VADVILÁG

Vadvilágfotózás: egy profi és egy hobbifotós tesztelte a Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívet

Guy Edwardes természetfotós a lelkes hobbifotóssal, Pete Lauval közösen osztja meg bevált tippjeit, hogy a Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel te is lenyűgöző természetfotókat készíthess.
Élénksárga szemeivel közvetlenül a kamerába néz egy szakállas bagoly Guy Edwardes Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készített fotóján.

A vadvilág fotózása egyedülálló műfajnak számít – minden pillanat lehetőséget nyújt valamilyen rendkívüli látvány feltárására, valódi szépsége ugyanakkor abban rejlik, hogy bárki tehet vele egy próbát. Az egykori tűzoltóból lett lelkes amatőr fotós, Pete Lau egy páros természetfotózás alkalmával adta tanúbizonyságát ennek társával, Guy Edwardes profi természet- és tájfotóssal a Hampshire-ben (Egyesült Királyság) található Hawk Conservancy Trust látogatóközpontban.

Pete és Guy az elsők között vehette használatba a Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM modellt, egy akár 800 mm-es fókusztávolságú, könnyű szuper teleobjektívet, amellyel bármilyen szögből remekül lehet állatokat és madarakat fotózni, anélkül hogy megzavarnánk őket. A már komolyabb szintet elért hobbifotósoknak szánt objektív rekeszértéke f/6,3-tól f/9-ig terjed, emellett 5,5 fokozatú optikai képstabilizátorral és olyan villámgyors autofókusszal rendelkezik, amely a hamar elillanó pillanatok megragadásakor is tiszta és éles felvételeket eredményez. Kialakításának köszönhetően az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM ellenáll a változékony időjárásnak, por- és nedvességállósága pedig ugyanakkora, mint a Canon profi L sorozatú objektívjeié. Fehér fényvisszaverő bevonata megbízható optikai teljesítményt nyújt nagy melegben történő felvételkészítéskor.

„Ennek az objektívnek lélegzetelállító a hatótávolsága” – mondja Pete, aki korábban Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM és RF 800mm F11 IS STM objektíveket használt a távoli témák megörökítéséhez. „A 200–800 mm-es tartomány egyszerűen elképesztő, és mivel elég csak egyetlen objektívet használni egy olyan alany megragadásához, amely az egyik pillanatban még pár lépésre van, de a következőben már 40 méterre, a használata sokkal rugalmasabb, mert így nem kell két objektívet cserélgetnem. Az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM kiemelkedő eredményeket és kivételes funkciókat kínál, emellett pedig tényleg megéri az árát.”

Portréfotó Pete Lau amatőr természetfotósról.

Pete Lau

Pete 2014-ben, egy hegyikerékpár-baleset után mellkastól lefelé lebénult, ezért most kerekesszéket használ. Folyamatos fájdalmai ellenére felfedezte magában a vadvilágfotózás iránti lelkesedést, mostanra pedig egy olyan weboldalt üzemeltet, amely tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan kerülhetnek közel a természet világához mindazok, akik mozgássegítő eszközöket használnak.

„Az első meglepetés, amely az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel kapcsolatban ért, az a súlya – pontosabban annak hiánya” – teszi hozzá Guy. „Viszonylag kompakt, és az általa biztosított fókusztávolsághoz képest rendkívül könnyű. Mivel a fókusztávolsága akár f/9-es is lehet, ez meglehetősen jó kompromisszum, ha azt nézzük, hogy kis tömege és mérete ellenére nem akármilyen képeket lehet készíteni vele.”

Guy úgy döntött, hogy az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívet Canon EOS R5 fényképezőgépéhez fogja használni, Pete pedig az EOS R7 modellre szerelte fel a sajátját. Most Guy és Pete megosztja velünk a vadvilág csodáinak megörökítése során szerzett tapasztalatait – és bár az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívet ragadozó madarak fotózására használták, az itt megosztott észrevételeik mindenfajta élőlény esetén tanulságul szolgálnak.

Portréfotó Guy Edwardes táj- és természetfotósról.

Guy Edwardes

Guy már közel 30 éve dolgozik táj- és természetfotósként. Főleg Nagy-Britannia vadvilágát és érintetlen tájait fényképezi, de emellett workshopokat is szervez szerte a világon, és már több ezer képet bocsátott fotóadatbázisok rendelkezésére.

1. Az állat szemmagasságában fotózz

Egy Feldegg-sólyom a fűben állva felborzolja szárnyait Pete Lau Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készített képén.

Mivel Pete nem tud állni, térdelni vagy kiszállni a kerekesszékéből és visszaülni abba, a párnak ki kellett találnia egy kreatív módszert a földön lévő madarak, például ennek a Feldegg-sólyomnak a fotózására. A fotó Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készült, 800 mm, 1/1600 mp, f/9 és ISO 1600 beállításokkal. © Pete Lau

Egy kerekesszékben ülő személy a talajhoz közel tart egy Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel felszerelt Canon fényképezőgépet.

„Guy azt javasolta, hogy hajtsam ki a Canon EOS R7 változtatható szögű érintőképernyőjét, és kapcsoljam be az Élő nézet funkciót” – magyarázza Pete. „Óvatosan leengedtem a fényképezőgépet a talajra, miközben a másik kezemmel vezéreltem. Magam felé fordított érintőképernyővel sikerült elkészítenem a felvételt.”

Guy szívesebben fotózza az állatokat azok szemmagasságában. „Ha az alany füvön, homokon vagy vízen időzik, akkor igyekszem elfeküdni a földön, vagy a lehető legalacsonyabb szögből fotózni” – magyarázza. „Ilyenkor jobb a fényeloszlás az előtérben, a háttér pedig sokkal hamarabb elmosódik. Akár minimális, 15–30 cm-es perspektívaváltással is jelentősen változtatni tudunk a kép hatásán. Ráadásul így a ragadozó madarak fotózásakor el tudjuk rejteni a pányvát is [amely a madár lábához van kötve].”

A talajszinten való fotózás érthető okokból még Guy segítségével sem volt lehetséges Pete számára. Szerencsére a páros megtalálta a megoldást – a Canon EOS R7 változtatható képszögű érintőképernyőjének használatával. „Pete a kerekesszéke oldalánál tartotta a fényképezőgépét, és a képernyő segítségéve igen alacsony szögből tudott fotózni” – meséli Guy. „Úgy nagyjából 30 cm-re volt a talajtól, és már ezzel is teljesen más képeket sikerült készítenie.”

Pete, aki jó néhány éve fotóz lelkes amatőrként, azt mondja, hogy normál esetben ezt nem tudná kivitelezni. „Fantasztikus dolog, hogy ez a megoldás mennyivel nagyobb rugalmasságot biztosít” – állapítja meg.

2. Változtass a perspektívádon, hogy jobb hátteret találj

Egy fákkal körülvett tisztáson két fotós – az egyikük kerekesszékes – használja Canon fényképezőgépét az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel.

Az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM nemcsak hihetetlenül sokoldalú, hanem viszonylag kompakt és könnyű is az ilyen zoomtartományú objektívekhez képest, így nemcsak kezdők és hobbifotósok, hanem a Pete-hez hasonlóan mobilitási problémákkal küzdők számára is ideális.

Egy faágon ülő szakállas bagoly néz a kamerába Guy Edwardes Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készített fotóján.

„Ahhoz, hogy érdekes hátteret kapjunk, nem feltétlenül kell sokat mozognunk” – állítja Guy. „Pete-nek mindössze kb. egy centit kellett oldalra mozdulnia a kerekesszékével, és ez elég is volt, hogy a háttér megváltozzon, és legyen egy használható felvételünk.” A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készült, 600 mm, 1/640 mp, f/8 és ISO 3200 beállításokkal. © Guy Edwardes

„Még ha van is egy olyan nagyszerű alanyunk, mint amilyen egy bagoly, időnként ez is kevés. Gondolni kell a háttérre is” – mondja Guy, hangsúlyozva, hogy egyetlen apró mozdulatnak is óriási jelentősége tud lenni. „Az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM 800 mm-es hatótávolságával igen szűk látómezőt lehet elérni, szóval elég csupán egy kicsit megmoccannunk, és máris teljesen megváltozik a háttér.”

Pete számára kellemes meglepetés volt, hogy alig mozdult el a kerekesszékével, és így is határozottan javítani tudott felvételei kompozícióján. „Azt gondoltam, sokat kell majd mozognom, de tévedtem” – teszi hozzá. „Az első felvételeimen zsúfolt lett a háttér, mindenhol gallyak lógtak be, viszont elég volt csak néhány centimétert mozognom balra vagy jobbra, és máris szemmel látható volt a különbség.”

3. Használd ki a lehető legnagyobb hatótávolságot

Repülés közben lefotózott afrikai héjasas elmosódott háttérrel. A fotót Guy Edwardes készítette Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel.

„Minél nagyobb a fókusztávolság, annál gyorsabban válnak homályossá a háttérben és az előtérben lévő dolgok, miközben maga az alany éles marad” – számol be Guy. „Ráadásul minél távolabb vagyunk az alanytól, annál kisebb az esélye, hogy megzavarjuk.” A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készült, 455 mm, 1/2500 mp, f/8 és ISO 1000 beállításokkal. © Guy Edwardes

Repülés közben lefotózott bóbitás karakara elmosódott háttér előtt. A fotót Pete Lau készítette Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel.

A 200–800 mm-es fókusztávolságot lefedő RF 200-800mm F6.3-9 IS USM ideális választás azoknak a fotósoknak, akik egy univerzális objektívet keresnek a vadvilág fotózásához. „Hobbifotósként nekem nem igazán éri meg, hogy külön-külön beszerezzek 500 mm-es, 600 mm-es és 800 mm-es objektíveket is” – vallja be Pete. „Viszont az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM rugalmas fókusztartományt biztosít, ráadásul olyan felvételeket tudok vele készíteni, amilyeneket korábban még nem sikerült.” A fotó Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készült, 742 mm, 1/8000 mp, f/9 és ISO 1250 beállításokkal. © Pete Lau

Guy gyakran használ Canon RF 600mm F4L IS USM objektívet Canon Extender RF 1.4x extenderrel a vadvilág fotózásához, de az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM 800 mm-es fókusztávolsága még őt is lenyűgözte. „A fókuszrögzítés szempontjából az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM nagyon jó munkát végzett, még gyenge fényviszonyok mellett is remekül nyomon követte a témát” – mondja. „De a nagyobb távolságból való fotózás legjobb velejárója a gyorsabb autofókusz. Képzeld el, hogy egy feléd repülő madarat 800 mm-es objektívvel fotózol. Jó messze lesz tőled, viszont az autofókusznak csak picit kell elmozdulnia a nyomon követéséhez. Ahhoz, hogy egy 300 mm-es objektívvel el tudd érni, hogy a madár ugyanakkora méretű legyen a képkockán, sokkal közelebb kell lennie hozzád. Vagyis a lencsetagnak a fókusz megtartása érdekében távolabbra és gyorsabban kell mozognia. Lényegében minél nagyobb a fókusztávolság, annál egyszerűbben működik a fókuszálás, és persze annál hatékonyabb is.”

Az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM 800 mm-es fókusztávolsága további előnyökkel is járt Pete számára. „A legnagyobb bosszúságot az okozza, hogy nem tudok elég közel kerülni a témáimhoz” – árulja el. „Ha járdán vagy úton közlekedem, fizikailag arra a helyre vagyok korlátozva. Viszont ha letérek az útról, akkor előfordulhat, hogy kiesek a székemből, szóval nekem egy ilyen fókusztávolság eszméletlenül jó dolog. Közelebb tudok kerülni, mint korábban valaha.”

Ha az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívet egy APS-C fényképezőgéppel, például egy EOS R7 modellel használjuk, ennek az a külön előnye, hogy a kisebb érzékelő hatékonyan vágja körül a képterületet, növelve ezzel az objektív hatótávolságát. Az objektívtartomány legfelső, 800 mm-es értékének használatakor az APS-C érzékelő ugyanazt a látómezőt biztosítja, mint ha egy teljes képmezős fényképezőgépre tennél egy 1280 mm-es teleobjektívet.

Guy hozzáteszi, hogy az objektív másik remek jellemzője a zoomtartománya. „Amikor próbálsz elcsípni egy madarat az égen, és egészen 800 mm-ig zoomolsz, akkor nehéz lesz pontosan lekövetni, hol van éppen” – magyarázza. „Először zoomolj ki az objektívvel 300 vagy 400 mm-re, hogy megtaláld az alanyod, majd tedd vissza 800 mm-re, hogy a teljes képet kitöltse a felvétel.”

4. A rugalmasság érdekében fotózz kézből

Guy Edwardes fotós a magasba tart egy Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel felszerelt Canon fényképezőgépet.

Guy szerint kulcsfontosságú, hova tesszük a kezünket, amikor a Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívhez hasonló hosszú objektívet tartunk a magasba. A maximális rugalmasság érdekében azt javasolja, hogy az objektívet a lehető legmélyebb ponton fogjuk meg, alulról megtámasztva a tenyerünkkel, de az ujjainkkal el kell érnünk az elejét, hogy állítani tudjunk a zoomgyűrűn.

Peter Lau a magasba tart egy Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel felszerelt Canon fényképezőgépet.

Guy és Pete számára egyaránt kellemes meglepetést okozott az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM kompakt mérete. „Rendszerint nem bírnék el egy 800 mm-es objektívet, mivel túl nagy és nehéz, de az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM hihetetlenül könnyű” – mondja Pete.

Ha gyorsan mozgó élőlényeket szeretnél megörökíteni, Guy szerint inkább hagyd otthon az állványt. „A kézből való fotózás biztosítja a gyors mozgáshoz vagy a helyváltoztatáshoz szükséges rugalmasságot” – fejti ki. „Itt az egyetlen problémát az jelentheti, ha nehéz teleobjektívvel fotózol – ekkora súlyt nem tudsz túl sokáig megtartani.”

Pete rendszerint egy egylábú állványt szokott használni stabilizátorként, amellyel még jobban tehermentesítheti magát, de Guy most mutatott neki egy új technikát. „Ha magam elé húzom mindkét könyökömet, és kitámasztom őket a hasamon, ez sokkal nagyobb rugalmasságot jelent a mozgó témák nyomon követésekor. Egylábú állvány használata esetén viszont annak a szintjére vagyok korlátozva” – magyarázza. „Az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM annyira könnyű, hogy egy kézzel is tudok vele manőverezni, ellentétben más objektívekkel, amelyek kezelése sokszor felér egy súlyemelő edzéssel.

A dizájnja is nagyon jól átgondolt” – teszi hozzá. „Egy ujjal és hüvelykujjal jóformán mindent el tudok érni, egy szuper teleobjektívhez képest pedig meglehetősen szép és kompakt.”

5. Tanuld meg, hogyan lehet kimerevíteni a gyors mozgást

Repülés közben lefotózott Verreaux-uhu Pete Lau Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készített képén.

Pete-nek rövid záridővel sikerült lefotóznia ezt a repülő Verreaux-uhut. „Ez az egyetlen bagoly, amelynek rózsaszín szemhéja van” – árulja el. „A szárnyain lévő kontúrok segítségével változtat a repülési helyzetén és irányán, ami elképesztő látvány, úgyhogy különösen hálás voltam az EOS R7 Állatszem-érzékelő AF funkciójának, amely remekül bevált.” A fotó Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készült, 200 mm, 1/2700 mp, f/6,3 és ISO 100 beállításokkal. © Pete Lau

Kiterjesztett szárnyú gyöngybagoly repülés közben Guy Edwardes Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készített fotóján.

Az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívben lévő 5,5 fokozatú optikai képstabilizátor harmonikusan együttműködik az EOS R7 fényképezőgép beépített képstabilizálási funkciójával, hogy így együtt akár 7,5 fokozatú stabilizálást biztosítson, lehetővé téve a gyors reagálást és a bemozdulás nélküli képek készítését, amikor kézből fotózol repülő madarakat. A fotó Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készült, 481 mm, 1/4000 mp, f/8 és ISO 800 beállításokkal. © Guy Edwardes

A vadvilág fotózásához Guy rövid záridőt javasol. „Legalább 1/2500 mp-es sebességgel fotózz, még olyankor is, ha egy éppen pihenő madarat örökítesz meg” – mondja. „Ha hirtelen el is repül, te készen fogsz állni.”

A rövid záridő nemcsak az állat mozgását merevíti ki, hanem Pete elmondása szerint az övét is kompenzálja. „Állapotomból eredően meglehetősen instabil vagyok” – magyarázza. „Mellkastól lefelé nem tudom szabályozni, hogy mit csinál a testem, ezért gyakran remeg a kezemben a fényképezőgép. A zársebesség növelése kompenzálja a madár mozgását – és az enyémet is. Az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM optikai képstabilizátora egyszerűen szenzációs – igazi áttörést jelent a hozzám hasonló, megváltozott képességű emberek számára.”

Guy arról számolt be, hogy a gyors záridő érdekében gond nélkül tudott dolgozni ISO 6400-as érzékenységgel, különösen az árnyékos erdőkben, ahol rosszak voltak a fényviszonyok. „Szerintem az emberek túlzottan aggódnak a magas ISO-értékek és a zaj miatt” – mondja. „Inkább legyen egy éles, kristálytiszta, de esetleg egy kicsit zajos képem, mert ezt később szoftver segítségével korrigálni tudom, mint hogy egy az egyben elszalasszak egy jó fotót.” Ráadásul a modern fényképezőgépek kimagasló ISO-teljesítményének és zajcsökkentő technológiáinak köszönhetően magas ISO-értékek mellett is tisztább képeket lehet kapni, mint gondolnánk.

Közelkép egy kitátott csőrű fehérfejű rétisasról, amelyet Pete Lau Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel örökített meg.

„Ez a hatalmas fehérfejű rétisas az elkerített területén volt, de elég közel a kerítéshez, úgyhogy inkább egy portrét csináltam róla, hogy lássam, mennyire finoman adja vissza az objektív a részleteket” – magyarázza Pete. „Az eredmények önmagukért beszélnek, akárcsak az élethű színek.” A fotó Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel készült, 338 mm, 1/400 sec, f/8 és ISO 100 beállításokkal. © Pete Lau

Mindegy, hogy madarakat vagy vadállatokat fotózol, Guy technikái, Pete személyes tapasztalatai és egy olyan objektív segítségével, mint a Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, amely változatos zoomtartományt és döbbenetesen jó funkciókat kínál, egy lépéssel közelebb tudsz férkőzni, hogy megörökítsd a természet világának vadregényes szépségeit. „Csak tégy vele egy próbát” – mondja Pete. „Ezt bárki meg tudja csinálni. Mindössze annyit kell tenned, hogy kimész a szabadba, és kísérletezel egy kicsit.”


Írta: Natalie Denton

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Tippek természetfotózáshoz

  Dani Connor profi fotós egy fiatal leendő természetfotóssal osztja meg bevált tippjeit a fotós sikerek eléréséhez.

 • VADVILÁG

  Madarak fényképezése

  Tippek és a legjobb belépő szintű felszerelés madarak fényképezéséhez.

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  A legjobb objektívek természetfotózáshoz

  Készíts lenyűgöző képeket vadon élő állatokról és madarakról ezekkel a prím- és zoomobjektívekkel.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Hogyan válasszunk objektívet?

  Minden, amit tudni kell az objektívekről, az objektívtípusoktól a keresendő funkciókig.