KREATÍV NYOMTATÁS

Add át magad a tudatos jelenlétnek a kreatív íráson keresztül

Kia Marie Hunt író és illusztrátor osztja meg véleményét arról, hogyan lehet a naplóírás a kreativitás kifejezésének és a mentális egészség javításának módszere.
Fotókkal és matricákkal teli emlékkönyvbe író ember.

Ha hagyod, hogy gondolataid szabadon áramoljanak egy napló oldalain, ez nemcsak inspiráló és kreatív módja a felgyülemlett feszültség kieresztésének, de remek lehetőség arra is, hogy elgondolkozz az érzéseiden. Mindössze napi 20 perces naplóírás képes fokozni a jó közérzetet, különösen akkor, ha tudod, hogy csak te fogod olvasni az oldalakat. És tudod mi az igazán jó benne? Az, hogy ezt bárki megteheti. Nincsenek szabályok, csak az előtted lévő papír, amely készen áll rá, hogy közvetítse mindazt, amit a nap során érzel – akár szavakon, akár rajzokon, akár kollázsokon, akár saját kinyomtatott fotóidon keresztül.

Kia Marie Hunt író, illusztrátor és újságíró egy gyerekeknek szóló kreatív naplósorozat, a „My Awesome Year” (Fantasztikus évem) megalkotója. Saját Etsy irodaszerboltot is üzemeltet, és havonta kiadott naplóírókészleteket gyárt egyre népesebb Journal Club közösségének.

Kia egész életében ezt a módszert alkalmazta a kreatív önkifejezéshez. „Azt szoktam mondani, hogy a kreatív írásba akkor ugrottam fejest, amikor egy éven át Uruguayban és Brazíliában utazgattam, és ezen a módon kívántam megörökíteni az élményeimet” – meséli. „De nemrégiben rábukkantam arra a rengeteg kézzel írt naplóra, amelyet még gyerekkoromban vezettem. Úgy tűnik, mindig is szerettem a kreatív újságírást – csak meg kellett találnom azt az utat, amely visszavezet hozzá.”

Kia szerint, akinek @kia.creates Instagram-fiókját több mint 15 ezren követik, és aki emellett az @inspiringjournals Instagram-oldal üzemeltetője, a naplóírás nagyszerű módja annak is, hogy megismerd önmagad. „A naplóírás nemcsak egy katartikus tevékenység, hanem az őszinte önkifejezés tere is, mindenféle elvárások vagy korlátok nélkül, szóval rendkívül felszabadítóan hat. Fokozatosan egyre többet tudsz magadról, valahányszor alkotsz” – mondja.

1. Találj rá a naplóírási stílusodra

Egy színes rajzokkal és matricákkal teli, nyitott naplót tartó ember egy zsúfolt könyvespolc előtt.

„A naplóírás lényege egyfelől az, hogy megörökíts egy pillanatot, amelyet később bármikor visszaolvashatsz” – mondja Kia – „de arról is szól, hogy élvezd a jelen pillanatot.”

Egy rózsaszín-fehér billentyűzeten gépelő nő.

„A naplóírási folyamat olyan, mint az ujjlenyomat, mindenkié egyedi, és nincs egyetlen helyes módja” – mondja Kia. „Számomra a naplóírás azzal kezdődik, hogy színesebbé teszem az oldalt, többnyire olyan dekorációkkal, amelyek az adott témához kapcsolódnak. Sok időt töltök fényképek nyomtatásával, valamint a megfelelő matricák és washi [dekortapasz] minták kiválasztásával.

Akár egyszerűségre törekszel, akár a merész stílust részesíted előnyben, vagy éppen a szivárvány minden színét felhasználnád, hagyd érvényre jutni a személyiségedet – az is lehet, hogy amikor legközelebb kinyitod a naplódat, már más irányba mész el.

„Egy teleírt oldalt úgy szoktam befejezni, hogy az üres helyeket kitöltöm firkákkal és további matricákkal” – teszi hozzá Kia. „Tényleg nem állok le, amíg az oldal meg nem telik, mert így tetszik. Számomra a több az több – de biztos, hogy ez nem mindenkinek nyeri el a tetszését!”

2. Válassz egy témát

Felülnézeti kép egy nő rendezett íróasztaláról, amelyen egy kinyitott napló mellett dekortapasztekercsek találhatók.
Egy matricát lehúzó személy, amint éppen egy naplóba ragasztja azt.

A naplóírásnak rengeteg különféle módja van – álmok feljegyzése, napi egysoros bejegyzések, elküldetlen levelek –, de menet közben is kísérletezhetsz, vagy akár mindegyik célra lehet egy-egy külön noteszod.

„Számtalan alközösség létezik a naplóírók táborában” – mondja Kia. „Az ún. bullet journaling, vagyis a tudatos tervezés módszere viszonylag rendezett és egyszerű végeredménnyel tud járni, itt napok, hetek vagy hónapok megtervezéséről, valamint szokások és célok nyomon követéséről van szó. Az ún. junk journaling esetében pedig a napló egyfajta emlékkönyvként szolgál, amelybe szó szerint bármit beleragaszthatsz, minden mennyiségben: szórólapokat, jegyeket, csipkét, zsineget, papírt, bármilyen anyagot, amilyet csak szeretnél!”

A naponta vezetett hálanapló nagyszerű módja lehet annak, hogy pozitív szemléletet csempéssz a mindennapjaidba. „Ezzel a módszerrel azokat a dolgokat tudod lejegyezni, amelyekért hálás vagy, akár kicsi, akár nagy dolgokról van szó” – mondja Kia. „Egyszerűnek hangzik, de az erre a gondolkodásmódra való átállás tényleg megváltoztathatja az életedet.

„Úgy tudsz a legjobban rátalálni a kedvenc naplóírási módszeredre, ha kísérletezel” – teszi hozzá. „Próbálj ki mindenfélét, és ne korlátozd magad – mindenki más és más, nem kell egyazon elvhez ragaszkodni a naplóírásnál. A változatosság szórakoztat.”

3. Légy kreatív a nyomtatásnál

Egy napraforgómintás ruhát viselő nő, aki maga elé tartja a PIXMA nyomtatójával készült nyomatot.

„Odavagyok azért a kiemelkedő képminőségért, amelyet a Canon PIXMA TS5350 sorozatú nyomtató biztosít számomra. Valahogy a teljesség élményét tudja adni az, hogy megtervezhetem a saját matricáimat, majd kinyomtathatom, elkészíthetem és felhasználhatom őket az írásaimhoz” – mondja Kia.

Egy képeket nyomtató Canon Zoemini készüléket tartó ember.

A Canon Zoemini által készített 5×7 cm-es nyomatok ideálisak arra, hogy beragaszd őket egy naplóba, ráadásul mivel a képek nyomtatása öntapadós hátoldalú papírra történik, ragasztóra sem lesz szükséged.

Otthoni nyomtatójukat azok is használhatják új, ötletes tartalmaik változatos megvalósítására, akik naplót írnak, és azok is, akik szívesen kézműveskednek, mint ahogy Kia is teszi ezt a Canon PIXMA TS5350 sorozatú nyomtatójával.

„Néha digitálisan készítek terveket az Adobe® Illustrator®* programmal, majd vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egyenesen a nyomtatóra küldöm ezeket. Máskor pedig kézzel készítem el a terveket, és a PIXMA nyomtatóval még a szerkesztésük előtt beolvasom ezeket. Annyira jó érzés látni, amikor egy matricaívhez készült tervem eljut az ötlettől a fizikai megvalósulásig!

„Mindig is szerettem fényképeket hozzáadni az irományaimhoz” – mondja. „Eleinte az utazások vagy kirándulások képeit használtam, amikor az utazással kapcsolatos emlékeimet jegyeztem fel, de aztán egyre többet kezdtem nyomtatni, a legkülönfélébb pillanatokat örökítve meg, például azokat a virágokat, amelyeket egy séta során láttam, vagy azt, ahogy egy bizonyos délután a nap besütött a stúdiómba.”

Kia a zsebméretű, Bluetooth-kompatibilis Canon Zoemini nyomtatóval azonnal 5×7 cm-es, tapadófelülettel ellátott nyomatokat tud készíteni, amelyeket aztán egyszerűen a papírra ragaszt – ehhez mindössze egy okostelefon csatlakoztatására van szükség.

„Fantasztikus, hogy csak elkészítem a képeket a telefonommal, hozzáadok egy szűrőt a Canon Mini Print alkalmazás segítségével, és a fotókat gyorsan elküldhetem egyenesen a Canon Zoemini készülékre, majd közvetlenül kinyomtathatom őket matricapapírra. Nagyszerű érzés, hogy az egész folyamat ilyen kerek egész – megörökítek egy pillanatot, és szinte azonnal hozzáadhatom a naplómhoz.”

A Canon Mini Print alkalmazás testreszabható matricák, szegélyek és betűtípusok széles választékát kínálja, hogy nyomtatás előtt kísérletezgethess és személyre szabhasd a képeidet.

4. Tedd teljesen egyedivé

Egy teleírt naplóoldalra tintabélyegzőt nyomó ember.
Nyitott naplóját Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgépével fotózó nő.

Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgépemmel rövid videókat készítek az írás folyamatáról, majd lefotózom vele a kész oldalakat” – mondja Kia. „ Vezeték nélküli kapcsolaton keresztül csatlakozni tudok a telefonomhoz, és könnyedén továbbküldhetem a fényképeket és videókat. Ezután szükség esetén még szerkesztek rajtuk egy kicsit a telefonomon, hogy aztán az íráshoz kapcsolódó tartalmakat még aznap megoszthassam a követőimmel.”

Használd a Canon Mini Print alkalmazást, amely kompatibilis a Canon Zoemini és a Canon Zoemini S nyomtatóval, hogy különféle keretekkel, szűrőkkel, firkákkal és egyebekkel fejezhesd ki személyiségedet és hangulatodat. De a dolog nem áll meg a matricáknál és a fényképeknél – Kia különféle találékony elemekkel teszi teljessé a naplóját.

„Szeretek texturáltságot elérni azzal, hogy nyomtatott anyagokat, például összehajtott oldalakat vagy borítékokat adok hozzá. Jó dolog interaktív elemekkel kiegészíteni az oldalakat” – mondja. „Van egy olyan emléknaplóm, amelyet kizárólag októberben használok, és ezt kifejezetten az általam évente szervezett Halloween Journal Challenge-nek (halloweeni naplós kihívás) szentelem. Rendkívül texturált, tele van beszakított, teafoltos oldalakkal, csipkékkel, viaszpecsécsekkel és kísértetes témájú nyomatokkal, és az egész egy zsinórral van összekötözve!”

Korlátlan módon engedheted szabadjára kreativitásodat, Kia oldalai pedig jól példázzák, hogy fényképei, egyedi matricái és gyönyörű kézírása hogyan teszik személyessé a naplóját.

„Miután végeztem az oldal kidekorálásával, fogok egy tollat és nekilátok az írásnak. Általában nem gondolkodom rajta túl sokat. A „szabadírás” technikáját alkalmazom, és megtöltöm az üres teret mindazzal, ami éppen az eszembe jut. Ne gondold túl, és ne aggódj, ha az oldal rendetlen vagy helyesírási hibákat tartalmaz – mindez nem számít.”

„Nagyon fontos számomra, hogy a kreatív folyamatot és a kész irományokat megoszthatom a naplóíró közösséggel a közösségi oldalakon keresztül, hiszen ott tudom tartani a kapcsolatot azokkal, akik szintén szerelmesei a naplóírásnak” – mondja Kia.

A naplóírásban az a csodálatos, hogy a folyamatot te irányítod. Mindössze egy noteszra van szükséged ahhoz, hogy kezdetét vegye a varázslat.

Szerző: Lorna Dockerill

*Az Adobe és az Illustrator az Adobe bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és / vagy más országokban.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Projekt dokumentálása

  Dokumentáld egy személyes projekted 100 napját a Canon Zoemini 2 készülékkel és egy 100 lapos fotópapírcsomaggal.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Készíts saját fidget játékokat

  A papírból hajtogatható fidget játékok szórakoztatóak, és nyugtatóan hatnak a szorgos elméjűekre.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  A legjobb hordozható Canon nyomtatók

  Fedezd fel a Canon kompakt nyomtatókból álló választékát, és tudd meg, melyik a számodra megfelelő.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Útinapló készítése profi módon

  A Canon Zoemini S2 segítségével nyaralási fotóidból személyre szabott kreatív naplót varázsolhatsz.