VLOGOLÁS

Nagy a világ: Chloe Gunning utazási vlogger próbára teszi a Canon RF 16mm F2.8 STM objektívet.

Egy városi kirándulás keretében Wanderlust Chloe-val megtudhatod, hogy miért tökéletes az ultranagy látószögű, megfizethető árú RF-objektív az utazási vlogoláshoz.
Canon Camera

Chloe Gunning az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb utazási vloggere. Korábban a zeneiparban dolgozott, egy független rádióállomásnak és egy televíziós tehetségkutató műsor kulisszái mögött, de 2014-ben úgy döntött, hogy itt az ideje a változásnak. Azóta Wanderlust Chloe néven blogol és vlogol a világot felfedezve a fényképezőgépével, és történeteket, tippeket és képeket oszt meg a világ minden tájáról.

Chloe eddig a Canon EOS M50 fényképezőgépet használta (amelyet mostanra a Canon EOS M50 Mark II-re váltott). „Mindig is szerettem használni az utazós blogomhoz” – mondja. „Ez egy nagyszerű, minden igényt kielégítő, jó minőségű, kis méretű eszköz, amelyet könnyű használni. A kompakt mérete miatt a kedvencem az utazáshoz. Ráadásul van egy kihajtható kijelzője, amely ideális a vlogoláshoz és a szelfikészítéshez.”

Az angol Bristol városában készült útikalauz forgatása előtt Chloe azonban felfedezte a Canon EOS R rendszerét. Az R rendszer, amelyet olyan alkotók számára tervezetek, akik mindig új lehetőségeket keresnek a tartalmaik bemutatására, hozzáférést biztosít a vloggereknek és az influenszereknek a kiváló minőségű RF objektívek egyre bővülő választékához, köztük a Canon RF objektívcsalád legújabb tagjához, a Canon RF 16mm F2.8 STM objektívhez. Az új, ultranagy látószögű RF objektív, amely hatalmas perspektívát képes rögzíteni az f/2.8 értékű, maximális rekesznyílásával, számos kreatív lehetőségnek ad teret.

Chloe a városi vlogját a teljes képmezős Canon EOS R6 géppel vette fel, de a mindössze 165 g tömegű Canon RF 16mm F2.8 STM ideális kompakt partner lenne egy belépő szintű EOS R rendszerű géphez, például a kis méretű és könnyű Canon EOS RP-hez is.

Ultranagy látószögű nézet

A Canon RF 16mm F2.8 STM objektív vlogoláshoz való használatának számos előnye van. Először is, az ultranagy látószögének köszönhetően sokkal könnyebben megörökítheted a környezetedet, amikor szelfiket készítesz. „Nagyon szeretem vlogoláshoz használni a rendkívül nagy látószögű objektívet, mivel rengeteg mindent rögzíteni tud egy felvételen” – állítja Chloe. „Nagyszerű történetet tudok elmesélni vizuálisan, amikor a nézők ennyit láthatnak a körülöttem lévő úti célból, miközben mesélek róla.

„Különösen a bristoli hajókiránduláson készült felvételekhez volt ideális” – magyarázza. „Volt néhány pillanat, amikor a hajó oldalán ültem, és filmeztem magam, ahogy kinézek és beszélek. Az ultranagy látószögű objektívvel nagyon sok mindent meg tudtam örökíteni a környezetemből, beleértve a színes házsorokat, az SS Great Britaint és az elhaladó többi hajót.”

Egy fiatal nő, amint egy csónak szélén ül, kezében egy Canon EOS R6-ot tartva egy állványmarkolaton, a háttérben pedig egy folyó és egy házsor látható.

Chloe imádta, hogy ennyi minden belefért a felvételekbe a tájból. „Úgy gondolom, hogy ez még magával ragadóbbá teszi a nézők számára, szinte lehetővé teszi számukra, hogy ők is a felvételen érezzék magukat” – mondja.

Ez a pazar látószög akkor is hasznos, ha viszonylag szűk helyen dolgozol, például egy hálószobából vagy egy konyhából vlogolsz, és fizikailag nem tudsz hátralépni, hogy nagyíts a perspektíván. Egy nagy látószögű objektív, mint például a Canon RF 16mm F2.8 STM, a lehető legtöbbet ragadja meg a jelenetből.

A nagy látószögű objektív gyakran az első választás a tájképfotózáshoz, és Chloe a bristoli panorámaképek filmezésekor meg is tudta ennek miértjét. „Nagyszerűen teljesített, amikor a Clifton csillagvizsgálóból és a Clifton függőhíd körül forgattam” – mondja. „Képes voltam olyan felvételeket készíteni, amelyeken az egész hidat, az Avon-szurdokot és a városi tájat egy felvételen tudtam bemutatni. Ez hatalmas látószöget igényel, ezért valóban lenyűgöző, hogy létezik erre képes objektív!”

Utazáshoz alkalmas kialakítás

Egy fiatal nő válla fölött készült felvétel, miközben egy fedett piacon sétálva a Canon EOS R6 géppel filmezi magát.

A Canon EOS R6 a változtatható képszögű érintőképernyőjével, teljes képmezős érzékelőjével, 4K/60p videójával, kategóriaelső képstabilizátorával és kompakt kialakításával egy utazásra alkalmas vloggerkamera, amely világszínvonalú videók és állóképek készítésére képes. „A Canon HG-100TBR állványmarkolatot és egy csatlakoztatható DM E-100 sztereó mikrofont használtam, csak hogy egy könnyen használható vlogbeállítást hozzak létre a városban való szaladgáláshoz” – mondja Chloe. „Általánosságban elmondható, hogy a kamera beállításainak nagy részét automatikusra állítottam.”

Egy fiatal nő, amint egy asztalnál ülve mosolyog, és egy zöldségekkel teli tekercset tart a fényképezőgépéhez, amely az asztalon mini állványként használva a Canon HG-100TBR állványmarkolaton helyezkedik el.

A Canon HG-100TBR állványmarkolat két szerepet tölt be: egyrészt egy ergonomikus, egykezes markolat szerepét, amely egy beépített távoli kameravezérlővel rendelkezik, másrészt egy állvány szerepét, amely stabilitást biztosít, ha mindkét kezedre szükséged van. Emellett egy kihúzható konzollal is rendelkezik egy külső mikrofon, például a Canon DM-E100 sztereó mikrofon rögzítéséhez.

A bristoli forgatáshoz Chloe az EOS R6 gépét egy Canon HG-100TBR állványmarkolattal szerelte fel, amely megkönnyítette az egykezes filmezést, ráadásul kihajtható is, hogy stabil miniállványtámaszt nyújtson.

A Canon RF 16mm F2.8 STM közel hangtalan léptetőmotoros (STM) autofókusz-technológiával rendelkezik, így kiváló választás, ha darabokat szeretnél rögzíteni a kamerával, vagy környezeti hangokat szeretnél rögzíteni. A lehető legjobb hangfelvételi minőség érdekében Chloe a kompakt Canon DM-E100 sztereó mikrofont szerelte a kamera vakupapucsára. Ez a mikrofon a gép 3,5 mm-es audioaljzatához csatlakozik, és szükség esetén a HG-100TBR állványmarkolatra is felszerelhető, amely rendelkezik egy külön mikrofonkonzollal, hogy a fényképezőgép vakupapucsa szabadon maradjon más tartozékok számára.

Chloe még a teljes képmezős EOS R6 ellenére is nagyon egyszerűen beállíthatónak találta a könnyű Canon RF 16mm F2.8 STM objektívet. „Örültem, hogy a beállítások tekintetében rengeteg, az EOS M50 funkcióihoz hasonló funkciója van” – teszi hozzá. „Egyszerű volt megtalálni a megfelelő beállításokat a menükben, mivel hasonlóan volt elrendezve.”

A funkciókat tekintve Chloe szerint az EOS R6 „jó előrelépés volt ahhoz képest, amit eddig használtam”. A Canon EOS R rendszerű gépek mindegyike részesül a széles RF foglalat előnyeiből, amely gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé a fényképezőgép és az objektív között, minimalizálja a fényképezőgép rázkódását, valamint több kreatív lehetőséget kínál. Ráadásul az új generációs RF objektívek jobb teljesítményt nyújtanak gyenge fényviszonyok mellett, és fejlett autofókusz-képességekkel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy mindenféle helyszínen és a nap bármely szakában – napközben vagy este – lenyűgöző felvételek készíthetők.

Gyors és sokoldalú

Egy fiatal nő, amint egy város horizontja előtt állva magáról készít felvételt, kezében a Canon EOS R6 géppel, amelyre a Canon RF 16mm F2.8 STM objektív van rögzítve.

„Főként két beállítás között váltogattam: 30 kép/mp és 60 kép/mp sebességgel forgattam, mindkettőt 4K-ban” – magyarázza Chloe. „Azt szerettem volna, hogy az összes vágóképnek mozifilmszerű hangulata legyen, így tudtam, hogy a 60 kép/mp segítségével lelassíthatom a klipeket, hogy igazán szép hatást érjek el.”

Egy fiatal nő, amint egy függőhíd alatt elterülő, mély szurdok széles látképe előtt áll.

Chloe teljes mértékben kihasználta a Canon RF 16mm F2.8 STM objektív nagy látószögű perspektíváját, miközben olyan lenyűgöző panorámákat örökített meg, mint a híres Clifton függőhíd és az Avon-szurdok. A felvételeket Canon EOS R6 géppel és Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel készítették.

Chloe többféle darabot forgatott a géppel, valamint rengeteg vágóképet készített a nap történetének elmeséléséhez. „Bristol nagyszerű város egy ilyen forgatáshoz, mivel sokféle helyszínt kínál, beleértve a vízpartot, a színes utcai művészetet, a nyüzsgő piacokat, az ételeket és – természetesen – a Clifton körüli híres szurdok kilátását. Olyan vlogot szerettem volna készíteni, amely remek bevezetés lehet bárki számára, aki először látogat el a városba.”

A belső terek némelyike, amelyekben Chloe forgatott, viszonylag sötét volt, de a Canon RF 16mm F2.8 STM gyors maximális rekesznyílása, valamint az EOS R6 gyenge fényviszonyok között nyújtott kiváló teljesítménye itt több lehetőséget adott neki. „Annak köszönhetően, hogy f/2.8 értékkel tudtam felvételeket készíteni, a videofelvételek világosabbak, élesebbek és kevésbé zajosak voltak. Ez a nap folyamán készített néhány fotónál is segített. Ha kevésbé szemcsés a fotó, az megkönnyíti az életemet a szerkesztésnél.”

Egy fiatal nő, amint a Canon EOS R6 fényképezőgépét, amelyre egy Canon RF 16mm F2.8 STM objektív van rögzítve, egy üzletben lévő növényre irányítja.

Ahhoz, hogy tiszta kompozíciókat hozzon létre Bristol forgalmas piacaiból és üzleteiből, Chloe gyakran döntött úgy, hogy a részletekre fókuszál. A Canon RF 16mm F2.8 STM objektív 13 cm-es fókuszálási képessége sokkal több kreatív lehetőséget biztosított számára.

Egy fiatal nő, hátulról fotózva, amint a Canon EOS R6 gépét egy színes salátákkal teli tálakra szegezi egy salátabárban.

A kecses és kedvező árú Canon RF 16mm F2.8 STM objektív széles látómezőben is kiemelkedő minőséget biztosít.

Az RF 16mm F2.8 STM mindössze 13 cm-re is képes fókuszálni, ami sokoldalúbbá teheti a vlogfelvételeket. „Annak ellenére, hogy az objektív rendkívül nagy látószögű, imádom benne, hogy milyen közelről tud fókuszálni” – meséli lelkesen Chloe. „Nagyon hasznos volt, amikor a bristoli St Nicholas piacon forgattam, mivel közeli felvételeket szerettem volna készíteni a kínált ételekről. Ezzel az objektívvel meg tudtam örökíteni a részleteket, például a répasaláta textúráját és élénkségét. Az is nagyszerű volt, hogy minőségromlás nélkül tudtam gyorsan fókuszt váltani az előtérről a háttérre.”

A képminőség természetesen elsődleges. Ez az, ami segít kiemelni a videóidat és képeidet a telefonos felvételek tengeréből. A kilenc lencsetaggal, köztük az éles és kontrasztos képeket biztosító aszférikus lencsetaggal, a Canon RF 16mm F2.8 STM élénken életre kelti a helyszíneket, akár Bristol vibráló utcáit, akár Szardínia szenzációs strandjait örökíted meg. Párosítsd a Canon EOS R6 vagy EOS RP géppel, és máris megvan a tökéletes beállítás, amellyel megkezdheted az utadat a kiváló minőségű utazós vlogok világába.Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • VLOGOLÁS

  Tartalomgyártás az EOS R50 fényképezőgéppel

  Tedd színvonalasabbá közösségioldal-bejegyzéseidet a Canon EOS R50 segítségével.

 • VLOGOLÁS

  Hogyan legyél vlogger

  Vágj bele, és készíts minőségi vlogokat a kezdőknek szóló vlogolási tippjeinkkel.

 • UTCAI FOTÓZÁS

  Kihívás – Utcai fotózáshoz való objektív

  Tudd meg, miért nem hiányozhat a Canon RF 28mm F2.8 STM azoknak a fotóstáskájából, akik utcai jeleneteket fotóznak.

 • ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

  10 tipp az úti fotózáshoz

  Diana Millos fényképész és blogger megosztja a legjobb tippjeit lenyűgöző úti fotók készítéséhez.