Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

TÁJFOTÓZÁS

Time-lapse fényképezés: a tájképek életre keltése

Egy time-lapse felvétel több száz vagy akár több ezer állókép egymás után történő lejátszásából áll, így hozva létre egy időtömörített videót. A művészet egy lebilincselő formája, amely új életet lehelhet a hagyományos tájfotózásba. „A time-lapse fényképezéssel új lehetőségek tárulnak fel egy tájban” – mondja Alex Nail, egy profi tájképfotós és time-lapse filmkészítő, aki olyan szervezetek számára készít anyagokat, mint például a Visit Britain és a Woodland Trust.
„Tájképek készítésével nehéz lehet bevonzani a néző, de amint a kép a mozogni kezd, a jelenet életre kel. Ha egy gyönyörű nyári napon kint vagy a természetben, az erős megvilágítás nem feltétlenül kedvez az állóképeknek, de ha felhőket látsz kialakulni vagy elúszni, akkor az egy tökéletes lehetőség time-lapse felvételek készítésére.”
Egy napfelkelte, egy áramló folyó, egy hullámzó tengerpart, vagy akár egy városi utcán áthaladó forgalom is lenyűgöző felvételekké alakíthatók, elkészítésükhöz mindössze néhány percre van szükség.
A Canon EOS RP egy kis méretű, könnyű, intuitív, teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgép, amely ideális választás kreativitásod menet közbeni kiteljesítéséhez. Alex most megosztja öt kiváló tippjét a time-lapse tájképek készítésével kapcsolatban.

1. Fotózz a megfelelő felszereléssel

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
Alex számára a kis méretű, könnyű és nagy teljesítményű Canon EOS RP ideális volt, hogy távoli helyszíneken készíthessen time-lapse tájképeket.

Time-lapse tájképek készítéséhez Alex egy állványt, egy nagy látószögű vagy közepes fókusztávolságú zoomobjektívet és általában egy intervalométert használ a felvételek közötti időtartam beállításához. Azonban számos Canon fényképezőgép rendelkezik beépített intervalométerrel és time-lapse videó felvételi móddal, mint például az EOS 250D, az EOS 90D, az EOS M6 Mark II, az EOS 6D Mark II vagy az EOS RP, amelyek mind képesek 4K minőségben rögzíteni time-lapse felvételeket. Az EOS RP lehetővé teszi az egy vagy több másodperces időközök használatát és összesen 3600 kép készítését 4K UHD vagy Full HD minőségben, és mindezt egy igen egyszerű módon: csak be kell állítanod a fényképezőgépet, el kell döntened, hogy mekkora időközt szeretnél a felvételek között, illetve mennyi ideig szeretnél rögzíteni, a fényképezőgép pedig gondoskodik a többiről, és a végén összefűzi a képeket egyetlen videóba.

„A Canon EOS RP használata esetén egyszerűen csak be kell állítanod a fényképezőgépet és hagynod, hogy tegye a dolgát, miközben a jelenet változik előtted” – meséli Alex.

Alex Canon EOS RP fényképezőgépéhez egy Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektívet használ. „Ez az objektív megfelel a time-lapse fényképezéshez, mert nagyon hasznos fókusztávolságot biztosít. Nagyon sok time-lapse tájképet 24 mm-es beállítással készítek el, de ezzel az objektívvel még nagyobb fókusztávolságokat használhatok, így sokkal távolabbi jelenteket is megörökíthetek” – magyarázza. Az új generációs RF objektívek mellett a Canon EOS RP az EF-EOS R objektívadapter révén a Canon EF és EF-S objektíveivel is kompatibilis.

2. Állítsd be a fényképezőgéped

A Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektív 5 fokozatú képstabilizálási technológiája hasznos kézből készített felvételek esetén, de Alex azt javasolja, hogy a time-lapse felvételek készítéséhez használj állványt. „Ha az objektíved rendelkezik képstabilizátor-kapcsolóval, ne felejtsd el kikapcsolni, amikor állványt használsz, mivel eltolódást okozhat” – mondja. A Canon EOS RP fényképezőgépen a Timelapse videó üzemmód kiválasztásakor a rendszer automatikusan letiltja az objektív képstabilizátorát.

A tisztaság és egységesség javítása érdekében Alex azt javasolja, hogy a beállításokat is zárold. „Gyakran megfeledkezem arról, hogy kézi fókuszra váltsak. Ha változik a jelenet, vagy a fényviszonyok, vagy csak a legkisebb változás történik a fókuszban, az problémákat okozhat, ezért mindent rögzíts – a fényképezőgépet és a beállításokat –, és fókuszálj manuálisan.” Egyszerűen csak állítsd az objektív AF/MF kapcsolóját MF állásba.

3. Sajátítsd el az expozíciót

A tájképek a természetes fénytől függnek, amely másodpercek alatt gyorsan változhat, így az expozíció jelentős szerepet játszik a time-lapse felvételeken. Hacsak nem közvetlenül a Napról készít felvételt, Alex mindig Rekesz-előválasztás módot használ a napfelkelkelték és naplementék fotózására, ami azt jelenti, hogy a fényképezőgép automatikusan a fényviszonyoknak megfelelően állítja be a záridőt. „A képkockák közötti expozícióváltozás nagyon elenyésző” – mondja – „így a villódzás kisebb mértékű lesz, mint amire számítanál.” Ha azonban a természetes expozíciós változásokat szeretnéd megörökíteni, Alex azt javasolja, hogy válts manuális módra. „Ez valójában a legegyszerűbb módja a time-lapse felvételek készítésének, mert csak be kell állítanod, és magára hagynod.”

A Canon EOS RP Timelapse videó üzemmódjában próbafelvételt készíthetsz az expozíciós beállítások kiértékelésére, mielőtt megnyomnád az exponáló gombot a time-lapse felvétel rögzítésének megkezdéséhez.

4. A jelenethez illeszkedő időtartamot válassz

A felvételek közötti időtartam kiválasztásához gondold végig, milyen gyorsan fog változni a jelenet. A folyó víz, a tengerparti hullámzás vagy egy elhaladó forgalom mind meglehetősen gyorsan mozog, így a rövidebb időközök révén zavaró változások nélküli felvételt készíthetsz. Egy szeles napon gyorsan mozgó felhőkhöz 1 és 4 másodperc közötti időköz az ideális.

Egy négy–hat másodperces videoklip elkészítéséhez Alex 10–12 másodpercnyi felvételt javasol – „Nem tudhatod, hogy pontosan mikor fog történni a legérdekesebb rész” – magyarázza. Ha manuálisan készíted el a time-lapse felvételt egy szoftverben, akkor felgyorsíthatod a lejátszást, és „a képkockák számának megduplázásával megduplázhatod a sebességet, ha azt tapasztalod, hogy a time-lapse felvétel túl lassan változik.” Alex legtöbb képsora körülbelül 300 képkockával kezdődik, amely 12 másodpercnyi felvételt biztosít számára, amikor 25 kép/mp (fps) sebességgel játssza le.

Ahogy fejlődnek a képességeid, Alex azt tanácsolja, hogy kísérletezz a szürkületi átmenetekkel, majd a csillagos égbolttal. „Ha éjszakai égboltról szeretnél time-lapse videót készíteni, és látni, ahogy a csillagok a sarkkör körül keringenek, 40 másodperces időközt és 30 másodperces záridőt használj” – magyarázza. „Sokkal hosszabb időre lesz szükséged, mint a felhők fotózásakor.”

Az akkumulátor-üzemidő mindenképpen fontos szempont, amikor éjszaka készítesz felvételt. „Úgy találtam, hogy a Canon akkumulátorok nagyon megbízhatóak, még hidegben is” – mondja Alex, de ne feledd, hogy az akkumulátor kapacitása hideg időben csökken. Ha a Canon EOS RP fényképezőgéppel hosszú vagy egész estés felvételeket készítesz, érdemes megfontolni, hogy egy AC-E6N hálózati adapter, egy DR-E18 egyenáramú adapter vagy egy ACK-E18 hálózati adapterkészletet segítségével a fényképezőgépet rákösd egy hálózati áramforrásra.

5. Alkoss lenyűgöző kompozíciót

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Tájképek készítésekor Alex szeret hatásos grafikus elemeket, például köveket, fákat vagy vizet helyezni az előtérbe, de a time-lapse felvételek készítése esetén más megközelítésre van szükség. „Sikeres time-lapse felvételek készítésekor le kell egyszerűsíteni képet, és hagyni, hogy annak minősége kiemelkedjen. Amikor állóképeket készítek, nagyon precíz vagyok a kompozícióval kapcsolatban, de time-lapse videók esetében egy kicsit szélesebb látószögű felvételeket készítek, mert nem tudod előre megjósolni, hogy mi történhet – az utófeldolgozás során később le is vághatom a képet, ha akarom. A Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektív erre ideális: széles látószögű felvételeket készíthetek, de ha a jelenet szűkebb képet igényel, például amikor a Hold vagy a Nap a horizont alá süllyed, akkor ezt is be tudom fogni.”

Így amikor legközelebb kint vagy, és lehetőségeket keresel egy tájkép életre keltésére – a time-lapse felvételek elkészítéséhez nem kell sokkal több idő, mint amennyi egy tájkép készítése esetén az állvány felállításához szükséges, egy time-lapse felvételi móddal rendelkező fényképezőgép, mint például a Canon EOS RP pedig ezt nagy mértékben meg is könnyíti.Írta: Natalie Denton

Kapcsolódó cikkek
A sunset on the coast.

TÁJFOTÓZÁS

A tengerparti felvételek titkai

A tengerpart fotózásával mindig változatos és drámai felvételeket készíthetsz. Olvasd el a tengerparti felvételek készítésére vonatkozó legjobb tippjeinket!

Alan Rowan holds a Canon SX740 HS camera, with a lake and hills in the background.

A SZABADBAN

Hogyan fényképez a Munro éjjeli kalandora hegyi tájakat?

A színes makroképektől a rejtélyes hegycsúcsokig: íme Alan Rowan tippjei a Canon SX740 HS használatához, a tökéletes természetfotózásért.

A Canon EOS 850D camera.

CANON EOS 850D

Mindenre készen: bemutatjuk a Canon EOS 850D fényképezőgépet

Frissítsd fotós eszköztáradat egy olyan DSLR géppel, amely szinte bármit képes kezelni: a Canon EOS 850D fényképezőgéppel

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkekAz inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Vissza az összes tipphez és technikához