A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

A szabadban

Tippek és trükkök egy professzionális télisport-fotóstól a téli szezon még tökéletesebb megörökítése érdekében

Egy havas táj csendes csodája, a síelők izgalmas lesiklásai a sípályákon – ne csak átéld a téli helyszínek csodáit, de dokumentáld is őket örökre Richard Walch profi télisport-fotós és Canon-nagykövet legjobb tippjeivel és trükkjeivel.

Ha egyszer is fotóztál már egy napfényben fürdő havas jelenetet, akkor tudod, hogy tökéletes képhez több kell annál, hogy a témádra irányítod a fényképezőgépet, és elkészíted a felvételt. „Akárhova is mész, a legfontosabb, hogy megvárd a megfelelő napot, amikor friss a hó és kék az ég. Ha mindez megvan, akkor vedd kezedbe a fényképezőgéped, és irány a hegy.” – mondja Richard.

Itt megtalálod a téli szezon sípályáin történő fotózással kapcsolatos legjobb tippjeit és trükkjeit: a téli szezonhoz megfelelő fényképezőgép kiválasztásától az esemény rögzítéséhez szükséges legjobb automatikusfókusz-beállításokig.

1. Válaszd ki a feladathoz legmegfelelőbb fényképezőgépet

„Ha a sípályák felé veszed az irányt, akkor egy olyan fényképezőgépre van szükséged, amelyik nagy teljesítményű és kompakt.” – mondja Richard. „Szükséged lesz a keresőre, mivel gyakran túl világos van a hegyekben ahhoz, hogy csak a képernyőt használd. Ha gyors akciókat tartalmazó sportokat fotózol, akkor egy magas képfrekvenciájú fényképezőgépre lesz szükséged – öt kép/másodperc feletti értékkel.

„A Canon EOS M50 és a Canon EOS M5 megfelelnek a fenti kritériumoknak. Mindkettő nagy teljesítményű APS-C érzékelővel rendelkezik a kristálytiszta részletgazdagságú képek rögzítéséhez, és Dual Pixel CMOS AF fókusszal a gyors és pontos fókuszáláshoz.

„Egyszerűen párosíthatod ezeket az okostelefonoddal Wi-Fi-n keresztül. Így akkor is átviheted a képeket a telefonodra, ha a hegyen nincsen hálózat. Majd, amint hálózat vagy Wi-Fi áll rendelkezésedre, megoszthatod a képeidet a világgal a közösségi oldalaidon.

2. Válaszd ki a megfelelő pillanatot

„A napkelte és a naplemente egyaránt csodálatos megvilágítást biztosítanak sípályákon rögzített fotóidhoz. Az időjárás a hegyen azonban nehezen megjósolható, és hirtelen változhat. Azt ajánlanám, minél korábban menj fel a hegyre, hogy már a megfelelő helyzetben várhasd ezeket a pillanatokat.

„A Canon EOS M50 egy nagyszerű fényképezőgép a gyenge fényviszonyok között történő fotózáshoz, amilyen például a napkelte és a naplemente. A fejlett DIGIC 8 processzor kiváló eredményeket biztosít, ha egy kicsit magasabbra kell emelned az ISO értéket a kevesebb fény kompenzálására. Próbáld meg kombinálni a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel a magával ragadó tájképek készítéséhez."

3. Használj megfelelő beállításokat

„Hogy elkerülhessem, hogy a hó szürkének tűnjön az olyan képeken, amelyeken sok a fehér szín, a kiindulópontot a beállítások egy adott kombinációja jelenti számomra” – mondja Richard. „A gyorsan mozgó témák fotózásakor meg kell »állítanod« a síelőt vagy snowboardost a képkockán, hogy elkerülhesd az elmosódott mozgást.” Richard azt ajánlja, hogy M (manuális) módba állítsd a fényképezőgéped, 1/2000 mp-re állítva a záridőt, a rekesznyílást f/8, az ISO értéket pedig 200 értékre.

„AI Servo AF-módba kell tenned a fényképezőgéped hogy sorozatfelvételt tudj készíteni. A trükk abban rejlik, hogy vezesd az autofókuszt, ami azt jelenti, hogy amint látod a témád, már lőnöd is kell. Az autofókusz képkockáról képkockára tanul – megérti, melyik irányba, és milyen gyorsan mozog a témád, és felkészül arra, hol lesz a következő kép. Általában két-három képre szüksége van a fényképezőgépnek, hogy megértse, mi is történik. Minden Canon fényképezőgép kiváló autofókusszal rendelkezik.”

AI Servo AF módban használj rövid sorozatfelvételeket, hogy elkerüld a puffer telítődését és a fényképezőgép lelassulását.

4. A témád felett helyezkedj el, és tanulmányozd alaposan

„Ha egyenesen felfelé fényképezel egy hegyen, elveszik a meredeksége. Mindig a témád mellé vagy egy kicsit alá fotózz.

„A beállított felvételeket jobb elkerülni – mindig a megfigyelő szerepét vedd fel, a témád pedig abba az irányba nézzen, amerre halad a síelés vagy snowboardozás közben. Ha portrét készítesz, akkor vagy egy közvetlen portrét készíts, ahol a témádat jelentő személyhez közel beszélgetsz vele, vagy hagyd, hogy megfeledkezzenek a kameráról, és csak dokumentáld, ami történik. A két opció között nincs járható út.”

5. Ügyelj a hőmérséklet-változásra, és legyenek nálad extra elemek

„A hideg sípályákról egy fűtött épületbe lépve hamar bepárásodnak a fényképezőgéped objektívjei, ezért fontos, hogy a felszerelésedet a nap végéig kint tartsd. Legyen nálad egy masszív hátizsák, hogy megvédje a felszerelésed, ha elesnél, és legyen nálad egy erős UV-szűrős napszemüveg, hogy védelmet nyújtson a napsütés és a hófedte táj okozta szemkáprázás ellen.

„Az alacsony hőmérséklet nagyon gyorsan le is meríti az fényképezőgép akkumulátorát, ezért a legjobb, ha két extra akkumulátort is magaddal viszel, hogy végig bírja a felszerelésed a napot. Hideg kezekkel nehéz kezelni a felszerelésed, ezért gondoskodj meleg kesztyűről, amelyben képes vagy megőrizni a kézügyességedet is.”

6. Ne félj a napsütésben történő fotózástól

„Amikor a nap előbújik a felhők mögül, az egy igazi áldás a hegyen történő fotózás során. Azonban, ha nem megfelelőek a fényképezőgép beállításai, a hó okozta tükröződés hatására a képek túlexponáltak lehetnek.

„A legjobb mód a túlexponált képek elkerülése érdekében ezen körülmények között, ha manuálisan beállítjuk a záridőt 1/2000 mp-re, a rekesznyílást f/8, az ISO-értéket pedig 200-as értékre. Ha automatikus módban fotózol, ügyelj rá, hogy kompenzáld az expozíciót +1 és +3 közötti értékekkel, különben túl sötétek lesznek a képeid. Ne félj azonban a napfényben történő fotózástól – így születhetnek a legjobb télisport-fotók.

„A nap megvilágítja hátulról a síelő vagy snowboardozó által felvert havat. Ha a napot a személy mögé tudod pozícionálni, még jobb. Az objektívjeink, amelyekkel rendelkezünk nagyon nagy teljesítményűek.

„Ha fel tudsz markolni egy kevés havat, dobd a levegőbe, és fotózz bele egyenesen a napba a legjobb hatás kedvéért.”

7. Egy tökéletes szelfire készülve pakolj be

„A tökéletes hegyi szelfi elkészítése nem a hegyen kezdődik. A világos színű kabátok és sínadrágok nagyon jól kitűnnek a havas háttérből, és hasznodra válhatnak egy igazán feltűnő szelfi elkészítése során.

„A kompozíciót tekintve egy gyönyörű hegylánc igazán megkapó hátteret biztosít. A megfelelő expozícióhoz a legmegfelelőbb, ha a nap szemből vagy oldalról világítja meg az alany arcát. Ha egyenesen a napba kívánsz fotózni, vakura lesz szükséged, hogy megvilágítsd az arcot.”

A split image shows a skier descending down a steep slope on one side, and another skier performing a somersault on the other.

8. A következő alkalommal tedd próbára magad!

Ha ezek között a trükkös körülmények között nagyszerű fotókat sikerül készíteni, a téli fotózás hihetetlen jó érzéssel képes eltölteni a fotóst. Miután sikerült tökéletesen elsajátítani ezeket a tippeket ebben a téli szezonban, a fényképezés szerelmeseinek egy lépéssel tovább kell menniük Richard szerint: további látványos helyeket kell keresniük, amelyek a szokásostól eltérő helyszínt biztosítanak a kikapcsolódáshoz, hogy képesek legyenek még magával ragadóbb képeket készíteni.

„Európa tele van fantasztikus helyszínekkel, ha sípályákon szeretnénk fotózni. Svájc és Franciaország ismert síparadicsomai lenyűgözőek, de a sok kevéssé ismert helyszínről sem szabad megfeledkeznünk” – mondja. „Miért is ne tegyünk magunkat próbára az oroszországi Elbrusz vagy az izlandi Akureyri fotózásával?”

Kapcsolódó cikkek
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTFOTÓZÁS

Akciófotózás: tippek egy profitól

Tudj meg többet az akció- és sportfotózásáról ezen a mentorfoglalkozáson, amelyet egy hegyi kerékpáros mester tart.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

AKCIÓ

„Ne sajnáld megtenni a plusz köröket a képeid érdekében”

Extrémsport fotós Richard Walch arról, hogy mi hajtja a lélegzetelállító sí- és snowboardfotói elkészítésében.

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Vissza az összes tipphez és technikához

Kapcsolódó termékek