ESKÜVŐI FOTÓZÁS

A saját esküvői albumod elkészítése, amelyet később nagy becsben tarthatsz

A saját esküvői fotóalbum elkészítése lehetővé teszi, hogy újra átéld az alkalmat, miközben a kreativitásodat is kifejezheted. Szakértői tippjeinkből megtudhatod, hogyan teheted ezt meg.
Válogatott esküvői nyomatok egy asztalra terítve, miközben egy kéz két vőlegény fekete-fehér képét tartja a magasban, amelyen kézen fogva nevetnek.

Egy nagyszerű esküvői album elmeséli egy pár közös napját, amely csak egyszer van egy életben, és megőrzi és bemutatja a kincset érő emlékeket a következő generációk számára. Egy szakember által készített esküvői album megrendelése azonban túllépheti az amúgy is szűkös esküvői költségvetést, és ezzel fennáll a veszélye, hogy pár nem egy hihetetlenül gyönyörű napra fog emlékezni. Szóval, miért ne készítenéd el saját magad?

Hannah Millard – más néven Camera Hannah – 2010 óta főállású esküvői fotós, és szenvedélye a varázslatos pillanatok érzelmeinek megörökítése, ahogyan azok kibontakoznak. Nemzetközi hírnévre tett szert, és számos díjat nyert munkájáért, ami az angliai Derbyshire-ben található otthonából a világ egzotikus helyszíneire is elrepítette. Emellett fotográfiát is tanít, egész napos workshopokat, valamint online és személyes mentorálást kínál, valamint a kézművesség szerelmese és önmagát „hatalmas kockának” tartja. Itt Hannah megosztja tippjeit azoknak a pároknak, akik saját, igazán egyedi esküvői albumot szeretnének készíteni.

1. Gyűjtsd össze a neked tetsző összes képet.

Egy személy kezében egy saját készítésű esküvői album, tele a fogadáson készült fotókkal. A tetejére ITT A BULI IDEJE feliratú, csillogó arany betűket ragasztottak.

„A saját készítésű nyomatokból álló albumok elkészítése nagyon kielégítő tud lenni” – mondja Hannah Millard, díjnyertes esküvői fotós. „Lehetőség van arra is, hogy különleges, személyre szabott albumokat készítsünk ajándékba a családtagoknak és a barátoknak.”

A legkézenfekvőbb azzal kezdeni, hogy összegyűjtitek az összes képet, ami a különleges napotokról készült – mind a hivatalosakat, amelyeket a választott profi fotósotok készített, mind a nem hivatalosakat, amelyeket a családotok és a barátaitok készítettek.

„A legtöbb esküvői fotós szívesen biztosít nagy felbontású digitális képeket a csomag részeként” – mondja Hannah. „Ezek ideálisak a saját fotónyomatok elkészítéséhez, és nagyon jó minőségűeknek kell lenniük. Én Canon EOS R6 fényképezőgépet használok, és az esküvőkön a Canon EF 24mm f/1.4L II USM, a Canon EF 50mm f/1.2L USM és a Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM objektíveket preferálom a kiváló Canon EF-EOS R objektívadapterrel, így tudom, hogy a képminőség mesés lesz.

„Én egy Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM objektívet készülök vásárolni. A nagy látószögű zoomtartománya és a fényes rekesznyílása remek sokoldalúságot biztosít a csoportképek és a beltéri esküvői fotózás esetében.”

Mivel a legtöbb, ha nem is az összes összeválogatott kép digitális formátumú lesz, elkészítheted az esküvői albumodat egy online fotóalbum-szolgáltatás segítségével, ahol is te feltöltöd a kedvenc felvételeidet, a cég pedig elvégzi a nyomtatást és a csomagolást helyetted. Ez remek lehetőség azoknak, akik szeretnének több beleszólást, de kevés az idejük. Alternatív megoldásként – körülbelül ugyanennyiért – a nyomtatást és az elkészítést saját magad is elvégezheted.

2. Egyeztessetek időpontot a partnereddel.

Egy képszerkesztő program képernyőképén egy esküvői nap színes és fekete-fehér fotóiból készült válogatás látható.

A kedvenc esküvői képeidnek kiválasztása az albumba szép módja lehet a nagy napra való visszagondolásnak és a különleges emlékek felelevenítésének.

Egy személy különböző méretű esküvői nyomatokat helyez el egy asztalon, kettőt pedig felemel, hogy közelebbről megvizsgálja őket.

Miután leszűkítetted a digitális fájlokat a kedvenc képeidre, nyomtasd ki őket. Ez segíteni fog a kiválasztás finomításában.

„Szerintem nagyon fontos, hogy a pár együtt nézze át az összes esküvői képet” – mondja Hannah. „Olyan ez, mint egy esti randi, amikor minőségi időt tölthettek együtt, újra átélve az esküvőt. A fotók átnézése – miközben megosztjátok egymással a nappal kapcsolatos emlékeiteket – nagyszerű lehetőség a még nagyobb kötődés kialakítására. Ahogy átbeszélitek, nemcsak azt fogjátok felfedezni, hogy melyek a kedvenc felvételeitek, hanem azt is, hogy mely fotók jelentik a legtöbbet a párodnak, és miért. Nemcsak magukról a képekről van szó, hanem a mögöttük rejlő érzelmekről is.”

3. Kezdd a kötelező dolgokkal.

Egy nő dekoratív sarkot illeszt egy saját készítésű esküvői album képmontázsához.

„Az esküvői fogadásokon gyakran tombolnak a színek, valamint a különböző színhőmérsékletű fényforrások. A fekete-fehér nyomatok készítésével megszüntetheted a túlságosan színes, zavaró tényezőket, és minden hangsúlyt a pillanat érzelmeire helyezhetsz” – mondja Hannah. „De ha több színes és fekete-fehér képet kombinálnál egy oldalon, akkor ne tedd: a legjobb, ha csak az egyik típust használod.”

Az esküvői album elkészítésekor nehezebb lehet eldönteni, hogy mit hagyjunk ki, mint hogy mit tegyünk bele.

„Próbáld meg a „nélkülözhetetlen” felvételekkel kezdeni” – tanácsolja Hannah. „Minden esküvő egy történet, amelynek vannak kulcspillanatai a nap folyamán, mint például a gyűrűk átadása, az első csók és az anyakönyv aláírása. Később a fogadáson ott van a csokordobás és az első tánc. Ezek mind ikonikus pillanatok, amelyek a történeted elmesélésének része. Ugyanilyen fontosak azok a képek is, amelyek valóban megszólítanak, és – bármilyen okból kifolyólag – visszarepítenek egy adott pillanatba.”

4. Adj a kedvenc képeidnek rengeteg helyet.

Egy kézpár rendez két ölelkező vőlegényt ábrázoló képet egy saját készítésű esküvői album első oldalán.

Törekedj az egyensúlyra, amikor nagyobb és kisebb méretű nyomatokat helyezel az albumba, és hagyj fehér helyet körülöttük, hogy az oldalak ne legyenek túlzsúfoltak. A kisebb képek lehetnek azok is, amelyeket instant fényképezőgép-nyomtatók, például a Canon Zoemini S2-vel készítettek a vendégek aznap. Ami az esztétikát illeti, az is fontos, hogy a legkedvesebb képeid néhányának több teret biztosíts.

„A nélkülözhetetlen felvételek közül jó, ha kiválasztasz három-négy fő képet” – tanácsolja Hannah. „Ezek lesznek az abszolút kedvenceid, és helyet akarsz majd nekik adni az albumban. Gyakori hiba, hogy az oldalak vizuálisan zsúfoltnak tűnnek a túl sok, figyelemért harcoló kép miatt. Ha egész oldalakat szentelsz a fő képeknek, az jobb keveréket és egyensúlyérzetet teremt. A jó fő felvételek erőteljes vizuális hatással, nagyszerű kompozícióval rendelkeznek, és gyakran olyan pillanatot örökítenek meg, amikor minden tökéletesen összeáll.

„Másrészről egyes képek jobban működnek más, kisebb képekkel körülöttük” – folytatja Hannah – „mint például a meghitt felvételek a vendégekről a fogadáson és az emberekről, akik a táncparketten mutatják meg a mozdulataikat.”

5. Ne feledkezz meg a bevezető felvételekről.

Egy kézpár egy esküvői nap képeiből összeállított válogatást tart, amely között szerepel egy kép a két vőlegény ölelkezéséről és egy háromszintes esküvői tortáról.

Annak érdekében, hogy az esküvői albumod a nap teljes történetét elmesélje, győződj meg róla, hogy a különböző helyszínekről készült felvételeket, valamint a kiválasztott tortáról, virágokról stb. készült képeket is tartalmazza. Ezek könnyen elfelejthető elemek, viszont évek múlva is szívesen fogtok rájuk emlékezni.

„Rengeteg videót készítek esküvőkön, és hasonló szabályok vonatkoznak az állóképekből készített album elkészítésére is” – mondja Hannah. „Kezdd néhány „bevezető felvétellel” a kontextus kedvéért. A szertartás helyszínét bemutató képek meghatározzák a helyszínt, és ugyanez vonatkozik majd a fogadásra is, ha az más helyszínen zajlik. Lehet, hogy nem ezek a kedvenc felvételeid, de ha kihagyod őket, akkor kockáztatod, hogy elveszíted az alkalom hangulatát. Az is jó, ha a dolgokat részletekkel egészítjük ki. Az olyan dolgokról, mint a virágok, az aznapi levélpapír és az asztali dekoráció jól működnek, és egyfajta vizuális folyamatosságot adnak, ha egyik helyszínről a másikra megyünk.”

6. Készíts nyomatokat a kiválasztott képekből.

Egy nő áll egy Canon PIXMA nyomtató előtt, és az éppen kinyomtatott fotókat vizsgálja.

A Canon PIXMA TS7450 sorozatú nyomtató tökéletes választás az újdonsült párok számára, akik saját készítésű esküvői albumot szeretnének létrehozni. Rövid időn belül nyomtat, mindössze 43 másodperc alatt teljes színes, 6x4 hüvelykes, szegély nélküli fotónyomatokat készít.

Még ha úgy döntesz is, hogy profi módon készítteted el az albumodat, akkor is segít, ha a fenti lépések mindegyikét követve előre elkészíted a tervet arról, hogyan szeretnéd, hogy az albumod kinézzen, és milyen képeket fogsz használni. A másik kulcsfontosságú dolog ahhoz, hogy tudd, milyen lesz az album, függetlenül attól, hogy ki állítja össze a végterméket, az, ha látsz egy fizikai reprezentációt.

„A képek megtekintésével egy telefonon vagy egy számítógép képernyőjén nem fogod látni és érezni, hogy milyen lesz az esküvői album. Akár professzionális módon nyomtatod ki az albumot, akár saját magad készíted el, sokkal jobb, ha fizikai fotónyomatokat készítesz, amelyekkel játszhatsz” – javasolja Hannah. „Egy Canon PIXMA TS7450 sorozatú nyomtatót használok, és nagyon lenyűgöz, hogy az egész folyamat milyen gyors és egyszerű, és hogy a fotónyomatok minősége ilyen jó. Lehetőséged van szegéllyel díszített vagy szegély nélküli nyomatok készítésére (mindkettő jól működhet). A szegély nélküli megoldás általában akkor a legjobb, ha fehér oldalakra helyezem a nyomatokat, míg a színes vagy texturált oldalak esetében a fotónyomatok körüli fehér szegély egy vonzó keret megjelenését biztosítja.”

7. Próbálj ki különböző fotópapírokat, hogy lásd, melyik tetszik a legjobban.

Válogatott esküvői nyomatok és Canon nyomtatópapírok egy asztalra terítve.

Amikor az esküvői nyomatok papírjának kiválasztásáról van szó, Hannah azt mondja: „a fényes, a félfényes, a selyemfényű és a matt fotópapírok eltérő megjelenésűek és tapintásúak, ezért érdemes kipróbálni a különböző lehetőségeket. A lehető legjobb nyomtatási minőség érdekében az is nagyon fontos, hogy minden alkalommal megváltoztasd a nyomtató beállításait, hogy azok illeszkedjenek a használt papírhoz.”

Az albumba szánt képek nyomtatásához Hannah azt javasolja, hogy próbálj ki különböző fotópapírokat, hogy kiderüljön, melyik tetszik.

„Szeretem, hogy a saját nyomatok készítésekor különböző fotópapírokat próbálhatok ki” – mondja. „A fényes, félfényes, selyemfényű és matt fotópapírok mind széles választékban kaphatók, így kísérletezhetsz, és megtalálhatod a számodra leginkább tetsző kivitelt. A félfényes a kedvencem, mivel igazán szép, professzionális megjelenésű eredményt ad, túl sok csillogás nélkül. A fényes fotópapír is jól működik, különösen a sok különböző, nagyon színes képet tartalmazó oldalak esetében, mivel a kontraszt és a telítettség igazán jól érvényesül. A matt papír finomabb, tompább megjelenést biztosít.

„A saját nyomatok készítésének szépsége abban rejlik, hogy az egyes képekhez vagy oldalakhoz megfelelően kombinálhatod a papírokat.”

8. Készíts forgatókönyvet az elhelyezés ellenőrzéséhez.

Egy nyitott laptop előtt válogatott esküvői nyomatok hevernek, míg mögöttük egy nő vizsgál egy fotót, amely éppen most jött ki a nyomtatóból.

„Amikor az albumba szánt fotók méretét és elhelyezését tervezed, kezdd kis méretű nyomatokkal, és haladjon felfelé, szükség esetén nyomtass nagyobb példányokat” – mondja Hannah. „Ez időt és pénzt takarít meg.”

„Ahhoz, hogy tempót adj az esküvői albumodnak, és biztosítsd, hogy az egész történetet el tudd mesélni, jó, ha egyfajta filmrendezői forgatókönyvet készítesz” – magyarázza Hannah. „Kezdd a fő és a nélkülözhetetlen felvételekkel, majd add hozzá a bevezető felvételeket, és sorakoztasd fel az összes nyomatot kronológiai sorrendben. Ez könnyű vizuális támpontot ad a teljes történethez, és nyilvánvalóvá teszi, ha vannak olyan hézagok a történetben, amelyeket ki kell tölteni. Azt is megmutatja, ha nincs meg az egyensúly, például ha túl sok felvétel készült a beszédekről, vagy túl kevés a meghitt felvétel a vendégekről.”

9. Légy profi a nyomtatásban.

Egy képernyőkép, amelyen egy portrét párosítanak egy égetett narancssárga szövegdobozzal, amely a következő szavakat jeleníti meg: A. Legjobb. Nap.

„Ha a papírméret nem felel meg a kép képarányának, akkor nagyon figyelj oda, hogyan vágod ki. A Canon Easy-PhotoPrint Editor nyomtatási előnézetében elhúzhatod a képet a legjobb kompozíció érdekében” – mondja Hannah.

Egy személy esküvői képeket nézeget egy laptopon, miközben a kezében egy fotót tart ugyanarról az esküvőről. Az asztalon a laptop körül még több nyomat található.

„A Canon Easy-PhotoPrint Editor Auto Photo Fix eszközével javítható a nyomtatás minősége” – mondja Hannah. „Javaslom, hogy nyomtass ki két verziót, javítással és anélkül, így láthatod, melyik tetszik jobban. A gondosan szerkesztett és profi esküvői fotósok által szolgáltatott képek esetében általában a legjobb, ha kikapcsolva hagyjuk a korrekciót.”

„Nagyon tetszik a Canon Easy-PhotoPrint Editor” – lelkesedik Hannah. „Amikor az oldalakat tervezem, több képet nyomtatok vele mondjuk egyetlen 10x8 hüvelykes vagy A4-es fotópapírra, amelyet aztán közvetlenül egy album oldalára ragaszthatok. Ez nagyon sokat segít, amikor az egyes oldalak elrendezését dolgozod ki, illetve azt tervezed meg, hogy hogyan működnek együtt a szemközti oldalakkal.

„Ha több kisebb képet nyomtatok egyetlen oldalra, azzal időt és energiát is megspórolok, amikor az albumba való ragasztáskor megpróbálom őket pontosan beigazítani” – folytatja. „A Canon Easy-PhotoPrint Editor alkalmazás és szoftver révén számos kész sablon közül választhatsz. Ezután egy online fotónyomtató cég tervezőeszközeiben lemásolhatod az elrendezéseket a végleges esküvői album elkészítéséhez. A kinyomtatott fotók pedig soha nem fognak kárba veszni. Lehet, hogy szeretnéd őket megtartani magadnak, vagy ajándékba adni a családtagoknak és a barátaidnak, esetleg keretbe is helyezheted őket a biztonság kedvéért.”

10. Légy kreatív a nagyobb hatás érdekében.

Egy kézpár egy oldalt rendezget négy képpel, amely a jelenetet szemlélteti, a másik oldalon pedig két nagyobb fotó látható az esküvői díszletről.

„A fotónyomatok emlékkönyvbe való ragasztásához megfelelő a washi vagy dekorszalag, de sima és dekoratív ragasztós „fotósarkok” széles választéka is rendelkezésre áll” – mondja Hannah. „Egy másik alternatíva a kétoldalas ragasztószalag használata az igazán letisztult megjelenés érdekében. Amikor az elrendezéssel kísérletezel, a maszkolószalag ideiglenes rögzítést ad, és újra lehúzhatod anélkül, hogy a nyomatok megsérülnének.”

„Szerintem nagyon sok minden szól amellett, hogy a saját készítésű fotókból saját esküvői albumot készítsünk” – összegzi Hannah. „A legjobb az, ha egy meglehetősen nagy méretű kézműves albumot vásárolsz, például 12x12 hüvelykes oldalakkal, ami rugalmasságot ad a nagy és kis képek keverékének használatához. A saját készítés kiválóan alkalmas arra, hogy különböző elemeket adjunk az esküvői albumhoz, például meghívókat, különleges üzeneteket és kézzel írt jegyzeteket, a szertartás menetét, préselt virágokat és egyéb emlékeket.

„Végső soron saját kezűleg készíthetsz egy valóban személyre szabott esküvői albumot, kiváló minőségű nyomatokkal, amelyek elég hosszú ideig kitartanak ahhoz, hogy a jövő generációinak is átadhasd őket. Ez egy igazán szórakoztató dolog, és elképesztően olcsó, összehasonlítva szinte minden mással, ami egy esküvővel kapcsolatos.”

Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek