VLOGOLÁS

Vlogolási ismeretek: Nyolc tipp az első lépésekhez

Vlogot indítani szórakoztató, kifizetődő, és egyszerűbb, mint valaha – különösen, ha követed szakértői tippjeinket a jobb minőségű, hatékonyabb vlogok létrehozásához.
Egy nő az állványhoz rögzített fényképezőgépet kinyújtott karral maga felé irányítva tartja, mögötte a háttérben elmosódva a folyóparton teraszosan épült házak láthatók színes tarkaságban.

Már megtaláltad a stílusod, egy gyönyörű helyszínt és egy érdekes sztorit. Úgy véled, minden hozzávalód megvan a tökéletes vloghoz, de nem tudod, hogy milyen felszerelést válassz és hogyan filmezz olyan minőségben, hogy elnyerd a szakértő közönség tetszését?

Ebben a vlogolásról szóló cikkben nyolc tippet osztunk meg, amelyek a kezdő és a tapasztalt vloggereknek is segítséget nyújtanak jobb minőségű vlogokat készíteni. Megtanulhatod, hogyan készíts olyan minőségi vlogokat, amelyek felébresztik nézőid érdeklődését a további tartalmaid iránt – témáink között szerepel a remegésmentes és éles felvételek készítése, a kreatív kompozíciók fontossága, illetve a kristálytiszta hangrögzítés. Mindegy, hogy milyen fényképezőgépet használsz a vlogoláshoz, legyen az egy Canon PowerShot G7 X Mark III, egy Canon EOS M50 Mark II, egy Canon EOS R10 vagy egy Canon EOS R6, az első vlog-bejegyzéseid elkészítésekor az alábbiakat érdemes figyelembe venned.

1. A készlet kiválasztásakor a fényképezőgép és az érzékelő mérete legyen összhangban

Egy összevágott képen a Canon EOS R6 látható egy nagy, mohával borított sziklán, illetve a Canon EOS R7 szintén egy szikla tetején.

A Canon teljes képmezős érzékelői 1,6-szer nagyobb méretűek az APS-C érzékelőknél. Ez azt jelenti, hogy egy APS-C fényképezőgép, például az EOS R7 (jobbra) szűkebb nézetet nyújt, mint egy teljes képmezős fényképezőgép, például az azonos objektívvel felszerelt EOS R6 (balra), mégpedig 1,6-szeres „levágási tényezővel” szűkebbet – így egy APS-C fényképezőgéppel használt teljes képmezős 24 mm-es objektív 38,4 mm-es képmezőt eredményez.

Egy nagyobb érzékelővel rendelkező fényképezőgéppel jobb minőségű felvételek készíthetők, de vlogoláskor fontos, hogy az érzékelő mérete igazodjon a fényképezőgép méretéhez. A legkompaktabb és leghordozhatóbb megoldás például egy beépített objektívvel rendelkező, PowerShot G sorozatú fényképezőgép, mint amilyen a szuperkompakt és hordozható Canon PowerShot G7 X Mark III vlogoló fényképezőgép. Azonban egy cserélhető objektíves MILC vagy DSLR fényképezőgép esetén több objektív közül válogathatsz.

A cserélhető objektíves fényképezőgépek kategóriáján belül egy további kérdést is el kell döntened: a teljes képmezős vagy az APS-C típusra essen a választásod. A teljes képmezős fényképezőgépek (például a Canon EOS RP és EOS R6) nagyméretű, széles dinamikatartományú és gyenge megvilágítás mellett is kiváló teljesítményű érzékelőkkel, valamint széles látómezővel rendelkeznek, de a fényképezőgép váza nagyobb és nehezebb. Az APS-C fényképezőgépek (köztük a tükör nélküli Canon EOS R10 és EOS R7) kisebb érzékelőt használnak, amely szűkebb látómezőt biztosít, de lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép kisebb és könnyebb maradjon.

2. A legjobb vlogger objektívek

Egy nyári ruhás nő áll a tengerparton hideg itallal a kezében, miközben egy fényképezőgéppel saját magát videózza.

A sokoldalú RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM objektív széles látómezőt biztosít, így ideális választás vloggereknek.

Sok vlogger a nagy látószögű objektíveket preferálja, mert a szűk helyeken történő filmezéskor, például hálószobában vagy a konyhában, a lehető legtöbbet tudják megmutatni a környezetből. Egy 24 mm-es objektív kiváló erre a célra, azonban egy ultra nagy látószögű objektív – amely 24 mm-nél kisebb effektív fókusztávolsággal rendelkezik – még annál is jobb választás.

Ha tehát egy APS-C fényképezőgépet használsz, például egy Canon EOS M50 Mark II modellt, hozzá pedig egy ultra nagy látószögű zoomobjektívet választasz, például egy Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM objektívet, akkor sokkal több mindent tudsz befoglalni a képbe.

A teljes képmezős EOS R rendszerű fényképezőgépekhez, például az EOS R6 vagy EOS RP géphez, kompakt, csendes, könnyen kezelhető objektívként társítható az RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, amely hasonlóan ultra széles látómezőt kínál. A DSLR-felhasználók választhatják a Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM objektívet, amely az EF-EOS R objektívadapter bármely típusával rendelkező EOS R rendszerű fényképezőgépeken is használható.

Mindegy, melyik objektív mellett döntesz, egyszerűen csak hajtsd ki a fényképezőgéped kijelzőjét, hogy elhelyezhesd magad a képen, így a saját magadról készített és az alacsony szögű felvételek rögzítése is gyerekjátékká válik. Számos fényképezőgép, például a Canon PowerShot G7 X Mark III is csatlakoztatható Bluetooth-on keresztül az okoseszközödön található Canon Camera Connect alkalmazáshoz, hogy távolról is készíthess felvételeket.

3. Fix vagy zoomobjektív?

Egy EOS R6 fényképezőgép, egy RF 16mm F2.8 STM objektív és egy mikrofon egy szabadban álló faasztalon elhelyezve.

Az EOS R rendszerű fényképezőgépekhez kiváló kezdő vlogger objektív a Canon RF 16mm F2.8 STM, amely ultraszéles látószögű, gyors, szuper kompakt és megfizethető.

A vloggerek előtt álló következő kérdés, hogy fix vagy zoomobjektívet válasszanak. A fix objektívek fix fókusztávolsággal rendelkeznek, így használatukkal a lehetőség egyetlen látómezőre korlátozódik, és általában nagyobb rekesznyílással rendelkeznek. Minél nagyobb a rekesznyílás (vagyis minél kisebb az f szám értéke), annál több fény jut az objektívbe, ami jobb képminőséget eredményez gyenge fényviszonyok mellett. A nagy rekesznyílás megkönnyíti a szűk mélységélesség megteremtését is, így ha éles fókuszban lévő témát és elmosódott hátteret szeretnél rögzíteni, a legjobb választás lehet a fix típus.

A fix objektívek gyakran optikailag élesebbek, mint a zoomobjektívek, és fizikailag kisebbek és könnyebbek. Ha a vlog-bejegyzéseidet általában egyetlen pozícióban veszed fel, és a képminőséget a legmagasabb szinten szeretnéd tartani, akkor a fix objektívek között érdemes keresned. A teljes képmezős EOS R rendszerű fényképezőgépekhez az RF 24mm F1.8 MACRO IS STM nagyszerű választás – kicsi és könnyű, elég széles a beltéri vlogoláshoz, és f/1,8-es rekesznyílása kiválóan alkalmas a háttér elmosására és a sötétebb környezetben való felvételkészítésre.

A zoomobjektívek általában nagyobb méretűek, hogy elférjenek bennük a mozgatáshoz szükséges extra alkatrészek, de sokoldalúságuk hasznos lehet, ha különböző távolságokról és különböző helyeken készíted a felvételeidet. Egy nagy fókusztávolság-tartományt kínáló zoomobjektív, mint például az RF 24-105mm F4-7.1 IS USM lehetővé teszi, hogy felváltva rögzíts nagy látószögű és telefotó módban anélkül, hogy objektívet kéne cserélned, így nem kell plusz objektíveket magaddal hordanod.

4. Döntsd el, milyen felbontást és a képfrekvenciát használsz

Sziklaperem közelében meditáló férfi, aki saját magáról készít videót egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel. A háttérben az óceán is látható.

Lehet bármennyire kreatív a tartalmad, ha a felvétel nem elég részletgazdag, akkor még dolgoznod kell rajta. Full HD vagy 4K felvétel készítésére alkalmas fényképezőgépet válassz. A Full HD egy jó kiindulási alap, de a 4K felbontással sokkal több részletet tudsz megörökíteni, így minőségromlás nélkül tudod kivágni és stabilizálni a felvételeid. A 4K-s felvételek készítése természetesen még nem jelenti azt, hogy 4K-ban is kell közzé tenned azokat, de ne feledd, a 4K-s felvételek szerkesztése és feltöltése több időt vesz igénybe.

A legfontosabb dolog, amit meg kell határoznod, hogy a témádhoz milyen képfrekvencia illik a legjobban. Az egyenletes mozgás érdekében a 60 képkocka/másodperc (kép/mp) a legjobb, ha akciódús vlogokat forgatsz, ráadásul ez lehetőséget ad lassított felvételek készítésére is. A 30, illetve 25 kép/mp minden máshoz elegendő. A még részletgazdagabb lassított felvételek készítéséhez az EOS R7 és a PowerShot G7 X Mark III akár 120 kép/mp-es képfrekvenciát kínál Full HD felbontás mellett.

5. A felvétel ne remegjen, és legyen fókuszban

Egy Canon EOS M50 Mark II készülék, amely a tetején mikrofonnal, kihajtott képernyővel, előre néző helyzetben egy fehér asztalon lévő kis állványon helyezkedik el.

A Canon EOS M50 Mark II fényképezőgépet a vloggerek igényeinek szem előtt tartásával tervezték. Az arc- és tárgykövető autofókusznak és a 143 autofókuszpontnak köszönhetően mindig kifogástalanul éles képet ad, ráadásul akár függőleges videók rögzítésére is alkalmas, amelyeket már tehetsz is fel a TikTok-ra vagy az Instagram Reeledre.

A kompakt méretű és könnyű, vlogoláshoz szánt Canon fényképezőgépek, mint amilyen a Canon PowerShot G7 X Mark III, a Canon EOS M50 Mark II és a Canon EOS R10, ideálisak a mozgás közbeni felvételkészítésre. Egy magával ragadó vlognak egy utazásra kell invitálnia közönségét – mindegy, hogy a város macskaköves utcáit mutatod be, vagy reakcióvideót készítesz a legújabb csomagod kibontásáról – a lényeg a mozgás. A remegő és zavaró videók helyett ügyelje rá, hogy felvételeid stabilak legyenek, így a nézők az izgalmas helyszínekre és a sztorira koncentrálhatnak.

A stabil felvételek készítéséhez a fényképezőgépet alulról támaszd alá a tenyereddel és oldalt fogd meg. Ha további támasztékra van szükséged, a fényképezőgépre erősíthető markolatok hasznos kiegészítők ehhez.

A technológia sokat segíthet: az éles és stabil videók érdekében használj képstabilizálást is kínáló objektívet vagy valamilyen képstabilizálási funkcióval rendelkező fényképezőgépet. A PowerShot G7 X Mark III fényképezőgép 5 tengelyes dinamikus képstabilizálási funkciója ellensúlyozza a fényképezőgép bemozdulását, még futás, pásztázás vagy maximális zoom mellett történő felvételkészítéskor is. Egyes EOS R rendszerű fényképezőgépek érzékelőeltolásos beépített képstabilizátorral (IBIS) rendelkeznek, amely a felszerelt objektívtől függetlenül stabilizálja a képet. Ha azonban optikai képstabilizátorral ellátott objektívet használsz egy IBIS-szel rendelkező fényképezőgépen, a két képstabilizáló rendszer együttműködése a rezgések szélesebb skáláját ki tudja küszöbölni, mint amit a rendszer egymagában korrigálni tudna.

Vloggerként az emberek az arcodat fogják nézni, ezért kulcsfontosságú, hogy az fókuszban legyen. A Canon arcfelismerő és szemérzékelő technológiája automatikusan követi és fókuszban tartja az arcod.

6. Határozott svenkelés

Egy nő a kertben filmezi magát egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, amely egy Canon állványfoglalathoz illeszkedik.

A Canon HG-100TBR állványfoglalat tökéletes kiegészítő a felvételeiket útközben rögzítő vloggerek számára. A mini állványként és fogantyúként is funkcionáló, levehető felvételvezérlő távirányítóval és állítható fejjel ellátott fogantyú segíti a stabilitást, és még egy külső mikrofon rögzítésére is helyet biztosít.

Felvételkészítés közben a fényképezőgép vízszintes mozgatása, azaz a „svenkelés” révén közönséged a te látószögedből láthatja a témát – együtt gyönyörködhettek egy lenyűgöző öbölben vagy egy szemkápráztató épületekkel teli város látképében. A túlzott svenk figyelemelterelő lehet, azonban megfelelően alkalmazva érdekessé teheti és vezetheti a videót.

Körültekintően használd a svenkelést, lassan mozgasd a fényképezőgépet és tartsd vízszintesen. Néhány fényképezőgép, mint például a PowerShot G7 X Mark III szintjelzővel rendelkezik, amelynek segítségével ezt könnyedén megvalósíthatod. A legújabb EOS R rendszerű fényképezőgépekben, például az EOS R7 gépekben megtalálható IBIS szintén megkönnyíti az automatikus szintezést. Ha nincs állványod, helyezd a fényképezőgépet valamilyen stabil felületre, például egy pad vagy egy asztal szélére, és egyenletesen, határozottan mozgasd oldalirányban.

7. A jobb hangminőség érdekében használj külső mikrofont

Egy Canon EOS R10 fényképezőgép, rajta egy DM-E1D mikrofonnal, egy asztalon álló állványra helyezve egy parkban, ragyogó napsütésben.

A Canon DM-E1D sztereó mikrofon teljesen digitális, vezeték nélküli megoldás, amely közvetlenül a fényképezőgépről nyeri a tápellátást, és háromféle iránybeállítást kínál (puskamikrofon, 90° vagy 120°). Hatékony módja a hangminőség javításának, és kompatibilis az összes olyan fényképezőgéppel, amely többfunkciós papuccsal rendelkezik – beleértve az EOS R3, EOS R7 és EOS R10 gépeket is.

A legtöbb fényképezőgép, amellyel videófelvételeket is készíthetsz, elfogadható hangminőséget nyújt, különösen a legújabb modellek, mint például az EOS R7 és az EOS R10, azonban ha a vlogodhoz a kiváló hangminőség fontos tényező, érdemes egy külső mikrofont csatlakoztatnod a fényképezőgépedhez. Egy külső mikrofon igen hasznos tud lenni, ha kültérben készítesz felvételeket, mert a fényképezőgép beépített mikrofonja valószínűleg a zavaró háttérzajokat, például a szélzúgást is rögzíteni fogja, míg a külső mikrofon megfelelő pozicionálásával ezt a problémát kiküszöbölheted. Egyes fényképezőgépek beépített szélzajszűrő funkcióval rendelkeznek, amely csökkenti a belső mikrofon által rögzített szélzajt, de ez a megoldás lejjebb veszi a mély hangokat is, így gyakran kevésbé természetes hangzást nyújt, mint egy jól elhelyezett külső mikrofon.

Ha külső mikrofont szeretnél használni, külsőmikrofon-aljzattal rendelkező fényképezőgépet válassz, mint amilyen például a Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III vagy EOS R7.

8. Használd a Wi-Fi funkciót a megosztáshoz

A képen kezek láthatók, amelyek éppen beállítják az LCD-képernyőt egy állványon lévő Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgépen, hogy az előre nézzen, és az illető láthassa magát filmezés közben.

A kihajtható képernyővel rendelkező fényképezőgépek tökéletes megoldást jelentenek a vlogoláshoz. Csak fordítsd meg a képernyőt, hogy feléd nézzen, miközben magadat veszed, és könnyedén gondoskodhatsz róla, hogy a kompozíció a megfelelő maradjon.

Manapság a piacon elérhető legtöbb fényképezőgép, köztük a Canon EOS M50 Mark II és a Canon EOS R7 is rendelkezik beépített Wi-Fi és Bluetooth funkcióval, így vezeték nélkül oszthatsz meg tartalmakat és készíthetsz biztonsági másolatot, bárhol legyél is a világban. A kompatibilis Wi-Fi-képes Canon fényképezőgépekkel az internethez csatlakozva az image.canon szolgáltatás lehetővé teszi a képek és videók felhőbe történő zökkenőmentes átvitelét, ahol azok biztonságosan tárolhatók, és automatikusan továbbíthatók más eszközeidre vagy internetes szolgáltatásaidra.

A Canon PowerShot G7 X Mark III Bluetooth és Wi-Fi funkciója révén folyamatosan kapcsolatban lehetsz okoseszközöddel – ráadásul ha a Wi-Fi-kapcsolaton keresztül okoseszközödhöz vagy egy interneteléréssel rendelkező hálózathoz csatlakozol, élőben közvetíthetsz a YouTube1-csatornádra.

Írta: Natalie Denton és Sam Kieldsen

 1. A termék élő adatfolyam-szolgáltatása csak a YouTube webhelyen támogatja az élő adatátvitelt. Az élő adatfolyam-szolgáltatás használatához először szükség van az image.canon szolgáltatásban történő regisztrációra.

  Az élő adatfolyamra vonatkozó korlátozások a YouTube „Élő adatfolyamra vonatkozó korlátozások” előírásai szerint a felhasználóknak legalább 1000 csatorna-feliratkozóval kell rendelkezniük a mobileszközről történő adatfolyam-közvetítéshez. Ez a korlátozás vonatkozik a Canon PowerShot G7 X Mark III készülékkel elérhető YouTube élő adatfolyam-szolgáltatásra is.

  A korlátozásokkal kapcsolatos legfrissebb információkat a Google support weboldalon találod.

  A YouTube-on tárolt élő adatfolyam értesítés nélkül megváltozhat, leállhat vagy megszakadhat.

  Felhívjuk a figyelmed arra, hogy a Canon nem vállal felelősséget a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokért, beleértve a YouTube-on történő élő adatfolyam-közvetítést.

Kapcsolódó termékek

 • Kompakt digitális

  PowerShot V10

  A Canon sokoldalú, zsebméretű 4K vloggerkamerával kiemelkedhetsz a tömegből az online térben, és diszkréten készíthetsz felvételeket.
 • Kompakt digitális

  PowerShot G7 X Mark III

  Online követőidet le fogják nyűgözni e csatlakoztatható fényképezőgép által készített nagyszerű videófelvételek és fotók.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R50

  Az EOS R tükör nélküli fényképezőgéppel a legjobb, leglenyűgözőbb tartalmakat készítheted, az éles állóképektől kezdve a 4K filmekig és az élő közvetítésekig. Mindezt egyetlen eszközzel.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R10

  Tedd meg a következő lépést a fényképezés és a videózás terén az APS-C méretű érzékelő köré épített tükör nélküli, EOS R-rendszerű fényképezőgéppel.
 • Nagylátószögű prímobjektív

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakt, könnyű, 24mm-es prím objektív, amely ideális tájképek, vlogok és belső terek fotózásához, valamint nagyszerű makrófelvételek készítéséhez is.
 • Ultranagy látószögű zoomobjektív

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakt és könnyű 15–30 mm-es RF zoomobjektív, amely tökéletes utazáshoz, beleértve a városképek, tájképek, építészeti fotók készítését és az útközben történő vlogolást.
 • Nagy látószögű objektív

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakt és kedvező árú, ultraszéles, 16 mm-es teljes képmezős objektív az EOS R sorozathoz, amelyet vloggerek és kreatív tartalomkészítők számára terveztek.
 • Állvány

  Tripod Grip HG-100TBR

  Ezzel a levehető távvezérlővel rendelkező, egyedülálló állványmarkolattal fokozott stabilitással és kreatív rugalmassággal készíthetsz egyszerre még több felvételt.
 • Tartozékok

  DM-E1D sztereó puskamikrofon

  Tiszta digitális hangzásért válaszd a megbízható multifunkciós DM-E1D sztereó puskamikrofon-papucsot, aminek a beállításaihoz a kompatibilis fényképezőgépek LCD-kijelzőjén pillanatok alatt hozzáférhetsz.
 • Kapcsolódó cikkek

 • Fatou N'Diaye, a közösségi médiában tevékenykedő influenszer bolyhos barna kabátban guggolva mosolyog egy állványra helyezett Canon EOS R50 fényképezőgép előtt.

  VLOGOLÁS

  Tartalomgyártás az EOS R50 fényképezőgéppel

  Tedd színvonalasabbá közösségioldal-bejegyzéseidet a Canon EOS R50 segítségével.

 • Állványra helyezett Canon EOS R50 egy asztal tetején, amint éppen egy barkácskellékekkel körülvett, rózsaszín overált viselő nőről készít videót.

  VIDEÓ

  Tökéletesítsd a közösségi oldalra feltöltött videóidat

  Négy tartalomkészítő osztja meg veled, hogyan emelkedhetsz ki a tömegből az online térben.

 • PowerShot V10

  VLOGOLÁS

  A legjobb Canon gépek vlogoláshoz

  Ezek a remek Canon vlogger kamerák sokféle vezérlőelemmel és lenyűgöző videominőséggel segítenek életre kelteni videoblogodat.

 • Madeleine Olivia, vegán étel- és életmódvlogger magát és kutyáját filmezi egy Canon PowerShot V10 készülékkel.

  VLOGOLÁS

  Vlogolás menet közben

  A Canon PowerShot V10 készüléket négy fő influenszer teszi próbára.