KREATÍV NYOMTATÁS

Utazási emlékkönyv egyszerűen

Őrizd meg utazásod emlékeit egy útinaplóban. Kia Marie Hunt kreatív naplóíró elmeséli, hogyan keltette életre emlékkönyvötleteit a Canon Zoemini S2 és más Canon nyomtatók segítségével.
Egy sötét színű faasztalon egy nyitott útinapló látható, mellette néhány fotónyomat, egy toll, dekorszalag és bélyegek. Az oldalak tele vannak színes írásokkal, rajzokkal és fényképekkel.

Az ünnepek és a hétköznapokból való kiszakadás olyan élményekkel és emlékekkel ajándékoznak meg minket, amelyeket nagy becsben fogunk tartani, amikor visszatekintünk az életünkre. Ezek az érzések gyakran fényképekhez kötődnek – családi pillanatképek a tengerparton fagylaltozó testvérekről, vagy tizenéves barátok csoportszelfijei, akik a szülők nélküli első kirándulások izgalmát élvezik. Amikor Kia Marie Hunt író, illusztrátor és naplóíró Costa Ricába utazott a párjával, hogy megünnepeljék nyolcéves házassági évfordulójukat, elhatározta, hogy egy különleges emlékkönyv készítésével teszi még emlékezetesebbé az utazást.

„Nagy kaland volt” – mondja. „Mindannyian szeretjük azt hinni, hogy örökké tisztán fogunk emlékezni a dolgokra, de az igazság az, hogy nagyon sok apró részlet feledésbe merült volna, ha nem írtam volna be őket az útinaplómba. Annyira boldoggá tesz, hogy visszanézhetek ezekre az oldalakra, és tudom, hogy azok a szép idők most már mindig velem lesznek.”

Kia azóta foglalkozik naplóírással, amióta az eszét tudja. Ő a Csodálatos évem című gyereknapló-sorozat megalkotója, aki két Instagram-fiókján – @InspiringJournals és @KiaCreates – keresztül több mint 130 ezer követővel oszt meg naplóírási ötleteket és tippeket. Ezenfelül naplóklubjában havonta Csináld magad ötleteket oszt meg, valamint egy saját Etsy üzletet is üzemeltet, ahol levélpapírt, matricákat és egyéb, „naplóírással kapcsolatos apróságokat” árul. Kia megosztja velünk az utazási emlékkönyvkészítés egyszerű lépéseit.

Egy hosszú, sötét hajú, pasztellszínű csíkos pulóvert viselő nő egy íróasztalnál ül, és fotókat válogat egy útinaplóba. A napló körül fényképek, matricák, dekorszalagok, egy Canon Zoemini S2, egy Canon SELPHY Square QX10, amelyből egy fotó emelkedik ki, és még sok minden más látható.

„Számomra az útinapló készítés egy módja annak, hogy a naplót, az emlékkönyvet és a fényképalbumot egybe olvasszam” – mondja Kia. „A kreatív naplóírást nem csak azért kezdtem el, hogy művészileg kifejezzem magam, hanem azért is, hogy megörökítsem a részleteket és az emlékeket.”

1. Örökítsd meg az emlékezetes pillanatokat

Egy kéz a fényképeket ragaszt egy nyitott útinaplóba, körülötte képek, szalagok és emléktárgyak.

A Canon Zoemini S2-t akár 10 ív öntapadós hátlapú Zink™ fotópapírral is feltöltheted, és kedvenc felvételeid kinyomtatva egyenesen az útinaplódba ragaszthatod. Ha elfogy a papír, mentsd el kedvenc képeid a Micro SD-kártyára, hogy később kinyomtathasd őket.

Kezek egy utazási naplót lapozgatnak, az oldalakon színes képek és tárgyak láthatók.

Nem csak írások, fotók és rajzok díszíthetik a naplód lapjait, hanem olyan dolgok is, mint például jegyek, étlapok vagy szórólapok. „El szoktam kérni a boltok névjegykártyáikat, a turisztikai információs irodában szórólapokat szoktam böngészni, és vasútállomáson pedig térképet szoktam kérni” – magyarázza Kia. „Bármi, aminek szép papírszerű textúrája vagy vicces és érdekes mintázata van, vagy bármilyen formában emlékeztet az adott helyre, bekerülhet a naplódban, ha akarod.”

Emlékkönyvet menet közben vagy utólag is csinálhatsz. Csak rajtad áll. „Az utazás közbeni naplóírás azt jelenti, hogy ott helyben örökítheted meg a pillanatot, az utazás utáni naplóírással pedig, hogy újraéled az utazást” – magyarázza Kia. „Bármelyik mellett is döntesz, mindkettővel csak nyersz, de mindkét esetben nyomon kell követned a dolgokat.” „Minden Costa Ricán töltött napról feljegyzéseket készítettem, és minden este 20 percet szántam arra, hogy naplót írjak, és minden összegyűjtött tárgyat beragasztottam, valamint fotókkal, leírásokkal és rajzokkal egészítettem ki” – emlékszik vissza.

„Mindig úgy találom, hogy a legspontánabb dolgok utazás közben történnek – legyen az egy váratlan fordulat, egy látszólagos baleset, ami szerencsés véletlenné válik, egy csodálatos kilátás felfedezése, vagy akár egy új étel kipróbálása. Imádom, hogy a Canon Zoemini S2-vel elkészíthetek egy fényképet, és azonnal ki is nyomtathatom. Mivel a képeket matricapapírra tudom kinyomtatni, ezeket egyenesen a naplómba ragaszthatom, végleg megörökítve a pillanatot.” A Kia által javasolt módszert élesben ebben a TikTok videóban nézheted meg.

2. Ne gondold túl a szelfiket

Egy Canon Zoemini S2 egy atlasz oldalán fekszik egy jegyzetfüzet és nyaraláson készített fényképek mellett.

A Canon Zoemini S2 előlapján található tükör és gyűrűs megvilágítás ideális a nyaralási szelfik elkészítéséhez. A Canon Mini Print alkalmazás önkioldójával akár három másodperces késleltetést is beállíthatsz, hogy neked és barátaidnak elég ideje legyen beállni a felvételhez.

„Elmúltak azok az idők, amikor egy ismeretlen személyt kellett megkérned, hogy készítsen rólad egy fényképet. A Canon Zoemini S2 tükrének köszönhetően láthatom magam és a csoportom tükörképét, a kereső pedig jelzi, hogy mi van a képben és mi nincs, így biztos lehetek arról, hogy mindannyian rajta leszünk a képen.”

Ha egyedül utazol, a Canon Mini Print alkalmazás révén okostelefonodat távkioldóként is használhatod, hogy egy lélegzetelállító háttér előtt készíts el egy szelfit. Ha szelfikről van szó, Kia azt tanácsolja, hogy légy természetes. „Néha azok a fotók a legjobbak, amelyekről azt hiszed, hogy a »legfurcsábbak« vagy »legrosszabbak«. Egy naplónyi vagy albumnyi beállított szelfi visszanézése közel sem olyan szórakoztató, mint azok az őszinte fotók, amelyek valóban megörökítik, hogyan érezted magad azon a helyen vagy abban a pillanatban.”

3. Tedd személyessé a képeket

Egy kéz egy okostelefonra koppint, amelyen egy fénykép látható, amelyhez grafikai elemet ad hozzá. A telefon egy nyitott útinaplón hever, és egy Canon Zoemini S2 fekszik mellette.

Kölcsönözz egyediséget a fotóidnak, vagy adj hozzájuk időbélyegeket és helyszíneket a Canon Mini Print alkalmazásban található keretek, matricák, formák és elrendezési lehetőségek segítségével.

A Canon Mini Print alkalmazás ideális a képek szórakoztató testreszabásához. Kipróbálhatsz egy keretet, felrakhatsz egy szűrőt, vagy hozzáadhatod a saját rajzaidat és leírásodat. Az alkalmazás okos kollázs eszközével kollázst készíthetsz a kedvenc felvételeidből, a csempe funkcióval négy vagy kilenc kisebb képből látványos, öntapadós posztert készíthetsz.

„Ha nem tudom eldönteni, hogy melyik fotót szeretném kinyomtatni, akkor több fotóból készítek egy kollázst, és a funkciókat használva szórakoztató, színes szöveget adok hozzá, ami különösen hasznos, ahhoz, hogy nyomtatás előtt hozzáadjam a helyszínt a képhez” – mondja Kia.

4. Nyomtasd ki a fényképeid – bárhol is legyél éppen

Egy fehér Canon SELPHY Square QX10 egy sötét színű fafelületen, fehér szegélyű fotónyomatokkal, egy csomag SELPHY Square nyomtatópapírral és egy nyitott útinaplóval körülvéve.

Azokhoz a képekhez, amelyekre igazán büszke, és amelyeket a naplójába szeretne tenni, Kia a Canon SELPHY Square QX10-et használja, legyen akár úton, akár otthon.

Egy nő egy kis asztalon lévő Canon PIXMA nyomtató mellett áll, és elvesz egy éppen kinyomtatott fényképet.

Ha szabadon szeretnél kísérletezni a különböző papírméretekkel vagy az olyan szerkesztőszoftverekkel, mint a Canon Digital Photo Professional (DPP), egyszerűen válaszd ki a fényképezőgépedről a kedvenc nyaralási képeid, és használj olyan nyomtatót, mint a Canon PIXMA TS5350a sorozat.

A Canon Zoemini S2-vel menet közben is nyomtathatsz, és a képeket beragaszthatod a naplódba, de emellett számos különböző lehetőséged is van a képek kinyomtatására, akár út közben, akár otthon.

Ha az utazás során a barátaid által megosztott képeket vagy a telefonodon tárolt képeket szeretnéd felhasználni, akkor az okostelefonodat csatlakoztathatod a zsebméretű Canon Zoemini nyomtatóhoz, hogy maszat- és szakadásmentes, vízálló, 50 x 76 mm-es nyomatokat készíthess, bárhol is légy. A Canon Zoemini a Canon Mini Print alkalmazással is kompatibilis, így szűrőket, kereteket és rajzokat is hozzáadhatsz a képekhez.

A Canon SELPHY Square QX10 nagyobb méretű, 68 mm x 68 mm-es nyomatokat készít gazdag, élénk színekben, matricapapírra, feliratozásra alkalmas szegéllyel. „A nagyobb képméret erőteljesebb vizuális hatást eredményez, ezért a SELPHY Square QX10-et használom az általam »kiemelt képeknek« nevezett képek elkészítéséhez” – magyarázza Kia. „Ezek az adott oldal főbb pontjai, amelyek köré a Canon Zoemini S2-vel készített kisebb fényképeket ragasztom.”

„Ha annyira tetszik egy fotó, hogy nem csak akkor szeretném látni, amikor kinyitom a naplómat, akkor a Canon PIXMA TS5351 (felváltotta a Canon PIXMA TS5350a sorozat) nyomtatóval 10 x 15 cm-es fotópapírra nyomtatom ki, és bekeretezem, hogy kirakhassam otthon, vagy odaajándékozhassam valakinek, aki velem volt azon utazáson” – teszi hozzá.

5. Válaszd ki az emlékkönyved

Egy, a hátsó oldalainál nyitott útinapló. A bal oldalon egy nyaraláson készült fénykép, körülötte világos színű rajzok és tépett papírok, a jobb oldalon pedig egy boríték, amelyből egy kéz egy fényképet vesz ki.

A naplóírásra szánt idő azt jelenti, hogy időt szánsz magadra, és ezt az időt az élményeiden való elmélkedéssel és azzal tölthetsz, hogy tudatosan kiválasztod, mivel fogod megtölteni az oldalakat. Annak ellenére, hogy a múltat jegyzed fel és emlékeket őrzöl meg a jövő számára, a jelen pillanatban is időt töltesz, és egy művészi folyamatra koncentrálsz, ami igazán terápiás hatású lehet. Ez a fajta naplóírás a jó közérzet szempontjából is előnyös, mert teret ad a kreatív oldalunkkal való kísérletezésnek.

„A naplóírás egy nagyon felszabadító médium, nincsenek szabályai, és bármit használhatsz, amit csak szeretnél” – hangsúlyozza Kia. „Bármilyen könyv lehet napló. Keményfedeles, puhafedeles, vonalas vagy üres – ez teljesen rajtad áll. A múltban mindenféle naplóval kísérleteztem, még saját magam is készítettem egyet. Volt, hogy régi könyveket használtam fel, és kollázsok készítésével naplót csináltam belőlük.”

Kia azt tanácsolja, hogy olyan naplót használj, amely elég erős ahhoz, hogy megvédje a lapokat, de elég kicsi ahhoz, hogy elférjen egy táskában. Azt is szereti, ha a hátulján van egy zseb, mert így biztonságosan tárolhatja az összegyűjtött tárgyakat – ha nincs zsebed, készíthetsz egyet úgy, hogy egy borítékot ragasztasz az egyik oldalra. „Mindig tartok néhány gemkapcsot az utazási készletemben, hogy a fényképeket hozzáerősítsem azokhoz az oldalakhoz, amelyeken majd el szeretném helyezni őket” – teszi hozzá.

6. Engedd szabadjára a képzeleted

Egy kéz kör alakú nyomtatott matricákat ragaszt egy naplóoldalra. A napló mellett egy Canon Zoemini S2 látható, amely egy lapot nyomtat két további kör alakú matricával, amelyek mindegyike egy-egy élénkpiros virágot ábrázol.

Kia szívesen használja a Canon kör alakú matricacsomagját, hogy egy meglátogatott hely részleteit hozzáadja a naplójához. „Costa Ricán érdekes virágokról és vadon élő állatokról készítettem fotókat, és ezeket kör alakú matricákra nyomtattam, hogy bekerüljenek a naplómba, úgy színesítve azt, hogy nem foglalnak el sok helyet – ez olyan oldalakon praktikus, ahova sokat szeretnék írni.”

Két kéz egy nyitott útinaplót tart, amelyben bélyegek, fényképek, írások és rajzok láthatók, sok zöld és kék árnyalattal.

Kia azt javasolja, hogy ha másokkal nyaralsz, akkor a naplóba kerülő fotók kiválasztásához mókás ötlet egy fotóverseny megrendezése. „Tűzzetek ki egy feladatot – fényképezzetek le valami konkrét dolgot, vagy egyszerűen csak »örökítsétek meg a napot«, majd osszátok meg a fotókat egymással” – mondja. „Mindenki kiválaszt egy nyertes fotót a másik fényképtekercséből, és a nyertes képeket nyomtatod ki és rakod be a naplódba.”

„Kezdd azzal, hogy elrendezed a képeket és a gyűjtött tárgyakat az oldalakon, a jegyzeteid alapján felírod, amit szeretnél, majd az üres helyeket kiszínezed” – magyarázza Kia.

A Canon kör alakú matricapapírját használhatod az oldalak megjelölésére, például számozott matricákat készíthetsz az utazás egyes napjaihoz, helységnevekhez vagy fejezetcímekhez.

Ha nincsenek ötleteid, vagy nem vonz az utazás közbeni napi naplóírás, tematikus oldalakkal is kísérletezgethetsz. „Írhatsz naplót színek szerint, és minden egyes oldalt az utazásodról készült fotóknak, gyűjteményeknek vagy matricáknak szentelhetsz, amelyek egy-egy színhez illeszkednek” – javasolja Kia. „Vagy miért nem készítesz egy oldalt az ételekről és italokról, egy oldalt vicces pillanatokról, és egy oldalt a kipróbált tevékenységekről?”

„Annyi lehetőség van, és az útinaplóírás olyannyira személyes, hogy azt csinálhatsz, amit csak akarsz.”Írta: Rachel Segal Hamilton

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Mutasd meg, milyen a stílusod, amikor nyaralsz

  Vedd ki a bőröndödből mindazt, ami felesleges, és rendszerezd a cuccaidat a Canon Zoemini 2 segítségével.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Tökéletes választás a fesztiválszezonra

  Őrizd meg emlékeidet útközben a zsebméretű Canon Zoemini termékcsaláddal.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Saját mesekönyv készítése

  Szárnyaljon szabadon a képzeleted a Canon SELPHY CP1500 nyomtatóval előállított, saját készítésű mesekönyv megalkotása közben.

 • NYOMTATÁS

  A legjobb nyomtatók kreatív projektekhez

  A családi projektektől kezdve, egészen a professzionális kivitelezésig, a Canon rendelkezik a számodra tökéletes nyomtatóval.