Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROFOTÓZÁS

Absztrakt makrofotózás: szappanbuborékok fotózása otthon

A szappanhártya felületéről élénk absztrakt képeket készítve megcsillogtathatod a kreativitásod a makroobjektívvel, és szakíthatsz a hagyományos képekkel. Megmutatjuk, milyen könnyen készíthetsz lenyűgöző képeket az otthonod vagy kerted kényelmében. Ehhez a technikához egy makroobjektívre lesz szükséged, ideális esetben pedig egy állványra és távoli zárkioldóra is – ha Wi-Fi-képes fényképezőgéped van, mint amilyen a Canon EOS 90D, akkor az okostelefonodon lévő Canon Camera Connect alkalmazással megkomponálhatod a felvételt és aktiválhatod az exponálást. A legjobban irányítható megvilágítás érdekében érdemes külső vakut, például a Canon Speedlite termékcsalád valamelyik tagját használni.

Állj készen

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
Egy fekete póló szolgál hevenyészett háttérként ehhez a vakus beállításhoz, egy könyvkupac pedig a megcsavart fém ruhafogast tartja a helyén a hurok oldatba mártását követően. Jó ötlet lehet a könyveket celofánnal beburkolni, mivel ez a technika kicsit maszatos lehet.

Állíts be egy fekete kartont vagy fekete szövetet – ez lesz a háttered. A 100 mm fókusztávolságú makroobjektív az ideális, de bármilyen makroobjektív megfelel, köztük a Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM vagy a Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM is. Ha Canon EOS R rendszerű fényképezőgépet használsz, a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektív, Canon EOS M sorozatú fényképezőgéppel pedig a Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM objektív az ideális választás. Ezek bármelyike nagyszerű lesz ehhez a technikához, és a segítségükkel megörökítheted a legapróbb részleteket is.

A hosszan tartó szappanhártya létrehozásához keverd össze a mosogatószert vagy folyékony szappant egy kis glicerinnel (utóbbit gyógyszertárban, a szupermarketek sütési termékeket kínáló soraiban vagy online szerezheted be). Kezdd egy körülbelül 80% tisztítószerből és 20% glicerinből álló keverékkel, majd ehhez adj egy kis vizet. Szükséged lesz egy kis dróthurokra is, amelyet belemártasz a keverékbe – egy formára hajlított fémfogas pont megfelelő lesz. Emeld ki a hurkot vízszintesen, és a szappanhártyának szilárdan „kapaszkodnia” kell a dróthoz.

Megvilágítás

Játszadozz a fénnyel, amíg meg nem találod a legjobb pozíciót – lehet, hogy szükség lesz néhány próbafelvételre, hogy megtudd, hol is van az.

Ehhez a technikához használhatod a napfényt vagy a vakut is, de az élénk színek csak akkor láthatók, ha a szappanhártya elölről, enyhe szögben van megvilágítva. Próbálj változtatni az elhelyezkedéseden, hogy felhasználhasd például az ablakból vagy egy lámpából jövő fényt az oldat megvilágítására.

Ha a fényképezőgép beépített vakuegységét használod egy kompatibilis Canon Speedlite vaku vezeték nélküli működtetéséhez, akkor a funkciót a főmenüben aktiválhatod. A Canon Speedlite vakut pedig Vevő üzemmódba kell állítanod. Fényképezőgépen kívüli Canon Speedlite, például a Canon Speedlite 470EX-AI használatával jobban tudod irányítani a fény irányát. Próbáld ki a fény visszatükrözését egy fehér falról, alacsony mennyezetről vagy akár a fényképezőgép fölé tartott és a szappanhártya irányában lefelé mutató fehér karton- vagy polisztirol lapról, hogy így szórt fényt kapj (az itt bemutatottak szerint).

Felvételkészítés

Használj rövid záridőt az örvénylő szappanoldat mozgásának kimerevítésére – ez a színek sebességétől függően eltérő lesz. Készíts próbafelvételt, és állíts be rövidebb záridőt vagy magasabb ISO értéket, ha a mintázat elmosódott.

A konzisztens eredmények érdekében állítsd a fényképezőgépet Manuális módba. A Canon Speedlite segítségével előállított visszavert fény sorozatának segítségével a lehető legélesebb képeket készítheted, de ügyelj arra, hogy a vakuszinkron sebessége megegyezzen a záridővel (ezt az információt a fényképezőgép kézikönyvében találhatod meg). Ezen a Canon EOS 800D készüléken a vakuszinkron sebessége 1/200 másodperc. A mélységélesség növeléséhez kicsi rekesznyílást állíts be, például f/11 vagy f/16 értéket, és alacsony ISO értékkel indulj, a 100–400-as tartományból.

Ha vaku helyett környezeti fényt használsz, akkor szükség lehet az ISO érték növelésére és a fényképezőgép önkioldó vagy távirányító segítségével történő kioldására, hogy éles legyen a kép.

Kísérletezés

Kapcsolódó cikkek
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROFOTÓZÁS

Absztrakt makrofotózás: a víz fénytörésének fotózása

Vesd bele magad a kreatív virágfotózásba, és fedezd fel, hogyan lehet makroképeket készíteni a vízcseppekben tükröződő virágokról.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

MAKROFOTÓZÁS

Vessz el a makró részleteiben

Négy ötletes tipp a makrofotózás elkezdéséhez hétköznapi tárgyak felhasználásával különleges képek készítéséhez.

Macro photography tips and techniques

MAKROFOTÓZÁS

Tippek makrofotózáshoz

Makrofotózás egyszerűen: fedezd fel a legjobb felszerelést, tippeket és technikákat.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Az EOS fényképezőgépek érintőképernyőjének megérintése kényelmes módja a mintázatra fókuszálásnak.

Ha nincs elegendő fény ahhoz, hogy a fényképezőgép elvégezze az automatikus élességállítást, akkor kézzel fókuszáld az objektívet a nagyított Élőkép nézet vagy az EOS tükör nélküli fényképezőgépek elektronikus keresőjének segítségével. A fényképezőgép megremegésének elkerülése érdekében a zárat távkioldóval, vagy a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével hozd működésbe, ha a fényképezőgép rendelkezik Wi-Fi funkcióval. Próbálj meg finoman ráfújni a szappanhártyára, hogy a mintázatok örvényleni kezdjenek. Ne aggódj, ha nem tudsz elég közel menni ahhoz, hogy az egész képet betöltsék a folyamatosan változó minták – a Digital Photo Professional vagy hasonló fotószerkesztő szoftver segítségével kivághatsz egy közelebbi kompozíciót.

A szappanhártyát óvatosan megfújva jöttek létre a képen látható örvények, amelyeket Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel rendelkező Canon EOS 800D készülékkel örökítettek meg, a Canon Speedlite 470EX-AI által biztosított fényt egy fehér lapról visszaveretve.

További fényképezési tippekért, trükkökért és ötletekért töltsd le a Canon Photo Companion alkalmazást iOS vagy Android rendszerhez.

Szerzők: Marcus Hawkins és Tamzin Wilks

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához