YouTube star and vlogger Mike Gray presses the Record button on the Canon PowerShot G7 X Mark III's touchscreen.

VLOGOLÁS

Kreatív vlogolás a Canon PowerShot G7 X Mark III géppel: tippek és technikák MikeVisuals-től

Amikor Mike Gray hat hónappal a Vizuális effektusok diploma megszerzése előtt abbahagyta az egyetemet, nem nagyon tudta, mi legyen a következő lépés. Úgy döntött, a videók készítéséhez való tehetségét az utazás iránti szenvedélyével kombinálja, és körbejárta a Földet, miközben mozifilm-stílusú úti videoblogokat és fotós útmutatókat készített. Ezzel egész rajongótábort szerzett, és az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb közösségi médiás sztárja lett. Ma a MikeVisuals néven ismert 22 éves influencer az Instagramon több mint 200 000 követővel rendelkezik, YouTube-csatornájára mintegy százezren iratkoztak fel, videói pedig már 5,5 milliónál is több megtekintésnél járnak.

„A következetesség és a minden nap jó minőségű munkák feltöltése kulcsfontossággal bír a követők szerzésében” – állítja Mike. „Ezt azonban csak élvezettel lehet csinálni, nem a számok vagy a lehetséges bevételek miatt.”

Több ezer ember ért már el dicsőséget és sikereket a közösségi médián keresztül, és Mike története sem egyedülálló. Fiatalos lelkesedése és életkorát meghazudtoló professzionalizmusa ugyanakkor olyan elegyet alkot, amellyel fel tudja magára hívni a figyelmet. Egzotikus tájakról kézből és drónnal egyszerre készít elképesztő videókat, amelyeket gyakran rögzít pirkadatkor vagy naplementében. Mike rajong az élénk részletekkel rögzített, lassított és gyorsított felvételekért, ami olyannyira mozifilmszerűen egyenletes látványt eredményez, hogy nem csoda, ha azt hiszed, a videók mozivászonra készültek.

YouTube star and vlogger Mike Gray stands in a mountainous landscape filming himself with a Canon PowerShot G7 X Mark III.

Mike a lélegzetelállító jeleneteket tájékoztató jellegű kívülre vágással keveri, amelyekben technikai és praktikus tanácsokat ad. „Szeretem megosztani azt, amin dolgozom, de ugyanígy a használt felszerelésemet és a beállítási preferenciáimat is. A közönségem ezt nagyon szereti.” Mike nemrég Skye szigetén járt, és felfedezte, hogy a Canon PowerShot G7 X Mark III, amely nemcsak 4K videók rögzítésére képes, hanem 180 fokban dönthető érintőképernyővel és testreszabható vezérlőelemekkel is rendelkezik, ideális gép a legfrissebb színfalak mögötti videók rögzítésére. „A Felvétel gomb általában a fényképezőgép hátsó részén található, ezért nehéz megtalálni, amikor saját magadat veszed, a Canon PowerShot G7 X Mark III gépen azonban ez a gomb a képernyőn helyezkedik el, így egy kattintással máris elindítható a felvétel. Többé egyetlen pillanatról sem maradok le.”

"Ezt csak élvezettel lehet csinálni, nem a számok vagy a lehetséges bevételek miatt."

Mike a rendkívül könnyedén hordozható, kompakt gépet tökéletesnek találta a váratlan pillanatok megörökítéséhez. „Spontán, run-and-gun típusú felvételeket készítek, ami az egész vlogolás lényege. A készletem egy részét a kameratáskámban tárolom, a Canon PowerShot G7 X Mark III azonban a kabátomban is elfér, így pillanatok alatt előránthatom. Elképesztő, hogy egy ilyen nagy teljesítményű, erős gépet a zsebemben tarthatok.”

A Canon PowerShot G7 X Mark III egyik leginkább lenyűgöző tulajdonsága Mike számára a 4K time-lapse funkció, amelyet egyenletesebb, valósághűbb akciófelvételek készítéséhez használ. „Hihetetlen, hogy ennyire gyors és egyszerű beállítani – így tényleg az legemlékezetesebb pillanatokra tudtam koncentrálni. Egy alkalommal felhők egész hulláma hömpölygött át a hegyeken; nagyon gyorsan jöttek, de nekem sikerült időben beállítanom a fényképezőgépet, hogy megörökítsem. A 4K felvételkészítés minősége pedig egyszerűen remek volt.”

YouTube star and vlogger Mike Gray films himself with a Canon PowerShot G7 X Mark III.

Mike tippjei vlogoláshoz

1. Keltsd fel az érdeklődést lassított felvételekkel!

Kapcsolódó cikkek
How to become a vlogger

VLOGOLÁS

Hogyan legyél vlogger

Vágj bele, és készíts minőségi vlogokat a kezdőknek szóló vlogolási tippjeinkkel.

Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGOLÁS

A legjobb Canon gépek vlogoláshoz

Ezek a remek Canon vlogger kamerák sokféle vezérlőelemmel és lenyűgöző videominőséggel segítenek életre kelteni videoblogodat.

Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

VLOGOLÁS

Laura Bingham: Az Essequibo folyó meghódítása

A vállalkozó szellemű Laura Bingham vezette a világ első kajaktúráját az Essequibo folyón, az élményt pedig videoblogon keresztül örökítette meg egy PowerShot G7 X Mark II segítségével.

A felvételek lassítása Mike egyik leghatékonyabb technikája, ha videóiba érzelmeket is szeretne csempészni. A Canon PowerShot G7 X Mark III a Full HD videókat akár 120 kép/mp sebességgel képes rögzíteni. „A látványelemek lassítása tényleg segít irányítani a figyelmet, és megteremti a hangulatot, így nagyszerű technika vlogoláshoz. Skye szigetén bukkantunk erre a gyönyörű, toronymagas vízesésre, amely egy szikláról zúdul a kavicsos tengerpartra. A fényképezőgéppel sikerült minden részletet nagyon menő lassítással megörökíteni, ami igazán ritka teljesítmény egy ilyen kicsi géppel. Szeretek lassított felvételeket készíteni, amelyeket ezután felgyorsítok, de te kezdheted egészen gyorsan, hogy utána lelassíts.”

2. A videózással foglalkozz többet, ne a szerkesztéssel!

A videókat 12 éves kora óta készítő Mike szerint érdemes minél több opciót használni. „Ez volt az első alkalom, hogy egy vlogot 4K formátumban készítettem el. A lenyűgöző minőség mellett az utómunkálatok során is rengeteg lehetőséget ad. Bele tudtam vágni a felvételekbe, és módosíthattam a fókusztávolságot, ami segít fenntartani a nézők figyelmét.”

3. Hallasd a hangod!

A hatásos látványelemek egyedivé tehetnek egy videoblogot, azonban a tiszta hangzás legalább olyan fontos. A PowerShot G7 X Mark III csatlakozói kiváló minőségű audió rögzítését és valós idejű monitorozását teszik lehetővé. „Ez egy igazán menő, csúcsminőségű funkció, amely különösen a profi mikrofonnal dolgozó felhasználóknak nyújt segítséget. Skye szigetén a vízesés nagyon hangos volt, de egy szőrös szélfogóval bevont profi mikrofonnal képes voltam mindezt kivenni a háttérzajból, és kristálytiszta hangzást kaptam. A piacon már kapható néhány rendkívül könnyedén hordozható külső mikrofon; csatlakoztass egyet a fényképezőgéphez, ellenőrizd, hogy a hang forrása felé néz-e, és már indíthatod is a felvételt.”

4. Használd a kreativitásod szokatlan szögekből!

Vlogger Mike Gray sets up a Canon PowerShot G7 X Mark III on a tripod low to the grou

A minden nap a video streaming oldalakra feltöltött tömérdek tartalom mellett a kreativitás és a nézőknek nyújtott egyedi vagy szokatlan jelenetek lendületet adnak majd. „A 180 fokban dönthető érintőképernyő tökéletesen használható erre” – mondja Mike. „Amikor a talajhoz közel vagy szokatlan szögből videózol, a képernyőt megdöntve ellenőrizheted, hogy tetszik-e a kompozíció, és ehhez nem kell a földre feküdnöd vagy veszélyes pózba helyezkedned. Ennek következtében igazán sokféle módon készítheted el a felvételeket, és ez a kreativitás az, ami miatt az emberek még több videót akarnak majd látni.”

5. Videózz és oszd meg felvételeidet menet közben!

A Canon PowerShot G7 X Mark III nemcsak videókészítésre alkalmas, hanem 20,1 MP-es fotók rögzítésére is. RAW formátumban emellett akár 30 kép/mp sebességgel képes a felvételek megörökítésére, így maximális rugalmasságról gondoskodik az utómunkálatok során. „Nálam a videóké a főszerep, de csináltam néhány nagyon éles képet is, amelyeket megoszthattam az Instagramon” – meséli Mike.

A fényképezőgép beépített okostelefon-csatlakozóját használva Mike Bluetooth-on vagy Wi-Fi-n keresztül azonnal meg tudta osztani fotóit. „A fényképeket közvetlenül szeretném átküldeni a telefonomra, hogy a szerkesztést a Lightroomban végezhessem el, és aztán feltölteném őket az Instagramra. Ezt a világ bármely pontján megteheted – a fényképezőgép beépített Wi-Fi-vel rendelkezik, így könnyedén párosítható a telefonoddal.”

Egy vlogger számára a rajongói tábor rendszeres tájékoztatása és figyelmének fenntartása elengedhetetlen a túléléshez. „Az emberek tényleg tudni akarják, hogyan készítem a videóimat, én pedig nagyon szeretem megmutatni nekik” – magyarázza Mike. „Skye szigetén nagyon sok színfalak mögötti tartalmat tudtam megosztani az Instagram Történetek között – így remekül be lehet mutatni a dolgok technikai oldalát.” A vloggerek ráadásul nemcsak képeket oszthatnak meg az Instagramon, hanem élő videókat is streamelhetnek a PowerShot G7 X Mark III gépen keresztül, hogy YouTube-os közönségüket a világ bármely pontján szórakoztathassák.*

Írta: Natalie Denton

*A termék élő adatfolyam-szolgáltatása csak a YouTube webhelyen támogatja az élő adatátvitelt. Az élő adatfolyam-szolgáltatás használatához először a image.canon szolgáltatásban történő regisztrációra van szükség. Az élő adatfolyamra vonatkozó korlátozások a YouTube „Élő adatfolyamra vonatkozó korlátozások” előírásai szerint a felhasználóknak legalább 1000 csatorna-feliratkozóval kell rendelkezniük a mobileszközről történő adatfolyam-közvetítéshez. Ez a korlátozás vonatkozik a Canon PowerShot G7 X Mark III készülékkel elérhető YouTube élő adatfolyam-szolgáltatásra is.

A korlátozásokkal kapcsolatos legfrissebb információk a http://support.google.com/youtube/answer/2853834 weboldalon találhatók.

A YouTube-on tárolt élő adatfolyam értesítés nélkül megváltozhat, leállítható vagy megszakítható. Felhívjuk a figyelmed arra, hogy a Canon nem vállal felelősséget a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokért, beleértve a YouTube-on történő élő adatfolyam-közvetítést.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához