VADVILÁG

Madárfigyeléshez monokulár fényképezőgép vagy távcső – számodra melyik a megfelelő?

A monokulár fényképezőgépek és a távcsövek különböző előnyöket kínálnak a természetfotósok számára – de számodra vajon melyik a legmegfelelőbb? Vessünk egy pillantást a különféle lehetőségekre.
Egy férfi a madárrezervátumban áll a fák lombjai között, egyik kezében egy Canon PowerShot Zoom fényképezőgépet tart, nyakában pedig egy Canon távcső lóg.

A madarak természetben vagy a kertben való figyeléséhez összpontosítanod kell a figyelmedet és az érzékeidet, így ez egy rendkívül tudatos tevékenység. A számos különféle madárhang, tollazat és viselkedésforma miatt pedig mindig van valami új, amit megfigyelhetünk. A kezdő madárfigyelők számára számos lehetőség áll rendelkezésre a madarak közeli megfigyeléséhez és megörökítéséhez – de számodra vajon melyik a megfelelő?

A távcsövek hagyományos madárfigyelő eszközök, amelyek lenyűgöző zoomot biztosítanak, mégis könnyűek és kompaktak, de nem tudod velük megörökíteni a látványt.

A Canon PowerShot ZOOM egy monokulár fényképezőgép, amelynek zsebméretű vázában egy erős, hosszú objektív található. A sokoldalú, 100 mm-es, 400 mm-es és 800 mm-es fókusztávolságot biztosító zoommal sokkal közelebb hozhatod kedvenc témáidat, nem beszélve arról, hogy gazdag, színes képeket és videókat is készíthetsz.

A madárfigyelők számára, akik szeretnék még magasabb szintre emelni fotózási technikájukat, ideális választás lehet egy kompakt fényképezőgép, amilyen például a Canon PowerShot SX740 HS, amellyel nagy felbontású állóképeket készíthetsz, és amely erőteljes 40-szeres optikai zoomot kínál.

Bemutatjuk, hogy mik a monokulár fényképezőgépek és a távcsövek előnyei, és összehasonlítjuk a Canon PowerShot ZOOM fényképezőgépet a Canon 8x20 IS és a Canon 10x30 IS II távcsövekkel, valamint a kompakt fényképezőgépekkel, hogy segítsünk meghozni a számodra legmegfelelőbb döntést.

Monokulár fényképezőgépek vagy távcsövek: előnyök és hátrányok

Egy férfi a patakparton guggol, és egy Canon PowerShot ZOOM készüléket tart a szeméhez.

A Canon PowerShot ZOOM letisztult, elegáns és kompakt kialakítású, fehér és fekete színben is kapható.

Egy férfi egy fából készült kerítésnek dől, és egy Canon távcsövet tart a szeméhez.

A Canon 8x20 IS és a Canon 10x30 IS II távcsövek optikai keresőjének köszönhetően hosszabb ideig tartó megfigyelés során sem kell megerőltetned a szemed.

A monokulár fényképezőgépekkel, amilyen például a Canon PowerShot ZOOM, csak az egyik szemeddel élvezheted a felnagyított látványt, míg a távcsövek esetében mindkét szemeddel. Emiatt a monokulár fényképezőgépek általában könnyebbek és kisebb méretűek, mégis a távcsövekhez hasonló mértékű nagyítást tesznek lehetővé.

Könnyű súlya és könnyű hordozhatósága miatt a PowerShot ZOOM inkább hasonlítható egy okostelefonhoz, azonban távolról sokkal részletesebb és jobb minőségű képeket készíthetsz vele, mint a telefonoddal. Néhány okostelefont nagy távolságú zoommal hirdetnek, de inkább alternatív technológiák, mint a digitális zoom, a hibrid zoom és a hajtogatott optikai kialakítás kombinációját használják távoli fotók és videók készítéséhez. Ez azt jelenti, hogy a képstabilizáció ez esetben korlátozott, és legtöbbször nem tudja hozni azt a képminőséget, amelyre egy speciális fényképezőgép képes. A PowerShot ZOOM az okostelefonokhoz hasonlóan könnyű súlyú, és kis méretének köszönhetően könnyen hordozható, azonban sokkal erőteljesebb, kiváló minőségű objektívvel rendelkezik.

Ha a legjobb optikai minőségre vágysz, a Canon 8x20 IS távcsövek a precíziós optikával, és a Canon méltán népszerű EF objektívjeinek széles választékában megtalálható Super Spectra bevonattal hihetetlenül élénk képet és pontos színvisszaadást biztosítanak, így a madarakat a lehető legcsodálatosabb mivoltukban láthatod.

A hasonlóan kompakt és könnyű Canon 10x30 IS II távcsövek 10-szeres nagyítást tesznek lehetővé, és tökéletesek a természet megfigyeléséhez, utazáshoz, valamint sporteseményekhez. A távcsövek legnagyobb előnye, hogy a Canon fényképezőgép-objektívekben használt optikai képstabilizátor technológiával rendelkeznek, így rendkívül tiszta, remegésmentes képet kaphatsz, hogy nagy távolságból is élesen láthasd a témáidat. A távcsövek optikai kijelzővel is rendelkeznek, míg a PowerShot ZOOM elektronikus keresővel (EVF).

Egy személy a két kezével egy fekete Canon 8x20 IS távcsövet tart maga elé.

A Canon 8x20 IS távcső súlya mindössze 420 g, így alig fogod észrevenni, hogy a nyakadban lóg, és azonnal fókuszálhatsz, amint a távolban mozgást észlelsz.

Egy Canon PowerShot ZOOM készüléket egy bolyhos krém- és sárga színű kabát zsebébe helyező kéz.

Kis méretének köszönhetően – körülbelül 145 g (kártyával együtt)/144 g (csak a váz), az USB-C-n keresztüli töltésnek és a bőséges üzemidőnek köszönhetően a Canon PowerShot ZOOM a zsebedben vagy a csuklódon is elfér, így biztosan elkészítheted a legfontosabb felvételeket a természetben.

A távcsövek nagyobb méretük és súlyuk miatt azonban nem mindig praktikusak – és a legtöbb közülük nem fér el a zsebedben. Emellett nem tudsz velük képeket készíteni, és nem tudod megváltoztatni a zoomolás mértékét sem. Ha sétálni indulsz, és nem szeretnél felesleges dolgokat magaddal cipelni, a PowerShot ZOOM tökéletes választás. Csodálatosan diszkrét, mégis közelebb visz a madarakhoz az azonnali zoomolásnak és az egyszerű képkészítésnek köszönhetően. Csak kapcsold be, komponáld meg a képet, és készíts felvételeket – akár egy kézzel – az egyszerű gombelrendezésnek köszönhetően, bonyolult menük böngészése nélkül.

A PowerShot ZOOM igazi erőssége a gyorsaság. Teljesen automata működésének köszönhetően azonnal fényképezhetsz anélkül, hogy meg kellene állnod, és ki kellene választanod a legjobb beállításokat.

Hosszú objektívhez méltó teljesítmény egy zsebméretű vázban

Egy mosolygós férfi az arcához emeli a Canon PowerShot ZOOM készüléket, miközben egy madárles ablakán keresztül nézelődik.

A teljesen automatikus Canon PowerShot ZOOM erős DIGIC 8 processzora mindent megold helyetted, így időt takarít meg, hogy megörökíthesd a pillanat varázsát, mielőtt az elillan.

Egy kézpár a Canon PowerShot ZOOM mellett egy okostelefont tart, amelyek a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével egymáshoz vannak csatlakoztatva.

A Canon PowerShot ZOOM a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével Wi-Fi- vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül képes csatlakozni a telefonodhoz, ami ideális ahhoz, hogy a felvételekhez GPS-helyadatokat adj hozzá, valamint ahhoz, hogy a fényképeket megtekinthesd, és azonnal kiválaszthasd közülük a legjobbakat.

A Canon PowerShot ZOOM monokulár fényképezőgép egyedülálló madárfigyelési élményt nyújt, mivel sokkal kényelmesebben elfér a kezedben, mint egy telefon vagy egy kompakt fényképezőgép. A távcsövekkel ellentétben a készülék képes 12 megapixeles, részletes képek készítésére is, és gyors, 10 kép/mp sebességű folyamatos felvételkészítésre, ami ideális a madarak repülés közben való megörökítéséhez.

A madárfigyeléshez és a természetfotózáshoz megfelelő mértékű nagyításra van szükség ahhoz, hogy a képet a pehelykönnyű témával kitöltsük. A PowerShot ZOOM ebben is kiemelkedő, két optikai fókusztávolságból – 100 mm és 400 mm – álló, fokozatos zoom használatával készít fotókat és Full HD videókat, 2-szeres digitális konverterrel, amellyel 800 mm-re is emelhető a fókusztávolság. Egyetlen kapcsoló segítségével azonnal válthatsz a zoomtávolságok között, így közelebb hozhatod a távoli tárgyakat anélkül, hogy el kellene venned a szemed a rendkívül tiszta, 2,36 megapixeles keresőtől, amely még erős nappali fényben is használható, ráadásul nem tükröződik a képernyő sem. A beépített 4 tengelyes optikai képstabilizátornak köszönhetően a kép remegésmentes lesz, így kevésbé fog elfáradni a szemed.

A hagyományos monokulár fényképezőgépektől eltérően a PowerShot ZOOM jól csatlakoztatható, Wi-Fi- és Bluetooth-kapcsolatot biztosít, amelyekkel a Canon Camera Connect alkalmazáshoz kapcsolódva elérhetsz néhány hasznos funkciót is. Például csatlakoztathatod a telefonodhoz, hogy geocímkével lásd el a rögzített képeket, ami tökéletes megoldás, ha a madárészleléseket szeretnéd nyomon követni, és később is emlékezni szeretnél a helyszínre. Valós időben is megoszthatod a készített felvételeket, így mások valós időben láthatják, amit te látsz.

A teljes automata módban a készülék kezeli az expozíciót, ami kényelmes megoldás, ráadásul egyszerűen módosíthatók a beállítások a könnyen kezelhető menüben.

Monokulár fényképezőgép, távcső vagy kompakt fényképezőgép: számodra melyik lenne a legmegfelelőbb megoldás?

Felvétel egy Canon PowerShot ZOOM készülékről, egy Canon távcsőről és egy Canon fényképezőgépről, amelyek egy fapadon vannak elhelyezve egy leshelyen.

A 100-800 mm-es zoomtartománnyal rendelkező Canon PowerShot ZOOM monokulár fényképezőgép hihetetlen mértékű nagyítást biztosít a kis méretű, távoli témákhoz. A 0,39 hüvelykes EVF OLED kereső tiszta és éles megfigyelést tesz lehetővé a 2,36 millió képponttal és az 59,94 kép/mp-es frissítési sebességgel. Tökéletes kiegészítője minden madárfigyelő felszerelésének, vagy egy jó alternatív megoldás, ha nem szeretnél zsúfolt, nehéz felszerelést magaddal vinni.

A Canon lenyűgöző képstabilizálóval rendelkező távcsövei rendkívüli hatótávolságot és minőséget biztosítanak madárfigyelés közben, és a távcsövek okkal voltak állandó társai madárfigyelők generációinak. Ha azonban valamivel kisebb és könnyebb fényképezőgépre van szükséged, amellyel képeket is készíthetsz, akkor a hasonló teleobjektív-hatótávot, valamint képkészítési és Full HD felvételkészítési lehetőséget biztosító Canon PowerShot ZOOM a jó választás.

A Canon PowerShot ZOOM és a Canon távcsövei egyaránt erőteljes nagyítást tesznek lehetővé, de a Canon monokulár fényképezőgépével a téma egyszerű megtekintésével egy időben meg is örökítheted azt. Emellett rendkívül gyors üzemképességet biztosít, így szó szerint elég csak a kezedbe venned, és máris üzemkész, hogy biztosan ne maradj le a pillanatról.

Ha a madárfigyelés során a legfontosabb számodra az, hogy tudj képeket készíteni, akkor érdemes olyan kompakt fényképezőgépet választanod, amilyen a Canon PowerShot SX740 HS. A 40-szeres zoom ideális közeli képek készítéséhez, miközben megtartod a távolságot, a 20,3 megapixeles érzékelővel pedig nagy felbontású képeket készíthetsz, amelyeket kinyomtathatsz és amelyekkel büszkélkedhetsz másoknak. A PowerShot SX740 HS nagyobb, mint a PowerShot ZOOM, de az elektronikus kereső (EVF) helyett képernyővel lett ellátva, amelyet azok is tudnak használni, akik számára nehézséget okoz a kereső használata.

Annyi gyönyörű madár van odakint, amelyeket lefotózhatsz, és ha a PowerShot termékek közül választasz – és ha kéznél van egy távcső –, az segíteni fog az utadon. Miért ne mennél el egy városszéli erdőbe, vagy mennél ki a kertbe, és próbálnád ki még ma?Írta: Lauren Scott

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek