VLOGOLÁS

Vlogolási ismeretek: nyerő vlogolási tippek

Egy vlog elindítása szórakoztató és élvezetes élmény – csak kövesd a vlogolással kapcsolatos tippjeinket, és megtanulhatod, miképp készíts gyönyörű felvételeket, hogy lenyűgözhesd a követőidet.
A tengerparton egy állványmarkolattal felszerelt fényképezőgépet maga elé tartó személy.

Megtaláltad a stílusod, egy gyönyörű helyszínt és egy érdekes sztorit, amiről vlogolnál? Minden összetevőd megvan a tökéletes vloghoz, de nem tudod, hogy milyen felszerelést válassz és hogyan filmezz olyan minőségben, hogy kielégítsd a szakértő közönséget?

Ebben a vlogolásról szóló cikkben hét, kezdőknek és a videóik minőségét javítani szándékozó vloggereknek szánt tippet osztunk meg. Megtanulhatod, hogyan készíts olyan minőségi felvételeket, amelyek felébresztik nézőid étvágyát – remegésmentes és éles felvételek készítése, a kreatív kompozíciók fontossága, illetve kristálytiszta hangrögzítés. Mindegy, hogy milyen fényképezőgépet használsz a vlogoláshoz, legyen az egy Canon PowerShot G7 X Mark III, egy Canon EOS M50 Mark II vagy egy Canon EOS M6 Mark II, az első vlog-bejegyzéseid elkészítésekor az alábbiakat érdemes figyelembe venned.

1. A készlet kiválasztásakor a fényképezőgép és az érzékelő mérete legyen összhangban

Egy kabátot viselő férfi egy PowerShot G7 X Mark III fényképezőgépet tesz a zsebébe.

Mindegy, milyen fényképezőgépet használsz, az ebben a cikkben szereplő hét tipp segítségével betörhetsz a vlogolás világába.

Egy nagyobb érzékelővel rendelkező fényképezőgéppel jobb minőségű felvételek készíthetők, de vlogoláskor fontos, hogy az érzékelő mérete igazodjon a fényképezőgép méretéhez. A legkompaktabb és leghordozhatóbb megoldás például egy beépített objektívvel rendelkező, PowerShot G sorozatú fényképezőgép, mint amilyen a szuperkompakt és hordozhatóCanon PowerShot G7 X Mark III vlogoló fényképezőgép. Azonban egy cserélhető objektíves MILC vagy DSLR fényképezőgép esetén több objektív közül válogathatsz.

Ha van egy kisebb és egy nagyobb fényképezőgéped, akkor többféle felvételt készíthetsz, illetve többféle szögből filmezhetsz, ezzel is színesítve a vlogod.

2. Nagy látószögű objektív használata

Sok vlogger nagy látószögű objektívet használ, mert a szűk helyeken történő filmezéskor, például hálószobában vagy a konyhában, a lehető legtöbbet tudják megmutatni a környezetből. Egy 24 mm-es objektív kiváló erre a célra, azonban a legjobb választás egy különösen nagy látószögű objektív. Ha tehát egy APS-C érzékelővel rendelkező fényképezőgépet használsz, például egyCanon EOS M6 Mark II vagy egy Canon EOS M50 Mark II modellt, hozzá pedig egy különösen nagy látószögű zoomobjektívet választasz, például egyCanon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM objektívet, akkor sokkal több mindent tudsz befoglalni a képbe. DSLR-tulajdonosok vagy azok számára, akik egy Canon EF-EOS M adaptert használnak a tükör nélküli készülékükhöz, a Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM objektív hasonló lehetőségeket kínál.

Mindegy melyik objektív mellett döntesz, egyszerűen csak hajtsd ki a fényképezőgéped kijelzőjét, hogy elhelyezhesd magad a képen, így a szelfik és alacsony szögű felvételek készítése gyerekjátékká válik. Számos fényképezőgép, például a Canon PowerShot G7 X Mark III is csatlakoztatható Bluetooth-on keresztül az okoseszközödön található Canon Camera Connect alkalmazáshoz, hogy távolról is készíthess felvételeket.

3. Határozd meg a felbontást és a képkockasebességet

Egy mikrofonnal felszerelt Canon EOS M50 Mark II fényképezőgép beállítási képernyője.

A 4K-s felvételkészítés többé már nem csak a professzionális fényképezőgépek kiváltsága. Elkezdtek megjelenni olyan kis méretű, de funkciógazdag fényképezőgépek, mint például a Canon EOS M50 Mark II.

A videók iránti igény egyre növekszik, és vele a minőségi elvárások is. Lehet bármennyire kreatív a tartalmad, ha a felvétel nem elég részletgazdag. Full HD vagy 4K felvétel készítésére alkalmas fényképezőgépet válassz. A Full HD egy jó kiindulási alap, de a 4K felbontással sokkal több részletet tudsz megörökíteni, így minőségromlás nélkül tudod kivágni és stabilizálni a felvételeid. A 4K-s felvételek készítése még nem jelenti azt, hogy 4K-ban is kell közzé tenned azokat, de ne feledd, a 4K-s felvételek szerkesztése és feltöltése több időt vesz igénybe.

A legfontosabb dolog, amit meg kell határoznod, hogy a témádhoz milyen képkockasebesség illik a legjobban. A 60 képkocka/másodperc (fps) a legjobb, ha mozgásokkal teli vagy sportvlogokat forgatsz, mert így lehetőséged van lassított felvételek készítésére is. A 30, illetve 25 fps minden máshoz elegendő. A még részletgazdagabb lassított felvételek készítéséhez a Canon EOS M6 Mark II és a Canon PowerShot G7 X Mark III 120 fps-t kínál Full HD felbontás mellett.

4. A felvétel ne remegjen, és legyen fókuszban

Egy erdei ösvényen sétáló férfi, aki közben saját magát filmezi a PowerShot G7 X Mark III géppel.

Hogy vlogjaid zökkenőmentesek legyenek, használj olyan állványmarkolatot, mint amilyen a Canon HG-100TBR.

Egy kihajtott kijelzőjű PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel felszerelt állványmarkolatot tartó nő.

Ha azt szeretnéd, hogy vlogolás közben egységes legyen a képkivágás, a fényképezőgépet egy állványra is helyezheted. Ha a vlogoláshoz használt fényképezőgéped kihajtható kijelzővel rendelkezik, akárcsak a PowerShot G7 X Mark III, akkor közben láthatod, mi az, amit rögzítesz.

A kompakt méretű és könnyű, vlogoláshoz szánt Canon fényképezőgépek, mint amilyen a Canon PowerShot G7 X Mark III, a Canon EOS M50 Mark II és a Canon EOS M6 Mark II, ideálisak a mozgás közbeni felvételkészítésre. Egy magával ragadó vlognak egy utazásra kell invitálnia közönségét – mindegy, hogy a város macskaköves utcáit mutatod be, vagy reakcióvideót készítesz a legújabb csomagod kibontásáról – a lényeg a mozgás. A remegő és zavaró videók helyett ügyelje rá, hogy felvételeid stabilak legyenek, így a nézők az izgalmas helyszínekre és a sztorira koncentrálhatnak.

A stabil felvételek készítéséhez a fényképezőgépet alulról támaszd alá a tenyereddel és oldalt fogd meg. Ha további támasztékra van szükséged, a fényképezőgépre erősíthető markolatok hasznos kiegészítők ehhez. Egy jó felszerelés is sokat tud segíteni: a tűéles és remegésmentes felvételek készítéséhez képstabilizálás funkcióval rendelkező fényképezőgépet, például egy Canon PowerShot G7 X Mark III modellt vagy optikai képstabilizátorral rendelkező objektívet használj, hogy tisztább és kényelmesebben nézhető videók szülessenek. A fényképezőgép 5 tengelyes dinamikus képstabilizálási funkciója ellensúlyozza a fényképezőgép bemozdulását, még futás, pásztázás vagy maximális zoom mellett történő felvételkészítéskor is.

Vloggerként az emberek az arcodat fogják nézni, ezért kulcsfontosságú, hogy az fókuszban legyen. A Canon arcfelismerő és szemérzékelő technológiája automatikusan követi és fókuszban tartja az arcod.

5. Határozott svenkelés

Egy Canon EOS M6 Mark II gépet a szeméhez tartó férfi.

Néhány fényképezőgép, mint például a Canon PowerShot G7 X Mark III és a Canon EOS M6 Mark II szintjelzővel is rendelkezik, amely segítségével könnyedén vízszintesbe állíthatod a gépet.

Felvételkészítés közben a fényképezőgép vízszintes mozgatása, azaz a svenkelés révén közönséged a te látószögedből láthatja a témát – együtt gyönyörködhettek egy lenyűgöző öbölben vagy egy szemkápráztató épületekkel teli város látképében. A túlzott svenk figyelemelterelő lehet, azonban megfelelően alkalmazva érdekessé teheti és vezetheti a videót.

Körültekintően használd a svenkelést, lassan mozgasd a fényképezőgépet és tartsd vízszintesen. Ha nincs állványod, helyezd a fényképezőgépet valamilyen stabil felületre, például egy pad vagy egy asztal szélére, tartsd egy helyben, majd egyenletesen, határozottan mozgasd oldalirányba.

6. A jobb hangminőség érdekében használj külső mikrofont

Az egyik kezében egy objektívet, a másik kezében egy mikrofonnal ellátott Canon EOS M50 Mark II fényképezőgépet tartó személy.

Javítsd videóid minőségét egy dedikált külső mikrofonnal, például a Canon DM-E100 típussal.

A legtöbb fényképezőgép, amellyel videófelvételeket is készíthetsz, elfogadható hangminőséget biztosít, azonban ha a vlogodhoz a kiváló hangminőség fontos tényező, érdemes egy külső mikrofont csatlakoztatnod a fényképezőgépedhez. Egy külső mikrofon igen hasznos tud lenni, ha kültérben készítesz felvételeket, mert a fényképezőgép beépített mikrofonja valószínűleg a zavaró háttérzajokat, például a szélzúgást is rögzíteni fogja, míg a külső mikrofon megfelelő pozicionálásával ezt a problémát kiküszöbölheted. Ha külső mikrofont szeretnél használni, külsőmikrofon-aljzattal rendelkező fényképezőgépet válassz, mint amilyen például a Canon EOS M50 Mark II vagy a Canon PowerShot G7 X Mark III.

7. Használd a Wi-Fi funkciót a megosztáshoz

Manapság a piacon elérhető legtöbb fényképezőgép, köztük a Canon EOS M50 Mark II és a Canon EOS M6 Mark II is rendelkezik beépített Wi-Fi és Bluetooth funkcióval, így vezeték nélkül oszthatsz meg tartalmakat és készíthetsz biztonsági másolatot, bárhol legyél is a világban. Az olyan fényképezőgépek, mint például a Canon PowerShot G7 X Mark II (amelyet már felváltott a Canon PowerShot G7 X Mark III), még egy Wi-Fi gombbal is rendelkeznek, amely segítségével a mentés és megosztás soha nem volt ennyire egyszerű.

A Canon PowerShot G7 X Mark III Bluetooth és Wi-Fi funkciója révén folyamatosan kapcsolatban lehetsz okoseszközöddel – ráadásul ha a Wi-Fi kapcsolaton keresztül okoseszközödhöz vagy egy interneteléréssel rendelkező hálózathoz csatlakozol, élőben közvetíthetsz a Youtube1 csatornádra.Írta: Natalie Denton

  1. A termék élő adatfolyam-szolgáltatása csak a YouTube webhelyen támogatja az élő adatátvitelt. Az élő adatfolyam-szolgáltatás használatához először szükség van az image.canon szolgáltatásban történő regisztrációra.

    Az élő adatfolyamra vonatkozó korlátozások a YouTube „Élő adatfolyamra vonatkozó korlátozások” előírásai szerint a felhasználóknak legalább 1000 csatorna-feliratkozóval kell rendelkezniük a mobileszközről történő adatfolyam-közvetítéshez. Ez a korlátozás vonatkozik a Canon PowerShot G7 X Mark III készülékkel elérhető YouTube élő adatfolyam szolgáltatásra is.

    A korlátozásokkal kapcsolatos legfrissebb információkat a Google support weboldalon találod.

    A YouTube-on tárolt élő adatfolyam értesítés nélkül megváltozhat, leállítható vagy megszakítható.

    Felhívjuk a figyelmed arra, hogy a Canon nem vállal felelősséget a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokért, beleértve a YouTube-on történő élő adatfolyam-közvetítést.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek