FOTÓ

Mi a különbség az EOS R50 és az EOS R10 között?

Akár a közösségi platformokra szánt tartalmaid szeretnéd magasabb szintre emelni, akár lenyűgöző utazási felvételeket szeretnél készíteni, segítünk eldönteni, hogy melyik fényképezőgép lenne a megfelelő a számodra.
Egy osztott kép, amelyen egy Canon EOS R50 látható egy íróasztalon kézműves anyagok mellett, valamint egy Canon EOS R10 egy csempézett polcon.

A Canon forradalmi tükör nélküli EOS R rendszere 2018-ban jelent meg, és azóta is folyamatosan bővül. A termékcsalád első APS-C érzékelős modelljei – az EOS R7 és az EOS R10 – 2022-ben jelentek meg, és igen népszerűvé váltak azon fotósok körében, akik egy, az EOS R rendszer jellemzőivel rendelkező fényképezőgépet szerettek volna egy kompaktabb vázban.

A technikai újítások a Canon EOS R50 esetében is folytatódtak, amely ugyanazt a kiváló képminőséget és teljesítményt nyújtja, mint az EOS R10, de még kompaktabb és egyszerűbb készülékházban olyan tartalomgyártók számára, akik az okostelefonjukat leváltva egy szinttel feljebb szeretnének lépni, hogy YouTube és TikTok videóikat feldobják.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az EOS R50 és az EOS R10 néhány közös technológiáját és különbségét Mark Kendrick, a Canon Europe termékspecialistája, valamint Martin Bissig Canon-nagykövet segítségével, aki egy Sri Lankai utazás során tesztelte az EOS R10-et.

Kiváló minőségű képek készítése és megosztása

Egy férfi az okostelefonján lévő Canon Camera Connect alkalmazásban tekint meg egy a videofelvételt. Mellette egy tányéron különböző felaprított hozzávalók és egy állványmarkolatra szerelt Canon EOS R50 látható.

Mind az EOS R50, mind az EOS R10 egy okostelefonos Wi-Fi kapcsolaton keresztül lehetővé teszi a tartalmak azonnali feltöltését. A Bluetooth funkció és a Canon Camera Connect alkalmazás lehetővé teszi a fényképezőgép beállításainak távoli módosítását is, hogy ne zavard meg a kreatív folyamatot.

Martin Bissig fotós egy Canon EOS R10 fényképezőgépet tart egy tábla mellett egy Srí Lanka-i vasútállomás előtt.

Martin szereti az APS-C fényképezőgépek kompakt méretét, mint amilyen az EOS R10 és az EOS R50. „Az embereket megijesztheti egy nagy fényképezőgép, amelyre egy nagy objektív van felszerelve” – magyarázza. „Kevésbé vagy feltűnő, ha kisebb felszereléssel utazol.” © Martin Bissig

A Canon EOS R50 és az EOS R10 sok ponton hasonlít egymáshoz. A 24,2 megapixeles képérzékelő részletgazdag képeket rögzít és az APS-C formátum minden előnyét biztosítja, beleértve az 1,6-szoros vágási tényezőt is, amely RF objektívek és egy hordozható váz használata esetén megnöveli az effektív fókusztávolságot.

Az EOS R10, valamint a kicsi és könnyű RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektív párosítása jó megoldásnak bizonyult Sri Lankán, ahol Martin nem akarta felhívni magára a figyelmet. „A fényképezőgépet mérete miatt mindig magammal tudtam vinni, anélkül, hogy aggódnom kellett volna egy nagy fényképezőgép-táska miatt” – meséli. „A 18–150 mm-es zoomtartomány (ami egy teljes képmezős fényképezőgépnél körülbelül 29–240 mm-nek felel meg) nagyon hatékony munkát tett lehetővé.”

Mindkét fényképezőgép középpontjában ugyanaz a DIGIC X processzor áll, amely gyors és reszponzív fényképezési élményt nyújt. Aztán ott van a kifinomult Dual Pixel CMOS AF II autofókusz rendszer, amely olyan professzionális modellekben található meg, mint a Canon EOS R6 Mark II, amely automatikusan képes felismerni, követni és fókuszálni a jelenetben lévő embereket, állatokat és járműveket. A 651 fókuszpontnak köszönhetően a gépek lépést tudnak tartani bármivel, amit meg akarsz örökíteni, a gyorsan mozgó és vadvilági témáktól kezdve a saját főzőcsatornád bemutatásáig az Instagramon.

Mind az EOS R10, mind az EOS R50 használható gyenge fényviszonyok között is; állóképeknél akár ISO32000-et, videóknál akár ISO12800-at is használhatsz (ISO51200-ig és ISO25600-ig bővíthetők). Az autofókusz rendszer -4 EV-ig képes fókuszálni, ami nagyjából a félhold fényerejének felel meg.

Kialakítási különbségek

Egy nő egy Canon EOS R50 fényképezőgépet tart az arcánál, és az elektronikus keresőbe néz.

A Canon EOS R50 kissé más kialakítású, mint a korábbi EOS R rendszerű fényképezőgépek. Kisebb markolata révén kompaktabb méretű, de kézben tartva is kényelmesen használható. Az akkumulátorfedél alatt egyetlen UHS-I SD-kártyafoglalat található, amely hozzájárul a fényképezőgép kisebb súlyához és méretéhez.

Egy nő egy tányéron lévő ételt fényképez egy állványra szerelt Canon EOS R10 fényképezőgéppel.

„Az EOS R10 előnye az EOS R50-nel szemben a nagyobb testreszabhatóságra” – magyarázza Mark. „És az, hogy több funkció érhető el a gombok segítségével, hogy menet közben módosíthasd a beállításokat, ami fotózás során különösen hasznos.”

A két fényképezőgép közötti valódi különbség a méretükben és a kialakításukban rejlik. A Canon EOS R50 könnyebb, mint az EOS R10, és az elforgatott akkumulátornyílásnak köszönhetően kisebb markolattal is rendelkezik. Mélysége mindössze 68,8 mm, súlya pedig kártyával és akkumulátorral együtt mindössze 375 g (szemben az EOS R10 83,4 mm-es méretével és 429 g-os súlyával). Mindegy, hogy a gördeszkás parkba viszed gyors tempójú akcióvideók készítéséhez, vagy a táskádba teszed, hogy egy villásreggelin életmódképeket készíts egy új kávézóról, ez egy olyan hordozható fényképezőgép, amelyet mindenhová magaddal vihetsz.

A gombok elrendezése is eltérő. „Az EOS R50 egyszerűbben, könnyebben használható és tanulható meg, és intuitívabb az érintőképernyő használatához szokott okostelefon-felhasználók számára” – mondja Mark.

Ami az üzemmódokat illeti, az EOS R50 az új, továbbfejlesztett A+ jelenetválasztó automatika üzemmóddal is rendelkezik. „A fényképezőgép ebben az üzemmódban automatikusan több képet készít és egyesít, így magasszintű technikákat alkalmazhatsz anélkül, hogy meg kellene tanulnod azokat, vagy egyáltalán tudnod kellene, mit csinál a fényképezőgép” – teszi hozzá Mark.

Továbbra is lehetőséged van a manuális beállítások használatára, ha tanulni és fejleszteni szeretnéd a fotózási készségeidet, de sok kezdő a tükör nélküli fényképezőgépek automatikus beállításaival időt takaríthatnak meg, hogy több idejük maradjon a tartalom létrehozására.

Videófelvétel-készítési funkciók

Egy nő egy állványra szerelt Canon EOS R50 fényképezőgéppel filmezi magát. A felvétel az előtte lévő asztalon lévő laptop képernyőjén látható.

Mindkét fényképezőgép használható webkameraként is a videohívásokhoz és streamingekhez, de az EOS R10-hez az EOS Webcam Utility szoftverre van szükség, míg az EOS R50 automatikusan működik UVC/UAC használatával.

Egy nő egy állványmarkolattal és mikrofonnal felszerelt Canon EOS R10 fényképezőgépet tart a kezében, miközben magát filmezi nyaralás közben.

A sokoldalú, 7,5 cm-es, változtatható szögű érintőképernyő mindkét fényképezőgépen lehetővé teszi, hogy bármilyen pozícióból készíthess felvételeket, de az EOS R50 nagyobb felbontású képernyőjén a felvételeket jobb minőségben tekintheted meg, mielőtt átküldenéd a telefonodra.

Ami a videótartalmakat illeti, a teljes érzékelőt felhasználva mindkét fényképezőgép képes 6K-ból túlmintavételezett 4K 30p videók készítésére, valamint a lassított felvételekhez 120 kép/mp-es Full HD felvételeket rögzíteni. Az EOS R10 további opcióként 4K 60p (levágott) felbontást is kínál.

A fényképezőgépen található HDMI-csatlakozó, 3,5 mm-es mikrofoncsatlakozó és a tartozékok, például egy külső mikrofon csatlakoztatását lehetővé tevő intelligens vakupapucs tovább növeli a videókészítési lehetőségeket. 

A fényképezőgépekkel a korábbiaknál sokkal hosszabb ideig lehet rögzíteni: az EOS R10 esetében korlátlan ideig, az EOS R50 esetében pedig akár egy órán át, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy az edzéskihívásaid anélkül vedd fel, hogy szünetet kellene tartanod.

Az EOS R10-hez képest a Canon EOS R50 számos új videofunkciót kínál, amelyek ideálisak főzővideók vagy sminkelős bemutatók készítéséhez a YouTube-ra.

„Az EOS R50 Közeli bemutatás videoüzemmóddal is rendelkezik” – magyarázza Mark. „A fókuszbeállításokat úgy igazítja, hogy ha valamit a fényképezőgép elé tartasz, akkor az a tárgyra fókuszál, de amint elveszed, újra visszaáll az arcodra.” A Közeli bemutatás videoüzemmód ideális a különböző tárgyak levideózásához, legyen szó egy szórakoztató főzőbemutatóról vagy kedvenc rajztechnikáid megosztásáról.

Egy másik újdonság videofelvételekhez használható képstabilizálás (IS), amely azt jelenti, hogy a felvételeken kevésbé látszódik a fényképezőgép rázkódása, és így a kézből készített videók simák és élesek maradnak.

Az EOS R50 vagy az EOS R10 a jobb választás a számodra?

Közeli kép egy félbevágott citromról. A Canon EOS R50 fókuszsorozat funkciójának köszönhető, hogy a kép minden pontja fókuszban van.

Az EOS R50 14 jelenetmóddal rendelkezik az állóképekhez, amelyek a beállításokat a különböző témákhoz igazítják. A fókuszsorozat és a beépített mélységkompozíció segít automatikusan hatalmas mélységélességű képeket készíteni, így magasabb szintre emelheted a közösségi tartalmaid és felgyorsíthatod a munkafolyamataid. A kép egy Canon EOS R50 fényképezőgéppel, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel és 1/400 mp, f/4 és ISO2000 beállításokkal készült.

Egy vonat lép ki az alagútból, hogy átkeljen egy buja erdővel körülvett, kanyargós viadukton. A képet Martin Bissig készítette egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel.

Az EOS R10 valószínűleg azoknak a fotósoknak fog tetszeni, akik a következő szintre szeretnék emelni képeiket, amikor emlékezetes utazási élményeket vagy jelentős családi pillanatokat örökítenek meg. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel és 31 mm, 1/160 mp, f/5 és ISO100 beállításokkal készült. © Martin Bissig

Mindegy, hogy az új fitneszcsatornádra forgatsz felvételeket, vagy utazási videókat készítesz, a Canon EOS R50 és az EOS R10 egyaránt kiváló eszköz állóképek és videók rögzítéséhez. Ideális választás azok számára, akik okostelefonról, egy kompakt fényképezőgépéről vagy egy DSLR fényképezőgépéről váltanának az EOS R rendszerre, különösen azért, mert lehetővé teszik a gyorsabb, jobb minőségű RF és RF-S objektívek használatát, amelyekkel még tovább bővítheted kreatív lehetőségeid.

Az EOS R10 ideális fényképezőgép azoknak, akik lenyűgöző utazási felvételeket szeretnének készíteni, vagy egy barátjuk esküvőjét szeretnék fotózni egy teljes képmezős rendszer súlya nélkül. Fejlett funkciókészletet kínál és a testreszabható gomboknak, tárcsáknak és üzemmódoknak köszönhetően kiemelt szinten vezérelhető.

Az EOS R50 azonban a legjobb belépő a Canon EOS R rendszerbe, mivel mindent tartalmaz, amire szükséged lehet a filmezéshez, fényképezéshez, valamint a hobbijaid és szenvedélyeid megosztásához. A született tartalomkészítők számára kiemelkedő képminőséget biztosít, és a dobozból kivéve könnyen beállítható és azonnal használható, kompakt kialakítása pedig nem fog visszafogni.Írta: Lauren Scott

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • VLOGOLÁS

  Tartalomgyártás az EOS R50 fényképezőgéppel

  Tedd színvonalasabbá közösségioldal-bejegyzéseidet a Canon EOS R50 segítségével.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Hogyan kezdj bele a fotózásba

  Szeretnél okostelefonról fényképezőgépre váltani? A kezdők fotósoknak szóló útmutatónkban minden megtalálható, ami az első lépések megtételéhez szükséges.

 • ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

  Egy sevillai túra az EOS R10 fényképezőgéppel

  Diana Millos blogger felfedezi, miért ez a kreatív fényképezőgép a tökéletes útitárs.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Hogyan válasszunk objektívet?

  Minden, amit tudni kell az objektívekről, az objektívtípusoktól a keresendő funkciókig.