VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Tippek fiatal természetfotósok számára: egynapos fotózás Dani Connor profi fotóssal

A YouTube-sztárként is ismert Dani Connor természetfotós most megosztja velünk tanácsait, amelyeket követve sikeres lehetsz a fotózás világában. Ehhez Jonty Clark fényképészhallgató szegődik társául, akivel ragadozó madarakról készítenek bámulatos felvételeket.
Egy faoszlopon üldögélő, szárnyait kiterjesztő fiatal vércse hevesen vijjog.

A fiatal brit fényképész, Dani Connor első ízben akkor vívta ki a szakma elismerését, amikor a Covid-19 járvány alatt a svéd Lappföldön ragadt. Amikor a világ nagy részén lezárások kezdődtek, Dani önkéntesként dolgozott a tartomány egyik vadrezervátumában, és arra használta ezt az időt, hogy közeli kapcsolatot építsen ki az őshonos vadvilág képviselőivel – különösen egy csapat vörös mókussal.

„Nagyszerű lehetőségnek éreztem a karrierem beindításához” – mondja Dani. „Úgy voltam vele, hogy hat hónapot adok a dolognak, és ha nem jutok semmire, akkor visszamegyek dolgozni a londoni Természettudományi Múzeumba.” Mindössze félévnyi odaadó munkát követően Dani összesen 60 000 fős követői tábort tudhatott magáénak az Instagramon, a YouTube-on és a Twitteren, emellett pénzügyi támogatásban is részesült a Patreon előfizetői jóvoltából, akik befektetéseikkel segítik a munkáját.

Arra kértük Danit, hogy ossza meg tuti tippjeit Jonty Clark fényképészhallgatóval, aki kapva kapott a lehetőségen, hogy többet is megtudhasson a vadon élő állatok fotózásáról. Jontyt egy Canon EOS R7 készülékkel, azaz egy ugyanolyan fényképezőgéppel szereltük fel, amilyet Dani is használt egy spanyolországi természetfotózáson, majd egy fotós leshelyre vezettük őket, ahol garantáltan kiszúrhatnak egy-egy gyors röptű ragadozó madarat.

A nap során Dani az alábbi tanácsokat osztotta meg velünk, és íme Dani és Jonty legjobb felvételei özül néhány.

1. tipp: Merülj el a témád környezetében

Egy madárles rejtekében két fiatal tanulmányozza egy faoszlopon ülő vércse képét egy fényképezőgép érintőképernyőjén.

A madárlesen töltött nap során Dani és Jonty egymás mellett ülhetett, miközben mindketten ugyanarra az eseményre koncentráltak. Dani (aki Canon EOS R5 fényképezőgépével fotózott) valós időben adott visszajelzést Jonty felvételeiről, aminek köszönhetően a fényképészhallgató kissé módosíthatott a hozzáállásán, mielőtt a következő vércse beröppent volna a keretbe.

Egy faoszlopon ülő és egy karmait felemelve a levegőben lebegő vércse az ételen veszekszik.

A les rejtekéből Dani és Jonty meg tudta örökíteni, ahogy a vércsecsalád tagjai egymással veszekszenek. Itt egy fiatal vércse éppen ételt követel az édesanyjától. A kép egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel, egy Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel és 150 mm, 1/6400 mp, f/6.3 és ISO2500 beállításokkal készült. © Jonty Clark

Ha egy leshelyről fotózol, az azt jelenti, hogy lehetőséged van a környezet irányítására. Az ételt a leshely előtti tárgyakra helyezd, hogy a madarakat a képkészítési tartományba csalogasd. Szinte garantált, hogy tanúja leszel valamilyen tevékenységnek, ezért is volt egyértelmű, hogy egy ilyen típusú helyet választunk egy egynapos fotózáshoz.

Karrierje kezdetén, míg Svédországban élt, Dani rengeteg időt töltött leshelyeken, és manapság sem vitatja el a használatukkal járó előnyöket. „A leshelyről fotózás azt jelenti, hogy muszáj kreatív megoldásokkal előrukkolnod, és meg kell találnod a módját, hogy az általad készített felvételek kitűnjenek az összes többi közül, amelyeket mások ugyanazon a helyen készítettek. Ez egy nagyszerű lehetőség a technikád gyakorlására, és tökéletes alkalom az egymás melletti felvételkészítésre” – mondja a fotós.

Jonty eddigi tapasztalatait elsősorban stúdiókban szerezte, ahol az egyetemi tanulmányai részeként egzotikus madarakat fotózott. „Rengeteget tanultam Danitől a vércsék viselkedéséről, de az új ismeretek megszerzéséhez a leshelyen eltöltött órák is hozzájárultak, ahonnan saját szememmel láthattam a madarakat. A fotózás végére képes voltam előre látni, hogy mikor fognak lecsapni az ételre a közeli fák rejtekéből, így pedig több időm volt felkészülni. A stúdiófelvételek az utolsó részletig be vannak állítva, és elképesztő élmény volt megfigyelni a vadmadarak viselkedését. Ahogy a fiatalabb és idősebb vércsék a szemünk láttára veszekedtek egymással, nagyszerű lehetőségünk nyílt arra, hogy izgalmas felvételeket készítsünk” – meséli Jonty az együtt töltött napról.

2. tipp: Ruházz be egy olyan fényképezőgépbe, amely mindenre képes

Egy erdőben álló férfi fényképet készít valamiről, ami fölötte van egy Canon fényképezőgéppel és objektívvel, miközben egy szintén felfelé néző nő figyeli őt.

A Canon EOS R7 fényképezőgép egy Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel kombinálva tökéletes univerzális készüléket alkot, amely megfelelő hatótávolságot biztosít ahhoz, hogy közelebb kerüljünk az eseményekhez. A sokoldalú és kompakt Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektív szintén nagyszerű választás, ha közelebb szeretnél kerülni a témádhoz, és magasabb szintre emelnéd természetfotós készségeidet.

Alulnézeti felvétel egy Canon fényképezőgépről és objektívről, a háttérben két mosolygó, kissé elmosódott fiatal nézi az érintőképernyőt.

Dani tanácsainak köszönhetően Jonty, aki általában egy Canon EOS 90D fényképezőgéppel dolgozik, azonnal képes volt használni az EOS R7 készüléket. „Egy pillanat alatt megszoktam” – mondja Jonty.

Dani elsősorban fotósként tevékenykedik, a potenciális ügyfelek figyelmét azonban a YouTube-ra feltöltött videóival kelti fel. Amikor belépsz a fotózás világába, alapvető videós készségeket is érdemes elsajátítanod, még ha csak azzal a céllal is, hogy népszerűsítsd magad a közösségi oldalakon. Ehhez ki kell választanod a megfelelő felszerelést.

„A Canon EOS R7 egy kiváló univerzális fényképezőgép azok számára, akik most kezdik tartalomkészítői pályafutásukat” – javasolja Dani. „A beépített képstabilizátor (IBIS) teszi különlegessé, amely nemcsak a gyorsan mozgó témák megörökítésekor hasznos, hanem akkor is, amikor a természetben sétálva saját magadról készítesz vlogbejegyzéseket.”

Jonty úgy döntött, hogy a Canon EOS R7 fényképezőgépet egy Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel társítja, amely a beépített optikai képstabilizátor révén tökéletesen kiegészíti a fényképezőgép képstabilizátorát. „A képstabilizálás észrevehetően jobb volt, mint a Canon EOS 90D esetében, és ezt a fényképezőgépet úgy általánosságban is jobbnak éreztem minden területen. Gyorsabb sorozatfelvételi mód, nagyobb ISO-tartomány, automatikus szintbeállítás – hihetetlen érzés volt fotózni vele, és kétségtelenül biztosítana számomra mindent, amire csak szükségem van ahhoz, hogy megkezdhessem teljes munkaidős fotós karrierem építését” – mondja Jonty.

Olvasd el a természetfotózáshoz legalkalmasabb objektívjeinkről szóló útmutatót, hogy többet is megtudhass a rendelkezésre álló objektívopciókról, amelyekkel lenyűgöző felvételeket készíthetsz a vadállatokról és vadmadarakról.

3. Fókuszálj a témád szemére

Faoszlopon üldögélő vércse háttal a fényképezőgépnek. A feje majdnem 180°-ban el van fordítva, így a szeme és a csőre is látható.

Az EOS R5 állatszem-érzékelő AF funkciója biztosítja, hogy a fókusz pontosan ott legyen, ahol lennie kell, és pontosan abban a pillanatban, amikor szükséged van rá. A vércse épp csak egy pillanatra fordult meg, hogy Dani objektívje felé nézzen, mielőtt elrepült volna, a fotósnak azonban nem is volt ennél többre szüksége ahhoz, hogy elkészítse ezt a gyönyörű felvételt. A fotó egy Canon EOS R5 fényképezőgéppel, egy Canon EF-EOS R adapterrel, egy Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM objektívvel és egy Canon EF 1.4X III extenderrel, valamint 420 mm, 1/8000 mp, f/4 és ISO1000 beállításokkal készült. © Dani Connor

Ezen a felülnézeti képen két ülő fiatal egy Canon fényképezőgép beállításait módosítja.

A Canon EOS R7 fényképezőgép elképesztő témaészlelési pontossággal képes különbséget tenni az emberek, az állatok és a járművek között. Ha tudod, hogy egész nap állatokat fogsz fotózni, indulás előtt válaszd ki a menüben az Állatok lehetőséget.

A Canon EOS R7 az állatszem-érzékelő AF funkciót más professzionális fényképezőgépektől, többek között a Canon EOS R5 és EOS R6 készülékektől örökölte – a funkciónak köszönhetően nem kell a gyorsan mozgó témákra való fókuszálással bajlódnod. „Imádom az EOS R5 állatszem-érzékelő módját, mivel nem csupán folyamatosan követi a témámat mozgás közben, hanem automatikusan a szemére fókuszál, ami nagyban megkönnyíti a munkámat. Az EOS R7 is rendelkezik állatszem-érzékeléssel, ami komoly segítséget jelent a madár- és természetfotózással ismerkedők számára” – mondja Dani.

A rendkívül hasznos Canon Photo Companion alkalmazás használatával az adott fényképezőgép-típusnak és a készségeid szintjének megfelelő gyakorlatok, kisokosok és tippek révén ismerkedhetsz meg a fényképezőgéped funkcióival. „Saját gombokat szabtam testre az EOS R7 fényképezőgépen” – mondja Jonty, aki elmondása szerint könnyedén megbarátkozott az új fényképezőgéppel. „Az expozíciórögzítés gombot az állatokra való fókuszálásra állítottam be, majd félig lenyomtam az exponálógombot, hogy a fókuszt a szemre szűkítsem. „Most, hogy kipróbálhattam ezeket a funkciókat, úgy érzem, innentől nélkülözhetetlenek lesznek a természetfotózáshoz” – fűzi hozzá Jonty.

A vágásérzékelős (APS-C) fényképezőgépek (így a Canon EOS R7 is) a fenti előnyök mellett továbbiakkal is szolgálnak. „Az APS-C érzékelős fényképezőgépekkel közelebb kerülhetsz a témádhoz” – mondja Dani. „A felvételek elkészítéséhez egy Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM objektívet és egy Canon EF 1.4X III extendert helyeztem a Canon EOS R5 fényképezőgépemre, amely 420 mm-essel egyenértékű fókusztávolságot biztosított, de az 1,6-szeres vágási tényezőnek köszönhetően Jonty 150 mm-es maximális hatótávolsága is 240 mm-esre bővült. Így megfelelő közelségbe kerültünk ahhoz, hogy elképesztő felvételeket készíthessünk a leshely rejtekéből, és ez egy városi sétánál vagy a közeli parkban barangolva is ideális lehet, amikor közelebb akarsz kerülni a témához.”

4. tipp: A RAW sorozatfelvételi móddal egyetlen pillanatról sem maradsz le

Egy szárnyait teljesen kiterjesztő vércse egy mezőn álló faoszlopra készül leszállni.

A RAW sorozatfelvételi mód használatával Dani és Jonty egy teljes sorozatot örökíthetett meg a vércsékről, ahogyan a közeli fáról elindulva leszállnak a fotósok előtt elhelyezett oszlopokra. Bázisukra visszatérve kiválaszthatták kedvenc felvételeiket, köztük ezt is, amelyen a vércse a lehető legtökéletesebb ponton helyezkedik el ahhoz, hogy a kora reggeli fény megvilágítsa a szárnyait. A kép egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel, egy Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel és 150 mm, 1/6400 mp, f/6.3 és ISO2500 beállításokkal készült. © Jonty Clark

Egy elsötétített madárlesen két fiatal egy repülő vércse képét tanulmányozza egy fényképezőgép érintőképernyőjén.

A nap során Jonty készített néhány lélegzetelállító képet, amelyekkel kivívta Dani tiszteletét.

Dani és Jonty a RAW sorozatfelvételi móddal kísérletezve igyekezték megörökíteni a vércséket a leshelyről. A Canon EOS R7 a mechanikus zár használata esetén 15 kép/mp, az elektronikus zár használata esetén pedig 30 kép/mp sebességet tesz lehetővé, amely megegyezik a videók másodpercenként rögzített képeinek számával. „Hihetetlenül gyors, és különösen hasznos a repülő madaraknál, mivel így egy egész sorozatból választhatod ki a legjobb felvételt” – mondja Dani.

Ebben a módban az előfelvétel is engedélyezhető, amely az exponálógomb megnyomása előtt fél másodperccel történő eseményeket örökíti meg, és a képeket különálló RAW-fájlokként menti el. „Odavagyok ezért a funkcióért, mert a használatával gyakorlatilag visszamehettem az időben. A vércsék kiszámíthatatlanok voltak, ez a funkció azonban sokkal hosszabb időt biztosított a reagáláshoz és a felvétel elkészítéséhez” – mondja Jonty.

5. tipp: Teremtsd meg a saját lehetőségeidet

Egy fiatal nő és férfi egymás mögött haladva sétál át egy magas fű borította mezőn. A háttérben egy kicsi madárles látható.

Dani azt javasolja minden fiatal fényképésznek, hogy kérjenek meg tapasztaltabb fotósokat, hogy egy kis ideig követhessék és megfigyelhessék őket munka közben. Ez a tanulás egyik leggyorsabb módja, emellett tökéletes lehetőség arra, hogy némi hírnévre tegyenek szert a fotózás világában.

Egy erdőben fekvő farönkön ülő, boldogan mosolygó fiatal nő és férfi egy fényképezőgép érintőképernyőjét tanulmányozza.

Dani és Jonty sokat tanultak egymástól az együtt töltött nap során, és a Canon EOS R7 fényképezőgép vadvilág-specifikus funkcióinak köszönhetően lenyűgöző felvételeket készítettek.

„A legfontosabb tanácsom Jontynak és mindenki másnak, aki természetfotósként szeretne érvényesülni, hogy teremtsen lehetőségeket. Nagyon telített a piac, de továbbra sem lehetetlen kitűnni” – mondja Dani. Azt javasolta Jontynak, hogy kövessen más profi fotósokat, kérdezze meg tőlük, hogy egy napra melléjük szegődhetne és megfigyelhetné-e, hogy hogyan dolgoznak – valamint hogy soha ne felejtse el, mennyire fontos, hogy az online jelenlétében saját személyisége is megnyilvánuljon.

„Az emberek nem a fotóim miatt és is nem amiatt követnek, mert a vadvilágot szeretnék látni” – folytatja Dani. „A természetfotósoktól persze elvárható, hogy jó felvételeket készítsenek, de a követőimre azért tettem szert, mert az emberek kíváncsiak voltak a mondanivalómra. A YouTube-videókban mindig bemutatkozom, mert tudom, hogy amint az emberek valódi személyiséget látnak, jobban fogja őket érdekelni az általam közzétett tartalom.”

„Nagyon örülök, hogy Danitől többet is megtudhattam a fényképészet marketinges oldaláról” – mondja Jonty. „Meglehetősen illúzióromboló végignézni az olyan tapasztalt fotósok portfólióját, akiknek évtizedei voltak a művészetük tökéletesítésére, viszont rendkívül inspiráló látni, hogy Dani mi mindent ért el ilyen rövid idő alatt azzal, hogy a vörös mókusokra összpontosított, és kihasználta a közösségi média erejében rejlő lehetőségeket.”

„Dani segítségével – és mivel a fényképezőgépnek köszönhetően a téma kiemelése szinte gyerekjáték volt – hamar megtanultam, hogy hogyan alkalmazkodhatok egy gyorsabb ütemű környezethez” – meséli Jonty az együtt töltött napról.

Jonty inspirációval telve zárta a napot, és rengeteg lenyűgöző felvételt készített, amelyek méltán kerülhetnek be a portfóliójába. Dani szintén sokat tanult az együtt töltött idő alatt, különösen azt, hogy hogyan hozhatja ki a lehető legtöbbet a felszereléséből: „Úgy érzem, én is tanultam Jontytól. Akár engem tanítanak, akár én tanítok valakit, az információk átadása mindig fontos szerepet játszik” – összegzi Dani.

Írta: Matthew Bowen

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R7

  Fedezd fel a vadont egy olyan fényképezőgéppel, amely szenzációs sebességet és képminőséget kínál egy a jövő igényeinek megfelelő, hordozható APS-C házban.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R5

  Gondold újra, amit a tükör nélküli fényképezőgépekről tudsz. Az EOS R5 kompromisszumot nem ismerő teljesítménye forradalmasítani fogja a fotózási és filmkészítési szokásaidat.
 • RF-S objektívek

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  A nagy látószögtől a teleobjektívig különböző látómezőket biztosító EOS R-sorozatú APS-C zoomobjektív tökéletes választás az utazások, a vadvilág, a sportolás és a különböző élethelyzetek megörökítéséhez.
 • Kapcsolódó cikkek

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  A legjobb objektívek természetfotózáshoz

  Készíts lenyűgöző képeket vadon élő állatokról és madarakról ezekkel a prím- és zoomobjektívekkel.

 • VADVILÁG

  Madárfotózás az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM segítségével

  Egy profi fotós és egy hobbifotós állt össze, hogy élesben teszteljék az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívet.

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Tippek természetfotózáshoz

  Tippek és technikák, amelyekkel új szintre emelheted a természetfotózást, és a legtöbbet hozhatod ki Canon fényképezőgépedből és objektívjeidből.

 • VADVILÁG

  Madarak fényképezése

  Tippek és a legjobb belépő szintű felszerelés madarak fényképezéséhez.