UTAZÁSHOZ

Találd meg egyéni stílusod az utcai és úti fotózásban

Martin Bissig profi fotós egy Canon EOS R10 fényképezőgépet vitt magával a Srí Lanka-i útjára. Most beszámol a könnyű felszereléssel való utazás előnyeiről és arról, hogyan örökítsd meg az emlékezetes pillanatokat.
Martin Bissig fotós hajol ki egy vonatból, amely egy Srí Lanka-i viadukton áll meg, hogy felvegye az utasokat. Kezében egy Canon EOS R10 fényképezőgépet tart, mögötte pedig egy domb látható, amelynek oldalába apró faházak épültek. A képet Monika Bissig készítette egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel. 

Amikor már van két csúcskategóriás, profi fényképezőgéped és számtalan prímobjektíved, akkor talán meglepetésként érhet, ha egy másik felszerelést kell választanod egy útra, de a profi fotós és Canon nagykövet Martin Bissig számára ez magától értetődő döntés volt. A fényképezőgép-technológia folyamatosan fejlődik, ezért ha időt szakítasz arra, hogy kipróbáld a különféle modelleket, akkor olyan új funkciókat ismerhetsz meg, amelyek vagy a remek induláshoz nyújtanak segítséget (ha még kezdő vagy), vagy – ahogy Martin esetében is – olyan új eszközöket kínálnak, amelyekkel profiként dolgozhatsz.

Az egyhónaposra tervezett Srí Lanka-i úthoz Martin gondosan megvizsgálta a készletlehetőségeit, és úgy döntött, hogy a Canon EOS R10 fényképezőgépet fogja kipróbálni a Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel. Az APS-C EOS R10 modellre annak kis mérete, könnyű váza és lenyűgöző sorozatfelvételi képessége miatt esett a választása – az eredményektől pedig el volt ragadtatva. „Az EOS R10 fényképezőgéppel rengeteg olyan pillanatot tudtam elcsípni, amit a nagyobb gépeimmel nem sikerült volna, mivel egész egyszerűen nem is vittem volna őket magammal” – magyarázza.

Martin most nemcsak az utazás során készült képeit osztja meg, de a tanácsait is azzal kapcsolatban, hogyan térhetsz haza profi minőségű fotókkal te is a saját kalandjaidról.

Másképp látni az életet

Közelkép meztelen lábakról egy Srí Lanka-i piaci standnál halomba rakott zöldségek, többek között répa és futóbab mellett. A képet Martin Bissig fotós készítette egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel.

„Ha ott a kezemben a fényképezőgép, akkor olyan részleteket is észreveszek, amelyek elkerülnék a figyelmemet, ha csak úgy nézelődnék” – vallja be Martin. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 50 mm (teljes képmezős fényképezőgépnél ez 80 mm-rel egyenértékű), 1/80 mp, f/5.6 és ISO640 beállításokkal. © Martin Bissig

Martin Svájcban töltötte a gyerekkorát, és már akkor nagyon érdekelte a fotózás. Szívesen figyelte meg, ahogy édesapja a családi házukban kialakított sötétszobában fotókat hív elő. Mindössze 13 éves volt, amikor a képeit lehozta egy újság, mostanra pedig Európa egyik legtöbbet foglalkoztatott sportfotósává vált.

Annak ellenére, hogy a hegyi kerékpározás világában szerzett magának hírnevet, Martin jól tudja, hogy a fotózás bármely területén elsajátított készségeket alkalmazni lehet más zsánerekben is. Mivel lehetősége volt sokat utazni, szabadon gyakorolhatott új technikákat, és anélkül próbálhatta ki a különféle fényképezőgépeket és objektíveket, hogy határidőknek kellett volna megfelelnie vagy ügyfelek kéréseinek eleget tennie.

„Imádok utazni, odavagyok a kalandokért, úgyhogy ezt igyekszem minden egyéb tevékenységemben is érvényre juttatni” – magyarázza. „A fizetett munkáim mind a szabadtéri sportokról szólnak, és amikor épp nem dolgozom, akkor próbálok évente legalább két felfedezőútra eljutni. Időnként az ezeken az utazásokon készült fotóimat leközlik ugyan az újságok, de ezt próbálom a lehető legjobban elkülöníteni a szokásos munkámtól.”

Az utazás arra is alkalmat kínál Martinnak, hogy élvezze a fotózásban rejlő tudatosság előnyeit. „Fotózás során tudatosabb jelenlétet élek meg” – mondja. „Például nem biztos, hogy a piacon felfigyeltem volna a zöldségek között mezítláb álldogáló fickóra, ha nem épp azon gondolkodtam volna, hogyan tudnék megalkotni egy izgalmas kompozíciót. Amikor a részletekre koncentrálok, jobban tudatában vagyok a körülöttem zajló érdekes dolgoknak.”

Tanulságos tapasztalatok

Egy tükrökkel borított boltív alatt fiatal lány sétál el egy élénk rózsaszín, sárga, fehér és piros színekre festett autóbusz mellett, amely jelenet a képkocka bal oldalán tükröződik. A képet Martin Bissig fotós készítette egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel.

Az utazás során készített fotóknak köszönhetően Martin ma már sokkal gyorsabban kapcsol. „Az évek során kifejlődött bennem egyfajta magabiztosság és nyugalom, ezek birtokában pedig olyan dolgokat is észreveszek, amelyek valaki másnak abban a pillanatban esetleg fel sem tűnnének” – mondja. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 18 mm (45 mm), 1/125 mp, f/3.5 és ISO100 beállításokkal. © Martin Bissig

Martin fotós munkája nagyrészt olyan helyeken zajlik, ahol még nem járt, és ilyenkor olyan embereket fotóz, akiket nem ismer. Emiatt fontos, hogy mindig spontán legyen, és több éves tapasztalatára támaszkodjon, amikor az éppen zajló eseményeket kell megörökítenie. „Amennyire csak lehet, igyekszem hiteles lenni” – jelenti ki.

„Az úti fotózásnál is tetten érhető az a szemléletmód, amely a fizetett munkáimnál jellemez, hiszen mindkét esetben szemfülesnek kell lennem” – teszi hozzá Martin. „Minden az adott pillanatban dől el. Például annál a felvételnél, amelyiket a busz előtt elsétáló lányról készítettem, láttam, ahogyan a busz tükröződik a vasútállomás üvegfelületein, aztán megpillantottam egy csapat kisiskolást, amint épp elsétálni készülnek előtte, úgyhogy csak megálltam egy pillanatra, és előkészítettem a kompozíciót, miközben megvártam, hogy belesétáljanak a felvételbe.” 

Tapasztalt akciófotósként Martin megtanulta, hogyan időzítsen megfelelően szinte minden alkalommal. De azoknak a fotósoknak, akik nem bízzák a véletlenre a felvétel sikerülését, a Canon EOS R10 RAW sorozatfelvétel és Előfelvétel üzemmódokat is biztosít. „Ha nem látod az alanyt, vagy tudod, hogy hamarosan váratlanul elő fog bukkanni a semmiből, akkor ezek rettentő hasznos eszközök” – mondja lelkesen.

Az EOS R10 ráadásul ugyanazzal a Dual Pixel AF CMOS II autofókusz-rendszerrel rendelkezik, mint amelyikkel a Canon EOS R3, EOS R5 és EOS R6 modellek, emellett döbbenetes (kép/másodperc) sebességgel készít felvételeket, ezáltal ideális azoknak a fotósoknak és videósoknak, akik fejlettebb funkciókkal szeretnének kísérletezni. „A gyors folyamatos felvételkészítés miatt inkább profi fényképezőgépnek mondanám, mint középszintűnek” – állapítja meg Martin.

Elveszve a tömegben

Valaki halat darabol egy fa vágódeszkán egy piaci standnál. A képet Martin Bissig fotós készítette egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel és egy Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel.

„Ha komolyan szeretnél foglalkozni a fotózással, és egy kompaktabb fényképezőgépet, például egy Canon EOS R10 modellt használnál okostelefon helyett, már ezzel is hatalmas változást tudsz elérni” – állapítja meg Martin. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 95 mm (152 mm), 1/160 mp, f/6.3 és ISO160 beállításokkal. © Martin Bissig

Magas fákkal ritkásan benőtt, buján zöldellő völgy, amely felett az égen sötét viharfelhők gyülekeznek. A képet Martin Bissig fotós készítette egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel.

Az APS-C fényképezőgépeken, például a  Canon EOS R10 modellen lévő kisebb érzékelők általában nagyobb mélységélességet biztosítanak egy teljes képmezős fényképezőgéphez képest, ami hasznos lehet, amikor a tájképeken egyforma élesen szeretnénk megörökíteni az előteret és a hátteret is. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 62 mm (99 mm), 1/200 mp, f/9 és ISO100 beállításokkal. © Martin Bissig

„Amikor kereskedelmi ügyfeleknek fotózok, két Canon EOS R5 vázat és rengeteg különféle RF prímobjektívet használok, utazáskor azonban igyekszem visszafogottabb lenni és kisebb fényképezőgépet választani, mert azzal szabadabban mozoghatok” – árulja el Martin.

„Nem szívesen állnék egy Srí Lanka-i piacon a Canon EOS R5 gépemmel, rajta a Canon EF 70-200mm f/2.8L USM objektívvel, mivel akkor túlságosan is úgy néznék ki, mint egy fotózáson lévő profi fotós. Jobban szeretem, ha be tudok olvadni a környezetembe, mivel így anélkül tudok közelebb kerülni az alanyomhoz, hogy megütközést keltenék vagy túlzottan tolakodó lennék.”

Akárcsak az EOS R5, a funkciókkal teli EOS R10 is egy intuitív és felhasználóbarát gép, olyan ösztönösen kézre álló gombokkal és tárcsákkal, amelyeket Martin könnyedén tudott kezelni, és a menürendszerükben való lépkedés és a működtetésük is hasonló. Az EOS R10 Panoráma üzemmóddal is rendelkezik, amely több felvételt illeszt egybe a gépen belül, annak függőleges vagy vízszintes mozgatása közben. Ennek köszönhetően Martinnak sikerült „többet megörökíteni a környezetből, valóban széles látószöget érve el”.

Nyomtatásra érdemes eredmények

Alkonyatkor póznákon egyensúlyozva három halász vár türelmesen a sekély vízben a fogásra, miközben előttük lemegy a nap. A képet Martin Bissig fotós készítette egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel.

Kompakt, könnyű és csendes: a Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektív zoomtartománya rendkívül sokoldalú – a teljes képmezős fényképezőgépek 29–240 mm-es tartományával egyenértékű –, ezáltal a legváltozatosabb úti képek megörökítésére alkalmas. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 150 mm (240 mm), 1/250 mp, f/6.3 és ISO200 beállításokkal. © Martin Bissig

Hatalmas, barna szemeivel közvetlenül a fényképezőgépbe néző fiatal fiú. Mögötte az elmosódott háttérben kivehető egy narancssárga kaftánt viselő alak. A képet Martin Bissig fotós készítette egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel.

Az EOS R10 fejlett autofókusza Szemfelismerő AF segítségével, nagy precizitással követi az embereket. „Srí Lankán rengeteget használtam az állat- és emberfelismerő autofókusz üzemmódokat” – meséli Martin. „Ezek az üzemmódok elképesztően pontosak és gyorsak, és nagy segítséget jelentettek a kívánt felvétel elkészítésében, amikor nem volt sok időm a beállításokra.” A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 76 mm (122 mm), 1/160 mp, f/6.3 és ISO500 beállításokkal. © Martin Bissig

Amikor számít a súly és a rendelkezésre álló hely, akkor észszerű döntés lehet az okostelefonnal való fotózás, de Martin ezt másképp látja. „Pillanatfelvételekhez használom ugyan az okostelefonomat, de a fényképezőgéppel való fotózás egy teljesen más dolog” – mondja. „Amikor Srí Lankán a Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel fotóztam, olyan felvételeket tudtam megörökíteni, amilyeneket meg se kíséreltem volna egy okostelefonnal. Ilyen volt például a parti halászokról készült kép, amelynél plusz segítséget jelentett az APS-C vagy vágásérzékelő, amely a maximális tartományt 240 mm-re növelte (teljes képmezővel egyenértékű), a RAW formátumban való fotózásnak köszönhetően pedig több lehetőségem is volt az utómunkára.”

Még ha Martin nem is tervezi közzétenni a képeit egy magazinban, ettől még ugyanolyan fontos számára, hogy kellően jó minőségűek legyenek ahhoz, hogy kinyomtathassa őket magának. „A telefonnal készült képek jól mutathatnak a telefon kijelzőjén, de amint ki akarod őket nyomtatni vagy fotóalbumot hoznál létre belőlük, kiderül, hogy nagyon korlátozottak a lehetőségeik” – állapítja meg. 

Ugyanez mondható el a videókról is. Az EOS R10 több olyan funkcióval is bír, amelyeknek köszönhetően vonzó lehet azoknak, akik a telefonon keresztüli felvételkészítésről a valódi filmezésre váltanának. A függőleges videók támogatottsága és a Wi-Fi-kapcsolat is be van építve, ezáltal a fényképezőgép ideális a kiváló minőségű közösségioldal-bejegyzések létrehozásához és megosztásához, míg a nagy képfrekvenciájú felvételkészítés (60 kép/mp 4K minőségben és 120 kép/mp 1080p minőségben) több beavatkozási lehetőséget kínál az utómunka során.


Martin azt vette észre magán, hogy amikor fényképezőgép van a kezében, akkor mindig jelen van és tanul. A Srí Lanka-i utazás nagyszerű alkalmat jelentett számára a készségei gyakorlására, de egy helyi parkban vagy a vízparti kirándulás során ugyanezek a lehetőségek számodra is adottak. Ha fotósként szeretnél fejlődni, akkor fogadd meg Martin tanácsát: találj egy érdekesnek tűnő alanyt, válassz olyan felszerelést, amely nem hátráltat, és csak fotózz.



Írta: Matthew Bowen

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek