Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Éjféli kóborló: Hogyan fényképez a Munro éjjeli kalandora hegyi tájakat?

Alan Rowan egy országos lap újságírójaként általában éjfélkor végzett a munkájával, de ilyenkor még nem tudott elaludni. Lelkes hegymászóként munka után egyből a skót hegyek felé vette az irányt. Fölfelé még sötétben mászik, de a naplementét úgy nézheti, hogy „egy lélek sincs a láthatáron”, és miközben a világ nagy része ébredezik, ő elindul lefelé.

„Az egyik legcsodálatosabb dolog ilyenkor éjszaka sétálni az, hogy a nap veled együtt kel életre” – mondja.

The sun sets over a low mountain landscape.

Alan 20 éven keresztül folytatta egyedi életstílusát. A hegyek iránti szenvedélyét a munkahelyi beosztásához igazította, és összesen nagyjából 300 hegycsúcsot mászott meg éjjel.

Alan jelenleg szabadúszó újságíró és szerző: két könyvet is publikált az éjféli kalandjairól, azóta pedig egy harmadikon dolgozik, amelynek témáját küldetése, az idén minden teliholdkor megmászott különböző hegyek adják.

Az éjjeli hegymászás iránti szenvedélyéhez elengedhetetlen, hogy táskája mindig tele legyen, készen arra, hogy bármelyik pillanatban nekivághasson Skócia bármelyik magaslatának – ezeket a kalandjait a Munro éjjeli kalandoraként osztja meg blogján és a közösségi oldalakon.

A Canon kompakt fényképezőgépe elég kicsi ahhoz, hogy Alan becsúsztathassa kabátja zsebébe, és mindig magával vihesse kalandjaira – a hegyvidéken elé táruló kilátás megörökítéséhez. „Ilyenkor a lehető legkevesebb dolgot érdemes magaddal vinni, ezért a legjobb választás egy zsebméretű fényképezőgép” – mondja Alan. „Azért megyek ki a természetbe, hogy hegyeket lássak és képeket készítsek, nem pedig azért, hogy képeket készítsek, és közben egy hegyen legyek – a kettő között van különbség. Nem akarok időt pazarolni objektívcserére és hasonlókra. A zsebméretű fényképezőgépek éppen ezért tökéletesen megfelelnek az igényeimnek.”

"Minden kép egy történet – egy napló azokról a helyekről, ahol jártál, és arról, hogy te ki vagy"

Alan a PowerShot SX740 HS fényképezőgéppel örökíti meg a hegyeken szerzett élményeit. A hordozhatóság és egyszerű kezelés mellett a fényképezőgép még számos nagyszerű funkcióval rendelkezik, a 4K felbontású videofelvételen keresztül a rendkívüli 40-szeres optikai zoomig – így a közeli témákról és a távolban lévő vadvilágról egyaránt részletes képeket készíthet.

„A fotózás nagyon sokat jelent számomra” – mondja. „Minden kép egy történet – egy napló azokról a helyekről, ahol jártál, és arról, hogy te ki vagy. Ráadásul megoszthatod másokkal, hogy mit hagynak ki. Sokszor előfordul, hogy amint felérek egy hegy tetejére, azt gondolom, »bárcsak mások is láthatnák ezt«. A fényképek nagyszerű emlékek, amelyeket tovább adhatok, és remélhetőleg az unokáimnak is ugyanannyira fognak tetszeni, mint nekem, amikor azokat készítettem.”

Alan tippjei természetfotózáshoz

1. Legyen nálad nagy zoom

Alan túrái szédítő helyekre viszik, ahol a biztonság érdekében a jól kijárt utakon érdemes maradni. „Egy jó zoom segítségével közelebb kerülhetsz a vadvilágban megpillantott állatokhoz, például őzekhez és ragadozó madarakhoz” – mondja.

„Ha valamit egy mérfölddel távolabb látsz, nem mehetsz oda, hogy azonnal lefényképezd, mert addigra már nem lesz ott. Fontos, hogy meg tudd örökíteni a pillanatot, bárhol is tartózkodsz éppen.”

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

A Canon PowerShot SX740 HS kompakt vázában 40-szeres optikai zoom található, amellyel távoli tárgyakról is részletes képeket lehet készíteni, a ZoomPlus technológiával pedig digitálisan megkétszerezhető az optikai zoom, így 80-szoros nagyítást elérve – kisebb minőségbeli romlással más digitális zoomokkal ellentétben. A fenti képek 80-szoros zoom segítségével készültek, így a távolban lévő rozsdás hajótesten láthatóvá válnak a részletek.

Alan az esti égboltról közeli képeket is készíthet a fényképezővel. „Jelenleg azokról a hegyekről készült képekből állítok össze egy könyvet, amelyeket teliholdkor másztam meg” – mondja. „Nagy teljesítményű zoommal felszerelt fényképezőgéppel közelibb fotókat készíthetek.”

2. Készülj fel a pillanatra

A nagy sebességű rögzítési módok hasznosak lehetnek a hegyvidéki környezetben. „Az ilyen hatalmas tájakon általában messzebb észlelhetsz mozgást, és csupán néhány másodperced van arra, hogy cselekedj” – mondja Alan. „Ha hirtelen mozgást veszel észre a pusztában, akkor azt gyorsan szeretnéd megörökíteni. A Canon PowerShot SX740 HS folyamatos felvételi sebességének köszönhetően pedig nagy előnyre tehetsz szert a pillanat megragadásában.”

A 10 kép/másodperces rögzítési móddal több rögzíthető a történetből: ideális a mozgó témákhoz, a vadvilágtól kezdve az iskolai sportversenyekig.

3. Legyen nálad olyan felszerelés, amellyel megörökítheted a finom részleteket

Kapcsolódó cikkek
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

KALANDFOTÓZÁS

Kalandfotózás a természetben

Anna Blackwell fotós Dartmoor vadonját járja be egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

TERMÉSZETFOTÓZÁS

Fekete-fehérbe öltözött természet a Powershot G7 X Mark III fényképezőgéppel

Helen Bartlett Canon nagykövet megosztja tanácsait, amelyeket követve a természetben járva inspiráló fekete-fehér fotókat készíthetsz kompakt fényképezőgépeddel.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Merülj el a természetben

Tolga Aktas természetfotós megosztja velünk, hogy hogyan élhetsz a pillanatnak a PowerShot ZOOM segítségével.

„Amikor a hegy tetején vagy, olyan tökéletes kilátás tárul eléd, hogy azt a lehető legjobb módon akarod megragadni” – mondja Alan. Ezért éri meg olyan fényképezőgépet használni, amely minél több részletet képes visszaadni a képeken. „4K felbontású videofelvételen minden egyes fűszálat lehet látni. Ha 4K-ban készítesz videót, akkor azok az apró részletek is felbukkannak, amelyeket egyébként nem vennél észre.”

A Canon PowerShot SX740 HS 4K videofelvételi módja éles felbontást eredményez, valamint lehetővé teszi a felvételből a pillanatképek kiragadását. Alan számára remek lehetőséget kínál a time-lapse videofunkció is. „A time-lapse a napfelkeltékhez és naplementékhez egyaránt nagyszerű funkció. Segítségével a változó fényt és a különböző színeket rövid jelenetben örökítheted meg.”

4. Megosztás bárhol, bármikor

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

„A megosztás napjainkban nagyon fontos szerepet tölt be” – mondja Alan. „A közösségi oldalakon az emberek folyamatosan várják, hogy új történeteket tegyek közzé. Néha viszont egy-egy kimarad, amire a következőt reagálják: „Hol van a bejegyzés, amire vártam?”

A Canon PowerShot SX740 HS Bluetooth- és Wi-Fi-csatlakozásának köszönhetően Alan útközben oszthatja meg képeit: a fényképezőgépet a mobiltelefonjához csatlakoztatva tehet közzé új bejegyzéseket a hegyoldalból. A Canon Camera Connect alkalmazás automatikus átviteli funkciójával a fotókat automatikusan átküldheti a telefonjára, a GPS segítségével pedig helyadatokkal címkézheti azokat, mielőtt megosztaná blogján és a közösségi oldalakon.

5. Használj képstabilizálást az éles természeti és makrófelvételekhez


Akár cigánykerekező unokáját fényképezi, akár egy, a magasban köröző sast, a Canon PowerShot SX740 HS Intelligens IS funkciója felbecsülhetetlen segítséget nyújt neki a stabil fotózásban és az éles képek készítésében. Szerinte egyformán jól működik makrófelvételek és mozgó témájú képek készítésekor is.

„Az unokámnak csinálok közeli képeket csinálok szitakötőkről, lepkékről, és mindenféléről, hogy aztán megmutathassam neki” – mondja Alan. „Imádja ezeket a képeket, és ez összeköt minket. Fantasztikus dolog, hogy mindent szeret felfedezni. Nincs is annál jobb, mint amikor egy fiatalabb generációt érdekel a természet és a vadvilág.”

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Szerző: Lucy Fulford

Fedezd fel a Canon 4K kínálatának erejét és sokoldalúságát

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Vissza az összes tipphez és technikához