A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

Partifotózás

Így készíts kreatív partifotókat

A legjobb az ünnepi időszakban, hogy egymást érik az összejövetelek és rendezvények, amelyek alkalmat adnak a közös nevetésre, táncra, lazításra és beszélgetésekre a családtagok és barátok számára. Akár kisebb baráti összejövetelen veszel részt, vagy a karácsonyt ünnepled családod körében, a szórakozás és összejövetelek kreatív megörökítésének tudása segít örökre megőrizni a kedves emlékeket. Ezeket a hasznos tippeket és technikákat követve nagyszerű, mindenki által kedvelt és megosztott partifotókat készíthetsz.

1. Válaszd ki a beltéri partikhoz legideálisabb fényképezőgép-beállításokat

A partikra gyakran jellemzőek a gyenge fényviszonyok és a mozgó fotóalanyok, ezért fontos, hogy a fényképezőgép megfelelően be legyen állítva ezekhez a körülményekhez.

Nincs szükség vakura, viszont fontos figyelni, hogy a záridő elég rövid legyen a mozgás megörökítéséhez. A záridőt állítsd legalább 1/160 vagy 1/250 másodperce, a rekesznyílás pedig legyen viszonylag nagyobbra állítva (alacsonyabb f-szám). Az ISO közepes vagy magas értékre (például ISO 3200 vagy 6400) történő beállítása szintén segíthet ilyen helyzetekben.

2. Válaszd ki a megfelelő vakuzási szöget

Amennyiben vakut használsz, állítsd be úgy, hogy kedvező fényben tüntesse fel fotóalanyaidat. Ha Speedlite vakut használsz, ahelyett, hogy közvetlenül a felvétel tárgyára irányítanád, fordítsd a mennyezet felé, hogy a fény visszaverődjön alanyaidra. Ez nem csak természetesebb megvilágítást biztosít, de a felvételen szereplők számára sem lesz így zavaró.

A Speedlite 470EX-AI, a világ első Auto-Intelligent Bounce technológiával ellátott vakuja gondoskodik számodra az optimális visszaverődési szög kiválasztásáról. Felméri a környezeti viszonyokat, és automatikusan megdönti a vakufejet, hogy a fény a falak vagy a mennyezet legoptimálisabb pontjáról verődjön vissza – így lehetővé téve számodra, hogy kizárólag a felvétel elkészítésére összpontosíthass.

Amennyiben fényképezőgéped Wi-Fi-kompatibilis, és rendelkezel vezeték nélküli kapcsolatot támogató külső vakuval (vagy a vezetékes kapcsolat helyett külső vakukábellel), a vakut elhelyezheted valamelyik oldalon, és távolról is kioldhatod.

3. Szórd szét a vaku által kibocsátott fényt

A vaku hatékony használatának alternatívájaként feltehetsz egy diffúzort vagy kis méretű fénylágyítót is a vakufejre. Ez szétszórja és tompítja a vaku által kibocsátott fényt, így segít természetesebben megörökíteni a bőrtónusokat a mozgókép kimerevítése közben.

4. Törekedj az őszinteségre

Természetesen a beállított képeknek is megvan a maguk varázsa, de ha igazi örömteli pillanatokat szeretnél megörökíteni egy partin, ennek legjobb módja a természetes helyzetekre való összpontosítás.

Egy zoomos objektív, például a Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, használatával távolabbi fotóalanyokat is befoghatsz, így túlzott feltűnés nélkül irányíthatod egy adott személyre a fényképezőgépet. Ugyanezen okból javasolt kikapcsolni készüléked AF-segédfényét is.

A természetes helyzetek megörökítésekor a vaku helyett jobban megéri nagy rekeszértéket, és közepes–magas tartományba eső ISO-beállítást használni az alanyok éles és fókuszált befogásához.

Nincs szükség vakura, viszont fontos figyelni, hogy a záridő elég rövid legyen a mozgás megörökítéséhez.

Kapcsolódó cikkek
10 tips for capturing fireworks

TŰZIJÁTÉKOK FOTÓZÁSA

10 tipp a tűzijátékok fotózásához

Felszerelés, technikák és kompozíció – nagyszerű tippek tűzijáték-fotózáshoz.

Party with Creative Park

NYOMTATÁS ÉS ALKOTÁS

Bulizz a Creative Parkkal

Dekorációk és kellékek, melyeket otthon ki tudsz nyomtatni a Creative Park alkalmazással.

Creative ways to use the Canon PowerShot PX

CSALÁDI FOTÓZÁS

A Canon PowerShot PX előnyei

Fedezd fel a kompakt, intelligens PTZ-kamera használatának új módjait.

5. Tanuld meg a bokeh-hatás tökéletes alkalmazását

Legyen szó csillogó karácsonyi égőfüzérek rengetegéről vagy egy egyszerű gyertyalángról, az ünnepi időszak tele van megkapó fényekkel, amelyeket a megfelelő beállítással gyönyörű fénygömbökké varázsolhatsz felvételeid hátterében. A japán „bokeh” szót ezen fókuszálatlan kiemelt elemek esztétikai tulajdonságainak leírására használják.

A háttérben homályosan kiemelt elemek lehetnek nagyok és absztrakt megjelenésűek, vagy kisebbek és határozottabb formájúak, emellett a képzelőerődet szabadjára engedve az elhomályosított részeket csillag, szív vagy karácsonyfa alakúvá is formálhatod – ennek módját a fenti videóban ismerheted meg.

A hatás akkor érhető el a legkönnyebben, amikor az objektív rekesznyílása a lehető legnagyobb állásban van (például f/2.8 vagy f/2). Ez lehetővé teszi számodra a fókuszpont rendkívül pontos beállítását, hogy kiemelhesd fotóalanyodat az elhomályosított háttérből. Azonban kellemes, elhomályosítottan kiemelt elemeket kisebb rekesznyílás (pl. f/5.6) mellett is megörökíthetsz. A hatást a fotóalanyod és a háttér közötti távolság növelésével, vagy alanyodhoz közelebb lépve teheted még kifejezettebbé.

6. Csökkentsd a záridőt az elmosódás megörökítéséhez

Míg a rövidebb záridő segít élesen megörökíteni a mozgó fotóalanyokat, ennek ellentétét alkalmazva használhatsz sokkal rövidebb záridőt, hogy mozgó hatást kelts a mozdulatlan alanyokat tartalmazó beállításokban.

Állíts be körülbelül 1/10 vagy 1/20 másodperces záridőt, amennyiben kézben tartod a fényképezőgépet, és ügyelj rá, hogy egy (viszonylag) mozdulatlan alany tisztán látható legyen a beállításban. Hasznos, ha az objektíved rendelkezik képstabilizátorral, mivel az segít élesebben tartani a képeket hosszabb záridő mellett. Bizonyos fényképezőgépek beépített képstabilizátorral vannak ellátva; ebben az esetben a funkció minden objektívvel kompatibilis.

Amennyiben állványt használsz, sokkal hosszabb expozíciós időt is használhatsz a hatás eléréséhez. Az exponáláshoz használj vezetékes vagy vezeték nélküli távoli kioldás funkciót, a Canon Camera Connect alkalmazást, vagy az önkioldó módot.

A woman throws her arms back amidst trails of light

7. Örökíts meg fénycsíkokat a tánctéren

A vaku exponálás alatti kioldását szabályozva a buli hangulatát kreatív módon megragadó, élénk fénycsíkokat örökíthetsz meg, miközben fotóalanyod továbbra is éles marad a felvételen. Állíts be egy körülbelül egy másodperces zársebességet, és válassz az első vagy második redőnyös szinkronizálási mód közül fényképezőgéped vakubeállítási menüjében.

Az első redőnyös szinkronizálás az alapértelmezett beállítás a legtöbb készüléken. Elsüti a vakut az exponálás kezdetekor, és rögzíti az alany előtti esetleges elmosódásokat. A második redőnyös szinkronizálás az exponálás végén süti el a vakut, rögzítve az alany mögötti fénycsíkokat és egyéb részleteket.

8. Fókuszálj az apróbb részletekre

Ne feledd, hogy az összejövetelekről készült képeknek nem kell feltétlenül zsúfolva lenniük emberekkel. Az apróbb részletekre, például a karácsonyfán lógó díszekre, a vacsoraasztal dekorációjára, vagy az ünnep hangulatát magukba sűrítő egyéb tárgyakra való összpontosítás szintén hatékony mód az esemény hangulatának és pillanatainak megragadására.

Amennyiben nem tudsz elég közel kerülni a fotóalanyhoz az általad használt objektívvel, választhatsz makroobjektívet, például a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, a Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM vagy a Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívet. Továbbá, egy viszonylag nagy rekesznyílású objektív, például a Canon EF-M 28 mm f/3.5 Macro IS STM (EOS M fényképezőgépekhez), lehetővé teszi a közeli felvételkészítést, miközben nagyobb részt örökíthetsz meg az alanyod környezetéből, ezáltal kontextust adva a jelenetnek.

Írta: Matt Golowczynski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához