Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

VLOGOLÁS

Osszd meg a szenvedélyed és személyiséged, fogj hozzá a vlogoláshoz még ma

Megtaláltad a stílusod, egy gyönyörű helyszínt és egy érdekes sztorit, amiről vlogolnál? Minden összetevőd megvan a tökéletes vloghoz, de nem tudod, hogy milyen felszerelést válassz és hogyan filmezz olyan minőségben, hogy kielégítsd a szakértő közönséget?

Ebben a vlogolásról szóló cikkben hét, kezdőknek és a videóik minőségét javítani szándékozó vloggereknek szánt tippet osztunk meg. Megtanulhatod, hogyan készíts olyan minőségi felvételeket, amelyek felébresztik nézőid étvágyát – remegésmentes és éles felvételek készítése, a kreatív kompozíciók fontossága, illetve kristálytiszta hangrögzítés. Nem számít, hogy egy Canon PowerShot G7 X Mark II-t, a legújabb Canon PowerShot G7 X Mark III-t, egy Canon EOS M50-est vagy egy Canon EOS 250D-t használsz, az első vlogjaid elkészítésekor a következőkre érdemes figyelned.

1. A készlet kiválasztásakor a fényképezőgép és az érzékelő mérete legyen összhangban

Egy nagyobb érzékelővel rendelkező fényképezőgéppel jobb minőségű felvételek készíthetők, de vlogoláskor fontos, hogy az érzékelő mérete igazodjon a fényképezőgép méretéhez. A legkompaktabb és leghordozhatóbb megoldás például egy beépített objektívvel rendelkező, PowerShot G sorozatú fényképezőgép, mint amilyen a Canon PowerShot G7 X Mark III. Azonban egy cserélhető objektíves MILC vagy DSLR fényképezőgép esetén több objektív közül válogathatsz.

Ha van egy kisebb és egy nagyobb fényképezőgéped, akkor többféle felvételt készíthetsz, illetve többféle szögből filmezhetsz, ezzel is színesítve a vlogod.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Nagy látószögű objektív használata

Sok vlogger nagy látószögű objektívet használ, mert a szűk helyeken történő filmezéskor, például hálószobában vagy a konyhában, a lehető legtöbbet tudják megmutatni a környezetből. Egy 24 mm-es objektív kiváló erre a célra, azonban a legjobb választás egy különösen nagy látószögű objektív. Szóval, ha egy APS-C érzékelővel rendelkező DSLR fényképezőgépet használsz, például egy Canon EOS 250D-t, hozzá pedig egy különösen nagy látószögű zoomobjektívet választasz, például egy Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM objektívet, akkor sokkal több mindent tudsz befoglalni a képbe, míg egy Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM objektív hasonló tulajdonságokat kínál a Canon EOS M50 MILC fényképezőgéppel.

Mindegy melyik objektív mellett döntesz, egyszerűen csak hajtsd ki a fényképezőgéped kijelzőjét, hogy elhelyezhesd magad a képen, így a szelfik és alacsony szögű felvételek készítése gyerekjátékká válik. Számos fényképezőgép, például a Canon PowerShot G7 X Mark III is csatlakoztatható Bluetooth-on keresztül az okoseszközödön található Canon Camera Connect alkalmazáshoz, hogy távolról is készíthess felvételeket.

3. Határozd meg a felbontást és a képkockasebességet

A videók iránti igény egyre növekszik, és vele a minőségi elvárások is. Lehet bármennyire kreatív a tartalmad, ha a felvétel nem elég részletgazdag. Full HD vagy 4K felvétel készítésére alkalmas fényképezőgépet válassz. A Full HD egy jó kiindulási alap, de a 4K felbontással sokkal több részletet tudsz megörökíteni, így minőségromlás nélkül tudod kivágni és stabilizálni a felvételeid. A 4K-s felvételek készítése még nem jelenti azt, hogy 4K-ban is kell közzé tenned azokat, de ne feledd, a 4K-s felvételek szerkesztése és feltöltése több időt vesz igénybe.

A 4K-s felvételkészítés többé már nem csak a professzionális fényképezőgépek kiváltsága. Elkezdtek megjelenni olyan kis méretű, de funkciógazdag fényképezőgépek, mint például a Canon EOS M50. Azonban a legfontosabb dolog, amit meg kell határoznod, hogy a témádhoz milyen képkockasebesség illik a legjobban. A 60 képkocka/másodperc (fps) a legjobb, ha mozgásokkal teli vagy sportvlogokat forgatsz, mert így lehetőséged van lassított felvételek készítésére is. A 30, illetve 25 fps minden máshoz elegendő. A még részletgazdagabb lassított felvételek készítéséhez a Canon PowerShot G7 X Mark III 120 fps-t kínál Full HD felbontás mellett.

Kapcsolódó cikkek
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

VLOGOLÁS

Laura Bingham: Az Essequibo folyó meghódítása

Laura Bingham, kalandor volt az első, aki leereszkedett az Essequibo folyón, és minderről egy PowerShot G7 X Mark II-es segítségével vlogot is készített.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

VLOGOLÁS

A legjobb Canon fényképezőgépek vlogoláshoz

Vlogolni szeretnél? Ismerd meg a legjobb vlogger kamerákat, amelyeken minden funkciót megtalálsz, hogy lenyűgöző minőségű videókat készíthess.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4: A felvétel ne remegjen és legyen fókuszban

A kompakt méretű és könnyű fényképezőgépek, mint például a Canon PowerShot G7 X Mark III, a Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 vagy a Canon EOS 250D ideális mozgás közbeni felvételkészítésre. Egy magával ragadó vlognak egy utazásra kell invitálnia közönségét – mindegy, hogy a város macskaköves utcáit mutatod be, vagy reakcióvideót készítesz a legújabb csomagod kibontásáról – a lényeg a mozgás. A remegő és zavaró videók helyett ügyelje rá, hogy felvételeid stabilak legyenek, így a nézők az izgalmas helyszínekre és a sztorira koncentrálhatnak.

A stabil felvételek készítéséhez a fényképezőgépet alulról támaszd alá a tenyereddel és oldalt fogd meg. Ha további támasztékra van szükséged, a fényképezőgépre erősíthető markolatok hasznos kiegészítők ehhez. A felszerelés sokat tud segíteni: a tűéles és remegésmentes felvételek készítéséhez képstabilizálás funkcióval rendelkező fényképezőgépet, például egy Canon PowerShot G7 X Mark II-t használj, amellyel tiszta és kényelmesen nézhető videókat készíthet. A fényképezőgép 5 tengelyes Dinamikus IS funkciója ellensúlyozza a fényképezőgép bemozdulását, még futás, pásztázás vagy maximális zoom mellett történő felvételkészítéskor is.

Vloggerként az emberek az arcodat fogják nézni, ezért kulcsfontosságú, hogy az fókuszban legyen. A Canon arcfelismerő technológiája automatikusan követi és fókuszban tartja az arcod.

A man holds a Canon camera.

5: Svenkelés

Felvételkészítés közben a fényképezőgép vízszintes mozgatása, azaz a svenkelés révén közönséged a te látószögedből láthatja a témát – együtt gyönyörködhettek egy lenyűgöző öbölben vagy egy szemkápráztató épületekkel teli városi látképben. A túlzott svenk figyelemelterelő lehet, azonban megfelelően alkalmazva érdekessé teheti és vezetheti a videót.

Körültekintően használd a svenkelést, lassan mozgasd a fényképezőgépet és tartsd vízszintesen. Ha nincs állványod, helyezd a fényképezőgépet valamilyen stabil felületre, például egy pad vagy egy asztal szélére, és egyenletesen, lassan mozgasd oldalirányba. Néhány fényképezőgép, mint például a Canon PowerShot G7 X Mark II szintjelzővel is rendelkezik, amely segítségével könnyedén vízszintesbe állíthatod a gépet.

6: A jobb hangminőség érdekében használj külső mikrofont

A legtöbb fényképezőgép, amellyel videófelvételeket is készíthetsz, elfogadható hangminőséget biztosít, azonban ha a vlogodhoz a kiváló hangminőség fontos tényező, érdemes egy külső mikrofont csatlakoztatnod a fényképezőgépedhez. Egy külső mikrofon igen hasznos tud lenni, ha kültéren készítesz felvételeket, mert a fényképezőgép beépített mikrofonja valószínűleg a zavaró háttérzajokat, például a szélzúgást is rögzíteni fogja, míg a külső mikrofon megfelelő pozícionálásával ezt a problémát kiküszöbölheted. Ha külső mikrofont szeretnél használni, külsőmikrofon-aljzattal rendelkező fényképezőgépet válassz, mint amilyen például a Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Használd a Wi-Fi funkciót a megosztáshoz

Manapság a piacon elérhető legtöbb fényképezőgép, köztük a Canon EOS M50 is rendelkezik beépített Wi-Fi és Bluetooth funkcióval, így vezeték nélkül oszthatsz meg tartalmakat és készíthetsz biztonsági másolatot, bárhol legyél is a világban. Az olyan fényképezőgépek, mint például a Canon PowerShot G7 X Mark II, még egy Wi-Fi gombbal is rendelkeznek, amely segítségével a mentés és megosztás soha nem volt ennyire egyszerű.

A Canon PowerShot G7 X Mark III Bluetooth és Wi-Fi funkciója révén folyamatosan kapcsolatban lehetsz okoseszközöddel – ezen felül ha a Wi-Fi kapcsolaton keresztül okoseszközödhöz vagy egy interneteléréssel rendelkező hálózathoz csatlakozol, élőben streamelhtesz a Youtube csatornádra.

Írta: Natalie Denton

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Vissza az összes tipphez és technikához