Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Utazós vlogolás

Így örökíts meg videoblogon keresztül egy kalandot: Ismerd meg azt a nőt, aki meghódította az Amazonast, és ezt fényképezőgéppel dokumentálta is

2018-ban a brit felfedező, Laura Bingham vezette a világ első expedícióját az Essequibo folyó Guyanában található forrásához. Kalandvágyó társaival, Ness Knighttal és Pip Stewarttal együtt a folyó teljes hosszán végigevezett, egészen az Atlanti-óceánig jutva a kajakjaikkal. Újdonsült anyukaként Laura szinte kényszert érzett rá, hogy valami igazán különlegeset csináljon, hogy kemény munkával megszerzett kalandor-státuszát megőrizze. A 72 napos kihívás alatt zúgókon, vízeséseken kelt át, mérges kígyókkal találkozott, és mindezt dokumentálta egy Canon PowerShot G7 X Mark II fényképezőgéppel.*

Az Essequibo folyó Guyana legnagyobb és Dél-Amerika harmadik legnagyobb folyója, mely több mint 1000 kilométer hosszúságú a forrástól a torkolatig, és sűrű esőerdőkön és nyílt síkságokon kanyarog az útja. A folyó nemcsak a Laurát és csapatát az út során segítő bennszülött Wai Wai nép életének képezi szerves részét, hanem mindenfajta vadállatnak, így a ritkán látott jaguárnak is. A 72 nap során Laura is sokat köszönhetett a folyónak: a partjain kifeszített függőágyban aludt három méter hosszú ragadozó kajmánok mellett, és a folyóban horgászott, amikor élelemre volt szüksége.

Habár Laura és csapata mindvégig az út teljesítéséhez szükséges fizikai és érzelmi kihívásra összpontosított, úgy döntöttek, megosztják az emberi állóképesség és a fenntartható, saját erőforrásokra támaszkodó utazás történetét. Az út egyes szakaszai során egy fotós–filmes kísérte őket, ugyanakkor saját fotózási képességeikre is támaszkodniuk kellett, ezért három Canon PowerShot G7 X Mark II fényképezőgépet választottak arra a célra, hogy a fényképezőgépen keresztül közvetlenül dokumentálják a személyesebb pillanatokat.**

Most megtudhatjuk, milyen vlogolni egy kalandról, amikor kimerült vagy, milyen felszerelés bírja az ilyen jellegű igénybevételt, és miért fontos időt szentelni annak, hogy elmeséld a történeted.

A group photograph by Jon Williams of the expedition members in the Guyana jungle.

Mi inspirált, amikor úgy döntöttél, hogy leereszkedsz az Essequibón?

„Miután a férjem” – a szintén kalandor, tévés műsorvezető Ed Stafford – „és én a kisfiunk születésével szülők lettünk, féltem, hogy búcsút kell mondanom annak, aki vagyok. Féltem, hogy a kalandjaimat elfelejtik, és azok a múltba vésznek, ahogy egyre jobban magába szippant az anyaság. Beszélgettem erről Eddel, aki könnyeden megjegyezte: ’Az Essequibót még senki sem csinálta végig, pedig elképesztő – olyan, mint egy dzsungel valamelyik Disney filmből.’ Amint meghallottam a ’Disney’ és a ’még senki sem’ szavakat, rögtön rávágtam: ’Kösz az ötletet – mostantól az enyém!’ Az izgalomtól kacagva ott is hagytam, és rögtön bementem a dolgozószobába, hogy elkezdjem a kutatómunkát.”

Laura photographs her husband Ed Stafford playing with their son on a beach.

Milyen történetet akartál elmondani azzal, hogy odamész?

„Ness, Pip és én is hasonló motivációk alapján vágunk bele egy kalandba – nagyon szeretjük az emberi teljesítményen alapuló élményeket. Szerettük volna kihangsúlyozni a fenntartható, alternatív utazás előnyeit, egyúttal pedig fizikai kihívás elé állítani magunkat. Emellett azért is mentünk oda, hogy az ember környezetre gyakorolt hatásának következményeire is rávilágítsunk. A folyó érintetlen esőerdőben kezdődött, de ahogy haladtunk, a folyó az esőerdő olyan területein kanyargott tovább, amelyeket az emberek bányászat és favágás céljára használnak. Ezeken a helyeken a kezdetben tiszta víz dögletessé vált – emberi fekália és szemét szennyezte a vizet, és mindannyiunk testét ellepték a kiütések és a tályogok. Fontos volt számunkra, hogy ezt a lehető legalaposabban dokumentáljuk.”

Kapcsolódó cikkek
How to become a vlogger

VLOGOLÁS

Hogyan legyél vlogger

Vágj bele, és készíts minőségi vlogokat a kezdőknek szóló vlogolási tippjeinkkel.

Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGOLÁS

A legjobb Canon gépek vlogoláshoz

Ezek a remek Canon vlogger kamerák sokféle vezérlőelemmel és lenyűgöző videominőséggel segítenek életre kelteni videoblogodat.

The best compact for content

KOMPAKT FÉNYKÉPEZŐGÉPEK

A legjobb kompakt gép a tartalomkészítéshez

Fedezd fel, hogyan segíthet a PowerShot G7 X Mark III a mindennapok kreatív szikrájának felélesztésében.

Laura and Ness Knight use a Canon PowerShot G7 X Mark II to film themselves in front of a tent in the jungle, inside which Pip Stewart is sitting.

Hogyan tervezted elmesélni a történetet?

„Közösen nagyjából 150 000 vagy 160 000 követőnk van a közösségi oldalakon, úgyhogy tudtuk, hogy egy olyan közönséggel állunk szemben, amely várhatóan jól fog reagálni, de közben arra törekedtünk, hogy saját, nyers érzelmeinket a fényképezőgépen keresztül személyesen tudjuk átadni – ehhez kellett a Canon PowerShot G7 X Mark II” – mondja Laura, aki az @laurabingham93 Instagram-felhasználónév alatt tesz közzé tartalmakat.

„Mindannyiunknak szüksége volt arra, hogy egy kis méretű fényképezőgéppel egy kicsit elvonulhassunk, amikor senki sem veszi észre, és felvételre vegyük az érzéseinket. Ez őszintébbé tette az élményt ahhoz képest, mint ha interjút adtunk volna a filmes csapatnak. A fényképezőgépeket mindig a zsebünkben vagy a túrazsákunkban tartottuk, így könnyen hozzájuk tudtunk férni, és minden alkalmat meg tudtunk ragadni a videózásra.”

Melyek jelentik a legnagyobb kihívást, amikor a természetben videókat készítesz a kalandjaidról?

„Amikor érzelmileg és fizikailag ilyen mennyiségű energiát fektetsz be egy kihívás teljesítésébe, könnyű megfeledkezni a fotó vagy videó készítéséről. Ez rám különösen igaz, mert alig vártam, hogy teljesítsem a kihívást és visszatérjek a családomhoz. Ennek ellenére mégis csak azért vállalkoztunk erre a túrára, hogy elmondjunk egy történetet, és ne csak magunknak, hanem a szponzorainknak is gyártsunk tartalmakat, úgyhogy erre mindenképp szükség volt. Elengedhetetlenül fontos volt, hogy a PowerShot G7 X Mark II fényképezőgépet csak kivehessem a zsebemből és azonnal munkához tudjak látni, mert így a maradék időben nekigyürkőzhettünk, és olyan keményen és gyorsan evezhettünk, amennyire csak tudtunk.”

Ness Knight sits on a sandy riverbank filming a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Mik voltak az elsődleges szempontjaitok, amikor fényképezőgépet választottatok?

„Rájöttem, hogy az ember által cipelt súly fordítottan arányos a rá váró vidám hangulatra. Ha egy apró PowerShot G7 X Mark II fényképezőgép van nálad, amely mérete ellenére fantasztikus felvételeket készít, máris sokkal vidámabb élmény lesz a túra.”

„A fényképezőgépeinket csak bedobtuk a túrazsákjainkba, amelyek a naptejjel, a napszemüveggel és a napi élelemmel együtt előttünk hevertek a kajakokban. A gépek masszívnak és tartósnak bizonyultak, és nagyon jól alkalmazkodtak a páratartalomhoz is, nem úgy, mint azok a laptopok, amelyeket a felvételek mentése érdekében vittünk magunkkal. Amikor amiatt aggódtunk, hogy a fényképezőgépek túl nedvesek lettek, csak betettük őket a rizseszsákjainkba, hogy megszáradjanak. Persze ügyelnünk kellett rá, nehogy megfeledkezzünk róluk, amikor egy csésze rizst veszünk elő az evéshez, de működött!”

Könnyen tudtátok használni a fényképezőgépet?

„A céljaink természetéből fakadóan fontos volt, hogy olyan fényképezőgépünk legyen, amely nem követel tőlünk sokat. Nagy mértékben támaszkodtunk az automatikus felvételi módra, mert az idő nem nagyon engedte, hogy módosítgassunk a beállításokon. A PowerShot G7 X Mark II készüléken annyira jó az automatikus beállítás, hogy ha nem ismered a fényképezőgépeket és nincs időd a beállítások böngészésére meg a különböző jelenetek és különböző módok kiválasztására, ez a modell elég intelligens ahhoz, hogy mindezt megtegye helyetted. Remekül alkalmazkodott a különböző fényviszonyokhoz is, és a jelenetet megfelelően exponálta, akár közvetlen napfényben voltunk a folyón, akár a függőágyainkban feküdtünk a dzsungel fáinak lombjai alatt éjszaka.

„A PowerShot G7 X Mark II másik igazán nagyszerű funkciója az, hogy elforgathatod a képernyőt, így saját magad is jól benne lehetsz a képben. Mindegy, hogy fókuszban vagy vagy sem, vagy éppen mi van a háttérben. Ez egy különösen hasznos funkció a vlogoláshoz, és ezáltal még könnyebb volt a fényképezőgép mozgás közbeni használata.”

Adventurer Laura Bingham stands chest deep in the Essequibo River, holding a machete aloft. Photograph by Jon Williams.

Örülsz, hogy fényképek és videók készítésére is fordítottál energiát?

„A túra során minden pillanat annyira intenzív volt, hogy ezek közül sokat már közben elfelejtettünk. Lehetetlen mindenre emlékezni, és fennáll annak veszélye, hogy éppen a gyönyörű, apró pillanatokat felejtjük el. Most, hogy már otthon vagyunk, minden emlék egyfajta homályba vész, de az ott készített fényképek és videók segítségével mindig újra tudjuk élni a túrát.”

Milyen tippeket adnál másoknak, akik esetleg vlogot készítenének kalandjaikról?

„Ha azt tervezed, hogy videoblogot készítesz valamely közösségi oldalra, a Canon PowerShot G7 X Mark II nagyszerű választás. Ez egy fantasztikus, univerzális vlogger-fényképezőgép, amely segít, nem pedig hátráltat a kalandjaid során.”

„Ami a tartalmat illeti, tartsd észben, hogy a túl sok sosem jó. Még amikor úgy érzed, hogy elég tartalmat hoztál létre, akkor is érdemes kísérletezni, és új szögeket kipróbálni, hogy aztán rátalálj valamire, ami tetszik. Legyen merszed megismerni a képességeidet és a hibáidat, és segítséget kérni, ha szükséged van rá.”

Írta: Matthew Bowen

*A Canon PowerShot G7 X Mark II modellt 0–40°C hőmérsékletű, 10–90% páratartalmú környezetekhez tervezték. A szélsőséges körülmények közötti normál működés nem garantált. Külön tartozékként WP-DC55 típusú vízhatlan tok (40m) kapható hozzá.

**A cikkben szereplő videó Laura, Ness és Pip Canon PowerShot G7 X Mark II fényképezőgéppel készült vlog-felvételeit kombinálja a professzionális filmes, Peiman Zekavat felvételével, amely a Canon EOS C300 Mark II és a Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel, illetve az L-sorozatú objektívekkel készült.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes történethez