PARTIFOTÓZÁS

Hogyan készíts kreatív partifotókat

Egyszerű tippek és technikák a lenyűgöző parti- és eseményfotókhoz.
Egy baráti csoport pózol csillagszórókkal a kezükben, nevetnek és a fényképezőgépbe néznek, az arcukat a csillagszórók fénye világítja meg. © AdobeStock

A legjobb az ünnepi időszakban, hogy egymást érik az összejövetelek és rendezvények, amelyek alkalmat adnak a közös nevetésre, lazításra és beszélgetésekre a családtagokkal és barátokkal. Ha tudod, hogyan fotózhatod le kreatív módon az ünnepi mosolyokat, a csillogó fényeket és a vicces táncmozdulatokat, akkor örökre megőrizheted az emlékeket.

Ezekkel a hasznos partifotós tippekkel és technikákkal nemcsak nagyszerű felvételeket készíthetsz, amelyek mindenkinek annyira tetszeni fognak, hogy szívesen osztják meg őket, hanem olyan képeket is, amelyek hűen adják vissza a különleges pillanatokat, és amelyek annyira szépek, hogy kinyomtatva akarod őket örökre megőrizni.

1. Válaszd ki a partikhoz legideálisabb fényképezőgép-beállításokat

Csoportkép egy 65. születésnapi torta köré összegyűlt családról egy félhomályosan megvilágított szobában, Canon EOS R100 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel rögzítve.

Ha kevés fény mellett szeretnél csoportképet készíteni, hosszabb záridő kiválasztásával megnövelheted az időt, amíg fény éri a fényképezőgép érzékelőjét. A fotó Canon EOS R100 fényképezőgéppel és Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel készült, 1/60 mp, f/3,5 és ISO 1600 beállításokkal.

Akár kint, akár bent tartják, egy bulin mozgásban vannak a témáid, ezért fontos, hogy a fényképezőgéped a partifotózáshoz legalkalmasabb beállításokra legyen állítva.

Ahhoz, hogy vaku nélkül rögzíthesd a gyors tempójú mozgást a táncparketten, válassz kellően gyors záridőt. A záridő-előválasztás (Tv) üzemmód lehetővé teszi a záridő megadását, amelyhez a fényképezőgép rendeli hozzá a megfelelő expozícióhoz szükséges rekesznyílást és ISO-érzékenységet. A mozgásban lévő témákhoz a legalább kb. 1/160 vagy 1/250 mp-es záridő a legjobb, amit gyorsabb mozgás esetén felvihetsz akár 1/1000 mp-es értékre is. Ha Manuális (M) módban vagy, a rövidebb záridő kompenzálása érdekében a rekesznyílást állítsd viszonylag nagyobbra (alacsonyabb f-számra). Kezdd az automatikus ISO-val, de ha a kép túl sötét, próbálj közepes vagy magas ISO-érzékenységet, például ISO 3200 vagy ISO 6400 értéket beállítani.

Ha egy csendesebb, beszélgetős összejövetelről van szó, a Rekesz-előválasztás (Av) móddal a mélységélességet tudod meghatározni. Nyugodtabb környezetben a rendelkezésre álló fény alapján érdemes megtalálni a fényképezőgép beállításait. Például az 1/80 mp-es záridő alkalmas portrék vagy csoportképek készítéséhez, ha a mozgás lassabb – így több fény éri az érzékelőt, ami némi mozgásteret enged a rekesznyílás és az ISO beállításához.

2. Törekedj a spontán képekre

Négy bulizó ember táncol felszabadultan, lobogó hajjal, mögöttük pedig a füstön keresztül egy DJ látható.

A hosszabb objektív segítségével spontán felvételeket készíthetsz barátaidról a táncparketten. A nagy rekeszértéknek köszönhetően nem lesz szükséged vakura, még beltéri fényképezésnél sem. A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel készült, 1/160 mp és f/1,4 beállításokkal. © AdobeStock

A beállított képeknek is megvan a maguk varázsa, de ha igazi örömteli pillanatokat szeretnél megörökíteni egy partin, ennek az a legjobb módja, ha az emberek spontán viselkedését kapod el.

Egy zoomobjektív, például a Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, használatával távolabbi fotóalanyokat is befoghatsz, így túlzott feltűnés nélkül irányíthatod egy adott személyre a fényképezőgépet. Ez az objektív 4 fokozatú képstabilizátorral is rendelkezik, ezáltal kézben tartott fényképezőgéppel is elmosódásmentes képeket készíthetsz.

A természetes helyzetek megörökítésekor a vaku helyett jobban megéri nagy rekeszértéket, és a közepes vagy magas tartományba eső ISO-beállítást használni az alanyok éles és fókuszált befogásához. Így a vaku nem zavarja a témát, és megmarad a természetesség érzete. Ugyanezen okból javasolt kikapcsolni a géped AF-segédfényét is.

Spontán pillanatokat rögzíthetsz egy távolból vezérelt fényképezőgép, például a Canon PowerShot PX segítségével, amely intelligens módon megkomponálja és automatikusan rögzíti a fényképeket és a videókat. A hagyományos kamerákhoz képest kevésbé tolakodó a jelenléte, ráadásul te is belevetheted magad a bulizásba.

3. Tanuld meg, hogyan használd az elmosódott hatást a háttérben és az előtérben

Közelkép egy tortán elhelyezett égő gyertyákról, amelyeknek elmosódik a lángja, a háttérben pedig nagy, kör alakú bokeh hatás látható.

A Canon RF 50mm F1.8 STM objektívhez hasonló, nagy maximális rekeszértékkel rendelkező objektívekkel gyönyörű, lágy bokeh hatást érhetünk el a háttérben. A kép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/40 mp, f/1.8, ISO 100 beállításokkal készült.

Egy nő gyengén megvilágított portréja jellegzetes fehér és halványkék, körkörös bokeh háttér előtt.

Az elmosódott háttér és előtér ideális a téma kiemeléséhez és az álomszerű hangulatú képekhez.

Legyen szó akár a karácsonyfa csillogó fényeinek sokaságáról vagy egyetlen gyertyáról, az ünnepi környezet tele van hangulatos megvilágítással, amelyek a megfelelő beállítással gyönyörű fénykörökké válhatnak a képek hátterében. A japán „bokeh” szót ezen fókuszálatlan fénypontok esztétikai tulajdonságainak leírására használják.

A hatás akkor érhető el a legkönnyebben, ha az objektívet a legnagyobb rekesznyílással használod. Ez nagyon kis mélységélességet eredményez, ami lehetővé teszi, hogy szelektíven fókuszálj, így kiemelheted a témát, míg a háttér elmosódott lesz. Ehhez ideális objektív a Canon RF 50mm F1.8 STM, amely rendkívül nagy, f/1,8-as maximális rekesznyílással rendelkezik. Azonban kellemes megjelenésű, elmosódott fénypontokat kisebb rekesznyílás (pl. f/5,6) mellett is megörökíthetsz. A hatást a fotóalanyod és a háttér közötti távolság növelésével, vagy alanyodhoz közelebb lépve teheted még kifejezettebbé.

4. Csökkentsd a záridőt a mozgás által keltett elmosódás megörökítéséhez

Egy dobos szándékosan elmosódott hatású képe zenélés közben.

A fényképezőgép záridejének módosításával egy kép egész expozícióját megváltoztathatod. Emellett kreatív haszna is van, hiszen a segítségével megszabhatod, mennyire mosódjanak el a mozgástól a képek, illetve mellőzheted is ezt a hatást.

Míg a rövidebb záridő segít élesen megörökíteni a mozgó fotóalanyokat, ennek ellentétét alkalmazva használhatsz sokkal hosszabb záridőt, hogy mozgó hatást kelts statikus témákat tartalmazó beállításokban.

Állíts be körülbelül 1/10 vagy 1/20 másodperces záridőt, amennyiben kézben tartod a fényképezőgépet, és ügyelj rá, hogy egy mozdulatlan (vagy viszonylag statikus) alany tisztán látható legyen a beállításban. Ez akkor hasznos, ha az objektív beépített optikai képstabilizátorral (IS) rendelkezik, mint például a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, mivel ez segít a képek élesebben tartásában hosszabb záridők esetén. Egyes fényképezőgépek, például a Canon EOS R7 és az EOS R6 Mark II, rendelkeznek beépített képstabilizátorral (IBIS). Ez a funkció fizikailag elmozdítja a fényképezőgép érzékelőjét, hogy kompenzálja a mozgást, ha nem rögzített pozícióból (például állványról) készítesz felvételt. Ez a típusú képstabilizálás bármilyen objektívvel használható.

Amennyiben állványt használsz, sokkal hosszabb záridőt is beállíthatsz a hatás eléréséhez. Az exponáláshoz használj vezetékes vagy vezeték nélküli távoli kioldás funkciót, a Canon Camera Connect alkalmazást, vagy az önkioldó módot.

5. Örökíts meg fénycsíkokat a tánctéren

Egy fiatal nő egy buliban hátraveti a két karját, körülötte színes fénycsíkok.

A hosszú expozíció ideális, ha egy hétköznapi jelenetet varázslatos képként akarsz megörökíteni. © Tetra Images/Getty Images

A vaku exponálás alatti kioldását szabályozva a buli hangulatát kreatív módon megragadó, élénk fénycsíkokat örökíthetsz meg, miközben fotóalanyod továbbra is éles marad a felvételen. Állíts be körülbelül egy másodperces zársebességet, és válassz az első vagy második redőnyös szinkronizálási mód közül fényképezőgéped vakubeállítási menüjében.

Az első redőnyös szinkronizálás az alapértelmezett beállítás a legtöbb készüléken. Elsüti a vakut az exponálás kezdetekor, és rögzíti az alany előtti esetleges elmosódásokat. A második redőnyös szinkronizálás az exponálás végén süti el a vakut, rögzítve az alany mögötti fénycsíkokat és egyéb részleteket.

6. Világítsd meg a partifotókat vakuval

Egy mosolygó család egy kanapén pózol egy arany felfújható „Happy Birthday” (Boldog születésnapot) feliratú banner előtt egy partifotón, amelyet a Canon Speedlite EL-100 vaku használatával rögzítettek.

A falakról és a mennyezetről visszaverődő vakufény természetes hatású partifotók készítését teszi lehetővé. A fotó Canon EOS 800D fényképezőgéppel, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM objektívvel és Canon Speedlite EL-100 vakuval készült, 20 mm, 1/200 mp, f/5,6 és ISO 400 beállításokkal.

Amennyiben vakut használsz, állítsd be úgy, hogy előnyös legyen a fotóalanyaidnak. Ha Speedlite vakut használsz, ahelyett, hogy közvetlenül a felvétel tárgyára irányítanád, fordítsd a mennyezet felé, hogy a fény visszaverődjön alanyaidra. Ez nem csak természetesebb megvilágítást biztosít, de a felvételen szereplők számára sem lesz így zavaró.

A Canon Speedlite EL-100 vízszintesen és függőlegesen is elforgatható, így kiválaszthatod a tökéletes visszaverődési szöget. Automatikus üzemmóddal is rendelkezik, amely a környezeted alapján választja ki a számodra legmegfelelőbb beállításokat, így egyszerűen csak a felvételkészítésre összpontosíthatsz.

A vaku hatékony használatának alternatívájaként feltehetsz egy diffúzort vagy kis méretű fénylágyítót is a vakufejre. Ez szétszórja és tompítja a vaku által kibocsátott fényt, így segít természetesebben megörökíteni a bőrtónusokat a mozgókép kimerevítése közben.

7. Fókuszálj az apróbb részletekre

Két ékköves korona, egy nagyobb és egy kisebb, nagy, kör alakú bokeh hatással a háttérben.

Az ünnepi asztaldíszek, a fali dekoráció vagy a feldíszített fa nagyszerű témákat adnak a hangulatos partifotókhoz. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 135mm F1.8L IS USM objektívvel készült, 1/5 mp, f/5,6 és ISO 400 beállításokkal.

Ne feledd, hogy a bulin készült képeknek nem kell feltétlenül zsúfolva lenniük emberekkel. Úgy is átadhatod az ünnepi esemény hangulatát, ha a kisebb részletekre fókuszálsz.

Ha nem tudsz elég közel kerülni a témához az objektíveddel, akkor érdemes lehet makró funkcióval rendelkező objektívre váltani, amilyen például a Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (MF módban) vagy a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Egy viszonylag nagy rekesznyílású objektív viszont, mint például a Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, lehetővé teszi a közeli felvételkészítést, miközben nagyobb részt örökíthetsz meg az alanyod környezetéből, ezáltal kontextust adva a jelenetnek.

8. Használj többszörös expozíciót

Egyes EOS R rendszerű fényképezőgépek, például a Canon EOS R10 és a Canon EOS R8, többszörös expozíció módot is kínálnak. Ezzel a funkcióval több felvétel készül, amelyeket a rendszer egymásra helyez a művészi hatás elérése érdekében. Mivel mindez a fényképezőgépen belül történik, nincs szükség külön szerkesztőszoftver használatára.

A megvilágítást és a kívánt végeredményt figyelembe véve négy különböző többszörös expozíció mód közül választhatsz, de az „Átlagos” expozícióvezérlés kiválasztásával akár rá is bízhatod a fényképezőgépre, hogy meghatározza a megfelelő expozíciót. Emellett csak két expozícióból álló felvételt is készíthetsz, vagy pedig több különböző beállítás felvételeit is egymásra rétegezheted, amivel hiperszürreális hatást érhetsz el.

9. Játssz perspektívával

Egy csoport bulizó ember előrehajolva csillagszórókat tart a kezében. A fénykép a csillagszórók magasságában készült, így felfelé tekintünk az emberek arcába.

Ha közelről veszed fel az előtérben lévő témákat, például a dekorációkat vagy csillagszórókat, elmoshatod a hátteret. © AdobeStock

Tedd vizuálisan érdekesebbé a partifotóidat azáltal, hogy kreatív perspektívát használsz. Ehhez egyszerűen helyezd feljebb vagy lejjebb a fényképezőgéped, de bátran kísérletezhetsz a szélsőséges magassági megoldásokkal is, amikor a témádat a padló szintjéről vagy a mennyezet magasságából, madártávlatból fotózod. A magasból vagy az alacsonyabb szögből történő felvételkészítés is egyszerű, ha olyan fényképezőgépet használsz, mint például a Canon EOS R50, amely kihajtható, változtatható szögű képernyővel rendelkezik. Szelfik készítéséhez is nagyszerű.

Változtasd meg a képek keretezését ajtók, ablakok vagy lépcsőkorlátok segítségével, és keress fényes felületeket vagy vizet, hogy tükörképen örökítsd meg a bulit, vagy hogy kreatív módon saját magad is szerepeltesd a képen.

A fényáteresztő anyagok megváltoztathatják a képek esztétikáját – fényképezz keresztül nyugalomban lévő, átlátszó folyadékon, például egy pohár italon, hogy megörökítsd a fénytörést, amely eltorzítja a méretet és az arányokat. A texturált vagy matt üvegen keresztül történő fényképezés lenyűgözően elmosódott hatást kelt.

Játssz ezekkel a technikákkal, érezd jól magad, és ne aggódj, ha valami nem úgy sikerül, ahogy tervezted – az egész a kísérletezésről szól.

Írta: Matt Golowczynski és Peter Wolinski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek