KREATÍV NYOMTATÁS

Listák, tervek és célok: szervezetten a nyomatás segítségével

Akár nyomtatható menütervre, akár hálanaplóra van szükséged, egy Canon PIXMA nyomtatóval és a Creative Park alkalmazással saját tervezőeszközöket tudsz készíteni a legkülönfélébb módokon.
Nyitott tervezőnapló felülnézetből, a Creative Parkból származó szegélysablonok és egy Canon PIXMA nyomtató mellett.

Újévkor gyakran megfogadjuk, hogy jobban megtervezzük a dolgainkat, de a stratégiák kidolgozásától még nagy utat kell megtenni ahhoz, hogy mozgalmas életünket egész évben kézben tudjuk tartani. Ebben nem csupán a napi tervezők válhatnak hasznunkra – némi kreatív gondolkodással a szolgálatunkba tudjuk állítani a nyomtatásban rejlő erőt, hogy a különféle kiváló segédeszközök megalkotásával felülkerekedjünk az élet számos kihívásán. 

Akár az olyan egyszerű dolgok is, mint amilyen egy bevásárlólista vagy egy menütervező, segíthetnek abban, hogy vásárláskor semmiről se feledkezzünk meg, egy hálanaplóban pedig feljegyezhetjük mindazt, amiért hálásak vagyunk. De egy hangulatnapló is hasznos lehet, ha vissza szeretnénk tekinteni arra, mi gyakorolt hatást a mentális egészségünkre. 

Bármi legyen is a cél, a Canon PIXMA nyomtatókból álló termékkínálatával a tökélyre fejlesztheted szervezési készségeidet, miközben egy kis kreatívkodásra is lehetőséged nyílik.

Miért van szükség listákra, tervekre és célokra?

Fa íróasztalnál ülő nő ír egy naplóba, mellette valamilyen forró ital látható.

Temi Manning alkotó szeret időt szakítani arra, hogy saját maga készítse el a tervezőnaplóit. Szerinte nincs is tökéletesebb módja az előttünk álló hét megtervezésének, mint vasárnap esténként egy forró ital társaságában nekiülni ennek a feladatnak.

Egy nő ollóval vágja ki a Creative Parkból letöltött tematikus motívumokat. Az íróasztalon egy Canon PIXMA nyomtató van. 

Temi a Canon PIXMA TS7450a sorozatú nyomtatóval és a Canon Creative Park alkalmazással kísérletezik, új módszereket fedezve fel az általa készített tervezőnaplók szegélyekkel és tematikus motívumokkal való látványosabbá tételéhez.

A listák és tervek készítése, a célok kijelölése jóval többet is jelenthet a dolgok gyors leírásánál és kipipálásánál. Az egyesült királyságbeli Portsmouthban élő Temi Manningnek a naplóírás felfedezése segített a mentális egészsége megőrzésében, az általa megosztott, gyönyörűen illusztrált tervezőnaplókkal pedig lenyűgöző követőtáborra tett szert azóta. „Ez egyfajta tudatossági gyakorlattá vált számomra, de az is fontos, hogy miközben papírra vetem a csapongó gondolataimat, valami olyasmit csináljak, amit szeretek” – magyarázza. A tervezőnaplókba a legkülönfélébb életcélokat és eredményeket írhatod be, tehát nemcsak azt, hogy milyen testmozgást végeztél vagy mit ettél aznap, de az elolvasni kívánt könyveket és megnézni tervezett filmeket is feljegyezheted bennük.

Temi számára a naplóírás és a tervezés egyfajta életformává vált, és rájött arra, hogy ha saját magad készítesz naplót vagy tervezőnaplót, majd felvázolod benne mindazt, amit el szeretnél érni, akkor a céljaid kevésbé tűnnek elérhetetlennek. „Enélkül nem tudnék annyira hatékony lenni” – állapítja meg. „Azért van szükségem naplóra, mert motivál, jobban rendet tudok vele tartani az életemben, és élvezem, amikor átadhatom magam a kreatívkodásnak, gyönyörű oldalakat és elrendezéseket hozva létre, miközben másokat is arra ösztönzök, hogy kövessék a példámat.”

Most azokat a tippjeit és technikáit osztja meg, amelyekkel még hatékonyabb és kreatívabb lehetsz, ha a nyomtatásra támaszkodsz.

Téma kiválasztása

Íróasztalnál ülő nő vág ki egy faleveles illusztrációt. Azt asztalon egy Canon nyomtató, valamint jegyzettömbök és tollak találhatók.

Ha most először készítesz tervezőnaplót, Temi azt javasolja, hogy az oldalakat kedvenc illusztrációiddal egészítsd ki, hogy a projekted tényleg rólad szóljon. Demi saját maga rajzolta ezeket a faleveles motívumokat, de te használhatod a Creative Park előre elkészített sablonjait is – több száz közül választhatsz.

Két kéz a Canon Creative Parkból származó, kávés témájú matricákat ragasztja be egy naplóba. Mellette az asztalon különféle mintás nyomatok, egy rózsaszín billentyűzet és irodaszerek láthatók.

Temi szerint a sikeres és személyes napló létrehozásához elengedhetetlen, hogy „olyasvalamit válassz, ami tükrözi a stílusod, vagy ami érdekel”. Ennél a projektnél Temi a kávézás és az ősz témáját kapcsolta össze, ehhez pedig a saját, kézzel készült rajzait ötvözte a Creative Parkból származó sablonokkal.

Temi gyakran teszi személyesebbé naplóit és megerősítést célzó bejegyzéseit kézzel rajzolt illusztrációkkal, de kész sablonok közül is válogathatsz, amelyeket nyomtatást követően elhelyezhetsz az oldalaidon. Temi szerint úgy tudod egyszerűen megmutatni a saját kreatív stílusod, ha minden hónaphoz választasz egy témát. Ezek lehetnek élénk minták, meghatározott színek vagy egy konkrét tematika, mint amilyet például Temi választott az októberhez: kávézás/ősz. „Ezeket dekorációként használom az egyes oldalakon, és egy egész estét eltöltök azzal, hogy az előttem álló hétre elrendezzem őket” – mondja.

Számos letölthető sablon, minta és terv megtalálható a Creative Park weboldalán és a Creative Park alkalmazásban, amelyeket különféle méretekben ki lehet nyomtatni a PIXMA nyomtatókkal kompatibilis változatos papírtípusokra. Szegélyek hozzáadásával feldobhatjuk a heti menüket, a színes, mintás papírok pedig mutatós, kézzel készült naptárakhoz ideálisak. Ha kipróbáltál valamit, de nem tetszik, a régi sablont könnyen újra tudod hasznosítani, és kezdheted elölről.

„A Creative Park könyvtárában rengeteg előre elkészített sablon közül választhatok, majd gyorsan letölthetem ezeket, hogy a Canon PRINT alkalmazással vagy közvetlenül a Creative Park alkalmazás használatával kinyomtassam őket” – magyarázza Temi. „Azonnal beleszerettem a kávézók hangulatát idéző falmatricakészletbe – tetszett a vagány, modern dizájn és az illusztrációk változatossága. A párizsi kalitkás sablont is felhasználtam a konyhám dekorálásához.”

Nyomtatás, lapolvasás, másolás 

Bevásárlólistát nyomtató Canon PIXMA nyomtató egy íróasztalon.

A Canon PIXMA TS7450a sorozatú nyomtatónak köszönhetően – amely beépített lapolvasóval rendelkezik, és lehetővé teszi, hogy több lapot kétszer rövidebb idő alatt másolj le – Temi gyorsan sokszorosítani tudta kedvenc rajzait, és felgyorsíthatta a folyamatot.

Egy nő tollal hozzáír valamit a hűtőszekrényére tett, gyönyörűen illusztrált bevásárlólistához.

A bevásárlólistákkal egyszerűen kézben tarthatod a heti teendőket. A Canon mágneses fotópapírjának köszönhetően listáidat felteheted a hűtőszekrényedre. Így legközelebb biztosan nem feledkezel meg semmilyen fontos teendőről.

A PIXMA TS7450a sorozat lapolvasási funkciója remek az oldalak sokszorosításához, így nem kell vadonatúj lapot létrehoznod minden héten, ha nincs rá időd. Ezt a funkciót arra is használhatod, hogy másolatokat készíts saját terveidről és illusztrációidról, amelyeket aztán több változatban kinyomtatva hozzáadhatsz a projektjeidhez.

A Canon PRINT alkalmazás segítségével közvetlenül az okostelefonodról is nyomtathatsz sablonokat a kívánt méretben, beállításokkal és papírtípusra. Habár Temi többnyire Canon matt fotópapírra nyomtatta az alkotásait, a Canon mágneses fotópapírja ahhoz ideális, ha például az otthonodban lévő mágneses felületeken szeretnél listákat elhelyezni.

Kitartás a folyamat során

Egy Canon nyomtató, egy táblagép és különféle irodaszerek egy fa íróasztalon. Az íróasztal feletti falon képeslapokat és jegyzeteket csíptettek egy fém fali rendszerezőre. 

„Semmi sem fogható ahhoz az elégedettséghez és élményhez, amikor papírral és tervezőkkel dolgozol, gyönyörű elrendezéseket alkotva meg saját kézzel” – vallja Temi.

Fa íróasztal felülnézetből, rajta egy nyitott tervezőnapló, amelyben a napi teendők listája, valamint faleveles és bögrés motívumok láthatók.

Alkotásaidat nem is muszáj megtartanod saját részre. Egyedi ajándékként azoknak a barátaidnak és szeretteidnek adhatod őket, akiknek szintén fontos a mindennapok megszervezése.

Attól szép az otthoni naplókészítés az olyan termékekkel, mint a Canon PIXMA TS7450a sorozat, hogy bárki próbára teheti magát. „Azért is jó, hogy ezt a rengeteg sablont mind ki tudod nyomtatni, mert ezzel időt takaríthatsz meg, ráadásul egy egész könyvtárnyi dolgot tudsz letölteni, hogy aztán élvezhesd a kreatívkodást” – mondja Temi.

Elmondása szerint úgy tudod a legjobban tartani magad a tervekhez, ha magát a tervezést beépíted a rutinodba. „A naplóoldalaimat vasárnap esténként szoktam elkészíteni a saját illusztrációimmal és terveimmel, az előttem álló hétre való felkészülésként. Készítek egy csésze teát, lazítok egy kicsit az íróasztalomnál, és csak élvezem a folyamatot.”

A boltban kapható tucattervezőktől eltérően az otthon készült tervezőeszközök lehetőséget adnak arra, hogy kreatív és megfizethető megoldásokat fedezzünk fel, értékkel ruházva fel a napi, heti és éves terveinket. Itt nem csupán a végeredményről van szó, hiszen maga a folyamat is élvezetes, a jövőben pedig vissza tudsz tekinteni mindarra, amit sikerült elérned.


Írta: Rowan Davies

Kapcsolódó termékek

 • Otthoni nyomtatók

  PIXMA TS7450a Series

  Stílusos multifunkciós készülék a technológiában jártasak számára, kreatív nyomtatási megoldások sorával, valamint ADF technológiával több különböző lap másolásának és beolvasásának egyszerűbbé tételéhez.
 • Tintasugaras nyomtatók

  Matte Photo Paper MP-101

  A Matte Photo Paper fotópapír kiváló minőségben, matt felülettel jeleníti meg a fényképeket, grafikus és szöveges anyagokat. Kreatív célokra, például üdvözlőlapokhoz, reklámokhoz és papírdíszekhez is használható.
 • Tintasugaras nyomtatók

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Vigyél több kreativitást és interaktivitást a nyomtatásba, próbáld ki a Canon MG-101 mágneses fotópapírját.
 • Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁSI TIPPEK

  Nyomtatási tippek iskolakezdéshez

  Készülj az idei tanévre kreatív módon a Canon nyomtatóival.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Tedd egyedivé eszközeidet

  Készíts egyedi matricákat telefonodra és más műszaki cikkekre a Canon hordozható nyomtatóival.

 • NYOMTATÁS

  A legjobb nyomtatók diákok számára

  Minden diáknak szüksége van egy nyomtatóra – ismerd meg az igényeidnek leginkább megfelelő, megfizethető lehetőségeket.

 • NYOMTATÁS

  A legjobb nyomtatók otthoni irodákba

  A Canon PIXMA és MAXIFY nyomtatókkal zökkenőmentessé teheted az otthoni munkavégzést.