UTCAI FOTÓZÁS

Portrék készítése az utcán

Kym Moseley fényképész elmagyarázza a felkészülés, a professzionalizmus és a nyomtatás jelentőségét az idegenek portréfotózása során.
A SELPHY Photo Layout alkalmazást megjelenítő okostelefon, egy fehér Canon SELPHY Square QX10 nyomtató, egy csomag papír és több kinyomtatott portréfotó egy fából készült asztalra helyezve, felülről fényképezve.

„Ijesztő élmény lehet olyan embereket fotózni, akikkel az utcán találkozol, de ennek nem feltétlenül kell így lennie” – mondja a népszerű TikToker és fotós/videós, Kym Moseley, aki több mint 180 000 követőt gyűjtött már be a közösségi platformon.

Kym számára nem ismeretlen az utcai portrékészítés. Valójában az, hogy ismeretlen emberekhez lép oda azzal, hogy megkérdezze, elkészítheti-e a portréjukat, nagyban hozzájárult az online térben elért sikeréhez. Azt tapasztalta, hogy míg egyesek szégyenlősen állnak a fotózáshoz, másoknak hízelgő, ha felkérik őket, és boldogan pózolnak, különösen, ha felajánlja, hogy utána megosztja velük a képet, és így kapnak valamit cserébe.

Kym, aki Canon EOS R6 gépet használ, itt arról beszél, hogyan tett szert a kellő önbizalomra ahhoz, hogy megközelítsen másokat, valamint a kiszámíthatatlanság elfogadásának előnyeiről és az őszinte visszajelzés értékéről. Azt is bemutatja, hogy a Canon SELPHY Square QX10 nyomtató segítségével már nemcsak a fényképezőgép LCD-kijelzőjén tudjuk megmutatni az elkészült képet a fotóalanyainknak, hanem odaadhatjuk nekik a kinyomtatott fotót, hogy megőrizhessék, és megmaradjon náluk az esemény emléke.

Fotós táska és beállítások

Canon EOS R6 gép egy színes festékkel összefröcskölt tartály tetején.

A TikTok-sztár Kym Moseley utcai portréfotói elkészítéséhez Canon EOS R6 fényképezőgépet, valamint zoomobjektívet és prímobjektívet is használ, többek között a Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM és a Canon RF 16mm F2.8 STM objektíveket. „Ha azért maradsz le egy képről, mert nincs nálad a megfelelő felszerelés, az rendesen tud fájni” – mondja Kym.

Sok olyan fotós van, aki kezdetben nem szeretne sok cuccot magával cipelni, ehhez Kym a kedvenc objektívjei közül ajánl párat, például a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM és a Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektíveket.

Kym egy Canon EOS R6 fényképezőgépet használ, amelyet 4K képessége, rövid zárideje és kiváló autofókusza miatt választott – mindezek elengedhetetlenek a portréfotózásnál. Amikor portrékról van szó, Kym szereti elmosni a hátteret, hogy a témára hívja fel a figyelmet.

„Bármilyen objektívet használok, mindig a legkisebb mélységélességre törekszem, és ennek megfelelően állítom be a többi értéket” – magyarázza. „A rekeszérték az objektívtől függően mindig f/2,8 vagy f/1,8 értéken marad. A következő legfontosabb érték az ISO, amelyet 100-on próbálok tartani, és ennek megfelelően állítom be a záridőt. Nappali fényben valószínűleg 1/2000 mp-es záridőt használok ISO100 és f/2,8 értékekkel, majd ahogy csökken nap során a fény, úgy lesz a záridő is egyre hosszabb.”

Az utcai portréfotós felszerelése kiegészítésére Kym a hordozható Canon SELPHY Square QX10 nyomtatót is betette a fotós táskájába, így útközben is képes megörökíteni, majd kinyomtatni és megoszthatni a képeket.

A fotóalanyok kiválasztása

Ápolt fehér szakállat viselő férfi bőrkabátban, színes lencséjű szemüvegben és tweed sapkában oldalra fordulva ül egy padon.

Amikor Kym odaadta a férfinak a kinyomtatott fényképét, ő egyszerűen csak ennyit mondott: „Jó. Szép!” – amin Kym remekül szórakozott. „A férfit a szakálla és a sapkája miatt választottam” – mondja. „Rejtélyesnek tűnt, olyannak, akinek van pár sztorija a tarsolyában. Szívesen megcsinálnám ezt a képet fekete-fehérben.” A Canon SELPHY Photo Layout alkalmazással nyomtatás előtt átkonvertálhatod a képet fekete-fehérbe. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, 51 mm, 1/250 mp, f/2,8 és ISO1250 beállításokkal készült. © Kym Moseley

Fekete műtősruhája fölött élénkvörös kabátot viselő, hosszú, szőke hajú nő áll egy fekete vaskerítés mellett, és a fényképezőgépbe néz.

Kym emlékszik rá, hogy először a nő műtősruhája tűnt fel neki, és elkezdte figyelni, ahogy egy barátjával beszélget. „Nagyon beszédesnek és élénknek látszott” – meséli. „Érdekes volt látni a reakcióját: világos volt, hogy nem érzi úgy, hogy a munkában viselt műtősruhájában a legfotóképesebb pillanatában kapták el.” A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, 40 mm, 1/320 mp, f/2,8 és ISO1250 beállításokkal készült. © Kym Moseley

Elég csak besétálni egy város központjába, és máris a szemünk elé tárul a rengeteg lehetőség, ha a portréfotózásban vagyunk érdekeltek. Bármi legyen is az, ami egy adott személyhez vonz, az csak rád jellemző; a témaválasztás hihetetlenül szubjektív dolog.

Kym olyan embereket néz ki, akik valószínűleg meg fognak állni neki. „Akiken látom, hogy sietnek, vagy fejhallgató van rajtuk, rögtön kiesnek" – mondja. „Nem akarom megzavarni az embereket.

Amikor elkezdtem, mindenkinél bepróbálkoztam, így most már tudom, hogy néz ki valaki, aki valószínűleg meg fog állni nekem” – folytatja. „A második dolog az, hogy valamilyen egyedi fizikai jeggyel kell rendelkezniük. Érdekesnek kell találnom őket, kell, hogy legyen valami, amire felfigyelek. Megláttam ezt a fehér fickót vörös afrófrizurával, ahogy odalépett egy sötétzöld fához, és muszáj volt megállítanom. Tudtam, hogy a sötétzöld szín és a hajszíne együtt nagyon ütős lesz, és igazam is lett: ezt a videót kábé háromszázezren nézték meg.”

Lényegében meg kell találnod azt, ami számodra érdekes. Kym számára ez „nem a hagyományosan vonzót jelenti; az kell, hogy bennem keltsen valamilyen érzést”.

Hogyan közelítsünk meg idegeneket

Sötét, kontyba fogott hajú férfi feltűnő mintás kabátban a kezét zsebre vágva és a fejét oldalra fordítva áll.

Kym folyamatosan keresi a lehetőségeket a portréfotózásra. „Imádtam a srác kabátját és a haját" – mondja. „Megközelíthetőnek éreztem, ráadásul úgy látszott, épp vár valakire, szóval nem tudott csak úgy lelépni azzal, hogy siet valahova.” A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, 70 mm, 1/400 mp, f/2,8 és ISO500 beállításokkal készült. © Kym Moseley

Hosszú, barna hajú fiatal nő vastag kabátban és a nyakában egy nagy fejhallgatóval óvatosan mosolyog a fényképezőgépbe.

„Ami megállított ebben a lányban, az volt, ahogy viselkedett” – meséli Kym. „Megközelíthetőnek tűnt, félénknek és visszahúzódónak láttam, és ez vonzott benne. Szerettem volna, ha kibújik a csigaházából.” A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, 67 mm, 1/320 mp, f/2,8 és ISO1250 beállításokkal készült. © Kym Moseley

Mielőtt odalépnél valakihez, Kym azt javasolja, hogy mentálisan készülj fel, és mondd azt magadnak: „Másoknak ez nem akkora ügy, mint neked. Senki sem tart annyira furcsának, mint te saját magadat!”

Miután azonosította a potenciális alanyt, általában ezzel kezdi a bemutatkozást: „Szia, egy projekten dolgozom, arról van szó, hogy idegeneket fényképezek. Volna két perced egy gyors portré elkészítésére?”

„Tudom, hogy ez a szöveg működik a legjobban, ha meg akarjuk nyugtatni a másikat, és fel akarjuk kelteni az érdeklődését annyira, hogy segíteni is hajlandó legyen” – magyarázza. „Ha megállítasz valakit, és csak dadogva tudsz megszólalni, akkor elveszti a türelmét és odébbáll. Ha félénk vagy, tégy úgy, mintha nem lennél az, amíg el nem éred a célod. Én is így kezdtem, és mostanra már sokkal magabiztosabb vagyok. Könnyebben megközelítem az embereket. Ha bizonytalanok, ezt mondom: >Elküldhetem a képeket utána e-mailben<” – teszi hozzá.

Kommunikáció a fotóalanyokkal

A SELPHY Photo Layout alkalmazást megjelenítő okostelefon és egy kinyomtatott portréfotó egy fából készült asztalra helyezve, felülről fényképezve.

A Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás kompatibilis a Canon SELPHY Square QX10 és SELPHY CP1300 hordozható nyomtatókkal, és lehetővé teszi, hogy közvetlenül okostelefonról nyomtass. Ezenfelül több elrendezési lehetőséget is kínál, így egy papírra akár több portrét is kinyomtathatsz.

Néhány utcai fotós instruálja az alanyait, míg mások a nyílt megközelítést részesítik előnyben. Kym szeret az instrukciókban a minimálisra szorítkozni. „Próbálok nem túl sok utasítást adni, mivel nem akarok visszaélni a másik idejével” – mondja Kym. „Adok néhány visszajelzést, de ezek általában nem túl specifikusak. Például lehet, hogy azt mondom: >Próbáljunk meg valami mást<, ha nem működik a dolog, de nincsenek olyan konkrét kéréseim, mint hogy >Tedd ide a kezed<. Megkérek valakit, hogy sétáljon el az egyik pontból a másikba, és a sorozatfelvételi módot használom, vagy ökölbe szorítom a kezem, és megkérem, hogy kövesse a tekintetével, mert így elérhetem, hogy egy bizonyos irányba nézzen, anélkül hogy meg kellene érintenem. Ezt az esküvői fotózásból tanultam.”

A rólunk alkotott benyomás rendkívül fontos, és akár új lehetőségekhez is elvezethet. Kym visszaemlékszik arra az esetre, amikor megállított egy idegent azzal, hogy lefotózná, és végül felajánlottak neki egy munkát. „Egyszer megállítottam egy embert, aki egy fantasztikus öltönyben volt, és kiderült, hogy saját szabósága van, és épp egy videósra van szüksége. El is kérte az adataimat, mert tetszett neki az interakciónk a fotózás pár perce alatt.”

Fényképek nyomtatása és megosztása

Fa felületen elhelyezett SELPHY Square QX10 nyomtató, amelyből félig kilóg egy fénykép.

A hordozható Canon SELPHY Square QX10 nyomtató praktikus USB-töltővel rendelkezik, és 68×68 mm méretű, hosszú élettartamú képeket nyomtat gazdag és élénk színekben.

Egy kéz egy feltűnő mintás kabátot viselő és fejét oldalra fordító fiatal férfi kis méretű nyomtatott portréját tartja.

Teljes töltésenként 20 lapot nyomtathatsz, így ha úgy tűnik, hogy az alanyod elégedetlen az első próbálkozással, még mindig megpróbálhatod újra. „Ha látom rajtuk, hogy nem tetszik nekik, kísérletet tehetünk egy újabb felvétellel” – mondja Kym.

A kép elkészítése után soha nem tudhatod, hogy valaki hogy fog reagálni. Kymnek kijutott már a pozitív és a negatív reakciókból is. „Először mindig a fényképezőgép képernyőjén mutatom meg a képet, és felajánlom, hogy elküldöm" – mondja. „Visszajelzést is szoktam kérni. Az egész az őszinteségről szól.”

A nála lévő SELPHY Square QX10 nyomtató egy újabb elemmel gazdagította Kym szövegét, amivel a fotózásra felkéri az embereket, mivel így már fel tud ajánlani valamit, amit alanyai magukkal vihetnek. „A SELPHY Square QX10 nyomtató nagyon gyors, főleg ahhoz képest, hogy fényképet nyomtatok vele” – mondja.

Kym a fényképezőgép beépített Wi-Fi funkciója segítségével továbbította a fényképet az EOS R6 gépről az okostelefonjára, majd a nyomtatáshoz feltöltötte a SELPHY Photo Layout alkalmazásba. „Az egész folyamat körülbelül 60 másodpercet vesz igénybe" – mondja. „Elképesztő belegondolni, hogy kábelek nélkül, egy irodán kívül tudok jó minőségű képet nyomtatni, és arra sem kell megkérnem az embereket, hogy találkozzunk valahol később, hogy átadjam a fényképet” – mondja.

Remélhetőleg Kym tippjei és tanácsai kellő önbizalmat adtak neked ahhoz, hogy kimenj az utcára, és elkészítsd a saját portréidat – sosem tudhatod, hogy mit érhetsz el. Ne felejtsd el megosztani a végeredményeket a #FreeYourStory hashtaggel, és jelöld meg a posztban a @canonemea oldalát.

Írta: Natalya Paul

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • UTCAI FOTÓZÁS

    Tippek utcai portréfotózáshoz

    A legjobb tanácsok a kiemelkedő utcai portrékhoz Julian Love profi fotóstól.

  • DIVATFOTÓZÁS

    Hogyan örökítheted meg barátaidat úgy, mintha divatmodellek lennének?

    A londoni divatfotós, Jade Keshia Gordon hat egyszerű tippjével stílusosabb képeket készíthetsz a közösségi oldalaidra.

  • PORTRÉFOTÓZÁS

    A tökéletes objektív portrékhoz

    Mit érdemes figyelembe venni a portréfotózáshoz való objektív kiválasztásakor?

  • PORTRÉ

    Queer portréfotózás érzelmekkel

    Louis Painter nem bináris fotós a queer közösség fotózásáról.