Influencer Joel Thorpe taking a selfie on the Canon Zoemini S on Brighton beach front.

INSTANT FÉNYKÉPEZŐGÉPEK

Csiszold tovább stílusodat az instant fényképezőgépekkel: tuti tippek egy influencertől

Az Instagram-influencerként ismert Joel Thorpe akkor kezdte kidolgozni jellegzetes fényképészeti stílusát, amikor a 15. születésnapjára kapott egy fényképezőgépet, és közzétett néhány képet az interneten. „Fogalmam sem volt arról, mit csinálok, de minél többet fotóztam, annál többet fejlődtem” – meséli. „Az Instagramot akkoriban még nem sokan ismerték, így a követőim száma viszonylag gyorsan gyarapodott.”
Az angliai Brightonban élő Joel kezdetben filmipari tanulmányokat folytatott, majd halasztott egy évet az egyetemen – a fényképészet iránt érzett szenvedélye ekkor bontakozott ki. Végül nem is ment vissza az egyetemre, mostanában pedig turisztikai hivatalok, szállodák és globális márkák számára készít képeket.
A 22 éves Joel nemrégiben nyomatokkal kezdett kísérletezni utcai fotóit illetően. A trükk abban rejlik, hogy egy jelenet kézből készített nyomatát az adott jelenetről készült fényképbe ágyazza, ezzel pedig egyedi fókuszpontot hoz létre. „Ez szorosan kapcsolódik ahhoz az elképzelésemhez, ami miatt egyáltalán belevágtam a fotózásba” – mondja Joel. „A karrier kérdésétől eltekintve a fényképészet számomra a tapasztalatok és kellemes emlékek megőrzésének módját jelenti. A fizikai nyomatokat egyfajta nosztalgia hatja át, és szerintem ebben a formában a képeken megörökített emlékek is tovább megmaradnak. Így hát nemrég elkezdtem kísérletezni ezzel, és valódi kézi nyomatokkal igyekszem egyedibbé tenni a képeimet. Az egész az emlékek megőrzéséről szól.”

Szülővárosában, Brightonban Joel helyi nevezetességeket örökít meg – a Canon Zoemini S fényképezőgéppel készült nyomatokról a háttérben lévő jelenet köszön vissza, ezáltal újfajta kreatív dimenzióval ruházza fel a képet.

Joel választása a hordozhatóság és könnyű kialakítás miatt a zsebméretű, 8-megapixeles Canon Zoemini S instant fényképezőgépre esett. „Nagyon könnyű használni, és a kompakt kialakítása is tetszik” – mondja. „Ahhoz képest, hogy milyen apró és karcsú kis gépről van szó, rengeteg funkcióval rendelkezik.”

Az alábbiakban megosztja, hogyan érdemes nekilátni a márkaépítésnek a közösségi oldalakon, és hogy miért bízik abban, hogy képei hatására más fotósoknak is megjön a kedve a nyomatokkal való kísérletezéshez.

Dolgozd ki a saját stílusodat

Kapcsolódó cikkek
Macro photography tips and techniques

KREATÍV NYOMTATÁS

Útinapló készítése profi módon

A Canon Zoemini S2 segítségével nyaralási fotóidból személyre szabott kreatív naplót varázsolhatsz.

A person writing in a scrapbook, the pages filled with photos and stickers.

KREATÍV NYOMTATÁS

Fejezd ki magad a kreatív írás segítségével

A naplóírás segítségével kifejezheted kreativitásodat és javíthatsz mentális egészségeden is.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

UTCAI FOTÓZÁS

Fedezd fel az absztrakt utcai fotózást

Készíts lenyűgöző képeket a hétköznapi valóságról ezekkel a szürreális városi képekhez kitalált, egyszerű technikákkal.

Nem minden jelenet alkalmas arra, hogy ilyen típusú kép készüljön belőle. „Általában a merész és lenyűgöző dolgok a legmegfelelőbbek” – magyarázza Joel. „Ha egészen közel mész a témához, és figyelsz rá, hogy az legyen a fókuszpont, akkor jobb eredményt fogsz elérni. Fontos, hogy a háttérben lévő kép jól beazonosítható legyen, így a szemlélők tudni fogják, mit is néznek éppen.”

„A lényeg, hogy alkoss egy állandó stílust, amit az emberek remélhetőleg veled azonosítanak majd„ – mondja Joel. Az állandóság azonban nem jelenti azt, hogy félned kéne az új technikáktól. „Továbbra is igyekszem eredeti koncepciókkal gazdagítani a munkámat, hogy ezáltal is kitűnjek a többiek közül” – mondja. A Canon Zoemini S sokoldalúságának köszönhetően Joel számtalan új kreatív technikát próbálhatott ki. „Ezzel a készülékkel tiéd a világ” – mondja Joel.

„Szerintem fizikai formában egy kicsivel tovább meg tudjuk őrizni az emlékeinket, így elkezdtem azzal kísérletezni, hogy kézi nyomatokat helyeztem a képeimbe, ezzel némi nosztalgikus hangulatot kölcsönözve nekik. Ez nagyszerű módja annak, hogy egy kis extra kreativitást csempésszek a fényképezésbe, és a nagyközönségnek is szolgálhatok valami újdonsággal.”

Joel szerint az is fontos, hogy a saját elképzeléseidet kövesd, és ne az lebegjen a szemed előtt, hogy a képeid mindenképpen tetsszenek a közönségednek. „Mindig jó érzés, ha az ember pozitív visszajelzést kap a közösségi oldalakon, és láthatja, hogy a követői milyen típusú képeket kedvelnek” – mondja. „Ugyanakkor azon is fontos elgondolkodnod, hogy te magad mit szeretnél alkotni. Ha az ember folyton más fotósok technikáit alkalmazza, idővel csak egy lesz a sok közül. Ha eredeti maradsz és kitartóan csinálod azt, amit szeretsz, a többi is szépen a helyére kerül.”

A kompozíció kulcsfontosságú

Joel fizikai nyomatokkal teszi egyedibbé képeit, amelyek így személyesebb és mélyebb benyomást keltenek – a végleges kép ezáltal sokkal emlékezetesebb, mintha csupán egy találomra lefotózott témát ábrázolna.

Joel kifejezetten nyomatokkal való használathoz komponálja ezeket a képeket, és általában kis mélységélességgel (kis fókuszterülettel) készíti felvételeit, így a kép közepén elhelyezkedő nyomat kerül fókuszba, míg a háttér homályosan jelenik meg. „Készítek egy fizikai nyomatot, a középpontba helyezem, aztán ismét készítek egy képet a Canon EOS-1D X Mark II fényképezőgépemmel [amelynek utódja a Canon EOS-1D X Mark III]. A szemlélődő a nyomat és a háttér hasonlóságának köszönhetően ismeri fel a helyszínt” – magyarázza Joel.

„A legfontosabb, hogy a kép megfelelő minőségű legyen. A digitális fényképezőgépekkel kedvedre kattogtathatsz, a fizikai forma azonban arra kényszerít, hogy nagyobb odafigyeléssel készítsd el a képet, mert csak így érheted el, hogy elég jó legyen a további munkához.

„A Canon Zoemini S teljesen lenyűgözött” – mondja Joel. „A színek pontosan olyanok, mint a valóságban, függetlenül attól, hogy az „arany órákban” vagy fényes nappal fotózol, ami – mint tudjuk – mindig óriási kihívást jelent, a megfelelő exponálásról nem is beszélve. A kereső használatával könnyedén megkomponálhatod a képeket, számomra pedig a megfelelő kompozíció a legfontosabb ahhoz, hogy megvalósíthassam az eredeti elképzelést, valamint elérhessem, hogy a nyomat tökéletesen passzoljon a háttérhez.”

Kísérletezz a személyre szabási lehetőségekkel

An infographic showing how the Canon Zoemini S can be used with the Canon Mini Print App.
Joel a Canon Mini Print alkalmazás segítségével, Bluetooth-on keresztül csatlakoztatta a Canon Zoemini S fényképezőgépet az okostelefonjához. „Hihetetlenül könnyű használni. Csak rákattintok a Nyomtatás gombra, és bámulatos képeket készít.” – mondja Joel. A nyomatok ráadásul matricákként is használhatók. „A kreativitás szinte szárnyakat kap. Akár a falat is teleragaszthatod matricákkal, de a laptopodat és a telefonodat is díszítheted velük.” – mondja Joel.

Joel a Canon Mini Print alkalmazást használja okostelefonján, amelyet Bluetooth-on keresztül Canon Zoemini S gépéhez csatlakoztat, így a keretekkel, szűrőkkel, szövegekkel és rajzokkal még egyedibbé teheti képeit. Ha kellemetlenebb szögből szeretne fotózni, csak a kívánt helyre állítja Canon Zoemini S gépét, majd az alkalmazás önkioldó és távoli zárkioldás opcióinak segítségével elkészíti a képet.

Joel azt tanácsolja, hogy addig kísérletezz a Canon Zoemini S funkcióival, amíg el nem éred a kívánt eredményt. „A nyomaton például négyzet alakú kivágást is alkalmazhatsz, ami az egészet új megvilágításba helyezi. Aztán ott van még a körvaku, ami tökéletes a kültéri fotózáshoz” – mondja. „Az efféle kreatív stílusoknál szinte végtelenek a lehetőségek. Ha félreteszed a megszokott gondolkodásmódot, hihetetlen dolgokat vihetsz véghez. Egyszerűen csak kapd fel a fényképezőgépedet, fedezd fel a világot, készíts néhány képet, és figyeld, mi történik.” 

Írta: Tamzin Wilks

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához