KREATÍV NYOMTATÁS

Biofil dekorációk: hagyd, hogy a természet életet leheljen otthonodba

Fedezd fel, hogy a Canon nyomtatókkal és alkalmazásokkal miként kombinálhatod a természetet és a dizájnt, hogy nyugodt környezetet teremts otthonodban.
Trópusi faleveleket ábrázoló alakokból készült fali függő, amelyet rózsaszín és zöld papírokból, illetve trópusi nyomatokból vágtak ki.

Nem titok, hogy nagymértékben javítja a közérzetünket a természetben töltött idő, a természetes fények, az organikus színek, az érzékszervekre ható terek és a szobanövények beltéri alkalmazása pedig rendkívül nyugtató hatású lehet. Azonban nem kell minden sarokban erdőre néző kilátásnak és faburkolatnak lennie ahhoz, hogy otthonod ezzel a stílusirányzattal díszítsd fel. Ha kreatívan használod a falakat, ez a természetes környezethez való kapcsolódást hangsúlyozó biofil kialakítás számos formát felölthet a fali függőktől a képkeretekig – érdekes módszer lehet az otthoni relaxációs sarkok kialakításához.

Jasmin Robertson belsőépítész egy Edward-korabeli házban él az angliai Hove városában, és rövid felújítási és belsőépítészeti szösszeneteket oszt meg TikTokon és Instagramon. „Imádom a biofil koncepciót, és sok dolgot átültettünk már a saját otthonunkba is” - mondja. „Mivel számos lehetőséget teremtünk a természettel való összekapcsolódásra, otthonunk nyugodt és erősítő hatású érzést nyújt. Boldogabb vagyok, mint amilyen valaha voltam, amióta itt élek."

Emma Jewell az Instagramon @EmmaJewellCrafts néven érhető el, és szintén rajongója a papírművészetnek – szívesen dobja fel az otthonát ilyen díszekkel.

Sosem lesz megfelelőbb alkalom, mint ez a pillanat, hogy elkezdj saját alkotásokat készíteni, amelyhez elég mindössze egy Canon nyomtató és néhány természet által ihletett alkotás. Jasmint és Emmát is megkérdeztük, hogy milyen tanácsokat adnának az egyszerű biofil dekorációk készítéséhez.

1. Keress ihletet magad körül

Egy flatlay fotón a Canon SELPHY Square QX10 nyomtató látható virágokkal, jutazsinórokkal, apró peckekkel, kampókkal és zöld növényekről készült kis fényképekkel körülvéve.

„Nagyon tetszik, hogy könnyedén nyomtathatok fotókat a telefonomról, és kirakhatom őket az otthonunkban” – mondja Jasmin Robertson belsőépítész. „A fényképalbumomban már annyira sok kép van, hogy a kedvenc felvételeim elvesznek közöttük, és így nem is értékelem őket annyira.” © Jasmin Robertson

Egy ág lóg egy falon keresztbe egy fekete kandalló fölött. Több szál jutazsinór lóg le róla, kis nyomtatott fényképekkel.

„Nagyon örülök, hogy ez ilyen nagyszerű lett, és már most látom, hogy a lányom szobájának állandó dísze lesz” – mondja Jasmin erről a szemet gyönyörködtető természetes fali lógóról. „Nagyon egyszerű lesz új fényképekkel frissíteni, így minden évszakban más képeket rakhatunk ki.” © Jasmin Robertson

A Pinterest a biofil dizájnötletek végtelen tárházát kínálja mindenféle otthonhoz, szobához és helyiséghez – az épületen belüli fáktól a buja zöld növényfalakig. Lehetőséged van a nyomtatást zöld növényekkel kombinálni, hogy saját alkotásokat készíts, ahogy Jasmin is tette lánya hálószobájában.

„A Canon SELPHY Square QX10 segítségével fali függőt készítettem tavaszt idéző fotóikkal, amelyeket a kandalló fölé akasztottam” – magyarázza. Ezeket a fényképeket faágra kötött jutazsinórok tartják. Egyszerű, de igazán hatékony. Ezenkívül rendkívül könnyedén elkészíthető, és szinte semmibe sem kerül.”

Jasmin egy helyi parkból merített ihletet: „Vihar után sétáltattam a kutyámat az egyik kedvenc helyi parkunkban, miközben a megfelelő méretű ágat kerestem a függesztéshez. Volt miből válogatni, így hamar megtaláltam. Mindeközben szedtem néhány tavaszi virágot és friss zöldet. Még egy felvételt is sikerült készítenem a kutyámról, ahogy éppen egy nárciszt szagol.”

2. Használj olyan tervezőeszközöket, mint a Creative Park

A Canon nyomtató egy levélmintás papírlapot nyomtat. A nyomtató mellett egy másik színes nyomat, valamint több kézzel kivágott papírlevél látható.

„Érezd jól magad az absztrakt alkotások készítése során, és először mindig a mintás papírok kinyomtatásával kezdd” – mondja Emma Jewell, aki a Canon ingyenes és inspirációkkal teli online forrását, a Creative Park alkalmazást használta leveles fali alkotásához. „Válassz a minták és színek keverékből, majd ollóval vágd ki a formákat a papírlapról.” © Emma Jewell

Trópusi faleveleket ábrázoló alakokból készült fali függő, amelyet rózsaszín és zöld papírokból, illetve trópusi nyomatokból vágtak ki.

„Amint megvan az elrendezés, el is kezdheted ráragasztani az összes darabot a zsinórra” – mondja Emma. „Ezután akaszd fel a gyönyörű műalkotást, hogy mindenki megcsodálhassa.” © Emma Jewell

A kézműveskedés nagyszerű tevékenység, és közben minőségi időt tölthetünk barátainkkal és családunkkal. Ha útbaigazításra van szükséged, a Canon Creative Park mindig bővelkedik papírkészítési sablonokban, így dísznövényekkel, kaktuszcserepekkel, vadvirágos fali csokrokkal és szép koszorúkkal kapcsolatban is találhatsz ötleteket. Lehetsz szakértő kézműves, aki kifinomult, asztalra, polcokra és párkányra való virágdíszeket szeretne készíteni, vagy lehetsz teljesen kezdő, aki szívesen próbál ki egy egyszerűbb, természet ihlette dizájnt, a weboldalon és a Canon Creative Park alkalmazásban is több száz lehetőség közül választhatsz.

Emma a színek megszállottja, aki szenvedélyesen rajong a kézműves projektekért: „Szeretem a Creative Park alkalmazást arra használni, hogy mintás papírokat és elemeket keressek, illetve nyomtassak ki a projektjeimhez. Nagyon könnyen tudok találni lenyűgöző mintás papírokat, amelyek jól illenek a tervbe, és az évszaknak megfelelő dekorációt varázsolhatok anélkül, hogy pénzt költenék új kellékekre.”

Miután kiválasztottad a sablonokat (ami Emma esetében két trópusi mintát jelent, amelyek közül az egyiken egy zöldszárnyú arapapagáj, a másikon pedig egy monstera növény látható), már csak egy jó nyomtatóra lesz szükséged. Emma egy vezeték nélküli Canon PIXMA TS6350a sorozatú nyomtatót használ – ez egy rendkívül sokoldalú nyomtató, amely a munkahelyi dokumentumoktól a családi projektekig, mindenhez ideális.

„Egyszerűen elkészíthető ezt a lenyűgöző fényképes háttér. Nyomtass ki annyi trópusi témájú mintás papírt, amennyit csak szeretnél, majd a papírokból vágj ki trópusi levél formákat. Keverd össze a trópusi leveleket néhány sima papírlevéllel is. Ezután ragasztópisztollyal ragaszd fel a leveleket a zsinór teljes hosszában. Ha tetszik az eredmény, akaszd fel a zsineget a háttér kialakításához.

„A Canon PIXMA TS6350a sorozatú nyomtatómmal játszi könnyedséggel tudok minőségi nyomatokat készíteni kézműves projektjeimhez” – folytatja Emma. „A Canon matt fotópapír pedig nagyon sokoldalú, és könnyen felhasználható.”

3. Érj el még nagyobb hatást alkotásaid díszítésével

Egy sárga ruhás nő az asztal fölé hajol, és egy hosszú jutazsinórt köt egy ágra.

„A kézműveskedés jót tesz a lelkünknek, mindenkinek érdemes lenne több időt szentelnie a kreatív tevékenységeknek" – mondja Jasmin. „Megnyugtató dolog olyasmit alkotni, ami jól néz ki és ki is tehető. Ez karaktert és egyéniséget ad az otthonunknak, ugyanakkor remek beszédtéma is lehet." © Jasmin Robertson

Egy nő egy Canon SELPHY Square QX10 nyomtató mellett egy ágra kötött jutaszálakra tűzi a zöld növényekről készült fényképeket.

„Szeretek színekkel díszíteni, elég eklektikus az otthonom” – mondja Jasmin. „Határozottan mondhatom, hogy a zöld a kedvenc színem, és a legtöbb szobában megtalálható valamilyen árnyalata.” © Jasmin Robertson

Jasmin a hordozható Canon SELPHY Square QX10 nyomtató segítségével élénk négyzet alakú nyomatokat készített közvetlenül az okostelefonjáról. „Felhasználtam a parkban készített felvételeket, néhány képet a lányomról, ahogy éppen a természetet fedezi fel, illetve néhány felvételt a nagymamám kertjében lévő gyönyörű virágokról. Azonnal megszáradtak, és így az ágon lévő négy jutazsinórra tudtam tűzni őket mini fa peckek segítségével” – magyarázza.

A következő lépések során plusz csillogással és organikus textúrával egészítettem ki a kézzel készített, természet ihlette dekorációmat. „Egy LED-es tündérfüzérrel körbetekertem az ágat, és ragasztószalaggal az egyik végére rögzítettem az akkumulátoregységet, amelyet azután jutazsinórral átkötött, bozontos eukaliptuszággal takartam el” – mondja Jasmin. „Sárgaréz kampók és átlátszó damil segítségével lógattam le az ágat a mennyezetről a kandalló fölött a lányom szobájában. Gyönyörű kiegészítője a szobájának, nem is nagyon tud betelni vele.”

4. Alaposan gondold át, hova teszed alkotásaid

Egy ág, amelyről kis nyomtatott fényképek lógnak le. Az ág egy íróasztal felett van, amelyen számítógép, notebook, gyertya és egy váza nárcisz található.

„Az otthoni irodánk íróasztala mögötti falra is felakasztottam egy ilyen dekorációt” - mondja Jasmin. „Ez egy északi fekvésű szoba, így télen meglehetősen sötét, de a tavaszi fotók igazán feldobják a sima falat, színt hozva a térbe. Optimizmussal töltenek el az élénk színek, és mindig arra gondolok, hogy nemsokára jönnek a hosszabb, napsütéses napok.” © Jasmin Robertson

Egy közeli kép néhány jutazsinórról, amelyekre kis nyomtatott fényképek vannak tűzve egy fehér falon.

„Van valami teljesen nosztalgikus a nyomtatott fényképekben” – mondja Jasmin. „Nagy rajongója vagyok ezeknek.” © Jasmin Robertson

„Az általunk használt terek nagy hatással vannak a hangulatunkra és általános közérzetünkre, ezért fontosnak érzem, hogy olyan belső tereket alakítsak ki, amelyek támogatnak és táplálnak bennünket” – mondja Jasmin. „Imádom, ahogy a belsőépítészet képes érzéseket kiváltani. Egyesek számára komolytalannak tűnhet, de figyelembe véve, hogy mennyi időt töltünk bent, nem szabad alábecsülni a dekoráció hatását.”

Ezt szem előtt tartva fontold meg, hogy hol helyezed el alkotásaidat, mivel egy rendkívül érdekes műalkotás válik belőle a szobádban. Jasmin azt tanácsolja, hogy „egy ilyen dekorációt bárhová felakaszthatsz, ahol fókuszpontot szeretnél kialakítani vagy amit kicsit érdekesebbé szeretnél tenni. Különösen jól működik a bútorok fölött középen, de ugyanúgy használható egy sima fal felöltöztetésére is. Mennyezetre rögzített akasztókról vagy képsínről is lelógatható. Ha a mennyezetről lógatod le, körülbelül két hüvelyknyire rögzítsd a kampókat a faltól.”

A természetes témánál merészebb dekorációs megoldások is alkalmazhatók – mondja Jasmin, aki úgy gondolja, hogy a levelekkel és botanikus nyomatokkal ellátott fürdőszobai csempével még nagyobb „hűha!” érzést kelt, de a hálószoba is remekül feldobható vele.

5. A nyugodt otthon egyet jelent a nyugodt elmével

Közeli kép egy asztalról, amelyen számítógép-monitor, billentyűzet, egy váza nárcisz, valamint egy Canon SELPHY Square QX10 nyomtató található.

A természet által ihletett műalkotások valóban segíthetnek a hangulatod javításában. A jobb közérzet érdekében érdemes lehet sok növényt és virágot – legyen az valódi vagy mű –, illetve lágy világítást elhelyezni az alkotás közelében. „Számomra nincs jobb érzés, mint egy üres teret valami gyönyörűvé varázsolni" - mondja Jasmin. © Jasmin Robertson

Egy pasztell árnyalatú absztrakt műalkotás lóg egy fehér falon. Alatta egy cserepes növény és egy szürke párna látható.

Emma alkotásai közé tartozik ez a pasztell árnyalatú absztrakt műalkotás, amelyet egy nagy fehér lap, Canon matt fotópapír, ragasztó és olló segítségével készített. © Emma Jewell

Ha a nyugalom fontos része az életterednek, válassz lágy világítást, és meríts ihletet a természetből. „Ahhoz, hogy otthonodban is nyugodt érzetet tudj kelteni, tompa földszíneket, természetes anyagokat és rengeteg növényt használ a dekorációhoz” – javasolja Jasmin. „Imádom a növényeket otthoni dekorációként használni. Nemcsak jól néznek ki, de a beltéri levegő megtisztításával jobb közérzetet adnak, és egyedülálló kapcsolatot biztosítanak a természettel.

„Kutatások kimutatták, hogy az embereknek elég csak egy természetet ábrázoló képet nézniük ahhoz, hogy nyugodtabbnak érezzék magukat” – folytatja Jasmin. „A műnövények is növelhetik a közérzetet, ami jó hír azoknak, akik nincsenek oda az élő növényekért.

„Alakíts ki több világítási réteget – használj asztali és állólámpákat, valamint fali- és függőlámpákat, és mindegyik fényereje legyen szabályozható” – összegzi. „Felújításkor érdemes lehet megfontolni, hogy nagyobb ablakokra és nagyobb mennyezeti lámpákra válts, így a lehető legtöbb természetes fény és friss levegő tud bejutni. Gyújts meg egy illóolajos gyertyát és játssz le relaxációs zenét. Gondolj minden érzékszervedre, ne csak arra, amit látsz.”


Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek