PRO tintatechnológia az elöljáró. Például az A3+ formátumú Canon imagePROGRAF PRO-300 tíz, pigmentalapú tintát használ, így verhetetlen minőséget biztosít a matt fotópapírokon és a speciális művészi nyomathordozón. Ebben a nyomtatóban egy Chroma Optimiser patron is található, amely tovább fokozza a simaságot és az általános minőséget a fényes hordozókon.

Mely papírtípusok a legmegfelelőbbek a fénykép- és dokumentumnyomtatáshoz?

A dokumentumnyomtatáshoz a legideálisabb a jó minőségű sima papír vagy kártya, de a fényképek nyomtatásához már jóval szélesebb választék áll rendelkezésre. A Canon fényes és matt fotópapírokat is kínál egyaránt. Akár kétoldalas matt fotópapírt is választhatsz, amely ideális az albumkészítéshez, de középhajtással ellátott változat is elérhető, amellyel nagyszerű személyre szabott üdvözlőlapokat készíthetsz. A fényes fotópapírokat egy felső védőréteggel látják el, amely különösen jól működik a festékalapú tintákkal. A viszonylag kis méretű festékmolekulákat teljesen elnyelik az alsó rétegek, így a külső réteg egyfajta védőszigetelést képez rajtuk.

Egy MAXIFY GX6050 MegaTank nyomtató elején a tintaszintjelző ablak látható, a mögötte lévő táblán pedig nyomatok vannak kitűzve.

A Canon MegaTank nyomtatóinak PIXMA G és MAXIFY GX sorozatait a hagyományos tintapatronok helyett újratölthető tintapatronokkal látták el, így akár 60002 nyomat is készíthető egyetlen feltöltéssel. A nyomtató elején található betekintőablakoknak köszönhetően egyszerűen ellenőrizheted a tintaszinteket.

Egy fa asztalon lévő Canon PIXMA TS705 nyomtató, amely gyümölcsök és virágok képeit nyomtatja éppen.

A többi hibrid tintasugaras Canon nyomtatóhoz hasonlóan a Canon PIXMA TS705a is pigmentfekete tintát, illetve festékalapú cián, magenta, sárga és fotófekete tintákat használ. A fekete és színes tintapatronok normál, XL és XXL3 méretben kaphatók, így különböző nyomtatási mennyiségeket is ki tudnak szolgálni.

Mit jelent az IPM betűszó és miért fontos?

A nyomtatási sebességet gyakran adják meg PPM (oldal/perc) értékként, de ez félrevezető lehet, mivel ez az érték az oldal tartalmától és a felbontási beállításoktól is függ. A Canon ehelyett az IPM (kép/perc) mértékegységet használja. Ez sokkal pontosabb eredményt ad, mivel a szabványos ISO tesztoldalakon alapul, amelyek megadott felbontású szövegeket, diagramokat és képeket is magukban foglalnak. Az IPM sokkal tisztább képet ad arról, hogy milyen gyors az adott nyomtató valós körülmények között.

Mi az a szegély nélküli nyomtatás?

A szegély nélküli opcióval egészen a papír széléig nyomtathatsz, így nem lesz fehér keret a kép körül, ezt a funkciót gyakran használják különböző méretű fotók nyomtatásához. Számos otthoni nyomtató, mint például a Canon PIXMA TS5350a sorozat is kínál szegély nélküli nyomtatást 9×9 cm-től A4-es méretig. A legújabb imagePROGRAF PRO nyomtatóknál (mint például a Canon imagePROGRAF PRO-300 és a Canon imagePROGRAF PRO-1000) a szegély nélküli opció matt és művészi nyomathordozóknál, valamint fényes fotópapíroknál is elérhető.

Ezzel az egyre népszerűbb funkcióval otthonod vagy az iroda bármely pontjáról nyomtathatsz Wi-Fi-kapcsolaton keresztül, mindössze egy Wi-Fi-hez csatlakoztatott okostelefonra, táblagépre, laptopra vagy asztali számítógépre van szükséged – nem kell fizikailag csatlakoztatni az eszközt a nyomtatóhoz. A Canon alkalmazásaival, mint például Canon PRINT, Creative Park és Easy-PhotoPrint Editor alkalmazással a nyomtató vezérlése mellett számtalan más műveletet is elvégezhetsz okoseszközödről. A vezeték nélküli közvetlen kapcsolat egy másik népszerű funkció, amellyel közvetlen vezeték nélküli kapcsolatot hozhatsz létre a nyomtató és az okoseszköz között, azaz nincs szükség útválasztóra, míg a felhőalapú szkennelés és nyomtatás is egyre inkább elérhetővé válik a valóban távoli működtetéshez. A funkciók nyomtatótípusonként eltérők lehetnek.

Egy asztalon lévő Canon PIXMA TS6350 nyomtató születésnapi dekorációs képeket nyomtat ki.

A rendkívül költséghatékony, 5 tintapatronos Canon PIXMA TS6350a sorozat nem csak dokumentumok és fényképek nyomtatásához tökéletes, de sebességben is az elsők között van. Az aktuális termékcsalád legtöbb tagja Wi-Fi-n keresztül is csatlakoztatható, így könnyedén nyomtathatsz laptopról, okostelefonról, táblagépről és egyéb eszközökről az otthonod bármely pontjáról. Mivel az eszközöket nem kell fizikai kábellel a nyomtatóhoz csatlakoztatni, a szkennelés és a nyomtatás is sokkal kényelmesebbé válik.

Mi a különbség a színenként cserélhető tintapatronos és FINE-patronos kialakítás között?

A legtöbb Canon tintasugaras nyomtató a rendkívül erős és tartós, úgynevezett FINE (teljesen fotolitográfiás tervezésű tintasugaras fúvóka) innovatív nyomtatófej-technológiát használja, amellyel kiváló minőségű nyomatok készíthetők. Ahelyett, hogy csak kilövellnék, a FINE nyomtatófejek fel is melegítik a tintát, és biztosítják, hogy a tinta egyetlen kilövéssel a papírra kerüljön, ami javítja a hatékonyságot, és gyorsabb tintacsepp-elhelyezést eredményez, ez pedig nagyobb pontossághoz vezet.

Néhány Canon PIXMA nyomtató színenként cserélhető tintapatronokat, néhány pedig Canon FINE patronrendszert használ, amely mindössze kettő, egy fekete és egy háromszínű patronból áll. A FINE patronrendszer nagy előnyének számít a kényelem, és hogy kevesebb időt kell karbantartással tölteni. A FINE patronokban a nyomtatófej a patronba van integrálva, ezért minden patroncserénél új nyomtatófejet használhatsz. A színenként cserélhető tintapatronokkal szerelt nyomtatóknál a patronok egy tálcán vannak, és onnan látják el tintával a nyomtatófejeket. Elméletben a színenként cserélhető tintapatronos megoldással hosszú távon többet takaríthatsz meg, mivel csak azokat a patronokat kell kicserélned, amelyek kifogytak. Ha sok olyan képet nyomtatsz, amelyeken egy-egy szín dominál, akkor idővel az adott szín patronja előbb fogy ki, mint a többi, így könnyebb és költséghatékonyabb megoldást jelent annak az egy patronnak a cseréje.

Hogyan tudom cserélni a tintapatronokat?

A tintapatronok cseréje egy nagyon egyszerű és magától értetődő művelet. A nyomtató-illesztőprogram a számítógépen vagy (ha telepítve van) a Canon PRINT alkalmazás az okoseszközön az alacsony tintaszintre vagy a tinta kifogyására vonatkozó figyelmeztetést jelenít meg. A beépített kijelzővel szerelt Canon nyomtatók közvetlenül is megjelenítik a tintára vonatkozó információkat.

A tintapatronok cseréjéhez egyszerűen nyisd ki a nyomtató fedelét, vedd ki a használt patront, és helyezd be az új patront a helyére. A Canon több, színenként cserélhető tintapatronján található egy LED-visszajelző, amely pirosan villog, ha alacsony a tintaszint vagy a tinta kifogyott, így jól látható, hogy melyik patront kell kicserélni.

Milyen gyakran kell cserélnem a tintapatronokat?

Ha főleg szöveges dokumentumokat nyomtatsz, a patronok tovább fognak tartani, mintha viszonylag nagyobb tintafogyasztással járó fényképeket nyomtatnál rendszeresen.

Számos Canon nyomtatóhoz a normál kapacitású patronok mellett XL és XXL3 méretű patronok is elérhetők a különböző mennyiségigények kiszolgálására. A nagy nyomtatási mennyiségekhez a Canon MegaTank nyomtatót ajánljuk, amely a hagyományos patronok helyett újratölthető tintapatronokat használ. Ezek jellemzően akár 60002 oldal nyomtatásához elegendő tintát tartalmaznak az átlagosan 150–200 oldal nyomtatásához elegendő, patronalapú nyomtatókhoz képest.

Találd meg a számodra ideális, nyomtatási igényeidnek megfelelő nyomtatót, legyen szó otthoni, irodai vagy kreatív célú nyomtatásról.


Írta: Matthew Richards

 1. A ZINK, a Zero Ink és a ZINK logó a ZINK Holdings, LLC bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban.
 2. Az oldalkapacitás a Canon egyedi tesztelési eljárásán alapuló érték, amely az ISO/IEC 24712 táblázat alapján, a kezdeti beállítást követően a csere-tintatartályokkal végzett folyamatos nyomtatás mellett kerül meghatározásra.
 3. Az XXL tintapatronok csak adott régiókban kaphatók.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  A papírtípusokról bővebben

  Fedezd fel a különböző Canon papírtípusokat ezzel a praktikus vásárlói útmutatóval.

 • NYOMTATÁSI TIPPEK

  Melyik nyomtató a legmegfelelőbb a számodra?

  Találd meg az igényeidnek leginkább megfelelő Canon nyomtatót akár családi használatra, akár diákként, akár otthoni irodádba.

 • NYOMTATÁS

  A számodra megfelelő Canon Print alkalmazás

  Éld ki kreativitásod, és tarts rendet a Canon nyomtatási alkalmazásaival – minden projekthez megtalálod a megfelelőt.

 • NYOMTATÁS

  Tintasugaras vagy lézer: melyik a megfelelő a számodra?

  Ismerd meg a Canon tintasugaras és lézernyomtatói közötti különbségeket, és találd meg az igényeidhez legmegfelelőbbet.