A windmill against a green countryside background on a cloudy day

Fény

HDR fotózás

A HDR a High Dynamic Range, azaz a nagy dinamikatartomány rövidítése, és a fotózás területén a legfényesebb és legsötétebb részek megörökítésének egy bizonyos módját jelenti. Alapvetően azt takarja, hogy ugyanarról a jelenetről egynél több fényképet készítünk, majd ezeket kombináljuk, megtartva az egyes fotók legjobb elemeit.

Számos olyan jelenettel találkozhatunk, amelynek dinamikatartománya túl széles ahhoz, hogy a fényképezőgép minden részletet képes legyen megörökíteni egyetlen képkockában. Ilyen lehet például egy napsütötte tájról készült kép, fényes kinti világ fotózása ablakon keresztül vagy egy fényes kék ég előtt álló épület fotózása árnyékból.

A brighter version of the main windmill picture on the left, a darker version on the right.

Ebben a jelenetben az egyik fotón elvesznek a felhők részletei, a következőn pedig a szélmalom alapja tűnik el. A végleges HDR-kép a fényképezőgépen belül készül el. Ilyenkor részletesen láthatók a kép sötét és világos részei is, a fényképezőgép kiegyensúlyozta az expozíciókat, hogy a kép sokkal közelebb álljon ahhoz, amit saját szemünkkel látunk.

Számos kompakt fényképezőgép és okostelefon rendelkezik beépített HDR funkcióval. Általában nem igazán szabályozhatjuk a végeredményt, egyszerűen kiválasztjuk a funkciót, majd fotózunk. A fényképezőgép gyakran kéri, hogy tartsuk mozdulatlanul, amíg elkészíti a különböző expozíciójú felvételeket, majd automatikusan kombinálja őket a végleges HDR-képpé.

Egy HDR-képes DSLR fényképezőgép ennél jóval rugalmasabb. Beállíthatod, hogy hány kép készüljön, és azt is, hogy milyen távol legyenek egymástól az expozíciók. Így pontosan az elképzelt képet készítheted el.

Használjon állványt. Egy fontos, észben tartandó részlet, hogy amikor a fényképezőgép a sötét területekhez exponál, lassítja a záridőt. A rögzített pozíció ezért mindig segíteni fog, hiszen a fényképezőgépnek sokkal könnyebb dolga lesz az expozíciók összeillesztésével, ha az egyes képek nagyon hasonlóak.

Készítsd el saját HDR-képedet. Ehhez csupán az expozícióvezérlés működését kell minimálisan ismerned.

1. Válaszd a Rekesz-előválasztás felvételi módot, majd állítsd be az ISO-t és a rekesznyílást.

2. Váltsd az expozíciómérési módot Átlagos vagy Kiértékelő beállításra. Ezekkel a beállításokkal fényképezőgéped egy átlagos expozíciót fog választani a jelenet összes színtónusa alapján.

3. Az expozíciókompenzációs tárcsa segítségével alul- és túlexponálhatod a jelenetet. Ennek mértéke attól függ, hogy a jelenet mennyi sötét és fényes részt tartalmaz.

4. Kezdj egylépéses változtatásokkal. Tehát készíts egy képet úgy, hogy az expozíciókompenzációs tárcsa -1-en áll, majd állítsd -2-re, majd -3-ra. Ismételd meg a műveletet, ezúttal túlexponálva +1-en, +2-n és +3-on. Nem feltétlenül fogod mindegyik képet felhasználni a végleges HDR-képhez, de a biztonság kedvéért jó, ha megvannak az adatok.

5. Akár az Automatikus expozíciósorozatot (AEB) is használhatod, amellyel eldöntheted, hogy mennyire szeretnél alul- vagy túlexponálni, majd egy gombnyomással fotósorozatot készíthetsz.

"A rögzített pozíció mindig segíteni fog, hiszen a fényképezőgépnek sokkal könnyebb dolga lesz az expozíciók összeillesztésével, ha az egyes képek nagyon hasonlóak."

Számítógépes szoftver segítségével egyetlen képpé kombinálhatod a fotókat. Számos Canon fényképezőgép tartozéka a Digital Photo Professional (DPP) szoftver, amely speciális HDR eszközzel is rendelkezik.

Próbálj az eredeti látványhoz hű képet készíteni; szemünknek sokkal szélesebb a dinamikatartománya mint a fényképezőgépeknek, de ezzel a módszerrel vissza tudod állítani a jeleneteket olyanná, amilyennek láttad őket.

Keresd az ideális helyzeteket. Megtalálni azokat a helyzeteket, amelyekben jól jön a HDR, ugyanúgy jártasságot igényel, mint a jó HDR-képek elkészítése. Gyakorolj a kézenfekvő tájképeken és égboltokon, de tartsd észben a HDR-t mint a részletgazdag és makrofotózás hasznos technikáját is, hiszen láthatatlan részleteket emelhetsz ki vele, így rendkívül érdekes képeket készíthetsz.

Inside a windmill, looking up at the mechanisms.

A részletgazdag képek gyakran szolgálnak a HDR-képek érdekes eszközeiként. A HDR használatával ez a kép intenzívebb mélységet kapott, egyenesen beleláthatunk a szélmalom szerkezetébe, sokkal jobban, mint amennyire a fotós a saját szemével.

Kapcsolódó cikkek
How to control exposure

A FOTÓZÁS ALAPJAI

Az expozíció beállítása

Tanuld meg tökéletesen a rekeszérték, a záridő és az ISO-érték beállítását.

Improve the composition of your photos

A FOTÓZÁS ALAPJAI

Javíts a fotóid kompozícióján!

Kövesd ezeket a kompozíciós útmutatásokat, hogy képeid sokkal izgalmasabbak legyenek.

How to create stunning bokeh

A FOTÓZÁS ALAPJAI

Így érhetsz el lenyűgöző bokeh-hatást

Az itt felsorolt tippek és trükkök segítségével csodálatosan elhomályosíthatod a háttereidet.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához