Photographer Tom Bing on a beach taking a picture of a surfer holding her board.

KÜLTÉRI FOTÓZÁS

A hullámoktól a hegyekig: extrém hobbik megörökítése kreatívan

Tom Bing lelkes szörfös és motoros, aki sebességen alapuló hobbijainak legalább annyira függője, mint a témáknak, amelyeket fotóz. Feleségével, a szintén szörfrajongó Sally-vel a művészeti iskolában találkoztak, és a pár szörfdeszkáival egy évig motorozott Santiagótól San Franciscóig. Azóta az Anglia észak-keleti részén fekvő Tynemouthba költöztek, amely a szörfösök arany partjairól és hideg tengereiről ismert központja.

Tom elmondása szerint néhai nagyapja, akinek a vitorlázás és a horgászat volt a mindene, szintén kacérkodott a fotózással. „A nagyapám nagyon szeretett fotózni, otthon pedig egy sötétkamrát is berendezett a fényképek előhívására – nekem még mindig megvan néhány régi fényképezőgépe” – meséli Tom. „Miatta kezdtem el azon gondolkodni, hogy dokumentáljam és megörökítsem az életem és mások életének pillanatait.”

Ma már profi fotósként Tom szakterülete a szörfözés és a krosszmotor-versenyek, így nemcsak a közeli partokhoz jut el, hanem az egész világot bejárja. Szenvedélye lett a közösségek, a szabadság és annak a szórakozásnak a dokumentálása, amely ezekből a hobbikból fakad.

A következőkben megosztja hozzáállását, technikáit és tippjeit, amelyekkel szabadtéri elfoglaltságaidat te is kreativitással töltheted meg.

Az akció és a légkör egyidejű megörökítése – Tom Bings tippjei

1. Igazítsd készletedet a tevékenységhez!

Könnyű, hordozható és sokoldalú: a Canon EOS M6 Mark II tökéletes eszköznek bizonyult ahhoz, hogy Tom az eseményekkel lépést tartva örökíthesse meg ezt a terepfutót.

Tom a Canon EOS 90D gépet egy Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS II USM objektívvel használja. Ez az összeállítás a természetben és a sportoknál megfigyelhető gyors mozgások megörökítéséhez ideális például olyan funkcióknak köszönhetően, mint a 10 kép/másodperces sorozatfelvétel és a 45 kereszt típusú autofókuszpont.

Nehezen elérhető helyszínek kerékpárral vagy túrázással való megközelítésekor a könnyebb, kisebb, tükör nélküli Canon EOS M6 Mark II gépet használja Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM és Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel. „A tükör nélküli azt jelenti, hogy egy kisebb csomagba sokkal több minden belefér” – magyarázza Tom. Ez leginkább akkor jön jól, ha éjszaka kell utaznod.

Azt tanácsolja, hogy amikor kint vagy a terepen, reálisan gondold át, mennyit kell cipekedned. „Lehetséges, hogy nem lesz szükséged 10 objektívre, csak kettőre, amelyek viszont tényleg azt tudják, amit kell” – véli Tom.

A nagyon gyors akciójelenetek fotózáskor egy DSLR optikai keresőjével kiküszöbölhető a tükör nélküli fényképezőgépek elektronikus keresőjére jellemző kis késés, a képminőség tekintetében azonban „szerintem a tükör nélküli fényképezőgépek legalább olyan jók”.

2. Merülj el az akcióban!

Ha ismered a tevékenységet, amelyet fotózol, megjósolhatod, mi fog történni, és felkészülhetsz a megörökítésére. A saját magad által kitapasztalt legapróbb részletek ismerete is – például ha tudod, a kerékpáros egy sáros terepen melyik vonalvezetést szokta választani – hozzájárulhat ahhoz, hogy egy képet sikerül-e elkészíteni, vagy pedig lemaradsz róla.

„Mindig is inspirált James Nachtwey és Don McCullin [sajtófotós], és a fényképeik dokumentarista stílusa. Nagyon tetszett, ahogyan belemerültek a fotózott történetekbe” – meséli Tom, akinek célja, hogy visszaadja azokat az érzéseket és izgalmakat, amelyeket az egyes tevékenységek során átél, és ne csak azt mutassa meg, amit a külső szemlélő láthat.

„Mielőtt még egyáltalán a kezedbe vennéd a fényképezőgépet, próbálj meg belehelyezkedni abba a kultúrába, amelyet fotózol” – magyarázza. „Ha tudod, milyen érzés egy trail kerékpárt vezetni a gyönyörű természetben, akkor azt is tudni fogod, mit szeretnél megörökíteni, és melyik milliszekundumban nyomd meg az exponálógombot” – mondja.

Csak praktikus szemszögből nézve, ha például saját tapasztalataid alapján fel tudod mérni a szörfözés körülményeit, azt is képes leszel megjósolni, hol fog valami történni, és felkészülten várhatod a felvételkészítést. „Ha már elkezdődött, akkor elkezdődött” – állapítja meg Tom, „és nagyszerű érzés tudni, mikor hol kell lennem.”

3. Merevítsd ki a képet!

Sajátítsd el a záridő használatát, és ismerd meg az ISO-érzékenységgel és a rekesznyílással való kapcsolatát, így tökéletesen örökítheted meg az eseményeket és a hangulatot.

„Szinte mindig sorozatfelvétel módban fotózok” – mondja Tom. „Akciófotózásnál ez felbecsülhetetlen, hiszen az arckifejezések nagyon gyorsan változnak, és nem várhatod el, hogy ha valaki áthalad a képkereten, egyetlen felvétellel rögzíteni tudod. Legalább tízre lesz szükség.”

A Canon EOS M6 Mark II ezt akár 14 kép/mp-es felvételi teljesítménnyel teszi lehetővé, ráadásul tűéles, folyamatos automatikus fókuszálást is biztosít. Amikor a gyorsaság kritikus fontossággal bír, akár 30 kép/mp-es sebességgel képes a RAW fájlok rögzítésére folyamatos fókuszálással, 18 MP-es, vágott RAW sorozatfelvételi módban.

A Canon EOS 90D eközben nagyobb záridőtartománnyal rendelkezik – elektronikus zárral akár 1/8000 mp vagy akár 1/16000 mp (az EOS M6 Mark II 1/4000 mp-es maximális értékéhez képest) –, így gyakorlatilag mindent megad a gyors mozgások kimerevítéséhez, optikai keresőjével pedig a legjobb elektronikus keresőknél is tapasztalható kis késés nélkül tarthatod a lépést az eseményekkel.

4. Legyél kreatív!

Legyél kreatív, és szokatlan kompozíciókkal kísérletezve – mint amilyen ez is – készíts még izgalmasabb felvételeket.

A szokatlan perspektívák, a pásztázás, a sziluettek és a mélységélességgel való játék mind olyan technikák, amelyekkel Tom a kreativitását fejezi ki, és amelyekkel visszaadja, mit érezhet az alany a terepen vagy a vízben.

„A kontextus bármi lehet, ha pedig nem tudok rázoomolni a cselekményre, még mindig hátraléphetek, és megörökíthetem a tágabb jelenetet, ami időnként talán még hatásosabb” – fejti ki. „A napfény felé irányított géppel [is] fotózok, mivel roppantul élvezem, ahogy az ebből adódó szépséghibákkal játszhatok. Nem kizárt, hogy ez még több is annál, mint amit a kerékpáros érez.”

A Canon EOS M6 Mark II Tom kreativitásának szárnyat adó funkciói közé tartozik a levehető elektronikus kereső és a kihajtható érintőképernyő, amelyek mind nélkülözhetetlen eszközök a kreatív kompozíciók és a trükkös, alacsony szögből készített pillanatképek fotózásához.

5. Az akció nem minden

Próbálj ki többféle fényképstílust, és szánj időt egy tevékenység minden aspektusának megismerésére, valamint az események megörökítésére.

A szörfös közösség sok tagjához hasonlóan Tom szenvedélye sem csupán a hobbijára korlátozódik, hanem azon túlra is, az óceán és a régió felé, ahol él. Ezért javasolja, hogy te se várj, amíg történik valami, hanem örökítsd meg az egész jelenetet. Készíts felvételeket egész nap, és a végén lesz néhány igazán emlékezetes képed emberekről és helyszínekről, valamint remek akciófelvételek közül is válogathatsz majd.

„Én úgy próbálom meg dokumentálni a dolgokat, ahogyan látom őket” – magyarázza Tom. „Rajongok a helyek és az élmények, az óceán és az óceán sokszínűségének megörökítéséért. Mivel pedig magam is szörfös vagyok, nagyon szeretem nézni, ahogyan a szörfösök a saját stílusukban reagálnak a kihívásokra.”

Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó cikkek
A dirt bike heads towards the camera spraying muddy water in its wake.

ZÁRIDŐ

Megismerkedés a záridővel

5 tipp segítségével sajátíthatod el a záridő használatát a mozgó témák megörökítéséhez és akciófotós képességeid javításához.

An action-packed photoshoot with a pro

SPORTFOTÓZÁS

Akciófotózás: tippek egy profitól

Tudj meg többet az akció- és sportfotózásáról ezen a mentorfoglalkozáson, amelyet egy hegyi kerékpáros mester tart.

A person holding a Canon PowerShot SX740 HS looking at their shot on the flip up screen.

SPORTFOTÓZÁS

Gyors és pontos sportfotózás

A profi fotós, Molly Darlington bemutatja, hogyan örökítheted meg a nagy sportpillanatokat egy zsebméretű fényképezőgéppel.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához