TŰZ FOTÓZÁSA

Tűz fotózása: hogyan örökítsd meg a lángokat

Mindegy, hogy egy pislákoló gyertyát, egy tábortűz táncoló lángjait vagy fényben izzó szikrákat szeretnél fotózni, a megfelelő technikák, beállítások és felszerelés sokat számít.
Hosszú expozíció egy tábortűznél álló gyermekről, ahol a szálló parázs hosszú fénycsíkokat hoz létre.

A tűz egy csodálatos fotótéma, amely végtelen kreatív lehetőségeket kínál. Nemcsak magukban a lángokban rejlik szépség, hanem csodálatos, meleg tónusú fényben fürdetik a környezetet is. Ez azt jelenti, hogy a tűz nemcsak figyelemfelkeltő témát, hanem hangulatos fényforrást is biztosíthat a portréfotózáshoz.

A tüzet fotózni egyben kihívás is. A fotósoknak azzal a problémával kell szembenézniük, hogy a fényforrás nagyon világos, míg a környezet gyakran nagyon homályos. Ez a nagymértékű kontraszt megnehezítheti a jelenet legvilágosabb és legsötétebb részeiben lévő részletek rögzítését. A megfelelő fényképezőgép-beállításokkal és néhány egyszerű készséggel azonban bárki gyönyörű fotókat készíthet a tűzről.

Bár a lángok fotózásának képességét egész évben érdemes gyakorolnunk, de ez a tudás különösen jól jön, ha az ünnepi hónapokban szeretnéd kibontakoztatni kreativitásodat. Ebben a cikkben megosztjuk veled, hogyan készíthetsz gyönyörű fotókat a tűzről az idei ünnepi szezonban.

1. Fő a biztonság

Egy felnőtt egy gyermek kezét fogja egy tűzrakóhely mellett.

Ha gyermekek jelenlétében fényképezel, a legjobb, ha jelen van egy másik felnőtt is, aki vigyáz rájuk, amíg fotózol. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/160 mp, f/3.5 és ISO4000 beállításokkal készült.

A fényképezéshez hasonlóan a tűz is elragadó tud lenni – bár nem mindig a jó értelemben. Mivel túl könnyű belemerülni a kattintgatásba, ezért mindig a biztonságnak kell az első helyen állnia. Nemcsak az a fontos, hogy megakadályozzuk, hogy magunknak és másoknak baja essen, hanem az is, hogy a tüzet kordában tartsuk. A tűz eloltásához helyezzünk egy vödör vizet vagy egy tűzoltókészüléket a közelbe, és használjunk fejlámpát, hogy a sötétben is eligazodjunk. Az időjárási viszonyokat is érdemes ellenőrizni, mivel az erős szél kiszámíthatatlanná teheti a lángokat.

2. Megfelelő felszerelést válassz

Egy Canon fényképezőgép, egy állvány, narancssárga zselé és hordozható lámpa egy tűzrakóhely szélén.

A fényképezőgép és az állvány mellett egy zseblámpa is segíthet abban, hogy a jelenetnek extra megvilágítást adjon, egyensúlyt teremtve a lángok fénye és a környezet között. Egy kis darab narancssárga zselé melegebb árnyalatot kölcsönözhet a zseblámpa fényének, hogy az harmonizáljon a lángokkal.

A tűz fénye általában meglehetősen gyenge, ezért ha a tüzet fényforrásként használod a közeli témák megörökítéséhez, akkor érdemes olyan felszerelést használni, amely gyenge fényviszonyok között is jól működik. Egy olyan fényképezőgép, mint a Canon EOS R6 ideális erre a célra – az ultraérzékeny, 20,1 megapixeles, teljes képmezős érzékelőt kifejezetten arra tervezték, hogy könnyedén kezelje a nagy dinamikatartományú témákat, valamint az általánosságban vett gyenge fényviszonyokat.

Egy gyors prímobjektív, mint amilyen a Canon RF 50mm F1.8 STM szintén nagy segítség, mivel a prímobjektívek általában nagyobb maximális rekesznyílással rendelkeznek, mint a zoomobjektívek. Gyenge fényviszonyok mellett rövidebb záridő és alacsonyabb ISO-érték használatát teszi lehetővé, ami élesebb, kevésbé zajos felvételeket eredményez.

Bár nem feltétlenül szükséges, egy állvány nagyon hasznos lehet a tábortűz és a gyertyafény fotózásához, mivel így hosszabb expozícióval dolgozhatsz, és elmoshatod a lángok pislákoló fényét.

3. Gyertyafény megörökítése

Egy gyertyasor, amelyeknek csak a lángjai látszanak a fekete háttér előtt.

Ha a lángra exponálsz, a jelenet többi része nagyon sötét lesz, amitől úgy tűnhet, mintha a gyertyalángok a levegőben lebegnének. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/1250 mp, f/4 és ISO100 beállításokkal készült.

Egy gyertyasor, amelyre úgy exponáltak, hogy a gyertyatartók jól láthatóak, míg a lángok kiégettek és elmosódottak.

Ha az expozíciót a környezethez igazítod, a kreatív hatás nagyon eltérő: a gyertyák jól láthatóak, míg a lángok kiégettek és elmosódottak. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/20 mp, f/4 és ISO100 beállításokkal készült.

Gyertyákkal nagyon hangulatos felvételek készíthetők, ugyanakkor megörökítésük kihívást is jelenthet, mivel a gyertyák lángjai fényesek, de nem bocsátanak ki sok környezeti fényt. Ez azt jelenti, hogy ha a lángokra exponálunk, akkor a jelenet többi része szinte teljesen sötét lesz, de ha a környezetre exponálunk, akkor a lángok kiégett hatásúak lesznek. Attól függően helyezd egyiket vagy másikat előtérbe, hogy milyen hatást szeretnél elérni.

Gyakran jobb, ha a világosabb elemre exponálunk a képen, mivel az árnyékokat könnyebb utómunkával feloldani, mint a kiégett fényes részeket korrigálni. Ezenkívül nézd meg, hogy tudod-e növelni kicsit az expozíciót, hogy az árnyékokat a fényes részek kiégetése nélkül korrigálhasd. Ha a fényképezőgéped támogatja, videózás közben próbáld ki a Zebra üzemmódot, amely zebramintásan kiemeli a keret túlexponált részeit, így tökéletesen korrigálhatod az árnyékokat, ugyanakkor nem égeted ki a fényes részeket. Állóképek esetén lejátszási módban a túlexponálási figyelmeztetés segíthet annak ellenőrzésében, hogy a rögzített képen vannak-e kiégett területek. A RAW formátumban történő fényképezés sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít a például Canon Digital Photo Professional (DPP) képszerkesztő szoftverrel végzett utómunka során.

Állítsd a fényképezőgéped manuális (M) üzemmódba, hogy felülbíráld a fényképezőgép automatikusan felugró vaku funkcióját. Így elkerülhető, hogy a vaku elnyomja a gyertyaláng szolid fényét. Állítsd a rekeszértéket f/4-re és ISO100-ra, majd változtasd a záridőt 1/20 mp és 1/2000 mp között, hogy megnézd, hogyan hatnak a különböző záridők a gyertyák megjelenésére. Használhatsz derítő- vagy más néven nappali vakut is – ez egy olyan fényforrás, amely megvilágítja az árnyékos területeket, és kiemeli a téma részleteit. A Canon Photo Companion alkalmazás tartalmaz egy cikket a gyertyafényben készített portrékról, amely ezt a technikát még részletesebben járja körül.

4. Gyertyafényes tortával készült portrék

Egy kisgyermek lehajol, hogy elfújja a gyertyákat egy születésnapi tortán. A gyermek arcát megvilágítják a lángok.

Ahogy az alany közel hajol a gyertyákhoz, a pislákoló lángok csodálatos meleg fényt vetnek az arcára. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/200 mp, f/2 és ISO1600 beállításokkal készült.

Egy Canon fényképezőgép hátulnézetből, miközben a születésnapi tortáját tartó gyermeket fotózza.

Amikor szélesre nyitott objektívvel fényképezel, a mélységélesség nagyon kicsi, ezért a pontos fókuszálás elengedhetetlen. A szemérzékelő autofókusszal rendelkező fényképezőgépek, mint például a Canon EOS R6, megkönnyítik ezt, még akkor is, ha profilból fotózol.

Mi lehetne jobb alkalom a fényképezőgép elővételére, mint egy születésnapi parti? Amikor eljön a gyertyák elfújásának ideje, csodálatos portrékat készíthetsz, ha a meleg tónusú gyertyafényt használod, hogy kiemeld az alany vidám arcát. Állítsd a fényképezőgéped manuális (M) üzemmódra f/1.8 rekeszértékkel (vagy az objektív legnagyobb rekeszértékével), 1/200 mp záridővel és automatikus ISO-értékkel. Ennek köszönhetően az ISO-érték úgy módosul, hogy megfelelő expozíciót eredményezzen.

Egy olyan gyors prímobjektív, mint a Canon RF 50mm F1.8 STM ideális az ilyen típusú portrék készítéséhez, mivel a nagy maximális rekesznyílás lehetővé teszi, hogy félhomályos belső terekben is készíthess portrékat. A nagy rekesznyílás lágy háttérhomályosítást is biztosít a gyönyörűen elmosódott hátterekhez.

5. Tábortüzek fotózása

Hosszú expozíció egy tábortűzről, ahol a lebegő parázs hosszú fénycsíkokat hoz létre.

A hosszú expozíció elmossa a lángok mozgását, és a repülő szikrákat szemet gyönyörködtető fénycsíkokká alakítja. A tűz fellobbantása csodálatos fényhatásokat eredményezhet, de légy óvatos! A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1 mp, f/8 és ISO100 beállításokkal készült.

Egy Canon fényképezőgép hátulnézetből, miközben egy tábortűz mellett ülő gyermeket fotóz.

Használj állványt, és állíts be egy másodperces expozíciót, hogy megörökíthesd a szálló szikrák fénycsíkjait. Ne feledd, hogy hosszú expozíció esetén kérd meg a képen lévő embereket, hogy maradjanak mozdulatlanok, így elkerülheted, hogy a mozgásuk elmosódjon a képen. Másik megoldásként az ellenkezőjét is megteheted, és szándékos elmosódással szellemképet hozhatsz létre, mint a felső képen, ahol a szálló szikrák izzó fénycsíkokként láthatók.

Van-e hívogatóbb, mint egy tábortűz egy hideg, sötét éjszakán? A táncoló lángok hangsúlyos témát adhatnak a környező sötétséggel szemben. A naplemente után lesz egy pillanat, amikor a környezeti fény elég gyenge ahhoz, hogy a tábortűz kiemelkedjen a homályból, de még mindig elég világos, hogy a környezet és az égbolt részletei is láthatók legyenek. Ez egy remek alkalom arra, hogy elkészítsünk egy szürkületi felvételt, és a tábortüzet a környezetével együtt mutassuk meg, mivel az éjszaka beköszöntével a környezet teljesen fekete lesz. Próbáld meg a felvételt manuális üzemmódban, 1/100 mp záridővel, f/1.8 rekeszértékkel (vagy az objektív legnagyobb rekeszértékével) és automatikus ISO-értékkel elkészíteni. Használd az expozíciókompenzációt a felvétel világosabbá vagy sötétebbé tételéhez, és fotózz alacsony szögből, hogy a tüzet az alkonyi égboltra vetítsd.

6. Portrék készítése a tűz fényénél

Egy fotós közeli portrét készít egy tábortűznél álló gyermekről.

Tűz mellett készült portrék készítésekor állítsd a fényképezőgépet manuális (M) üzemmódra f/1.8-as rekeszértékkel (vagy az objektív legnagyobb rekeszértékével), 1/200 mp záridővel és automatikus ISO-értékkel, hogy a korlátozott fényviszonyok mellett a lehető legjobban ki tudd merevíteni a mozgást.

Két gyermek áll egymással szemben egy tábortűz előtt, profiljuk körvonalait megvilágítja a lángok fénye.

Készíts portrékat a tűz fényénél a csodálatos, meleg megvilágításhoz vagy érdekes sziluettekhez. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/125 mp, f/1.8 és ISO25600 beállításokkal készült.

A tábortüzek és tűzrakóhelyek egyedi hangulatot teremtenek, amely kiválóan alkalmas a portréfotózáshoz. A tűz mellett beszélgető emberek, az összebújó párok és a lángoktól megbabonázott gyerekek mind jó témák Canon fényképezőgéped számára. Mielőtt elkezdenéd a fényképezést, mindenképpen lobbantsd be a tüzet, mivel a láng mennyisége nagyban befolyásolja a környezeti fényt. A lángoktól távolodva a fény nagyon gyorsan elhalványul, ezért az alanyokat a lehető legközelebb kell vinni a tűzhöz (persze ügyelve a biztonságra is), hogy kihasználhasd a fényt.

7. Szálló szikrák fotózása

Szikrák pattognak két csillagszóróból, a két gyermek arca, akik a kezükben tartják őket, csak a háttérben látható.

Szikrák fotózásához állítsd a fényképezőgépet manuális (M) üzemmódba. Használj f/3.5–f/5.6 rekeszértéket, 1/125 mp záridőt és automatikus ISO-értéket. Az expozíciókompenzációval is játszhatsz, ami kissé eltérő eredményeket adhat.
A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/200 mp, f/2.5 és ISO640 beállításokkal készült.

A parázs pattogó fénye fantasztikusan mutathat a fényképeken – és biztonságosabb módja is a kreatív fényhatások felfedezésének ha kisebb gyerekek az alanyaid vagy rossz az időjárás. A repülő szikrák minden irányba igen gyorsan szállnak, így még viszonylag rövid záridő mellett is fénycsíkokként örökítheted meg őket. Ha nem jelent gondot RAW formátumban fényképezni és szerkeszteni, akkor ez hatalmas segítség lehet, mivel utólag extra részleteket tudsz kihozni a fényes és árnyékos részekből. Vagy pedig csökkentsd le a záridőt, és a szálló szikra jól látható csíkokat fog hagyni a képen – rajtad áll!

Az ünnepi tűzijátékok fénycsíkjainak megörökítésével is megpróbálkozhatsz – további ötletekért és inspirációért tekintsd meg a tűzijáték kreatív fotózásával kapcsolatos tippjeinket és technikáinkat.

Miután elaludt a tűz, a Canon Photo Companion alkalmazásban a Füst fotózása készséggyakorlatokkal ezt a területet is felfedezheted.

Írta: James Paterson

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek