Wildlife eagle sea

Természetfotózáshoz való objektívek

Közelebb kerülhetsz a természethez

A vadvilági fotózás lényege a téma természetes környezetben való megörökítése. Ismerni kell a téma szokásait, valamit számos egyéb tényezőt is, például a nappali előfordulási helyeket, a nap állását a témához képest és azt a távolságot, melyre zavarás nélkül lehet megközelíteni az állatot. Néhány ilyen tényező hatással lehet a felvétel során használt objektív típusára.


A téma megismerése

Fontos kipróbálni és megtervezni, mit fogsz fényképezni. Például ha olyan szerencséd van, hogy egy vadasparkban vagy, ahol az állatok körbe vannak kerítve, valószínűleg tudni fogod, hol találod őket napközben, így átgondolhatod, hol szeretnél lenni a fény és távolság szempontjából. Emellett érdemes megfontolni azt is, milyen mozzanatot szeretnél rögzíteni. Ehhez vedd tekintetbe a viselkedési jellemzőket, mint például hogy mikor a legkevésbé vagy leginkább aktív az állat. Ha olyan helyzetben szeretnél dolgozni, ahol nem tervezheted meg előre, mit fogsz fényképezni (pl. szafarin vagy), akkor nem mindig nyílik lehetőséged arra, hogy megtervezd a felvételeid. Így az lesz a kérdés, milyen messzire leszel a témától, és milyen fajta állatokat fogsz látni. Ezek a szempontok mind befolyásolják az objektív kiválasztását.

Ponies sunrise relaxed

A távolság megtartása

Elképzelhető, hogy nem tudsz mindig közel kerülni a témáidhoz, mert az veszélyes, vagy mert észreveszik, ha túl közel mész. Ezért használnak általában legalább 300 mm-es fókusztávolságú teleobjektívet a vadvilági fotózáshoz. Ez kellő nagyítást kínál, így távolságot tarthatsz a témától, mely továbbra is a keretben marad. Ugyanakkor az olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a fényképezni kívánt állat mérete. Például ha egy kismadarat próbálsz lefényképezni, akkor sokkal nagyobb nagyításra lesz szükséged a részletek megörökítéséhez, ami inkább a 600 mm-eshez áll közelebb.

Monkey climbing candid

Akciódús témák megörökítése

Gyorsan mozgó állatok (mint például gepárdok vagy madarak) fényképezésekor a lehető leggyorsabb záridőre lesz szükséged. Ha nagy rekesznyílású objektívet választasz, a rendelkezésre álló fény nagyobb részét tudod használatba venni, így ki tudod merevíteni a téma mozgását, és éles képet tudsz készíteni. Egy nagy rekesznyílású teleobjektív (mint például az EF 300mm f/2.8L IS II USM) a legtöbbet fogja kihozni a rendelkezésre álló fényből, és egyben lehetővé teszi a történések kimerevítését.

Whale tail ocean action

Napszak

A vadvilág fotózásakor a legtöbbet szeretnéd kihozni a rendelkezésre álló fényforrásból, azaz a napból. Általában három olyan napszak van, mely a legjobb megvilágítást biztosítja ehhez – reggel, dél és napnyugta. A napkelte utáni első és a napnyugta előtti utolsó órát arany óráknak nevezik. Ekkor sokkal lágyabb a fény, mivel a napsugaraknak nagyobb távolságot kell megtenniük a föld légkörén keresztül a nap földhöz viszonyított állása miatt. Ez hosszabb árnyékokat és drámaibb hatásokat eredményez. Ha délben fényképezel, sokkal élesebb fény érkezik a napból, ami nagyobb kontrasztú fényt biztosít felülről, és segít kiküszöbölni a jelenetet átszelő hosszú árnyékokat.

Eagle flying sea action

Felvételi körülmények

Amikor természetes élőhelyen (például sivatagban vagy szafarin) szeretnéd megörökíteni a vadvilágot, akkor rendkívül zord körülmények között találhatod magad, ahol a feladattól függetlenül biztosnak kell lenned a felszerelésed teljesítményében. Ilyenkor a Canon objektívjei a legmegfelelőbbek egy olyan fényképezőgépvázzal, mely némi időjárásálló szigeteléssel rendelkezik. A víz- és porállóságnak köszönhetően magabiztos lehetsz a terepen, és a legzordabb körülmények között is készíthetsz képeket. Az L sorozatú objektívek emellett a Canon legkorszerűbb optikai kialakításainak és technológiáinak előnyével is rendelkeznek az eget rengető teljesítményért.

Two seals iceberg

A fényképezőgépnek megfelelő objektív kiválasztása

A Canon EF-S objektívjei kifejezetten az APS-C érzékelővel rendelkező fényképezőgépekhez (például EOS 760D) készültek, és nem kompatibilisek a teljes képmezős típusokkal (például az EOS 5D sorozattal).

Az EF objektívek bármilyen EOS DSLR fényképezőgéppel használhatók, de ha APS-C típusú EOS gépre kerülnek, akkor a látószög egy teljes képmezős fényképezőgépre szerelt, 1,6-szer hosszabb fókusztávolságú objektívének fog megfelelni. Például egy 300 mm-es objektív EOS 760D gépen használva egy teljes képmezős fényképezőgépen lévő 480 mm-es objektív látószögét fogja eredményezni, vagyis a téma nagyobbnak fog tűnni a keretben.

Deer full frame sensor wildlife

TELJES KÉPMEZŐS ÉRZÉKELŐ

Deer APS-C sensor wildlife

APS-C ÉRZÉKELŐ

A rekeszérték és a záridő fogalma

A rekesz több fényt enged be, és emellett segít elkülöníteni a témát a háttértől, mivel a nagyobb rekesznyílás, mint például az f/2,8 csökkenti a mélységélességet. A rekesz és a záridő közötti kapcsolat megértése rendkívül fontos a fényképészek számára – különösen, amikor a vadvilágot próbálják fényképezni. Például a rekesznyílás egy fokozattal nagyobbra történő állításakor (például f/4-ről f/2,8-ra) duplájára nő az érzékelőt érő fény mennyisége, így kétszer gyorsabb záridőt használhatsz, és könnyedén megörökítheted a mozgó témákat.

Blue parrot claw wildlife

A megfelelő objektív

  • Olyan objektívre van szükséged, mellyel a téma megzavarása nélkül érhetsz el közelséget? Akkor a legalább 400 mm-es fókusztávolságú objektív lesz a megfelelő, mivel ezzel anélkül tudod kitölteni a keretet, hogy közel kellene menned.
  • Gyorsan mozog a téma? Ha igen, nagy rekesznyílásra (pl. f/4 vagy f/2,8) lesz szükséged, hogy a legtöbbet tudd kihozni az elérhető fényből, és ezáltal növelni tudd a záridőt. A nagyobb rekesznyílás a fix fókusztávolságú objektívekre jellemző, így ilyenben gondolkodj. 
  • Némi ellenálló-képességre van szükséged a zord körülmények miatt? Akkor a még nagyobb tartósság érdekében a Canon L sorozatú objektívjei közül kell választanod.

  • Gyorsan, mozgás nélkül kell tudnod módosítani a kompozíciót? Eben az esetben 100–400 mm-es tartományba eső zoomobjektívet keress. Így rugalmasabban bánhatsz a kompozícióval, és nem kell objektívet cserélned vagy közelebb kerülnöd a témához.

Horses beach action wildlife

Maximális vadvilág

Vadvilág kicsiben

A makroobjektív remek választás a rovarok és más, vadon élő lények megörökítéséhez. Ezek az objektívek lehetővé teszik, hogy kellően nagy távolságot tarts a témától (így nem zavarod meg), de képesek megtölteni a keretet. A képstabilizátorral rendelkező makroobjektív, például az EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lehetővé teszi a kézből valló fényképezést is az olyan helyzetekben, melyek általában állványt igényelnének.

Macro butterfly colourful insect

Állvány

Minél nagyobb a fókusztávolság, annál nagyobb szükség van állványra, mivel a fényképezőgépváz rázkódásai egyre erősebben jelentkeznek a nagyobb fókusztávolság használatával. Egy képstabilizátorral rendelkező objektív drámaian csökkenti az állvány szükségességét, mert mérsékli a rázkódást. Ugyanakkor ha sok ideig kell várakoznod, esetlen rögzített helyzetben szeretnéd tartani a fényképezőgépet és az objektívet. Ebben az esetben jól jöhet egy háromlábú vagy egylábú állvány.

Squirrel frozen in motion wildlife

Extenderek használata

Ha az objektíved kompatibilis extenderekkel, könnyen kiterjesztheted az objektíved használhatóságát, mert még közelebb kerülhetsz a témához. Ugyanakkor extender használata esetén ne feledkezz meg arról, hogy ekkor csökken a fényképezőgép érzékelőjére eső fény mennyisége. Az EF 1.4x III extender használata 1, az EF 2x III extenderé pedig 2 fokozattal kevesebb fényt jelent. Ez hatással lesz az objektív maximális rekesznyílására és az elérhető legrövidebb záridőre, pl. az f/4 f/5,6 lesz, ami nem ideális gyorsan mozgó témák fényképezéséhez.

Two seals sea action wildlife

A profi választást jelentő vadvilági objektív

EF 300mm f/2.8L IS II USM

Ez a nagy teljesítményű, 4 lépéses képstabilizátorral rendelkező, L sorozatú objektív híres arról, hogy elképesztő élességet, színt, kontrasztot ér el. Akkor is hihetetlenül éles marad, amikor telekonvertert használnak a teleobjektív nagyításának növeléséhez.

Részletek megtekintése

EF 300mm f2.8L IS USM pack shot