Sepia-Station-Nelson- Lourenço

„Mosolygó lelkek” megörökítése és a csend ereje

A portugál születésű, lisszaboni Nelson Lourenço a mérnöki mesterdiploma és a marketing területén szerzett posztgraduális végzettség mellett amatőr fotós. Mindig is érdekelte a fényképezés. Igazán akkor ragadta magával, amikor egyik barátja egy hétvégére kölcsönadta Nelsonnak Canon fényképezőgépét – az első kattintásra beleszeretett. Azzal az első, ügyetlen kattintással Nelson megértette, hogy vár rá egy új, még felfedezetlen világ.

© Nelson Lourenço: Csúcsidő
Canon EOS 600D, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/60 mp, f/5.6, ISO 100

Miért szeretsz fényképezni?

„A fényképek segítségével megmutathatom, milyennek látom a világot. Ha kezembe veszem a fényképezőgépet, az a célom, hogy megtaláljam a dolgok „lelkét”. Sajnos a lelkek azonban nagyon félénkek, és csak akkor mutatkoznak meg, ha megmosolyogtatod őket. A mosoly mindennek a nyitja. Ha sikerül megragadni a pillanatot, akkor sikerült egy jó képet készítenem. Az önkifejezésnek ez a módja szabaddá tesz.”


© Nelson Lourenço: Az árnyak mindig is követni fognak minket
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1,6 mp, f/4,0, ISO 100

Mi inspirált arra, hogy elkészítsd ezeket a képeket?

„Egy dolog közös bennük: a várakozás. Általában sokat járkálok addig, amíg rá nem találok egy érzésre, amely magával ragad. Ha megtaláltam a tökéletes helyet, addig nézem az embereket, amíg úgy nem érzem, hogy egy vagyok közülük. Ezután várok. Ha minden összejött, fényképezek.”


© Nelson Lourenço: A szörfös
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/125 mp, f/16, ISO 100

Hogyan hozol létre egy hangulatot a fényképekkel?

„Számomra a hangulat az a jelenség, amikor az általam készített kép segítségével előidézek egy bizonyos érzést a kép nézőjéből. Ezért van szükség azokra az elemekre, amelyek elmesélik a kép történetét. Igyekszem – még ha csak a háttérben is – minden képen megörökíteni valami emberit. Figyelek a fényekre is, melyek segítségével a főkarakterre terelhetem a hangsúlyt.”


© Nelson Lourenço: Egy marék boldogság
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/2000 mp, f/5,6, ISO 100

Ha megörökíthetnél egy pillanatot, akkor mi lenne az, és miért?

„A csend. Az a pillanat, amikor az ember az őt körülölelő tömeg ellenére is elszakad a világtól. Az ilyen csendben rejtőzhet félelem, öröm, bánat, remény vagy abszurd üresség. Ezt a fajta csendet szeretném megörökíteni. Ha megértjük a másik hallgatását, azáltal gazdagabbá válunk.”


© Nelson Lourenço: Felvételre készen
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/15 mp, f/6,3, ISO 100

Kövesd Nelsont, és tudj meg többet a fényképeiről itt.